Τα δέκα highlights της Eurovision 2018!

Τα δέκα highlights της Eurovision 2018!

Μία εβδομάδα έχει περάσει πλέον από το τέλος του 63ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision και ενώ οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουν ήδη τα σημάδια της PED (post eurovision depression), σκέφθηκα να απαριθμήσω τα δέκα γεγονότα, που κατά τη δική μου κρίση είναι αυτά που σημάδεψαν τη φετινή διοργάνωση.

Η αλήθεια είναι ότι παρά τα πολλά τεχνικά προβλήματα των διοργανωτών, το ισοζύγιο νομίζω για τους Πορτογάλους είναι θετικό. Βοήθησε ίσως το υψηλό επίπεδο των συμμετοχών, η νίκη ενός τραγουδιού που ήδη είχε γίνει επιτυχία, αλλά και το γενικότερο κλίμα, που σε τίποτα δεν θύμιζε τις Eurovision του βορρά.

Ας δούμε λοιπόν ένα-ένα όσα εγώ ξεχώρισα. Φυσικά περιμένω τα σχόλια σας στο τέλος είτε συμφωνείτε, είτε όχι.

10. Η αγάπη του κοινού για την Αυστραλία τελειώνει;

Την χώρα των καγκουρό φέτος εκπροσώπησε μία πολύ συμπαθητική τραγουδίστρια η Jessica Mauboy, με ένα τραγούδι που είχε φθάσει μέχρι και την δεύτερη θέση των στοιχημάτων. Το τελικό αποτέλεσμα όμως μάλλον δυσαρέστησε τους Αυστραλούς, αφού το We Got Love κατέλαβε την 20η θέση, έχοντας όμως πάρει μόλις εννιά βαθμούς από το τηλεοπτικό κοινό, βαθμολογία που αντιστοιχούσε στην τελευταία θέση προτίμησής του. Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται να προστεθεί στο περσινό, επίσης πολύ κακό αποτέλεσμα από το τηλεοπτικό κοινό, όπου η Αυστραλία είχε λάβει μόλις δύο βαθμούς. Μήπως το κοινό με την ψήφο του, δείχνει ότι δεν επιθυμεί την Αυστραλία στο διαγωνισμό ή είναι κάτι τυχαίο που έχει απλά να κάνει με τις συμμετοχές τους, αυτές καθ’ αυτές;

9. Η αποτυχία των στοιχημάτων πριν την έναρξη των προβών

Κάτι που επίσης χαρακτήρισε το φετινό διαγωνισμό, ήταν οι μεγάλες διακυμάνσεις των αποδόσεων στα στοιχήματα και η αποτυχία τους, ειδικά πριν την έναρξη των προβών. Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ που ήταν πρώτο επί μήνες, κέρδισε εν τέλει και το διαγωνισμό, οι χώρες που βρίσκονταν στην πρώτη δεκάδα στα στοιχήματα πριν την έναρξη των προβών, με πολύ λίγες εξαιρέσεις δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ελλάδα και Βέλγιο δεν κατάφεραν να προκριθούν καν, ενώ Νορβηγία, Αυστραλία, Γαλλία, Ισπανία και Βουλγαρία βρέθηκαν εκτός τελικής δεκάδας.

8. Ο πρώτος αποκλεισμός για Ρωσία, Ρουμανία και Αζερμπαϊτζάν

Για όλα υπάρχει πρώτη φορά και έλαχε μάλιστα ο πρώτος τους αποκλεισμός να είναι κοινός. Ρωσία, Ρουμανία και Αζερμπαϊτζάν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, δεν κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό του διαγωνισμού. Αζερμπαϊτζάν και Ρουμανία έχασαν την πρόκριση για πολύ λίγο, αφού ήρθαν ενδέκατοι στον πρώτο και δεύτερο ημιτελικό αντίστοιχα, ενώ η Ρωσία ήταν μόλις στην 15η θέση, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο σε αυτό το διαγωνισμό.

