Καταγγελίες στην Ισπανία: το ίδιο το TVE σαμποτάρει τις ισπανικές συμμετοχές

Estimated read time 1 min read

Όπως έχουμε γράψει κατά καιρούς ως απάντηση σε διάφορους φαν που ονειρεύονται νίκες της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Αγγλίας, οι χώρες αυτές και οι ραδιοτηλεοπτικοί τους φορείς ΔΕΝ ενδιαφέρονται καθόλου για τη Γιουροβίζιον. ΔΕΝ την θέλουν.

Οι λόγοι είναι πολλοί: οι χαμηλές τηλεθεάσεις, η μη ανταπόκριση αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, η ύπαρξη άλλων φεστιβάλ και σώου που τους αποφέρουν πιο πολλά χρήματα. Ακόμα και τα απλά εβδομαδιαία σώου σημειώνουν μεγαλύτερες τηλεθεάσεις από τη Γιουροβίζιον. Ο θεσμός των BIG 5, πέρα από την οικονομική του διάσταση (οι χώρες με μεγάλο πληθυσμό δίνουν περισσότερα χρήματα), έχει και πρακτική σημασία: είναι ένας τρόπος να τις κρατήσουν στον διαγωνισμό. Κατά καιρούς βιώσαμε τις πολυετείς αποχές της Ιταλίας, την μετάδοση στη Γαλλία από υποβαθμισμένα κανάλια (πρώτα το France 3 και μετά -ακόμα χειρότερα- το France 4), τη “νεκρανάσταση” ξεπεσμένων σταρ στην Αγγλία, την αποστολή χαμηλού επιπέδου, αδιάφορων τραγουδιών.

Στην Ισπανία, όμως, συμβαίνει κάτι ακόμα χειρότερο: το ίδιο το κρατικό κανάλι σαμποτάρει τις συμμετοχές του. Για πρώτη φορά το ακούσαμε, επί Pastora Soler (Ισπανία 2012). Οι φαν του Infe Spain μας εκμυστηρεύτηκαν ότι έγινε τηλεφώνημα από το κανάλι προς την αποστολή μετά από μια πολύ επιτυχημένη πρόβα στο Αζερμπαϊτζάν, να “χαμηλώσουν” λίγο την απόδοσή τους επί σκηνής, κάτι που είχε γίνει και το 1997 με τους Ιταλούς Jalisse. Παράλληλα, εκπρόσωποι του TVE έβγαιναν στο δικό τους και σε ιδιωτικά κανάλια και έλεγαν ότι η Ισπανία ναι, πάει για την κορυφή, αλλά ότι δεν θα έπρεπε να κερδίσει λόγω κρίσης. Η ίδια η Pastora Soler επιβεβαίωσε τον αρνητισμό του καναλιού για ενδεχόμενη νίκη.

Φέτος η Barei, μετά τον καταποντισμό της, κατήγγειλε ότι, ενώ η ομάδα της είχε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις μέσω του storyboard για μοντέρνα πλάνα από τις κάμερες (στο στυλ εκείνων της Αρμενίας), ο Federico Llano (υποδιευθυντής φεστιβάλ του TVE), ο οποίος ήταν ο σύνδεσμος του καναλιού με τους Σουηδούς παραγωγούς, ουδέποτε τους έδωσε αυτές τις προτάσεις. Ήταν μάλιστα η μόνη αποστολή, μαζί με την Iταλική, που δεν είχε απευθείας συνεννόηση με τους παραγωγούς. Η Barei, μάλιστα, απείλησε λίγες εβδομάδες πριν από τον διαγωνισμό ότι θα αποχωρήσει, κάτι που δεν έκανε τελικά. Από την πλευρά μας, αναρωτιόμαστε γιατί, ενώ στο video clip το τραγούδι είχε μια εξαιρετική disco ενορχήστρωση, τελικά προτιμήθηκε μια φτηνή και flat dance ενορχήστρωση για τον τελικό. Για το άθλιο εύρημα με την πτώση στη σκηνή, το οποίο τρόμαξε όσους το είδαν, δεν έχουμε λόγια…

Καταγγελίες κατά του καναλιού, αλλά και κατά του συγκεκριμένου προσώπου, ζητώντας την απομάκρυνσή του έκαναν και άλλοι Ισπανοί γιούροσταρ: ο Ramón del Castillo Palop (γνωστός ως Ramón-Ισπανία 2004) είπε ότι οι καλλιτέχνες που εκπροσωπούν τη χώρα δεν ξέρουν σε τι παγίδα πέφτουν και ότι το κανάλι δεν ενδιαφέρεται καθόλου να κερδίσει. Η Soraya Arnelas (Ισπανία 2009) είπε πως την επομένη της επιλογής της, τής επέβαλαν άλλο χορογράφο και νέους χορευτές. Πρόσθεσε δε πως το όνειρό της για τη Γιουροβίζιον, προφανώς δεν ήταν και όνειρο του καναλιού. Και οι δύο προειδοποιούν άλλους φερέλπιδες καλλιτέχνες που θέλουν να βρεθούν στη σκηνή του διαγωνισμού να ξέρουν τι τους περιμένει, ότι δηλαδή όχι μόνο δεν θα έχουν στήριξη, αλλά ακόμα και πόλεμο εκ των έσω.

Εμείς δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι χώρες αυτές, αφού δεν νοιάζονται διόλου, γιατί δεν απέχουν, αφήνοντας να συμμετάσχουν μόνο όσες αγαπούν τον διαγωνισμό και προσδοκούν να νικήσουν σε αυτόν. Κρίμα…