Το χαμένο τραγούδι του Τουρνά με το οποίο η Βίσση διαγωνίστηκε στο Τόκυο βρέθηκε!

Estimated read time 3 min read

Ένα “χαμένο” τραγούδι… βρέθηκε!

Πριν από δύο ώρες ανέβηκε στο YouTube το τραγούδι “Αν το μπορείς”, μια σύνθεση του Κώστα Τουρνά, με το οποίο διαγωνίστηκε στο World Popular Song Festival φεστιβάλ του Τόκυο η Άννα Βίσση, το 1978, δύο μόλις χρόνια πριν βρεθούν αντιμέτωποι στον επεισοδιακό εθνικό τελικό του 1980! Καθώς το κομμάτι -στο γνώριμο ύφος του Κώστα Τουρνά– δεν είχε κυκλοφορήσει ποτέ δισκογραφικά, ήταν γνωστοί μόνο οι στίχοι του. Για την ιστορία, δεν πέρασε στον τελικό, ως εκ τούτου έμεινε εκτός από τον επίσημο δίσκο του φεστιβάλ. Η ανακάλυψη ανήκει στον Δημήτριο Χατζηστεφανίδη, μέλος της ομάδας “Οι φίλοι του Κώστα Τουρνά”, ο οποίος το ανακάλυψε σε μπομπίνα από το παζάρι, γραμμένη σε 15ips!

Οι δηλώσεις του Κώστα Τουρνά

Όπως δήλωσε τότε ο συνθέτης σε περιοδικό της εποχής:

«Είμαι γοητευμένος απ’ αυτή τη συμμετοχή μας. Πιστεύω πως εκπροσωπήσαμε με αξιοπρέπεια την Ελλάδα. Οι εντυπώσεις μου απ’ αυτό το φεστιβάλ είναι εκπληκτικές. Μια τέλεια διοργάνωση όπου λαβαίνουν μέρος όχι νέα αστεράκια που πάνε κάτι να κερδίσουν, αλλά λαμπρά διάσημα αστέρια, όπως η Tina Charles που κέρδισε το πρώτο βραβείο. Το ότι το τραγούδι μας μπήκε στα 24 τελικά, από πολλές δεκάδες χώρες, είναι μια μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας». 

Μερικές πληροφορίες για το Φεστιβάλ

Το εν λόγω διεθνές φεστιβάλ, υπό την αιγίδα της Yamaha, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1970 και 1989. Κατά καιρούς έλαβαν μέρος οικεία ονόματα, γιούροσταρ και μη, όπως οι:

1970: Vice Vukov, Frida Boccara, Helena Vondráčkova.

1971: Martine Clémenceau (νικήτρια), Michelle Torr, Peter, Sue & Marc, Gali Atari, José Cid, Ann Christy.

1972: Peter Horton, Peter, Sue & Marc, Ben Cramer, Benny & Bjorn, Dori Ghezzi.

1973: Demis Roussos, Joy Fleming, Anne-Marie David, Markku Aro.

1974: Ellen Nicolaysen (νικήτρια), Nicole & Hugo, Ilanit, Marion Rung, Ann Christy, Bibi Johns, Olsen Brothers.

1975: Jose Cid, Caline, Mary Spiteri, Ben Cramer, Bobby Solo, Peggy March, Waterloo & Robinson, Cathal Dunne, Stephanie de Sykes.

1976: Mary Christy, Robert Cogoi, Geraldine, Gianni Morandi, Catherine Ferry, Gali Atari, Red Hurley, Véronique Müller.

1977: Mia Martini, George Chakiris / Τζώρτζ Τσακίρης (για το ΗΒ), Martine Clémenceau, Ajda Pekkan, Olsen Brothers, Baccara, Piera Martell, Betty Missiego, Karel Gott (για την Τσεχοσλοβακία).

1978: Tina Charles, Guys n’Dolls, Jean-Paul Cara, Nicolas Peyrac.

1979: Bonnie Tyler (νικήτρια), Noëlle Cordier, Maywood, Claude Lombard, Helena Vondráčkova, Benny Borg.

1980: Toto Cutugno, Emly Starr, Al Bano & Romina Power.

1981: Udo Jürgens, Bucks Fizz, Marie Myriam.

1982: Céline Dion, Braulio, Brian Adams, Stella, Sheeba (για την Ολλανδία).

1983: Nicole.

1984: Matia Bazar, Annick Thoumazeau, Fiordaliso, Remedios Amaya.

1985: La Toya Jackson, Carlos Paião.

1986: Sandra Kim, Eros Ramazzotti.

1987: Erasure.

1988: Kylie Minogue, Nick Camen, Alice.

1989: Stevie Wonder, Matia Bazar.

Σημείωση: από το 1986 και μετά, τα στοιχεία είναι ελλιπή και επικεντρώνονται στους φιναλίστ, ενώ τις προηγούμενες χρονιές υπάρχουν κατάλογοι με τους ημιτελικούς (συνήθως δύο κάθε φορά). Το 1989 δεν είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά φιλανθρωπικό υπέρ της Unicef.

Οι συμμετοχές της Ελλάδας

Ζωή Κουρούκλη, Είναι κάποιος άλλος (1970) και Σώτος Παναγόπουλος, Δώσε μου φτερά (1970), Μαρίνα Αδαμοπούλου, Ένα φίλο ζητώ (1971), Ελπίδα, Μη γελάς (1972), Μαριάντζελα Παπακωνσταντίνου, You were right (1973), Ελπίδα, Μην υποχωρείς (1974-2ο βραβείο), Βλάσσης Μπονάτσος, Κυριακή (1975), Μαριάντζελα Παπακωνσταντίνου, Think I’m losing my men (1976), καμία συμμετοχή το 1977, Anna Vishy / Άννα Βίσση, Αν το μπορείς (1978), η Ελλάδα απείχε το 1979 έως το 1982, Μπέσσυ Αργυράκη, Le chant des gitanes (1983-τιμητικό βραβείο), το 1984 δεν μετέχει, Κλεοπάτρα, Πρώτη του Μάη (1985), αποχή για τα επόμενα φεστιβάλ.

Πού πήγε το “Toshihiko” με τη Μπέσσυ;

Επειδή με ρωτήσατε, και δικαίως, η Μπέσσυ Αργυράκη πήρε το 1981 το 2ο βραβείο, όχι όμως σε αυτό το φεστιβάλ, υπό την αιγίδα της εταιρείας Yamaha, αλλά σε έτερο φεστιβάλ, το Tokyo Music Festival, το οποίο πραγματοποιείτο από το 1972 μέχρι το 1992, από την Tokyo Music Festival Association! Επιβάλλεται ένα αφιέρωμα σε επόμενο άρθρο. Μείνετε συντονισμένοι!

2Comments

Add yours
  1. 1
    Θανος

    Η σύνθεση του Τουρνά δεν είναι καθόλου κακή. Η φωνή της Αννουλας υπέροχη και στα καλύτερά της. Μια ένσταση έχω για το στίχο
    Btw, λύστε μου μια απορία: Η Μπεσσυ Αργυρακη δεν είχε συμμετάσχει στο φεστιβάλ του Τόκιο με το τραγούδι “Toshihiko”? (Το λατρεύω προσωπικά)

    • 2
      Dimitrios Mantzilas

      Έκανα τη σχετική έρευνα: υπήρχε και δεύτερο (!) φεστιβάλ Τόκυο. Σε αυτό διακρίθηκε η Μπέσσυ! Θα ακολουθήσει, σύντομα, ένα αφιέρωμα.

Comments are closed.