Ποντιακά: η 59η γλώσσα της Γιουροβίζιον

Ποντιακά: η 59η γλώσσα της Γιουροβίζιον

Μετά από την επιλογή των Argo, τα Ποντιακά γίνονται η 59η γλώσσα ή διάλεκτος της Γιουροβίζιον.

Τα Ποντιακά ή Ρωμαίικα είναι μια διάλεκτος που μιλιόταν στον Πόντο, δηλαδή τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας (Εύξεινος Πόντος). Σήμερα μιλούνται κυρίως από τους απογόνους των προσφύγων που κατέφυγαν στην Ελλάδα, είτε από την Τουρκία μέσω της Συνθήκης της Λωζάννης, είτε μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Οι ομιλητές υπολογίζονται γύρω στους 500.000 στη Βόρεια (κυρίως) Ελλάδα, την Τουρκία, τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και άλλα κράτη, λόγω της διασποράς. Θεωρείται ότι προέρχεται από την αρχαία ιωνική διάλεκτο, όπως εξελίχθηκε αυτή μέσω της Ελληνιστικής Κοινής και των Βυζαντινών, με άλλα λόγια είναι πολύ κοντά στα Αρχαία Ελληνικά. Το λεξιλόγιό της έχει δεχθεί επιρροές από την Τουρκική, την Περσική, τη Βενετική, τη Γενοβέζικη και τις γλώσσες του Καυκάσου (ιδίως τα Ρωσικά, τα Ουκρανικά και τα Γεωργιανά), ανάλογα με την περιοχή του κάθε ομιλητή. Επίσημη γραφή δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο φωνητική απόδοση σύμφωνα με το ελληνικό, το τουρκικό ή το κυριλλικό αλφάβητο, π. χ. μανα, mana, мана.

Όσον αφορά στα Ποντιακά εντός Τουρκίας, ανάλογα με το ποσοστό των επιδράσεων, διακρίνονται δύο ομάδες ιδιωμάτων, η Δυτική (Οινουντιακά, με αυξημένη νεοελληνική επίδραση) και η Ανατολική (Τραπεζουντιακά, με μικρότερη νεοελληνική επίδραση και Χαλδιώτικα ιδιώματα, με αυξημένη τουρκική επίδραση, που έχουν και τον μεγαλύτερο αριθμό ομιλητών).

Όσον αφορά στα Ποντιακά εκτός Τουρκίας (τα Ρωσοποντιακά) διακρίνονται επίσης δύο ομάδες ιδιωμάτων: η Βόρεια (Μαριουπολίτικα, με ρωσική, ουκρανική και τουρκική επίδραση) και η Σοβιετική Ρουμαίικη (με λιγότερη τουρκική επίδραση). Τα Ρωσοποντιακά μιλούνται από τους λεγόμενους «Ουρούμ». Κάποιοι από αυτούς ζούσαν στην Κριμαία και ήταν κυρίως ταταρόφωνοι, μιλούσαν δηλαδή τα Ταταρικά της Κριμαίας, στα οποία θα τραγουδήσει φέτος η Ουκρανή Jamala και κάποιοι ζούσαν στη Γεωργία και κυρίως στην Τσάλκα (εξ ου και ονομάζονται «Τσαλκαλήδες») και ήταν ως επί το πλείστον τουρκόφωνοι.

Σε ποια από όλες τις διαλέκτους είναι γραμμένη η φετινή συμμετοχή; Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι τα τέσσερα από τα έξι μέλη των Argo κατάγονται από τη Γεωργία κι ένα ακόμα από τη Ρωσία, τότε μάλλον πρόκειται για Ρωσοποντιακά.

Από πού προέρχεται, όμως το όνομα του συγκροτήματος, Argo (πρώην Europond); Η Αργώ ήταν το πλοίο στο οποίο επιβιβάστηκαν οι Αργοναύτες, για να μεταβούν στην Κολχίδα (კოლხეთი), το σημερινό Μπατούμι (ბათუმი) της Γεωργίας) και να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας. Πήρε το όνομα της από τον κατασκευαστή της, Άργο, γιο του Φρίξου και της Χαλκιόπης. Παραπέμπει, δηλαδή, ευθέως στη Γεωργιανή καταγωγή των μελών του γκρουπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.