
Το τρίο Mamagama θα εκπροσωπήσει το Αζερμπαϊτζάν
Οι καλλιτέχνες
Η ανακοίνωση ήρθε από την αζερική δημόσια τηλεόραση İctimai. Το τρίο δημιουργήθηκε το 2021. Τα μέλη του θεωρούνται από τους πιο ρηξικέλευθους καλλιτέχνες της χώρας, καθώς αναμειγνύουν ροκ, ποπ και παραδοσιακά στοιχεία. Είναι ο Asaf (φωνή), o Huss (κιθάρα) και ο Arif (ντραμς). Το όνομά τους προέρχεται από τις λέξεις Mama (δηλαδή μαμά, ως την ύψιστη δημιουργό του κόσμου και πηγή ζωής) και Gama (οι υψηλές συχνότητες και το φάσμα του ήχου), δημιουργώντας μια δόνηση! Έχουν λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το Kënga Magjike στη γειτονική μας Αλβανία (όπου μάλιστα απέσπασαν πολύ θετικές κριτικές), την οποία μπορείτε να ακούσετε εδώ. Η συμμετοχή τους στη φετινή Γιουροβίζιον θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα, όπως δήλωσαν.
Ποιος είναι ο Asaf;
Ο Sefael “Asaf” Mishiyev είναι Εβραίος. Σπούδασε σε εβραϊκό σχολείο. Στη χώρα ζουν 40.000 άτομα που έχουν τη συγκεκριμένη καταγωγή και τους οποίους οι Αζέροι αποκαλούν: “Οι ορεσίβιοι Εβραίοι”. Ο ίδιος δήλωσε ότι ανυπομονεί να γνωρίσει από κοντά την εκπρόσωπο του Ισραήλ, Yuval Raphael. Ε, δεν θα ανταλλάξουν και βαθμούς; Εικάζουμε πως ναι!
Το σκάνδαλο του 2023
Το 2023 είχε προκληθεί σάλος: ο τραγουδιστής Rauf Kingsley κατήγγειλε το κανάλι για αδιαφάνεια και ότι είχε ήδη επιλεγεί το συγκρότημα Mamagama, λόγω φιλικών σχέσεων με τον γιουρονικητή Eldar Gasimov. Την επόμενη μόλις μέρα, ως απάντηση εκ μέρους του Iktimai, ανακοινώθηκαν οι πέντε καλλιτέχνες που είχαν προκριθεί από την αρχική φάση. Το τρίο είχε περάσει στην 5άδα, αλλά προτιμήθηκαν οι TuralTuranX, για να μην επιβεβαιωθεί η καταγγελία!
Για την ώρα, ακούστε ένα ακόμα τραγούδι τους, για να πάρετε μια γεύση της δουλειάς τους.
Οργανωμένος φαν της Γιουροβίζιον από το 1994, παρακολουθεί τον διαγωνισμό ανελλιπώς από το 1977. Έχει γράψει πάνω από 1.500 άρθρα στην ιστοσελίδα του Infe Greece, τα περιοδικα «Γιουρορυθμός» και «Eurosong News», τόσο για θέματα επικαιρότητας, όσο και αφιερώματα (συχνά πρωτότυπα σε παγκόσμιο επίπεδο), δημοσιοποιώντας άγνωστες ιστορίες, παραλειπόμενα και παρασκήνια από τον διαγωνισμό, μετά από ενδελεχή έρευνα σε βιβλία, περιοδικά και αρχεία. Το 2003 κυκλοφόρησε -εκτός εμπορίου- το βιβλίο του «48 Χρόνια Γιουροβίζιον: 1956-2003» (το πρώτο του είδους στην Ελλάδα), το 2006 υπήρξε σύμβουλος έκδοσης στο βιβλίο του Μάκη Δελαπόρτα, Eurovision. Οι ελληνικές συμμετοχές (1974-2006), το 2009 το περιοδικό «Πατρινόραμα» φιλοξένησε την ιστορία των ελληνικών τελικών και το 2012 το INFE Cyprus Blogspot την αντίστοιχη των κυπριακών. Το 2004 στον ημιτελικό υπήρξε μέλος της εθνικής επιτροπής. Έχει κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές, συνεντεύξεις από καλλιτέχνες, αλλά και έχει παραχωρήσει ο ίδιος σε εγχώρια και ξένα Μ. Μ. Ε. Έχει παρακολουθήσει από κοντά 16 διαγωνισμούς (2000, 2003-2017), ως διαπιστευμένος διαφόρων Μ. Μ. Ε. καθώς και τα σώου “Congratulations” (2005), και“De grote Songfestival” (2019).
Αγαπημένες ξένες συμμετοχές
Izhar Cohen – Olé, Olé (ISR 85)
Massimo Ranieri – L’Amore È Un Attimo (ITA 71)
Darja Svajger – Prisluhni mi (SLN 95)
Niamh Kavanagh – In your eyes (IRL 93)
Edyta Gorniak – To nie ja (POL 94)
Αγαπημένη Ελληνική Συμμετοχή
Antique – Die for you