Πέθανε ο δύο φορές γιούροσταρ Özkan Uğur, (Τουρκία 1985, 1988)

Πέθανε ο δύο φορές γιούροσταρ Özkan Uğur, (Τουρκία 1985, 1988)

Ποιος ήταν ο Özkan Uğur;

Ο Raif Özkan Uğur, γιος μηχανικού στους σιδηροδρόμους ήταν το 5ο παιδί της οικογένειάς του. Γεννήθηκε το 1953 στην Πόλη. Ξεκίνησε από μικρός να παίζει μαντολίνο. Σύντομα έγινε μέλος του εφηβικού γκρουπ Atomikler. Ξεκίνησε επαγγελματικά το 1970 στην ορχήστρα του Şerif Yüzbaşıoğlu. Την επόμενη χρονιά συνάντησε δύο μέλη των Kaygısızlar και έγινε ο δεύτερος μπασίστας του γκρουπ. Ακολούθησαν συμμετοχές σε άλλα συγκροτήματα, μέχρι που εντάχθηκε το 1974 στους Kurtalan Express όπου βρίσκονταν οι δύο παλιοί του φίλοι. Συμμετείχε ως μπασίστας σε ηχογραφήσεις διαφόρων άλμπουμ για λογαριασμό γνωστών τραγουδιστών. Το 1976 μπαίνει στους Hint Quintet, με ποιούς; Τους δύο εκείνους φίλους! Εκεί συνεργάστηκαν με τη Seyyal Taner (TUR 87). Ως μέλος των Karma ήρθε 4ος στον εθνικό τελικό του 1978. Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας άρχισε να εργάζεται και ως ηθοποιός του σινεμά και της τηλεόρασης. Ο Özkan για χρόνια δούλεψε στα φωνητικά καλλιτεχνών (από την Sertab Erener μέχρι τον Tarkan), αλλά και ως συνθέτης / στιχουργός, με γνωστές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Είναι ο μόνος από τους τρεις που δεν έβγαλε σόλο δίσκο, παρά μόνο κάποια singles. Παντρεμένος με έναν γιο, γιατρεύτηκε από καρκίνο στους λεμφαδένες το 2013, ακολούθησε μία υποτροπή, από την οποία επίσης ξέφυγε, ωστόσο από το 2020 κάνει εκ νέου χημειοθεραπείες, για τον λόγο αυτό απέχει από πολλές συναυλίες. Πέθανε σήμερα στην εντατική νοσοκομείου, μετά από ένα μήνα θεραπειών χωρίς ανταπόκριση.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας και του Ερντογάν

Ο Υπουργός Υγείας Fahrettin Koca, χάρη στον οποίο έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του καλλιτέχνη, δήλωσε: “Χάσαμε τον αγαπημένο μας Özkan Uğur. Δεν θα ξεχάσουμε τη φωνή του, η οποία είναι φίλος και πηγή για την καρδιά όσων την ακούν. Λυπόμαστε βαθιά. […] Τα συλληπητήριά μου στην οικογένειά του και τους θαυμαστές του” . Στο ίδιο κλίμα κινείται η δήλωση και του Ερντογάν: “Ο Αλλάχ ας αναπαύσει τον Özkan Uğur, αγαπημένη φωνή και κινηματογραφικό ηθοποιό της χώρας μας, τα νέα για τον θάνατο του οποίου μαθεύτηκαν σήμερα και ο οποίος είχε λάβει (θα λάβει;) το Μεγάλο Προεδρικό Βραβείου Τέχνης και Πολιτισμού στον τομέα της μουσικής. Συλληπητήρια στην οικογένεια, τους θαυμαστές και ολόκληρη την κοινότητα των καλλιτεχνών”. Όλα τα τουρκικά Μ. Μ. Ε. έχουν εκτενή αφιερώματα στον ίδιο και τους MFÖ, απόδειξη της δημοφιλίας τους.

Η εποχή των MFÖ

Το 1984 οι τρεις φίλοι, δηλαδή ο Mazhar Alanson, ο Fuat Güner και ο Özkan Uğur έγιναν τρίο και κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ «Ele Gune Karsi» (25 εβδομάδες στα τουρκικά τσαρτς). Μετά από τη νίκη τους στον εθνικό τελικό του 1985 μετονομάστηκαν σε MFÖ από τα μικρά ονόματά τους. Αμέσως επόμενο επιτυχημένο από τα δέκα τους άλμπουμ αυτό του 1985 που περιείχε το εν λόγω τραγούδι, του οποίου ο πλήρης τίτλος είναι Didai didai dai (Aşik oldum: είμαι ερωτευμένος). Το είχαν προτείνει στη Seyyal Taner το 1981, αλλά τη μποϋκόταρε το κανάλι TRT, οπότε το κυκλοφόρησαν μόνοι τους. Περισσότερα για τους άλλους δύο του γκρουπ μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το άρθρο. Επέλέγησαν δεύτερη φορά το 1988 με το Sufi, εμπνευσμένο από τους μωαμεθανούς ασκητές, οι οποίοι ιδρύθηκαν τον 8ο αιώνα μ. Χ. από τον Μααρούφ. Ο δεύτερος τίτλος του εν λόγω τραγουδιού είναι Hey-Ya-Hey. Σε μια πρόβα, ο τραγουδιστής τους εμφανίστηκε ντυμένος ναύτης. Θυμόμαστε τις έντονες αντιδράσεις του ελληνικού Τύπου, καθώς το πρώτο βίντεο-κλιπ έχει σκηνές γυρισμένες στην Έφεσσο και το δεύτερο μέσα στην Αγία Σοφία. Κάποιοι δημοσιογράφοι είχαν γίνει έξαλλοι που μας πέρασαν και τις δύο φορές (14οι το 1985, με 16η την Ελλάδα και 15οι το 1988, με 17η την Ελλάδα). Είναι επηρεασμένοι τόσο από την τουρκική μουσική παράδοση, όσο και από τη δυτική μουσική. Έχουν συμμετάσχει σε πολλές φιλανθρωπικές καμπάνιες. Κατά καιρούς υπήρξαν έντονες διαφωνίες ανάμεσά τους. Οι Mazhar και Özkan έδωσαν μπουνιές ο ένας στον άλλο για ένα αστείο του Mazhar για το Viagra. Άλλη μια φορά έκαναν το ίδιο για το εξώφυλλο ενός δίσκου. Πολλές από τις ηχογραφήσεις τους έγιναν στην Ολλανδία (η πρώτη φορά όπου Τούρκοι καλλιτέχνες ηχογραφούσαν στο εξωτερικό). Διέκοψαν επί 11 χρόνια τη συνεργασία τους και, εν συνεχεία, πάλι για μεγάλα διαστήματα. Πρόσφατα έβγαλαν ένα τραγούδι υπέρ της χρήσης της μάσκας.

Υ. Γ.: Δείτε την παρουσίαση -αρχικά με μια αδιόρατη ειρωνεία- που τους έκανε η Lill Lindfors το 1985 και την ίδια λίγο μετά να λικνίζεται, συνεπαρμένη, στον ρυθμό του τραγουδιού!

https://youtu.be/RVI7GyXU6EY

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.