Οδησσός: το μεγάλο φαβορί να διοργανώσει τη Γιουροβίζιον

Estimated read time 1 min read

Όπως ήδη ξέρετε, η διοργανώτρια πόλη επρόκειτο να ανακοινωθεί στις 27 Ιουλίου, όμως η EBU ανέβαλε επ’ αόριστο την ανάθεση, διότι καμία από τις πόλεις δεν ήταν έτοιμη, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Κι ενώ όλοι περίμεναν το Κίεβο (Kiev), με τον πανίσχυρο δήμαρχό του, τον πρώην πυγμάχο, Vitali Klitschko, να έχει το προβάδισμα, ήρθε η ανατροπή.

H Οδησσός (Odessa) παρουσίασε νέα, βελτιωμένη πρόταση, η οποία την φέρει να έχει το προβάδισμα, απέναντι στο Κίεβο και το Ντίπρο, δύο πόλεις, οι οποίες επίσης διεκδικούν σθεναρά τη διοργάνωση της Γιουροβίζιον, η οποία, όπως καταλαβαίνετε, αποφέρει μεγάλη διαφήμιση και προβολή, αλλά και οικονομικά οφέλη από τους φαν που συρρέουν κάθε χρόνο κατά χιλιάδες.

Ο Αντιδήμαρχος της Οδησσού, Pavel Vugelman, μετά από συνάντηση που είχε με αξιωματούχους της κρατικής τηλεόρασης, NTU, δήλωσε ότι η καλύτερη λύση είναι η ανοικοδόμηση του σταδίου Chornomorets και η μετατροπή του σε Eurovision Arena, μετά από μια εντυπωσιακή πρόταση που έγινε από την Ελβετική εταιρεία NUSSLI Group, την κορυφαία παγκοσμίως στον τομέα της, η οποία εμπλέκεται σε πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες και τρεις Γιουροβίζιον. Όπως δήλωσε ο μάνατζερ της εταιρείας Bernd Helmstad: “Η Οδησσός μπορεί να διοργανώσει την υψηλότερου επιπέδου Γιουροβίζιον όλων των εποχών”!

Pavel Vugelman

Το βασικό πρόβλημα του Chornomorets ήταν η έλλειψη οροφής, ωστόσο, η πρόταση δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Μετά από την ανοικοδόμηση, το στάδιο θα χωρά 30.000 θεατές, ενώ το -απαιτητικό- σύστημα φωτισμού και ήχου θα αναλάβει η εταιρία Neumann & Müller, η οποία έκανε το ίδιο για τη Γιουροβίζιον του 2011.

Το κλιμάκιο των τεχνικών, με εμπειρία από διοργανώσεις Γιουροβίζιον και Τζούνιορ Γιουροβίζιον, που συμμετέχει στην οργανωτική επιτροπή, μετά από πρόσκληση του NTU, έμεινε άφωνο: “δεν έχουμε ξαναδεί υψηλότερο επίπεδο παρουσίασης και υψηλότερο επίπεδο πρόταση για ανοικοδόμηση Αρένας”.

Από την πλευρά του, το αεροδρόμιο της Οδησσού (το οποίο θυμίζει σήμερα επαρχιακό αεροδρόμιο…) ετοιμάζει σύγχρονο τερματικό σταθμό, ο οποίος θα είναι πλήρως εξοπλισμένος στις 26 Μαρτίου του 2017, ωστόσο θα αρχίσει ήδη να λειτουργεί από τα τέλη του 2016.

Ο Δήμαρχος της Οδησσού, Gennadiy Trukhanov, επιβεβαίωσε ότι η πόλη θα δώσει μεγάλο χρηματικό ποσό. Εάν σε αυτό προστεθούν και τα 16, 2 Εκατομμύρια Ευρώ που χορήγησε χθες η Ουκρανική κυβέρνηση, για να διασφαλίσει ότι δεν θα δοθεί σε άλλη χώρα το “φιλέτο” που ονομάζεται “Γιουροβίζιον”, καταλαβαίνει κανείς ότι η επόμενη διοργάνωση θα είναι φαντασμαγορική και πλούσια.

Chernomorets

 

Να θυμίσουμε ότι η Οδησσός, τα κτήρια της οποίας θυμίζουν πολύ τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη, ήταν αποικία Ελλήνων από τη Μίλητο (7ος αιώνας π. Χ.), με την παρουσία του Ελληνισμού να είναι έντονη για αιώνες, καθώς, χάρη στο λιμάνι της, οι Έλληνες έλεγχαν το εμπόριο της Μαύρης Θάλασσας. Εκεί ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία (υπάρχει ομώνυμο μουσείο), ενώ το Αρχαιολογικό της Μουσείο, αλλά και η “Πλατεία Ελλήνων”, σε κεντρικό σημείο της πόλης, αξίζουν οπωσδήποτε μια επίσκεψη. Μεγάλες προσωπικότητες (ο Υψηλάντης, ο Μαρασλής, ο Ψυχάρης, ο Παπαρρηγόπουλος) δραστηριοποιήθηκαν εκεί. Πέρα όμως από το ελληνικό ενδιαφέρον, βουλεβάρτα, μουσεία, θέατρα, κατακόμβες, πεζόδρομοι, παλάτια, αγάλματα, η σκεπαστή στοά “Πασάζ” και φυσικά η θρυλική “Σκάλα Πριμόρσκι”, γνωστή κι ως “Σκάλα Ποτέμκιν” (από μια σκηνή της ταινίας “Θωρηκτό Ποτέμκιν”) συνθέτουν μια πόλη πανέμορφη (και φθηνή), η οποία δεν στερείται νυχτερινής ζωής.

Οδησσός