Ολοκληρώθηκε η 1η γενική πρόβα του 1ου Ημιτελικού

Estimated read time 1 min read

Ολοκληρώθηκε η 1η γενική πρόβα του 1ου ημιτελικού. Η σκηνοθετική άποψη του φετινού διαγωνισμού μάλλον με μεσαίωνα θα έχει να κάνει αφού τα σκοτεινά πλάνα πάνε και έρχονται .

Η έναρξη μας δείχνει την πολύπλευρη εικόνα της σημερινής ζωής στο Όσλο και τα γραφικά αντιπροσωπεύουν την τεχνολογική ανάπτυξη της Νορβηγίας. Εν τούτοις τα γενικά γραφικά των χωρών θυμίζουν κατά πολύ την διοργάνωση του 2000 κασι 2001, ενώ όπως είπαμε εχθές υπάρχουν και πλάνα από την ετοιμασία της κάθε συμμετοχής live από την σκηνή του Όσλο.

Η συμμετοχή της Μολδαβίας ανοίγει τον πρώτο ημιτελικό και είναι σίγουρα ένα αρκετά δυναμικό τραγούδι για να ξεκινήσει ένας αρκετά εύκολος ημιτελικός.  Αρκετά δυναμική παρουσία , τα φωνητικά όμως από το άγχος της Olia Tira δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν και την καλύτερη απόδοση. Το γενικό σύνολο όμως θα το βοηθήσει αρκετά σαν συμμετοχή και θα προκριθεί ανετότατα στον τελικό.

Η Ρωσσία είναι η 2η χώρα που ανεβαίνει στην σκηνή. Lost and forgotten κυριολεκτικά . Αδιάφορη συμμετοχή , αδιάφορο τραγούδι που σίγουρα δεν θα συγκινήσει κανέναν. Πόσο μάλιστα τους τηλεθεατές που θα πρέπει να σηκώσουν το τηλέφωνό τους για να ψηφίσουν.

Εσθονία: 3η χώρα για σήμερα και σίγουρα αφού έχει κερδίσει πρόσφατα , συνεχίζει να πειραματίζεται μουσικά για να δείξει το πολύπλευρο μουσικό της υπόβαθρο. Αυτή η συμμετοχή είναι όμως τόσο εκκεντρική μουσικά για το αυτί του μέσου τηλεθεατή που είναι άγνωστο το κατα πόσο θα τους αρέσει.

Σλοβακία: Καπνοί, Κλαδιά , γούνες και μακριά μαλλιά μπλέκονται μουσικά με την όψη της Σίσσυ Χρηστίδου. Μουσικά τα τύμπανα είναι που δίνουν τον παλμό στο τραγούδι αυτό αλλά σίγουρα θα τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού . Προκρίνεται ανετότατα στον τελικό.

Φινλανδία: Σκανδιναβική χώρα αυτή , οπότε το κοινό μέσα στο στάδιο λογικό και επόμενο να παραληρεί με την εν λόγω συμμετοχή.Αρκετά εύθυμο τραγούδι αν και δυσκολοχώνευτη γλώσσα τα φινλανδικά. Εν τούτοις ίσως κάνει την έκπληξη και σωθεί τελευταία στιγμή.

Λετονία: Σίγουρα όταν το είδαμε στον εθνικό τελικό της χώρας πριν από 2 μήνες περίπου , δεν μας έκανε καμμία απολύτως εντύπωση . Μετά το 2ο και 3ο άκουσμα , μπορούμε να πούμε πως άρχισε να μας ενθουσιάζει. Μετά όμως από την σημερινή γενική πρόβα , αναρωτηθήκαμε, που πήγαν οι πλύστρες, που πήγε η γλυκάδα στο πρόσωπο της Aisha και κυρίως αν θα μπορέσει να προκριθεί στον τελικό. Προσωπική μου καθαρά άποψη . Δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρει. Ξεκινά καλό αλλά καταντά βαρετό.

