Μάριαν Γεωργίου:1ος Ημιτελικός Eurovision 2010

Estimated read time 1 min read

Η Μάριαν Γεωργίου , υποψήφια για την εκπροσώπηση της Ελλάδας το 2000, 2002 και 2003 και 2009 για την Κύπρο .Φέτος συνεργάζεται με τον Roberto Casalino , συνθέτη και συνεργάτη της Giusy Ferreri για το Ιταλικό cd-single που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο στην Ιταλία,Ελλάδα,Κύπρο και άλλες Ευρωπαικές χώρες καθώς ετοιμάζει και ένα ελληνοιταλικό ντουέτο με τον ίδιο.


1.Μολδαβία

Ένα τραγούδι με σύγχρονο άκουσμα που παντρεύει το σαξόφωνο με το βιολί χωρίς μελωδικά να είναι κάτι το ιδιαίτερο.

2.Ρωσία

Το φετινό τραγούδι δε θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενα που έστελνε η Ρωσία και διεκδικούσαν μία καλή θέση. Η μη καθαρότητα της προφοράς έχει δυσαρεστήσει τους fans της χώρας με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει ακόμη και με αποκλεισμό. Ωστόσο είναι ένα αρκετά ιδιαίτερο τραγούδι.

3.Eσθονία

Ενδιαφέρων τραγούδι με μία ευχάριστη εξέλιξη στη μελωδική του γραμμή. Ιδιαίτερα εκφραστικός ο ερμηνευτής. Μπορεί και ν’ αποτελέσει  έκπληξη
βαθμολογικά.

4. Σλοβακία

Η Σλοβακία στέλνει ένα τραγούδι στη γλώσσα της με μία εξαιρετική παρουσία, την Kristina. Είναι ένα τραγούδι που σίγουρα θα δούμε στην πρώτη δεκάδα λόγω της ζωντάνιας του και της ξεχωριστή παρουσίας της ερμηνεύτριας.

5. Φινλανδία

Ευχάριστο τραγούδι που θυμίζει άλλες εποχές. Θίγει ωστόσο με χιουμοριστικό τρόπο μία κοινωνική πλευρά «μπορεί κανείς να δουλεύει για να ζει?».Αμφιβάλλω αν θα αρέσει στο ευρωπαικό κοινό.

6. Λετονία

Είναι από τα αγαπημένα μου τραγούδια, με υπέροχη μελωδία και παραγωγή, αρκετά σημερινό και σε νεανικό τόνο. Η τραγουδίστρια θυμίζει κάτι από Kelly Clarkson, κάτι που μπορεί να ελκύσει το νεανικό κοινό.

7. Σερβία

Αυτά είναι τα Βαλκάνια λοιπόν! Ένα πολύ έξυπνο τραγούδι με έντονο το παραδοσιακό στοιχείο που σίγουρα θα πάει καλά. Εξάλλου η Σερβία συνηθίζει να στέλνει στο διαγωνισμό πολύ καλά τραγούδια και παραμένει πιστή στη γλώσσα της.

8. Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Ένα αρκετά δυναμικό σε rock ρυθμούς τραγούδι που θα μπορούσε να σταθεί και μόνο του στη μουσική αγορά. Πάντα η Β/Ε με εκπλήσσει ευχάριστα με τις επιλογές της.

9. Πολωνία
Ιδιαίτερο τραγούδι σε αγγλικό και πολωνικό στίχο. Θα το χαρακτήριζα ως μία ethnic μπαλάντα και νομίζω ότι θα πάει και καλά.

10. Βέλγιο

Θεωρείται από τα φαβορί του φετινού διαγωνισμού. Μία μπαλάντα που κινείται σε δρόμους James Blunt και Damien Rice,. Είναι από τα τραγούδια που θες να ξανακούσεις και γι’ αυτό θα το δούμε σίγουρα στις πρώτες θέσεις, για να μας θυμίσει πως τα καταπληκτικά τραγούδια δε χρειάζονται τίποτα παραπάνω από μία ωραία φωνή και μία κιθάρα.

11. Μάλτα

Άλλη μία ωραία μπαλάντα από μία μελωδική φωνή. Η Μάλτα παραμένει πιστή στην παράδοση της, να στέλνει μελωδικές μπαλάντες με εξαιρετικές φωνές. Σίγουρα θα είναι στον τελικό.