7. Οι μεγάλες αποκλίσεις στη βαθμολογία κοινού και κριτικών επιτροπών

Αν κάτι στιγμάτισε το φετινό διαγωνισμό, σίγουρα ήταν οι πολύ μεγάλες αποκλίσεις στις βαθμολογίες των κριτικών επιτροπών και του κοινού. Ποιος θα ξεχάσει το σοκ που πάθαμε όλοι, βλέποντας τα 12αρια των επιτροπών να πέφτουν βροχή στην Αυστρία και τη Σουηδία; Ποιος θα ξεχάσει τις επευφημίες του κόσμου μέσα στην Altice Arena και στο Press Center όταν οι βαθμολογίες του κοινού, δεν ήταν ανάλογες με αυτές των επιτροπών στις δύο αυτές χώρες; Η ομοφωνία που υπήρξε στον περσινό διαγωνισμό, δεν θύμιζε σε τίποτα τις μεγάλες διαφορές που εντοπίστηκαν φέτος. Με λίγες εξαιρέσεις η κρίση των κριτών απείχε από αυτή του τηλεοπτικού κοινού. Αυτό φυσικά είχε ως αποτέλεσμα, να κάνει ακόμα πιο συναρπαστική την ανακοίνωση της βαθμολογίας στο τέλος και να αναμένουμε με κομμένη την ανάσα τον τελικό νικητή.

6. Η επίθεση του Salvador στη Netta

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η συνέντευξη που έδωσε ο Salvador λίγα 24ωρα πριν τον μεγάλο τελικό βοήθησε τη Netta και το Ισραήλ να φθάσει στη νίκη. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Salvador δήλωσε ότι παρά την περσινή του νίκη, δεν είδε να αλλάζει κάτι στο διαγωνισμό και χαρακτήρισε το Toy ως ένα άθλιο τραγούδι. Φυσικά αυτή η κόντρα φάνηκε και στη συνέχεια όταν ο Salvador έδωσε το βραβείο στη Netta. Όπως είχε δηλώσει λίγες ώρες πριν στο Wiwibloggs, σε περίπτωση νίκης του Ισραήλ, θα φορούσε το ψεύτικο χαμόγελο του και θα έκανε κανονικά την απονομή. Βέβαια όλο αυτό κράτησε ελάχιστα δευτερόλεπτα, αποδεικνύοντας πόσο άβολη στιγμή ήταν και για τους δύο.

5. Το σκωτσέζικο ντους για τη “Dream team”

Ένα σκωτσέζικο ντους επιφύλαξε ο φετινός διαγωνισμός για τη δική μας dream team. Η ομάδα του Δημήτρη Κοντόπουλου, Φωκά Ευαγγελινού, Άλεξ Παναγή, Ηλία Κοκοτού κλπ βρέθηκαν στη Eurovision 2018 με δύο συμμετοχές. Μιλάμε φυσικά για το X My Heart του Αζερμπαιτζάν και το My Lucky Day της Μολδαβίας. Η πορεία των δύο τραγουδιών είχε τελείως διαφορετική κατάληξη. Το X My Heart ήταν ο πρώτος αποκλεισμός της dream team, ενώ το My Lucky Day ήταν η επιστροφή τους στο τοπ10 της τελικής βαθμολογίας μετά από δύο σερί αποτυχίες.

4. Η εισβολή του άγνωστου στη σκηνή την ώρα που διαγωνίζονταν η SuRie

Άλλη μία από τις από τις στιγμές που σημάδεψαν το φετινό τελικό του διαγωνισμού, ήταν η εισβολή ενός άγνωστου άνδρα στη σκηνή, τη στιγμή που η SuRie ερμήνευε το Storm. Ο άνδρας αυτός (με το παρατσούκλι Dr AC Activism) που και στο παρελθόν είχε απασχολήσει τις αρχές κάνοντας παρόμοιες επεισοδιακές εμφανίσεις σε τηλεοπτικά show, αφού άρπαξε βιαίως το μικρόφωνο από τα χέρια της SuRie καθώς αυτή τραγουδούσε, πρόλαβε να κάνει μία σύντομη ανακοίνωση. Το κοινό στην αρένα και το press center αποθέωσε τη SuRie για τον επαγγελματισμό και την αντίδραση της, αφού ολοκλήρωσε το τραγούδι φανερά συγκινημένη και τρακαρισμένη. Όλο αυτό δεν μεταφράστηκε σε ψήφους, μιας και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε τελικά την 24η θέση.

3. Τα fireworks και pyros νίκησαν την απλότητα

Τι κι αν οι Πορτογάλοι φέτος θέλησαν να δείξουν την απλότητα, αφαιρώντας από τη σκηνή της Eurovision ακόμα και τα leds. Τα τελικά αποτελέσματα του διαγωνισμού δείχνουν μία επικράτηση των συμμετοχών, που στήριξαν τις εμφανίσεις τους, σε φωτιές, πυροτεχνήματα, εφέ και ειδικές προβολές. Ισραήλ και Κύπρος αδιαμφισβήτητα είχαν τις πιο εντυπωσιακές σκηνικές εμφανίσεις, ενώ και η Αυστρία με τη Γερμανία που ακολούθησαν στη βαθμολογία, στήριξαν σε μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις τους και σε αυτό που παρουσίασαν στη σκηνή. Μοναδικό τραγούδι στο τοπ5 που σκηνικά δεν είχε κάτι το εξεζητημένο ήταν η Ιταλία.

