Η Πορτογαλία απούσα (για 3η φορά) από τη Σουηδία!

Η Πορτογαλία απούσα (για 3η φορά) από τη Σουηδία!

Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Πορτογαλίας (RTP) ανακοίνωσε ότι θα απέχει από τον 61ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Αυτή θα είναι η 5η ευρωαπουσία της Ιβηρικής χώρας από τον διαγωνισμό, οι 3 εκ των οποίων μάλιστα σε διαγωνισμούς που έγιναν στη Σουηδία.

 

Με μία δήλωση που δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπο του RTP, ανακοινώθηκε ότι μετά από προσεκτική ανάλυση όλων των δεδομένων πάρθηκε η απόφαση η χώρα να μην συμμετάσχει στον επόμενο διαγωνισμό τραγουδιού στην Σουηδία. Τα οικονομικά μεγέθη του κρατικού τηλεοπτικού φορέα της Πορτογαλίας δεν επιτρέπουν τη φετινή συμμετοχή, αφού ήδη μεγάλο μέρος του φετινού προυπολογισμού  έχει δεσμευθεί σε προγραμματισμό αθλητικών μεταδόσεων.

Εντούτοις ο δντης του RTP ανακοίνωσε ότι το 2017 θα επανέλθουν με ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο πιθανότητα χωρίς το γνωστό σε όλους μας Festival da Canção, που υπήρξε ο εθνικός τελικός της Πορτογαλίας για την ανάδειξη της συμμετοχής της χώρας στο διαγωνισμό.

Η Πορτογαλία γίνεται η 5η χώρα μετά την Ανδόρα, το Λουξεμβούργο, το Μονακό και τη Σλοβακία που ήδη έχουν ανακοινώσει ότι θα απέχουν από τον επερχόμενο διαγωνισμό στη Στοκχόλμη.

Η Πορτογαλία στο διαγωνισμό της Eurovision:

Η Πορτογαλία έχει ήδη συμμετάσχει 48 φορές από το 1964 όταν και συμμετείχε για 1η φορά στο διαγωνισμό. Φέτος θα είναι η 5η απουσία της (1970,  2000, 2002, 2013 και 2016). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 3 από τις 5 απουσίες της Πορτογαλίας από το διαγωνισμό γίνονται επί σουηδικού εδάφους, κάνοντας και τον πιο αδαή να αναρωτιέται αν γίνεται τυχαία;

Η Πορτογαλία κρατάει το ρεκόρ της χώρας με τις περισσότερες συμμετοχές χωρίς νίκη. Η χώρα δεν έχει καν βρεθεί στο τοπ5 ποτέ! Η υψηλότερη θέση που κατέλαβε ποτέ είναι η 6η, το 1996. Από το 2004 και όταν εισήχθη το σύστημα των ημιτελικών η Πορτογαλία κατάφερε να προκριθεί στον τελικό μόνο το διάστημα 2008 μέχρι και το 2010, οπότε και ήταν η τελευταία φορά που η χώρα βρέθηκε σε τελικό της Eurovision.

Πέρσι μετά τη νίκη της στο Festival da Canção, την Πορτογαλία εκπροσώπησε η Leonor Andrade με το τραγούδι Há um mar que nos separa. Η Πορτογαλία διαγωνίσθηκε στο 2ο Ημιτελικό όπου με 19 βαθμούς βρέθηκε στην 14η θέση ανάμεσα σε 17 συμμετοχές και ως εκ τούτου αποκλείστηκε από τον τελικό.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την περσινή συμμετοχή της Πορτογαλίας στον 60ο διαγωνισμό τραγοδιού της Βιέννης:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.