12. Αλβανία

Η Αλβανία τα τελευταία χρόνια ανεβάζει την ποιότητα του τραγουδιού και μας δείχνει ότι έχει πάρει σοβαρά το θεσμό. Η φετινή συμμετοχή είναι αρκετά δυνατή, με ξεσηκωτικό ήχο και ξεχωριστό σόλο της κιθάρας που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραγούδι. Πιστεύω ότι θα προκριθεί και θα σκαρφαλώσει και σε υψηλή θέση στη βαθμολόγία.

13. Ελλάδα

Έχουν ακουστεί πάρα πολλά για τη φετινή συμμετοχή της Ελλάδας και πάντοτε σε κάποιους θ’ αρέσει και σε κάποιους όχι. Η ουσία είναι πως θα τ’ ακούσουν οι Ευρωπαίοι. Το σημαντικό είναι ότι η χώρα μας συμμετέχει  μ’ ένα τραγούδι στα ελληνικά μετά από τόσα χρόνια και με το πολύ ευρηματικό «Ωπα» σε συνδυασμό με την ποντιακή λύρα. Εύχομαι να το δούμε στον τελικό και στις πρώτες θέσεις.

14. Πορτογαλία

Μία όμορφη μπαλάντα σε εγχώρια γλώσσα με εξαιρετική ερμηνεία από την τραγουδίστρια που όμως φοβάμαι ότι θα χαθεί ανάμεσα σε τόσες άλλες εξίσου καλές.

15. Φύρομ

Άλλη μία mezzo rock μπαλάντα στα Σκοπιανά με όμορφη μελωδία. Ίσως αν το άκουγα σε μια άλλη πιο εύηχη γλώσσα να μου άρεσε περισσότερο. Δε ξέρω κατά πόσο θα το δούμε στον τελικό.

16. Λευκορωσία

Ένα τραγούδι που μας θυμίζει κάτι από παλιά. Μία παρέα νεαρών με φοβερές φωνές σε μονοπάτια ορχηστρικής μουσικής. Πανέξυπνο το βιντεοκλίπ και η παρουσία της νεαρής πιανίστριας. Νομίζω ότι θα το δούμε στις πρώτες θέσεις στην τελική κατάταξη.

17. Ισλανδία

Ένα από τα μεγάλα φαβορί του πρώτου ημιτελικού. Όμορφη μελωδική γραμμή σε χορευτική version που σίγουρα θα πάει καλά αλλά και θ’ ακουστεί πολύ μέσα στο
καλοκαίρι. Έξυπνο το μοίρασμα των στίχων σε αγγλικά και γαλλικά.

Κωνσταντίνος Γκιόκογλου

Γεννήθηκε το 1981 στο Διδυμότειχο του Έβρου. Ραδιοφωνικός παραγωγός από την τρυφερή ηλικία των 9 χρονών, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την μουσική από τα 14. Το πτυχίο φωνητικής το απέκτησε στα 18 ενώ οι σπουδές του είχαν να κάνουν με την Μηχανολογία. Η Eurovision ήρθε στην ζωή του από το 1989 όταν άρχισε να καταλαβαίνει το τι εστί Eurovision , την παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε χρονιά. Το 2005 πήγε για πρώτη φορά ως ενήλικας στην Eurovision του Κιέβου, χρονιά που κέρδισε και η Ελλάδα. Από τότε κάθε χρονιά και μέχρι και το 2013 παραβρίσκόταν στον διαγωνισμό ως μέλος της ελληνικής αποστολής με μόνη εξαίρεση την Eurovision της Μόσχας. Το 2011 μετακόμισε στην Γερμανία, όπου ασχολήθηκε εκτός των άλλων και ως συνεργάτης ραδιοφωνικών παραγωγών στα κρατίδια της Σαξωνίας και του Βραδενβούργου.

To 2008 διετέλεσε αντιπρόεδρος του σωματείου , ενώ από το το 2009 ξεκίνησε τις εργασίες σύστασης του INFE Network, όπου και διετέλεσε πρόεδρος του μέχρι και το 2013. Από το 2019 ασχολείται κυρίως με την Ιστορία του διαγωνισμού σε ερευνητικό επίπεδο καθώς και το ψηφιακό του αρχείο.

Αγαπημένες τοπ 5 Συμμετοχές :
Secret Garden – Nocturne (Nor 95)
Anna Maria Jopek – Ale Jestem (Pol 97)
Zdravko Colic – Gori Vatra (YU 1973),
Elisabeth Andreassen – I Evighet (NO 1996)
Aiste – Strazdas (LIT 1999).
Αγαπημένη ελληνική συμμετοχή :
Σοφία Βόσσου – Άνοιξη (GR 91)