2. Ο δεύτερος αποκλεισμός της Ελλάδας

Ένας αποκλεισμός που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν ξεκινήσουν οι πρόβες, αλλά που ήρθε πιο αναμενόμενος μετά την έναρξη τους. Δυστυχώς τόσο σκηνικά, όσο και φωνητικά το Όνειρο Μου δεν άρεσε. Δεν άρεσε ούτε στις πρόβες, ούτε στις δύο κρίσιμες βραδιές του πρώτου ημιτελικού και της jury rehearsal. Ένα stage presentation που όλοι οι ξένοι διαπιστευμένοι μας ρωτούσαν τι συμβολίζει και μία ερμηνεία που δυστυχώς δεν απέδωσε τις φωνητικές ικανότητες της Γιάννας Τερζή. Το άσχημο της όλης υπόθεσης ήταν ότι ενώ είχαμε στα χέρια μας ένα τραγούδι που είχε και τη δυναμική και τις προϋποθέσεις να πάει καλά, οι εμπλεκόμενοι δεν το εκμεταλλεύθηκαν όπως θα έπρεπε και θα μπορούσε.

1. Η μεγάλη δικαίωση της Ελένης Φουρέιρα

Τι να πει κανείς για αυτό το κορίτσι. Που ξεκίνησε το ταξίδι της στο φετινό διαγωνισμό από την 26η θέση των στοιχημάτων και έφθασε να είναι το πρώτο φαβορί. Που έφθασε μία ανάσα από την κορυφή, έχοντας ακούσει όσα ελάχιστοι, έχοντας αντιμετωπίσει το ρατσισμό και την ξενοφοβία μιας χώρας, που η ίδια επιμένει να την αποκαλεί πατρίδα της. Χωρίς πολλά λόγια, αλλά με σκληρή δουλειά, συνειδητοποιημένη για αυτό που είχε να κάνει, απέδειξε ότι όλα μπορούν να συμβούν, ακόμα και για τη μικρή μας Κύπρο. Μια σταρ, χωρίς όμως σταριλίκια, που σκορπούσε απλόχερα το χαμόγελο της και που όσοι τη ζήσαμε από κοντά αυτές τις δύο βδομάδες, μας κέρδισε με την απλότητα και το χαρακτήρα της.

 

7 σκέψεις για το “Τα δέκα highlights της Eurovision 2018!

  1. Πολυ διαφερον αρθρο!ειδικα το 1 και το 2 ηταν εξαιρετικα τοποθετημενα.
    Η ερτ δυστυχως απεδειξε για ακομη μια φορα πως δε θελει και συμμετεχει απο”υποχρεωση”…Και ενω απο το πουθενα βρεθηκαμε με ενα εξαιρετικο τραγουδι προδιαγραφων 5αδας,εστειλαν τη Τερζη ξυπολητη στα αγκαθια με τη μονη στηριξη απο την Πανικ…Δεν υπηρχε οργανωση σε αντιθεση με το Ρικ που φερθηκε ως προς ολα ακρως επαγγελματικα.
    Η φουρειρα δικαιωθηκε 100%!Φανηκε οτι ειναι επαγγελματιας κι οτι μπορει να απογειωσει ενα τυπικο-πιασαρικο μεν-ποπ τραγουδι!Νομιζω οτι θα μπορουσε να κανει και διεθνη καριερα…
    Δυστυχως για εμας,αν δεν αλλαξει νοοτροπια η ερτ-δε λεω να ειμαστε καθε χρονο στη 10αδα,αλλα να ασχολειται περισσοτερο με το πιο κερδοφορο προιον της(να εχει οργανωση,να αναζητα χορηγους η συνδιοργανωτες,να οργανωνει εθνικες επιλογες η εστω ευστοχες αναθεσεις και να συνδραμει οικονομικα)-δυσκολα θα μπορεσουμε να καταλαβουμε μια ικανοποιητικη θεση στο κοντινο μελλον…
    Δε ξερω και αν μπορουμε να βοηθησουμε και εμεις οι φανς καπως(κυριως μεσω απο τα σωματεια infe και ogae) στην αφυπνιση της Ερτ απο το βαθυ υπνο κι την αδιαφορια….
    Παντως αν δεν αλλαξουν τροπο προσεγγισης νομιζω η οποια συμμετοχη μας θα ναι χαμενος χρονος και χρηματα!
    Με προβληματιζει που η αδιαφορια αυτη εχει αρχισει απο το 2016 (τουλαχιστον ως τοτε γινονταν εθνικες επιλογες η συνεργασιες με το mad)με την αλλαγη κυβερνησης κι δυστυχως φαινεται να υπαρχει πολιτικη αποχρωση στην ολη αδιαφορια/υποβαθμιση της διοργανωσης…

  2. Θα μπορούσα να πω κι εγώ ότι αυτός ο διαγωνισμός ήταν καθοριστικός στη μετέπειτα πορεία του όλου θεσμού. Αλλά πράγματα ηρθαν για να ανατραπούν και άλλα για να επιβεβαιωθούν.