Σερβία: Η μουσική του Bregovic , η χαρά του Milan αλλά και τα χορευτικά καταφέρνουν να σε κάνουν να αναρωτηθείς. Από πότε ο Bregovic με το Θεός αν είναι το γύρισε στην ντίσκο. Γιατί η εμφάνιση της Σερβίας στον διαγωνισμό μόνο Σερβία δεν θυμίζει. Πόσο μάλιστα όταν το τραγούδι είναι ερμηνευμένο στα σέρβικα. Θα περάσει στον τελικό λόγω του Bregovic, όχι όμως επειδή το αξίζει σαν τραγούδι.

Βοσνία Ερζεγοβίνη: Ένα ροκ τραγούδι. Τι είπαμε; Μάλλον ένα αδιάφορο ποπ ροκ τραγούδι. Τραγουδάκι της σειράς , θα βοηθηθεί από τις γειτονικές της Σερβία , ΦΥΡΟΜ και Αλβανία να πάρει τους πόντους να φτάσει σε κάποιο σημείο που αν την βοηθήσουν και οι επιτροπές ίσως περάσει στον τελικό.

Πολωνία: Ιδιαίτερο άκουσμα , ιδιαίτερη εμφάνιση που είμαι σίγουρος ότι θα προτιμήσουν οι επιτροπές . Ο Marcin αρκετά καλός φωνητικά. Άγνωστη η τύχη του τραγουδιού βαθμολογικά.

Βέλγιο : Ο εξαφανισμένος αδερφός του James Blunt βρέθηκε στο Όσλο να εκπροσωπεί το Βέλγιο. Ένα τραγούδι που σίγουρα θα κερδίσει τους νεαρούς τηλεθεατές της βραδιάς. Αρκετά καλή εμφάνιση συνολικά . Ενδεχομένως να περάσει το Βέλγιο στον Τελικό, κάτι που επιθυμεί εδώ και πολλά χρόνια.

Μάλτα: Δυστυχώς το μαλτέζικο τραγούδι έπεται κατά πολύ υποδεέστερο απο το βέλγικο τραγούδι . Η Thea , όσο και θεικό να δηλώνει το όνομά της σίγουρα δεν λαμβάνει και την βοήθεια του απο μηχανής Θεού μέσω του ασημένιου αγγέλου. Δυστυχώς όσο και να προσπαθεί να γίνει Chiara δεν τα καταφέρνει.Θέλει πολύ φαί ακόμα.

Αλβανία: Μακράν η καλύτερη συμμετοχή της Αλβανίας στον Διαγωνισμό από το 2004. Εν τούτοις η επιλογή των μαύρων ρούχων σε ένα τόσο σκοτεινό περιβάλλον και το αλλαφιασμένο μαλλί της Juliana δεν αποτελεί και το θετικότερο της εμφάνισής της γειτονικής Αλβανίας. Εν τούτοις πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρει να προκριθεί στον τελικό.

Ελλάδα: Τι να πρωτοπούμε για την Ελληνική Συμμετοχή; Τα ρούχα ήταν απλά σε λευκό χρώμα χωρίς πολλά στολίσματα . Εν τούτοις ο σκηνοθέτης μας δημιούργησε κάποια προβλήματα με τα πλάνα καθώς ρίχνει αρκετό φως επάνω στον Γιώργο Αλκαίο. Εν τω μεταξύ τα φωνητικά είναι ακόμα καλύτερα , ο Γιώργος κυριολεκτικά άρχοντας στην σκηνή και σίγουρα έδειξε πως ήρθε για να δείξει ότι θέλει για να περάσει καλά.Ανετότατη πρόκριση στον Τελικό.Ειδικά αν διορθωθούν τα σκηνοθετικά λάθη.

Πορτογαλλία: Όταν το είδαμε στις πρόβες μόνο του μας φάνηκε καλό. Τώρα μετά την Ελληνική Συμμετοχή δεν δώσαμε και ιδιαίτερη βάση στην συγκεκριμένη εμφάνιση. Παρόλα αυτά η Philippa δίνει τον καλύτερό της εαυτό στην σκηνή. Φωνητικά καλά , εκφραστικότατη και με έναν αέρα θάλασσας που σε παρασέρνει. Ενδεχομένως να πάει καλά στον ημιτελικό.Αν προκριθεί όμως στον τελικό είναι άγνωστη η τύχη του.

