Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Αδύνατη μια πιθανή επιστροφή έως ότου καλυφθεί η αναγκαία χρηματοδότηση

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Αδύνατη μια πιθανή επιστροφή έως ότου καλυφθεί η αναγκαία χρηματοδότηση

Απ’ότι φαίνεται, θα αργήσουμε να δούμε μια επιστροφή της Βοσνίας στο βραχυπρόθεσμο μέλλον. Σύμφωνα με την υπεύθυνο του τμήματος Διεθνών Υποθέσεων του BHRT Lejla Babović, η οποία σε πρόσφατη συνέντευξή της μίλησε για θέματα χρηματοδότησης του φορέα:

“Προσπαθούμε με κάθε μέσο και τρόπο για την επιστροφή του BHRT στην Eurovision αλλά βάσει των τωρινών δεδομένων υπολειτουργίας, αυτό είναι αδύνατο στην παρούσα φάση”.

Ο φορέας χρηματοδοτείται μέσω ενός τέλους άδειας το οποίο μέχρι στιγμής δεν παράγει αρκετά έσοδα τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν στον πρώτο. Το 2018, είχε ειπωθεί πως θα έπαιρνε συνολικά δύο χρόνια από την αρχή αποπληρωμής των χρεών μέχρι και την πλήρη εξόφληση, ωστόσο κρίνοντας από τις σημερινές δηλώσεις και του γεγονότος ελλείματος ποσού της τάξης των 2.8 εκ. ευρώ το 2019, κάτι τέτοιο δε φαίνεται πως επετεύχθη.

Η εκπρόσωπος του τμήματος προέβη επίσης σε δηλώσεις ότι μέρος του προβλήματος προκλήθηκε από τον φορέα RTRS που εκπροσωπεί την σερβόφωνη περιοχή της χώρας. Εξήγησε πως κατά την περίοδο 2017-2021, ο φορέας συγκέντρωσε 31.1 εκ. ευρώ σε φόρους οι οποίοι προορίζονταν για το BHRT. Ωστόσο, αυτοί οι φόροι δεν μεταφέρθηκαν ποτέ και έγιναν δαπάνη από τον πρώτο σε προσωπικό υλικό. Κλείνοντας, επισήμανε:

“Ασφαλώς και η μουσική βιομηχανία και σκηνή της Βοσνίας είναι ζημιωμένοι από αυτό, όμως ο BHRT δε μπορεί να κερδίσει αυτή τη μάχη μόνος. Είναι αναγκαία η εμπλοκή της ευρύτερης κοινότητας ώστε ο φορέας να παραλάβει το μερίδιο των φόρων που του αναλογεί και να μπορέσει να προάγει την μουσική και τα ταλέντα της Βοσνίας σε ένα ευρύτερο φάσμα κοινού”.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη συμμετείχε για πρώτη φορά στην Eurovision το 1993, λίγο μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Δεν έχει νικήσει ποτέ τον διαγωνισμό, με καλύτερό της πλασάρισμα την 3η θέση των Hari Mata Hari με το Lejla στην Eurovision της Αθήνας. Στην πιο πρόσφατη της συμμετοχή, το 2016, με τους Dalal, Deen, Ana Rucner και Jala έμεινε εκτός τελικού για πρώτη φορά στην ιστορία συμμετοχών με το Ljubav je.

Μία σκέψη στο “Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Αδύνατη μια πιθανή επιστροφή έως ότου καλυφθεί η αναγκαία χρηματοδότηση

  1. Από τις αγαπημένες μου χώρες στον Διαγωνισμό η Βοσνία.

    Προσωπικά, αν και δεν γνωρίζω τις τεχνικές και οικονομικές λεπτομέρειες, μου φαίνεται πολύ περίεργο να μην μπορεί να βρεθεί ένα μίνιμουμ απαιτούμενων κονδυλίων ώστε να καλυφθούν τα έξοδα της συμμετοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.