Γιάννης Μαρίνος: Έγινε νοθεία το 1980! Αντί του Τουρνά ανακοινώθηκε η Βίσση

Γιάννης Μαρίνος: Έγινε νοθεία το 1980! Αντί του Τουρνά ανακοινώθηκε η Βίσση

Το σχόλιο που ακολουθεί αναρτήθηκε στο YouTube από τον στιχουργό του “U.F.O.”, Γιάννη Μαρίνο, δεκαετίες μετά από τον επίμαχο ελληνικό προκριματικό του 1980. Διευκρινίζω πως το άφησα, όπως ακριβώς είναι, ως μαρτυρία, δίχως να παρέμβω και να διορθώσω τυχόν λάθη.

μαρίνος

Ναι πράγματι έγινε νοθεία. Εκείνο το σκοτεινό βράδυ στο μέγαρο της ΕΡΤ βίωσα την μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής μου και ένοιωσα όλη τη βρωμιά του παρασκηνίου στον χώρο της Ελληνικής μουσικής. Το ιστορικό: Βγαίνει από την αίθουσα η επιτροπή και δίνουν στο παρουσιαστή Βασίλη Τζιβιλίκα το χαρτί με τα αποτελέσματα, εκείνος κατευθύνετε προς το μικρόφωνο για να αναγγείλει τον νικητή, κάνει μια μικρή πρόβα ξεδιπλώνοντας το χαρτί, όσο οι μουσικοί βάζουν τις παρτιτούρες του UFO και ετοιμάζονται, ενώ κάποια μέλη της επιτροπής μας δείχνουν με νοήματα πως ήμασταν οι νικητές  Ο Β. Τζιβιλίκας στέκεται μπροστά στο μικρόφωνο και ακούγετε η φωνή του τηλεσκηνοθέτη: Παρακαλώ ησυχία, περνούν μερικά δευτερόλεπτα  και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση, 5 – 4 – 3, ξαφνικά ακούμε μια άλλη φωνή να φωνάζει: Φώτα, ανάψτε τα φώτα. Εκείνη τη στιγμή γυρίζει ο Κώστας και μου λέει, δίκιο είχες. Τον είχα ενημερώσει για τα δημοσιεύματα που έλεγαν πως: ότι και να γίνει φέτος στη Eurovision θα πάει η Άννα Βίσση, αλλά δεν ήθελα να τα πιστέψει.  Και έτσι έγινε, μας είπαν να γυρίσουμε στα καμαρίνια μας και ότι θα μας ειδοποιήσουν. Αφού πέρασε αρκετή ώρα και ήταν πλέον βέβαιο ότι τα αποτελέσματα …μαγειρεύονταν, παρά τις ενστάσεις από μέλη της επιτροπής, δεν μας ζήτησαν να κατέβουμε στην αίθουσα για να ακουστεί το νικητήριο τραγούδι, απλά μας ανακοίνωσαν, δίχως περαιτέρω εξηγήσεις πως κέρδισε το “Aytostop”. Σεβάστηκα την επιθυμία του Κώστα Τουρνά που δεν ήθελα να δημιουργήσουμε θέμα. Το βράδυ εκείνο για μένα δεν τελείωσε. Κάπου στις πέντε τα ξημερώματα μπήκα σε ένα ψιλικατζίδικο που ξενυχτούσε στη πλατεία Αμερικής για να πάρω τσιγάρα, όπως περιμένω τη σειρά μου, ακούω έναν κύριο να λέει στον διπλανό του: ναι ρε σου λέω, βάλαμε τις παρτιτούρες του UFO στα αναλόγια. Γύρισα και του είπα: Φίλε ξέρεις ποιος είμαι; O στιχουργός του UFO. Την επομένη μαζευτήκαμε όλοι οι δημιουργοί (Συνθέτες-Στιχουργοί-Τραγουδιστές) και κάναμε μια δημόσια καταγγελία για το αποτέλεσμα που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες. ΑΛΛΑ φυσικά δεν άλλαξε τίποτα ενώ η επίσημη απάντηση της ΕΡΤ ήταν ότι χάθηκαν κάποια ψηφοδέλτια!!!!!!

