Δεν επιστρέφει (και φέτος) η Τουρκία στο διαγωνισμό

Δεν επιστρέφει (και φέτος) η Τουρκία στο διαγωνισμό

Μετά από μήνες παραφιλολογίας και θεωριών το κρατικό κανάλι της Τουρκίας TRT δίνει άδοξο τέλος στις όποιες ελπίδες υπήρχαν για επιστροφή της χώρας στο διαγωνισμό.

Μέσω teletext εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση το TRT ανακοινώνοντας πως ούτε το 2016 θα επιστρέψει η χώρα στο διαγωνισμό. Το TRT επισημαίνει πως οι λόγοι που έχουν εκτεθεί στην EBU και οδήγησαν τη χώρα εκτός του διαγωνισμού συνεχίζουν να υπάρχουν και ως εκ τούτου δεν θα δώσει το παρών ούτε στην Στοκχόλμη τον ερχόμενο Μάιο συνεχίζοντας τις απουσίες από το 2013 και μετά.

Η τελευταία συμμετοχή της χώρας ήταν το 2012 στο Μπακού του Αζερμπαιτζάν. Το 2013 απείχε για πρώτη φορά από την Eurovision, μη μεταδίδοντας μάλιστα τη διοργάνωση. Επίσημα δήλωσαν ότι διαφωνούν με το σύστημα της απευθείας πρόκρισης των big5, αλλά και ότι επιθυμούσαν την επαναφορά του 100% televoting. Το 2014 και μετά τη νίκη της Conchita στο διαγωνισμό, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του AKP, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει θέση σε έναν τέτοιο διαγωνισμό. Μετά τη φετινή διοργάνωση υπήρχαν φήμες πως η Τουρκία θα επέστρεφε μετά από συζητήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί μεταξύ του TRT και της EBU. Οι φήμες αυτές τελείωσαν άδοξα σήμερα μετά την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το TRT.

Η Τουρκία στο διαγωνισμό της Eurovision:

Η Τουρκία έχει συμμετάσχει συνολικά 34 φορές από το 1975 που έκανε ντεμπούτο στη Eurovision. Μέχρι το 1996 η τύχη της δεν ήταν και η καλύτερη στο διαγωνισμό, καθώς το μόνο που είχε να επιδείξει ήταν μία 9η θέση το 1986. Από το 1997 όμως αυτό άλλαξε καθώς κατάφερε 6 φορές να βρεθεί στο τοπ5 της βαθμολογίας. Τ0 2003 κέρδισε στη Ρίγα της Λετονίας, με το τραγούδι Every way that i can και την Sertab Erener.

Η Τουρκία κατάφερνε κάθε χρόνο να προκριθεί στο τελικό μετά την εισαγωγή των ημιτελικών το 2003 με εξαίρεση το 2011 όταν και για πρώτη και μοναδική φορά αποκλείστηκε. Το 2012 στην τελευταία τους συμμετοχή πέτυχαν άλλο ένα τοπ10, αφού η συμμετοχή τους Love me Back βρέθηκε στην 8η θέση.

Στο παρακάτω βίντεο δείτε την συμμετοχή της Τουρκίας από το 1997  Dinle, που βρέθηκε στην 3η θέση ανοίγοντας το δρόμο για τις επόμενες επιτυχίες της χώρας:

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.