Αποτελέσματα Α’ Ημιτελικού: Στον τελικό η Κύπρος με εντυπωσιακή εμφάνιση της Έλενα Τσαγκρινού στο El Diabo – Ποιες άλλες χώρες προκρίθηκαν απόψε;
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο πρώτος ημιτελικός της Eurovision 2021 με την Κυπριακή συμμετοχή να εξασφαλίζει ένα από τα 10 εισιτήρια του αποψινού ημιτελικού που οδηγούν στον μεγάλο τελικό που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 22 Μαϊου, μετά από μια εξαιρετική εμφάνιση της Έλενας Τσαγκρινού με το τραγούδι της El Diablo.
Ο ημιτελικός ξεκίνησε με τον νικητή της Eurovision 2019, Duncan Laurence να ερμηνεύει το νέο του τραγούδι Feel Something με παραγωγό τον διάσημο Ολλανδό DJ, Armin Van Buuren. Η εκκίνηση του αποψινού ημιτελικού ήταν φυσικά αρκετή συγκινητική μετά από έναν χρόνο διακοπής, εξαιτίας την πανδημίας του ιού COVID-19. Το έναυσμα του Α’ ημιτελικού έδωσαν οι 4 παρουσιαστές του φετινού διαγωνισμού Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit και Nikkie de Jager.
To διαγωνιστικό μέρος
- Λιθουανία: The Roop – Discoteque: Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για την εκκίνηση του ημιτελικού από μια γεμάτη ενθουσιασμό και κίνηση εμφάνιση από τους The Roop.
- Σλοβενία: Ana Soklič – Amen: Από τις καλύτερες φωνές της αποψινής βραδιάς η Ana.
- Ρωσία: Manizha – Russian Woman: Ιδιαίτερο τραγούδι με πολύ δυνατό μήνυμα από την Manizha.
- Σουηδία: Tusse – Voices: Με σχεδόν ίδια εμφάνιση με το Melodifestivalen ο Tusse αποσπά θερμό χειροκρότημα
- Αυστραλία: Montaigne – Technicolour: Η μοναδική από τις αποψινές χώρες που συμμετέχει με την live-on-tape εμφάνιση, κάτι που αφαιρεί μεγάλο μέρος της δυναμικής του τραγουδιού
- Βόρεια Μακεδονία: Vasil – Here I Stand: Συγκινητική εμφάνιση από το ίσως πιο αδύναμο τραγούδι της βραδιάς.
- Ιρλανδία: Lesley Roy – Maps: Η πιο ευφάνταστη σκηνική παρουσία της αποψινής βραδιάς, υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση ώσπου να στηθεί.
- Κύπρος: Elena Tsagrinou – El Diablo: Εντυπωσιακή και άκρως sexy η σκηνική παρουσία από την Έλενα που απέσπασε θερμό χειροκρότημα από το κοινό.
- Νορβηγία: TIX – Fallen Angel: Αν και δεν σε προϊδεάζει η σκηνική παρουσία, η εμφάνιση του ΤΙΧ ήταν ίσως η πιο συγκινητική της αποψινής βραδιάς.
- Κροατία: Albina – Tick-Tock: Μια από τις πολλές sexy και ρυθμικές εμφανίσεις του αποψινού ημιτελικού η Κροατία.
- Βέλγιο: Hooverphonic – The Wrong Place: Σκοτεινή αλλά κλασάτη εμφάνιση από τους Hooverphonic
- Ισραήλ: Eden Alene – Set Me Free: Πολύ καλή φωνητικά η Eden σε ένα πολύ ρυθμικό τραγούδι.
- Ρουμανία: ROXEN – Amnesia: Ίσως η πιο θεατρική από τις αποψινές συμμετοχές από την Roxen.
- Αζερμπαϊτζάν: Efendi – Mata Hari: Ίσως η πλέον sexy εμφάνιση της αποψινής βραδιάς μετά την Έλενα Τσαγκρινού και το El Diablo.
- Ουκρανία: Go_A – Shum: Πολύ δυναμική η εμφάνιση της Ουκρανίας, από αυτές που απέσπασαν το πιο θερμό χειροκρότημα.
