Με εθνικό τελικό και η Λιθουανία στη Στοκχόλμη!

Με εθνικό τελικό και η Λιθουανία στη Στοκχόλμη!

Η σειρά της Λιθουανίας ήταν να ανακοινώσει ότι και αυτή θα επιλέξει τον εκπρόσωπό της για τον 61ο Διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, μέσω της διαδικασίας του εθνικού τελικού. Ο νικητής του Eurovizijos Dainų Konkursą 2016 θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει τη Βαλτική χώρα στη Στοκχόλμη.

Η δημόσια τηλεόραση της Λιθουανίας (LRT) καλεί τον κάθε ενδιαφερόμενο ερμηνευτή ή συνθέτη, στιχουργό να καταθέσει την πρότασή του για την εκπροσώπηση της χώρας μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου 2015. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε και πέρσι θα χρησιμοποιηθεί για τη φετινή επιλογή της Λιθουανίας, ένας πολύπλοκος εθνικός τελικός με την ονομασία Eurovizijos Dainų Konkursą 2016.

Οι γενικοί κανόνες της EBU ισχύουν και εδώ με μία όμως σημαντική προσθήκη. Οι συμμετέχοντες ερμηνευτής και δημιουργοί πρέπει να είναι Λιθουανοί ή έστω ξένοι που έχουν μόνιμη κατοικία στη Λιθουανία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν την αίτηση τους μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του LRT. Οι κανονισμοί στα αγγλικά υπάρχουν ΕΔΩ.

Η Λιθουανία στο διαγωνισμό της Eurovision:

Φέτος θα είναι η 17η συμμετοχή της Λιθουανίας στο διαγωνισμό μετά το 1994 όταν και έκανε την πρώτη της εμφάνιση. Η πρώτη της συμμετοχή με τον Ovidijus Vysniauskas σημάδεψε τη χώρα και την παρουσία της στο διαγωνισμό, αφού σίγουρα δεν χαρακτηρίζεται και ως το καλύτερο ντεμπούτο που μπορεί να πετύχει κανείς. Η Λιθουανία μετά την τελευταία θέση και 0 βαθμούς που πήρε το 1994 στο διαγωνισμό αποφάσισε να απέχει και δεν επανέλθει παρά μόνο το 1999.

Η καλύτερη θέση που έχει πετύχει ποτέ η Λιθουανία στο διαγωνισμό είναι η 6η με το τραγούδι We Are The Winners, στη Eurovision που διοργανώθηκε στη χώρα μας το 2006. Το τραγούδι ήταν αρκετά αμφιλεγόμενο αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκρότημα (LT United) που κρατά ακόμα και σήμερα το ρεκόρ καλύτερου αποτελέσματος για τη Λιθουανία συστάθηκε για αυτό το σκοπό και μόνο, την εκπροσώπηση δηλαδή της χώρας στον διαγωνισμό.

Πέρσι τη Λιθουανία εκπροσώπησε το ντουέτο των Vaidas Baumila και Monika Linkyte με το τραγούδι This Time. Αν και αρχικά το τραγούδι επρόκειτο να ερμηνευθεί σόλο στη Βιέννη τελικά  οι Vaidas και Monika ένωσαν τις δυνάμεις τους και με ένα φιλί επί σκηνής κέρδισαν την ψήφο των Λιθουανών και εκπροσώπησαν τη χώρα τους στο διαγωνισμό. Κατάφεραν να περάσουν την σκόπελο του 2ου ημιτελικού και με 30 βαθμούς στον τελικό να βρεθούν στην 18η θέση.

Στο βίντεο παρακάτω μπορείτε να δείτε την περσινή συμμετοχή της Λιθουανίας στο διαγωνισμό:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.