Οι συμμετέχοντες και οι ημερομηνίες του Festivali i Këngës ανακοινώθηκαν στην Αλβανία!

Οι συμμετέχοντες και οι ημερομηνίες του Festivali i Këngës ανακοινώθηκαν στην Αλβανία!

Μία από τις χώρες που παραδοσιακά επιλέγει ερμηνευτή και τραγουδιστή από τις πρώτες είναι η Αλβανία. Έτσι και φέτος όπως το εθιμικό δίκαιο προστάζει η Αλβανία θα επιλέξει τραγουδιστή, αλλά ίσως και τραγούδι (;) στις 27 Δεκεμβρίου.

Το κρατικό κανάλι της Αλβανίας (RTSH) ανακοίνωσε σήμερα τους 30 υποψηφίους του φετινού Festivali i Këngës, που κάθε χρόνο είναι ο μουσικός διαγωνισμός μέσω του οποίου γίνεται η επιλογή του εκπροσώπου της χώρας στον διαγωνισμό της Eurovision. Το μεγαλύτερο φεστιβάλ τραγουδιού της χώρας, που μετράει ήδη πάνω από 50 χρόνια ζωής και είναι βασισμένο στο αντίστοιχο φεστιβάλ του Σανρέμο, είναι ο τρόπος επιλογής που χρησιμοποιεί το RTSH από το 2004 όταν και έκανε το ντεμπούτο της η χώρα στο διαγωνισμό, για τον καλλιτέχνη που εκπροσωπεί τη χώρα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Άλλες φορές το τραγούδι που κερδίζει είναι και αυτό που ερμηνεύεται στη Eurovision, και άλλες φορές όπως πέρσι επιλέγεται διαφορετικό τραγούδι για το διαγωνισμό από αυτό που κέρδισε στο Festivali i Këngës.

Έτσι οι φετινοί 30 συμμετέχοντες είναι οι εξής:

  1. Egert Pano – Mos ik
  2. Eneda Tarifa – Përrallë
  3. Revolt Klan – Dashurinë s’e gjejmë dot
  4. Kozma Dushi – Një kafe
  5. Enxhi Nasufi – Infinit
  6. Florent Abrashi – Të ndjek çdo hap
  7. Dilan Reka – Buzëqesh
  8. Evans Rama – Flakë
  9. Sigi Bastri – Engjëll i lirë
  10. Simbol – Artiste
  11. Lindi Islami – Për një mrekulli
  12. Egzon Pireci – Triumf
  13. Aslajdon Zaimaj – Merrmë që sot
  14. Nilsa Hysi – Asaj
  15. Jozefina Simoni – Një det me ty
  16. Genc Tukiçi – Sa të dashuroj
  17. Erga Halilaj – Monolog
  18. Teuta Kurti – Në sytë e mi
  19. Klodian Kaçani & Rezarta Smaja – Dashuri në përjetësi
  20. Luiz Ejlli – Pa mbarim
  21. Renis Gjoka – Ato që s’ti them dot
  22. Besa Krasniqi – Liroje zemrën
  23. Flaka Krelani – S’je për mua
  24. Andi Tanko – Dielli vazhdon të më ngrohë
  25. Edea Demaliaj – Era
  26. Adrian Lulgjuraj – Jeto dhe ëndërro
  27. Kristi Popa – Ajo çfarë ndjej
  28. Voltan Prodani – Dëgjoje këngën o Atë
  29. Klajdi Musabelli – Ndodh edhe kështu
  30. Niku & Entela Zhula – Muza

Στην παραπάνω λίστα υπάρχουν δύο πρώην εκπρόσωποι της Αλβανίας στο διαγωνισμό. Ο Luiz Ejlli (2006) και ο Adrian Lulgjuraj (2013). Φυσικά υπάρχουν και άλλοι που έχουν προσπαθήσει και στο παρελθόν στο Festivali i Këngës αλλά δεν κέρδισαν μέχρι στιγμής. Οι δύο ημιτελικοί του Festivali i Këngës θα διεξαχθούν στις 25 και 26 Δεκεμβρίου, ενώ ο τελικός στις 27 Δεκεμβρίου. Ο νικητής θα έχει την τιμή να εκπροσωπήσει την Αλβανία στον 61ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στη Στοκχόλμη.

Η Αλβανία στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision:

Η Αλβανία έκανε το ντεμπούτο της στο διαγωνισμό το 2004 στο διαγωνισμό που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη. Μετράει ήδη 12 συμμετοχές και η καλύτερη θέση της μέχρι τώρα είναι η 5η θέση που κατέλαβε το 2012 η Rona Nishliu με το τραγούδι Suus. Η Αλβανία χρησιμοποιεί το Festivali i Këngës που μετράει  50 χρόνια ζωής στη χώρα, για την επιλογή του εκπροσώπου της στο διαγωνισμό.
Η Αλβανία το 2015 στη Βιέννη εκπροσωπήθηκε από την Elhaida Dani με το τραγούδι I’m Alive. H Elhaida παρότι κέρδισε το Festivali i Këngës με το τραγούδι Diell, συμμετείχε στη Eurovision με άλλο τραγούδι, εξαιτίας της απόφασης των δημιουργών του Diell. Τελικά η Elhaida ερμήνευσε το I’m Alive στη Βιέννη και κέρδισε με 34 βαθμούς την 17η θέση στον Μεγάλο Τελικό.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τη συμμετοχή της Αλβανίας στον 60ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.