Ελβετία 2016: SRF και RSI ξεκίνησαν τις προετοιμασίες για τη Στοκχόλμη

Ελβετία 2016: SRF και RSI ξεκίνησαν τις προετοιμασίες για τη Στοκχόλμη

Αν υπάρχει κάποιος πολύπλοκος εθνικός τελικός αυτός σίγουρα είναι της Ελβετίας. Η χώρα με τις 4 επίσημες γλώσσες ξεκίνησε και φέτος την σύνθετη και δαιδαλώδη διαδικασία που διέπει τον τρόπο επιλογής του τραγουδιού που θα την εκπροσωπήσει στη Eurovision της Στοκχόλμης.

Η online ψηφοφορία του SRF ξεκίνησε:

Το γερμανόφωνο κρατικό κανάλι SRF αποφάσισε και φέτος να δώσει την ευκαιρία στον οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο να καταθέσει την πρόταση του για το φετινό διαγωνισμό. Μάλιστα δεν έβαλε κανέναν γλωσσικό ή εδαφικό περιορισμό και έτσι στην online πλατφόρμα που χρησιμοποιεί φέτος για την 1η φάση επιλογής, συμμετέχουν πλην Ελβετών, καλλιτέχνες από τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και από τη μακρινή Ινδία, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η προθεσμία κατάθεσης των συμμετοχών έληξε την προηγούμενη εβδομάδα και ήδη από χθες ξεκίνησε η online ψηφοφορία, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 17 Νοεμβρίου και στην οποία μπορούν όλοι να λάβουν μέρος, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του SRF.

Κάθε χρήστης έχει στην κατοχή του 4 ψήφους, τις οποίες μπορεί να τις διαθέσει κατά το δοκούν, είτε όλες σε μία συμμετοχή, είτε μοιράζοντάς τις. Αφού ψηφίσει τα αγαπημένα του τραγούδια το σύστημα ζητά έναν αριθμό τηλεφώνου όπου αποστέλλεται (δωρεάν) ο ειδικός κωδικός για την κατοχύρωση της βαθμολογίας. Από κάθε τηλεφωνικό αριθμό δύναται να ψηφίσει κανείς μόνο μία φορά.

Μια ειδική επιτροπή θα ψηφίσει παράλληλα με το κοινό τα υποψήφια τραγούδια και σε ποσοστό 50-50 θα αποφασίσουν ποια 10 τραγούδια από τα 190 περίπου που έχουν υποβληθεί, θα εκπροσωπήσουν το SRF στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Μεταξύ των υποψηφίων συμμετοχών υπάρχουν και κάποιοι έμπειροι θα μπορούσε κανείς να πει με τον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα συμμετέχει ο Andrius Pojavis που εκπροσώπησε την Λιθουανία το 2013, ο Oman Naber που εκπροσώπησε τη Σλοβενία το 2005 και η Ελβετή Barbara Berta που εκπροσώπησε τη χώρα της το 1997.

Ανάμεσα στους υποψηφίους υπάρχουν και γνωστά άλλα ονόματα. Φυσικά όπως ήδη έχουμε ξαναγράψει συμμετέχει και ο δικός μας Σάκης Γραβάνης-μέλος του INFE Greece, ως Sakgra με δύο μάλιστα συμμετοχές τις οποίες εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να ψηφίσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ και ΕΔΩ. Τους στίχους και στις δύο συμμετοχές έγραψε ο Βαγγέλης Δουκουτσέλης.

Εσωτερική επιλογή από το RSI:

Μια ειδική τριμελής επιτροπή θα επιλέξει τα 3 τραγούδια που θα περάσουν στη 2η φάση της ελβετικής επιλογής και θα εκπροσωπήσουν σε αυτήν το ιταλόφωνο RSI. Συγκεκριμένα στις 9 Νοεμβρίου το κανάλι θα ανακοινώσει τους 3 νικητές που θα επιλεγούν από την επιτροπή των ειδικών που έχει ήδη δημιουργήσει για αυτό τον σκοπό. Αντίστοιχα και το γαλλόφωνο RTS θα επιλέξει με εσωτερική διαδικασία τα 6 τραγούδια που θα το εκπροσωπήσουν στη συνέχεια.

Τι ακολουθεί μετά;

Αφού τελειώσει η 1η φάση της διαδικασίας τα 19 τραγούδια που θα έχουν προκριθεί (10 από το RSF, 6 από το RTS και 3 από το RSI) θα περάσουν στη 2η φάση αυτή των live auditions. Μπροστά σε μία επιτροπή ειδικών στις 6 Δεκεμβρίου στη Ζυρίχη, οι 19 υποψήφιοι θα διαγωνιστούν στη live ερμηνεία τους, την σκηνική τους παρουσία και την ποιότητα της φωνής τους και θα προκριθούν για τον τελικό της Ελβετίας 3 υποψήφιοι από το RSF, 2 από το RTS και 1 από το RSI.

Ο τελικός της Ελβετίας θα γίνει στις 13 Φεβρουαρίου στη Bodensee Arena στο Kreuzlingen. Κοινό και κριτική επιτροπή θα επιλέξει σε αναλογία 50-50 τον τυχερό που θα εκπροσωπήσει την Ελβετία στον 61ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στην Στοκχόλμη.

Η Ελβετία στο διαγωνισμό της Eurovision

Αυτή θα είναι η 57η συμμετοχή της Ελβετίας στο διαγωνισμό, αφού στα 61 χρόνια ζωής του μόνοι 4 φορές δεν συμμετείχε και αυτό γιατί λόγω των προηγούμενων αποτελεσμάτων της είχε αποκλειστεί (1995,1999, 2001 και 2003). Το γεγονός ότι η χώρα έχει 4 επίσημες γλώσσες, την ευνόησε ειδικά κατά τα χρόνια που η χρήση της επίσημης γλώσσας του κράτους ήταν υποχρεωτική στο διαγωνισμό, να επιλέγει σε ποια γλώσσα επιθυμεί να ερμηνευθεί η κάθε συμμετοχή της. Η Ελβετία έχει κερδίσει 2 φορές το διαγωνισμό. Το 1956 στον 1ο διαγωνισμό που έγινε ποτέ κέρδισε η γνωστή σε όλους τους φανς Lys Assia και το 1988 η Celine Dion ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα κερδίζοντας πρώτα στο διαγωνισμό με τα ελβετικά χρώματα. Φέτος στη Βιέννη η Mélanie René με το τραγούδι Shine τερμάτισε τελευταία στο 2ο ημιτελικό με 4 μόλις βαθμούς, μη καταφέρνοντας φυσικά να προκριθεί στο μεγάλο τελικό.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε το τραγούδι που χάρισε τη 2η νίκη της Ελβετίας το 1988 με τη Celine Dion.

https://www.youtube.com/watch?v=PKLqGNClPzg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.