- Μάλτα: Destiny – Je Me Casse: Εμφάνιση αντάξια ενός φαβορί από την Destiny
Τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο τέλος της βραδιάς μετά τo interval act του αποψινού ημιτελικού, που ήταν το τραγούδι The Power of Water, από τις Davina Michelle and Thekla Reuten.
Οι 10 χώρες που πήραν την πρόκριση για τον τελικό είναι οι παρακάτω:
- Νορβηγία
- Ισραήλ
- Ρωσία
- Αζερμπαϊτζάν
- Μάλτα
- Λιθουανία
- Κύπρος
- Σουηδία
- Βέλγιο
- Ουκρανία
Έναν μικρό απολογισμό για τη χθεσινή βραδιά:
Σημειωτέον ότι, με εξαίρεση δυο τρία πλάνα από τις πρόβες και κάτι σκόρπιες φωτογραφίες, δεν ήξερα τι θα δω πάνω στη σκηνή από τις συμμετοχές. Εδώ και κάποια χρόνια συνειδητά αποφεύγω να παρακολουθώ τις πρόβες γιατί πιστεύω ότι μέσω αυτών οι στοιχηματικές εταιρείες και το λεγόμενο press center χειραγωγούν τους τηλεθεατές και την κοινή γνώμη.
Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι οι περισσότερες συμμετοχές είχαν αξιοπρεπείς εμφανίσεις, με κάποιες εξαιρέσεις στα φωνητικά (Κύπρος, Ιρλανδία, Σουηδία, Ισραήλ).
Η μεγάλη απογοήτευση για μένα ήταν η Ρουμανία. Δυστυχώς η Roxen αποδείχτηκε λίγη για να στηρίξει το συγκεκριμένο τραγούδι. Τόσο σκηνικά και κυρίως φωνητικά. Πιθανολογώ δε (ίσως αυθαίρετο αυτό το συμπέρασμα μου) ότι και πέρυσι, παρόλο που είχε ένα καλύτερο τραγούδι, δε θα περνούσε στον τελικό.
Ουκρανία, Ρωσία και Βέλγιο, έτη φωτός μπροστά από τους υπόλοιπους. Κι αν αυτό το ξέραμε ήδη για τους Hooverphonic λόγω της εμπειρίας τους, τόσο η Manizha, όσο κυρίως οι Go_A ήταν εκπληκτικοί.
Οι The Roop επίσης στο ύψος τους, αν και νομίζω ότι το τραγούδι τους έχει ξεθωριάσει ελαφρώς (ίσως να επηρεάστηκα και από το γεγονός ότι εμφανίστηκαν πρώτοι). Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα πολύ καλό τραγούδι από ταλαντούχους μουσικούς.
Όσο για το μεγάλο φαβορί, τη Μάλτα, πολύ κακό για το τίποτα. Ένα ποπάκι του σωρού το οποίο βασίζεται στο φωνητικό εκτόπισμα της ερμηνεύτριας (άψογη όντως η Destiny) και τίποτα άλλο. Υποτίθεται ότι μιλάμε για διαγωνισμό ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ.
Τώρα, για το show, αυτό καθαυτό, ήταν οκ. Ωραία η σκηνή, ωραίες οι καρτ ποστάλ (δεν ξετρελάθηκα βέβαια). Μου άρεσε η ιδέα με τα διαφανή σπιτάκια. Οι παρουσιαστές όμως: απογοήτευση. Ειδικά από τη Nikki περίμενα κάτι παραπάνω. Ο Jan δε, φουλ ξενέρωτος.
Σαν επίλογο, και περιμένοντας και τις εμφανίσεις του δεύτερου ημιτελικού, έχω να πω ότι φέτος μάλλον είναι η χρονιά της Γαλλίας (και δεν το λέω αυτό σαν πρόβλεψη). Ειδικά έχοντας δει και το αντίπαλον δέος της, τη Μάλτα, δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να χάσει η Γαλλία.
“δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να χάσει η Γαλλία.”
Κανείς δεν χάνει. Εννοείς να μη κερδίσει.
Σωστός.