Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη επιστρέφει στη Eurovision

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη επιστρέφει στη Eurovision

Πριν λίγα λεπτά η δημόσια τηλεόραση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ανακοίνωσε πως επιστρέφει στο διαγωνισμό της Eurovision 2016 στη Στοκχόλμη, τερματίζοντας με αυτό τον τρόπο την 3ετή απουσία της από το διαγωνισμό.

Το 2012 στο Μπακού ήταν η τελευταία φορά που είδαμε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στη σκηνή της Eurovision. Οικονομικές δυσκολίες ήταν ο επίσημος λόγος που επικαλέστηκε το BHRT, συμπαράσταση στην απόφαση της Τουρκίας να απέχει και εκείνη από το διαγωνισμό είπαν κάποιοι άλλοι…Είναι γνωστές εξάλλου οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών. Έκτοτε κάθε χρόνο το BHRT δήλωνε προκαταρκτική συμμετοχή την οποία πάντα αποσύρει λίγους μήνες μετά επικαλούμενο την έλλειψη οικονομικών πόρων και χορηγών.

Πριν λίγα λεπτά το BHRT μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ανακοίνωσε πως η χώρα επιστρέφει στο διαγωνισμό της Eurovision το Μάιο στη Στοκχόλμη καθώς βρέθηκαν οι οικονομικοί πόροι και οι χορηγοί που απαιτούνταν για να καλυφθούν τα έξοδα για τη συμμετοχή. Η συμμετοχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης φέρνει όλες τις χώρες των Βαλκανίων και πάλι στο διαγωνισμό πλην της Κροατίας, που δεν έχει απαντήσει επίσημα ακόμα αν θα επιστρέψει και αυτή με τη σειρά της ή όχι.

Η Βοσνία -Ερζεγοβίνη στο διαγωνισμό της Eurovision

Η 1η συμμετοχή της χώρας ήρθε το 1993 όταν μέσω του προκριματικού γύρου που έγινε εκείνη τη χρονιά για τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και της διαμελισμένης Γιουγκοσλαβίας, προκρίθηκε ως 2η από αυτό τον προκριματικό διαγωνισμό και έκανε το ντεμπούτο της στο διαγωνισμό που διεξήχθη στο Milstreet της Ιρλανδίας. Πριν το 1993 η χώρα συμμετείχε ως μέρος της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Από την εισαγωγή του συστήματος των ημιτελικών το 2004 και μέχρι το 2012 οπότε και ήταν η τελευταία συμμετοχή της χώρας μέχρι και σήμερα, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είχε το απόλυτο των προκρίσεων από τους ημιτελικούς στον τελικό.

Η καλύτερη θέση της χώρας ήρθε στο διαγωνισμό του 2006 στην Αθήνα με το τραγούδι Lejla του Hari Mata Hari και σύνθεση του Željko Joksimović. Το Lejla κατέλαβε την 3η θέση πίσω από τη νικητήρια Φινλανδία και τη 2η Ρωσία.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την εν λόγω συμμετοχή:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.