Τι γράφει ο Σουηδικός Τύπος;

Τι γράφει ο Σουηδικός Τύπος;

Όπως γίνεται συνήθως ο Τύπος της χώρας στη οποία διεξάγεται η εκάστοτε Γιουροβίζιον, κάνει εκτενή αφιερώματα. Φέτος διαβάσαμε (στις εφημερίδες Aftonbladet, Expressen και Metro) πάσης φύσεως προγνωστικά από δημοσιογράφους και γιουροβιζιονολόγους, αναλύσεις, συνεντεύξεις και μίνι-αφιερώματα στις συμμετοχές.

Τη μερίδα του λέοντος των δημοσιευμάτων έλαβαν οι παρουσιαστές, με σχόλια για την καριέρα τους, το άγχος τους εν όψει της παρουσίασης, τα ρούχα τους και άλλα παραλειπόμενα. Δεν έμειναν επίσης ασχολίαστα διάφορα τεχνικά προβλήματα (ακόμα και για “χάος” γράφουν!), αλλά και η γυμνή εμφάνιση του Mans.

Έμφαση –λιγότερη όμως- δόθηκε και στον Σουηδό εκπρόσωπο, Frans, την πορεία του μέχρι σήμερα και το πρόβλημα που είχε με το λαιμό του λίγες μέρες πριν: “Ο Frans είναι η ευκαιρία της Σουηδίας”, “Ο Frans είναι έτοιμος να γοητεύσει την Ευρώπη”, “Είναι γλυκός” και άλλα παρόμοια… Επίσης, προηγούμενοι Σουηδοί νικητές του δίνουν συμβουλές για το πως να κερδίσει.

Άλλα θέματα που απασχόλησαν εκτενώς ήταν η θύελλα αντιδράσεων κατά της Αρμενίας αναφορικά με τη σημαία, αλλά και ο καταποντισμός των Βόρειων Χωρών (Ισλανδία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία) και κυρίως της Νορβηγίας (που χαρακτηρίστηκε ως “φιάσκο”). Υπάρχουν και φωτό με τη Νορβηγή εκπρόσωπο να κλαίει. Εμμέσως πλην σαφώς καλούν τις χώρες αυτές να ψηφίσουν σύσσωμες την Σουηδία. Η παρουσία της Αυστραλίας επίσης φαίνεται να κινεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ εκτενή είναι τα αφιερώματα και στην εμφάνιση του Justin Timberlake, η οποία -κατά τη γνώμη μας- ανοίγει τον δρόμο για μελλοντική συμμετοχή και των ΗΠΑ (θυμίζουμε το αφιέρωμα για την Αυστραλία που έγινε επί σκηνής της Γιουροβίζιον).

Όπως πάντα υπάρχουν οι σκεπτικιστές και καταστροφολόγοι. Ένα δημοσίευμα γράφει: “Η νίκη θα είναι οικονομική καταστροφή για το SVT”, ενώ αλλού ένας δημοσιογράφος (Anders Nunstedt) σχολιάζει το χαμηλό επίπεδο του φετινού διαγωνισμού: “Αυτά είναι ό, τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Ευρώπη;”.

Και για την Ελλάδα; Θεωρούσαν από την αρχή ότι δεν θα περνούσε, ενώ και μετά έγραψαν: “Εντελώς δίκαιο το ότι η Ελλάδα δεν πέρασε στον τελικό”, χαρακτηρίζοντας το τραγούδι (ο Markus Larsson συγκεκριμένα): «τρομακτικό μιξ φολκ μουσικής με χιπ-χοπ». Έτερο δημοσίευμα εξήρε τα δύο κορίτσια, αλλά υπογράμμισε ότι το χιπ-χοπ κατέστρεψε το όλο σύνολο και ότι δεν ταίριαζε σε μια ελληνική συμμετοχή…

Θεωρούν, τέλος, αδιαφιλονίκητο φαβορί τον Ρώσο. Μένει να δούμε απόψε αν θα πέσουν μέσα. Τελικά, έπεσαν έξω, όπως και οι περισσότεροι εξάλλου.

Την επομένη του διαγωνισμού, έγραφαν: “Don’t be sorry, Frans” και ότι έκανε ένα “Femtastic show”, ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στο “Fantastic” (= φανταστικός) και το “Fem” (= πέντε), λόγω της πέμπτης θέσης που κατέλαβε.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.