Απορρίφθηκε η αίτηση της Καταλονίας για την ένταξη της στην EBU

Απορρίφθηκε η αίτηση της Καταλονίας για την ένταξη της στην EBU

Τις τελευταίες ημέρες η δημόσια τηλεόραση της Καταλονίας CCM έκανε αίτηση για να γίνει μόνιμο μέλος της EBU, η οποία όμως απορρίφθηκε στις 8 Ιουλίου επειδή η Καταλονία δεν είναι ανεξάρτητο κράτος αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ, αλλά επαρχία  της Ισπανίας.  Ως εκ τούτου, δεν είναι πιθανή η συμμετοχή της Καταλονίας στην Eurovision ή γενικότερα στις διοργανώσεις της EBU.

Η Καταλονία βάσιζε τις ελπίδες της να γίνει η αίτηση της δεκτή, στο ότι ο Καταλανικός ραδιοφωνικός σταθμός Catalunya Música είναι μέλος του προγράμματος μουσικής ανταλλαγής Euradio της EBU. Επίσης Σκωτία και Ουαλία, συμμετέχουν σε διοργανώσεις της EBU φέτος, και συγκεκριμένα στην Eurovision Choir of the Year και στην Junior Eurovision αντίστοιχα.

Η διαφορά στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, είναι ότι Σκωτία και Ουαλία είναι συνιστώσες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι διοικητικές περιφέρειες όπως η Καταλονία. Έτσι όπως συμβαίνει σε διάφορα αθλητικά γεγονότα (βλ. Ποδοσφαιρικές διοργανώσεις) οι συνιστώσες χώρες μπορούν να συμμετάσχουν ξεχωριστά στον διαγωνισμό, αρκεί να μην συμμετάσχει ένας φορέας που να εκπροσωπεί ολόκληρη την χώρα (όπως το BBC).

Η εκπρόσωπος της EBU Claire Rainford δήλωσε για την απόρριψη της αίτησης της Καταλονίας:

Η EBU δεν έχει και ποτέ δεν είχε περιφερειακό σταθμό  μιας περιοχής ή κοινότητας που ανήκει σε ένα κράτος μέλος της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) ή στο Συμβούλιο της Ευρώπης ως ανεξάρτητο μέλος. Το καταστατικό της EBU δεν προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Συνεχίζουμε να εκτιμούμε την υπάρχουσα συνεργασία μας με την Catalunya Music ως μέρος του προγράμματος ανταλλαγής μουσικής του Euroradio και να τους ευχόμαστε  συνεχή επιτυχία.

Αρκετοί ήταν οι εκπρόσωποι της Ισπανίας που προέρχονταν από την Καταλωνία, με τελευταίο τον Miki Núñez που εκπροσώπησε την Ισπανία στην φετινή Eurovision με το La Venda, ενώ η Καταλανική γλώσσα ακουγόταν στον διαγωνισμό από το 2004 μέχρι και το 2009 από τις συμμετοχές της Ανδόρρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.