Υπάρχει μια μόνιμη απορία στους φαν και όχι μόνο: πως είναι δυνατόν να έχουν συμμετάσχει στη Γιουροβίζιον χώρες όπως το Ισραήλ (από το 1973) και το Μαρόκο (για μία και μόνη φορά το 1980). Η απάντηση είναι απλή· δικαίωμα συμμετοχής στη Γιουροβίζιον έχουν: α) οι 60 χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Περιοχή (European Broadcasting Area = ΕΒΑ) και β) οι χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe), δηλαδή οι 47 χώρες που ανήκουν γεωγραφικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Από αυτές, αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το Βατικανό και το Λίχτενσταϊν δεν έχουν μετάσχει ποτέ, το πρώτο διότι δεν ενδιαφέρεται και το δεύτερο διότι δεν είναι ακόμα ενεργό μέλος της EBU.
Η ΕΒΑ, με τη σειρά της, φτάνει στα βόρεια και τα δυτικά μέχρι τα φυσικά σύνορα της Ευρώπης (Αρκτικός και Ατλαντικός Ωκεανός), στα ανατολικά μέχρι τον 40ο μεσημβρινό ανατολικά του Greenwich και στα νότια μέχρι τον 30ο παράλληλο. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι τρεις καυκάσιες χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία), οι οποίες έγιναν δεκτές -εκτός ορίων- τo 2007. Είναι αυτό που λέμε χοντρικά: «στη Γιουροβίζιον μετέχουν οι χώρες της Ευρώπης και όσες βρέχονται από τη Μεσόγειο». Τα σύνορα έχουν οριστεί από την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunication Union = ITU)
Με άλλα λόγια, ανά πάσα στιγμή έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στη Γιουροβίζιον η Αίγυπτος, η Αλγερία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Λιβύη, και η Τυνησία, οι οποίες αποτελούν ενεργά μέλη της EBU. Το ίδιο δικαίωμα θα έχουν το Ιράκ η Σαουδική Αραβία και η Συρία, όταν γίνουν και εκείνες ενεργά μέλη. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το Καζακστάν: μολονότι το 4% της επιφάνειάς του είναι ευρωπαϊκό, για την ώρα δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, διότι αφενός βρίσκεται εκτός των γεωγραφικών ορίων της ΕΒΑ, αφετέρου δεν έχει κάνει αίτηση να γίνει μέλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, παρόλο που έχει το δικαίωμα. Σε επόμενα άρθρα θα εξετάσουμε διάφορες περιπτώσεις που προέκυψαν κατά καιρούς.
Ο πίνακας δείχνει ανά δεκαετία, βάσει της πρώτης τους συμμετοχής, τις χώρες που έχουν πάρει μέρος στη Γιουροβίζιον.