Τι είχε προηγηθεί; καθυστερούσαν τόσο τα αποτελέσματα (τα οποία ανακοινώθηκαν ώρες μετά), ώστε παίχτηκαν τρία  ατέλειωτα μουσικά προγράμματα (επιτυχίες της Γιουροβίζιον 1979, επιτυχίες της εποχής, αφιέρωμα στον Ντέμη Ρούσσο). Ο Κώστας Τουρνάς αμφισβήτησε την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, η οποία έγινε εκ νέου από ορισμένους δημοσιογράφους, όπως έγραψαν την επόμενη μέρα οι εφημερίδες, για να ανακαλέσουν τη μεθεπόμενη, λέγοντας ότι όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκε, αλλά φίλησε την Άννα Βίσση και της προσέφερε ένα λουλούδι! Δήλωσε μάλιστα στωικά: «Τι να γίνει; Κάποιος έπρεπε να νικήσει… Υγεία!». Όσο για το βραβείο, το απένειμε στη Βίσση ο διευθυντής τηλεοράσεως, Σπύρος Χαραμής. Φαίνεται πως της το χρωστούσαν από το 1978, όπου ήρθε 1η και μάλιστα με δύο τραγούδια σε ισοβαθμία!

Να προσθέσω, επίσης πως πριν από χρόνια μου είχε εκμυστηρευθεί και ο Βασίλης ο Τσιβιλίκας, ότι άλλαξε το αποτέλεσμα. Ειρήσθω εν παρόδω πως εκείνος και το καλλιτεχνικό “συνάφι” ήθελαν να κερδίσει το “Πάρε ένα κοχύλι απ’ το Αιγαίο”. Ο γνωστός ηθοποιός μάλιστα αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας και κλείστηκε στο καμαρίνι του, γι’ αυτό και έκαναν ώρες να ανακοινώσουν το αποτέλεσμα, μέχρι να τον μεταπείσουν να γυρίσει (κάτι αντίστοιχο έκανε ο Γιώργος Μαρίνος το 1998). Στο δε στούντιο έγινε σάλος μεταξύ δημιουργών, καλλιτεχνών και επιτροπής, κάτι που αποτυπώθηκε στα παρατράγουδα που ακολούθησαν. Δυστυχώς η κασέτα που είχε αυτή τη συνέντευξη-βόμβα χάθηκε με ευθύνη άλλων πριν προλάβω να την απομαγνητοφωνήσω…
Αξίζει να καταγράψουμε -δια στόματος Γιάννη Μαρίνου– πως προέκυψε το συγκεκριμένο τραγούδι, ίσως η μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία της Ελλάδας: «Το U.F.O. το έγραψα σε μια περίοδο όπου ένας γνωστός μου έπεσε θύμα bullying, με αποτέλεσμα να το ρίξει στα ναρκωτικά και τελικά να …φύγει. Όλο κοίταζε τον ουρανό και όταν τον ρωτούσα γιατί, μου έλεγε πως περιμένει να έρθουν να τον πάρουν, για να γλυτώσει».

Στο παρακάτω βίντεο δείτε το τραγούδι του Κώστα Τουρνά με το οποίο έφτασε μία ανάσα από την εκπροσώπηση της χώρας μας το 1980. Πιστεύετε ότι θα τα πήγαινε καλύτερα από το Ωτοστόπ της Άννας Βίσση, που έφερε την 13η θέση στη Eurovision του 1980 στη Χάγη;

 

 

2 σκέψεις για το “Γιάννης Μαρίνος: Έγινε νοθεία το 1980! Αντί του Τουρνά ανακοινώθηκε η Βίσση

  1. Η Eurovision είναι ένας απρόβλεπτος διαγωνισμός, όσο όμως σχετικά και υποκειμενικά αν είναι τα πράγματα το UFO είναι κλάσης ανώτερο από το Ωτοστόπ. Πιστευω ότι ίσως να χάσαμε μια θέση στην 5αδα, με ένα φρέσκο και σύγχρονο για την εποχή του πάντα τραγούδι.

    1. Έχετε απόλυτο δίκιο και μαζί σας συμφωνούν οι περισσότεροι Έλληνες. Σας ευχαριστώ που τοποθετηθήκατε δημόσια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.