ΦΥΡΟΜ: Ξεπερασμένο ροκ τραγούδι που ο ημιτελικός θα μπορούσε να είναι καλύτερος αν απουσίαζε αυτό το τραγούδι. Δυστυχώς όμως για λόγους καλής γειτνίασης Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη και Σερβία θα της δώσουν πόντους αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα είναι αρκετοι για να προκριθεί.

Λευκορωσία: Ενώ το τραγούδι ξεκινά καλώς , στην συνέχεια το τραγούδι καταντά βαρετό. Και ενώ έχεις αφήσει τον καναπέ σου για να πας να ανοίξεις την 2η πίτσα ,χάνεις το τρικ με τα φτερά πεταλούδας που εμφανίζονται από την πλάτη των γυναικείων φωνητικών. Κανένα ενδιαφέρον για την εν λόγω συμμετοχή. Μάλλον θα δει τον τελικό από το σπίτι της η Λευκορωσία.

Τελευταία χώρα η Ισλανδία. Κάθε φορά που προβάρει το τραγούδι της η Ισλανδία χάνει και μία θέση στην εκτίμηση των δημοσιογράφων που βρίσκονται στο Όσλο. Η Hera Bjork ενώ προσπαθεί αρκετά με τα φωνητικά της , αυτό που της ξεφεύγει είναι η συνολική εμφάνιση.Καλό ρυθμικό τραγούδι που θα προκριθεί στον τελικό αλλά δυστυχώς χάνει το followup της Yohanna πέρυσι για να κερδίσει το πολυπόθητο βραβείο.

Σήμερα εκτός από τις χώρες είδαμε και τους τρεις παρουσιαστές του φετινού διαγωνισμού. Γενικά τα σχόλια τους πλησιάζουν πολύ την στερεότυπη άποψη για το κλίμα της Νορβηγίας. Αρκετά κρύο το κλίμα της παρουσίασης. Κυρίως με τα αστεία τους.  Σε γενικές γραμμές θέλει πολύ δουλεία ακόμα για να δείξει σωστά τηλεοπτικά ο ημιτελικός.

Κωνσταντίνος Γκιόκογλου

Γεννήθηκε το 1981 στο Διδυμότειχο του Έβρου. Ραδιοφωνικός παραγωγός από την τρυφερή ηλικία των 9 χρονών, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την μουσική από τα 14. Το πτυχίο φωνητικής το απέκτησε στα 18 ενώ οι σπουδές του είχαν να κάνουν με την Μηχανολογία. Η Eurovision ήρθε στην ζωή του από το 1989 όταν άρχισε να καταλαβαίνει το τι εστί Eurovision , την παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε χρονιά. Το 2005 πήγε για πρώτη φορά ως ενήλικας στην Eurovision του Κιέβου, χρονιά που κέρδισε και η Ελλάδα. Από τότε κάθε χρονιά και μέχρι και το 2013 παραβρίσκόταν στον διαγωνισμό ως μέλος της ελληνικής αποστολής με μόνη εξαίρεση την Eurovision της Μόσχας. Το 2011 μετακόμισε στην Γερμανία, όπου ασχολήθηκε εκτός των άλλων και ως συνεργάτης ραδιοφωνικών παραγωγών στα κρατίδια της Σαξωνίας και του Βραδενβούργου.

To 2008 διετέλεσε αντιπρόεδρος του σωματείου , ενώ από το το 2009 ξεκίνησε τις εργασίες σύστασης του INFE Network, όπου και διετέλεσε πρόεδρος του μέχρι και το 2013. Από το 2019 ασχολείται κυρίως με την Ιστορία του διαγωνισμού σε ερευνητικό επίπεδο καθώς και το ψηφιακό του αρχείο.

Αγαπημένες τοπ 5 Συμμετοχές :
Secret Garden – Nocturne (Nor 95)
Anna Maria Jopek – Ale Jestem (Pol 97)
Zdravko Colic – Gori Vatra (YU 1973),
Elisabeth Andreassen – I Evighet (NO 1996)
Aiste – Strazdas (LIT 1999).
Αγαπημένη ελληνική συμμετοχή :
Σοφία Βόσσου – Άνοιξη (GR 91)