    Πρώτη φορά τα στοιχήματα (τουλαχιστον τα τελευταία χρόνια) είχαν τόσα σκαμπανεβάσματα (με αποκορύφωμα την Ιρλανδία στη τρίτη θέση θεωρώ).

    Τι κι αν λέμε όλοι για απλότητα και μουσική, ο διαγωνισμός δε ξεχνά ότι θέλει να είναι οπτικός και αυτό με στενοχωρει πολυ. Πιστεύω πρέπει πολλά πράγματα να αλλάξουν και κυρίως τα (σουηδικά) πρόσωπα που βρίσκονται κάθε χρόνο στην παραγωγή και έχουν πείσει ότι ο διαγωνισμός είναι τηλεοπτικός. Βαρεθηκαμε τα ίδια κάθε χρόνο.

    Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο διαγωνισμός αρχίζει και γίνεται ριάλιτι. Οι χώρες πουλάνε προσωπικές ιστορίες και δήθεν μηνύματα και όχι μουσική για να κερδίσουν. Δε λέω ότι τα τραγούδια δε πρέπει να έχουν νόημα, αλλά να μην τα εξαναγκάζουν να έχουν νόημα.

    Άλλο πράγμα που με στενοχωρει και πρέπει να σταματήσει είναι η υπερβολική δύναμη των δημοσιογράφων. Αυτοί είναι που έκαναν τα στοιχήματα άνω κάτω. Και αυτοί είναι που ευνοούν κάποιες χώρες και αλλες τις υποτιμούν. Πείτε μου λίγο γιατι δεν είμαι και μεγάλος σε ηλικία. Την εποχή που ήμασταν στη δεκάδα, οι δημοσιογράφοι μας εκθείαζαν;

    Τίποτα πια δεν είναι δεδομένο. Δύο χώρες εμειναν να μην έχουν αποκλειστεί. Αυτό συμβαίνει γιατί μικρές χώρες έχουν σοβαρευτει και αφιερώνουν παραπάνω χρόνο να στείλουν μια ωραία συμμετοχη, όπως η Κύπρος.

    Στα της Ελλάδας, αυτό ήταν το πιο δυνατό χαστούκι που μπορούσαμε να εχουμε όλες οι πλευρές, ερτ, δισκογραφικες, καλλιτέχνες, φανς. Όλα χρειάζονται ριζική αλλαγή, χωρίς τα πράγματα να είναι δύσκολα. Η ΕΡΤ ας αφιερώσει λίγο παραπάνω χρόνο να κάνει εναν φθηνό εθνικό τελικό και να βρίσκει χορηγούς και οι φανς να μην κολλανε σε λεπτομερείες και να μη φανατίζονται και να μην ρίχνουν τόση ευθύνη στο βάρος των καλλιτεχνών. Και οι καλλιτέχνες να είναι προετοιμασμένοι και να δίνουν έμφαση στην ερμηνεία και να μη ψάχνουν για χρυσές συνταγές επί σκηνής που μπορούν να τα σαλάτα. Δε λέω να μη ρισκάρουν αλλά να κοιτανε τι εκφράζει αυτούς και όχι τι θελει η Γιουροβίζιον.

    Συγνώμμη για το μεγάλο σχόλιο αλλά ήθελα να τα πω μαζεμενα. Ίσως θα μπορούσα να πω περισσοτερα. Μάλλον πολυψυριζω και εγώ το θεμα.

  3. Εγώ αυτό που διαπιστώνω είναι πως από το 2015, που επαναλειτούργησε η ΕΡΤ, οι επιδόσεις τραγουδιών είναι σε πτώση όλο και πιο πολύ!!! Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν έκλεισε για πρώτη φορά το 2013, έκλεισε και η μεγάλη πορεία της Ελλάδας στην Eurovision… Κάτι πρέπει να αλλάξει δραστικά γιατί δεν γίνεται και για 4η φορά πανωλεθρία…

    1. Μπορείς να μπεις στο YouTube να δεις ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον βίντεο με την ιστορία των εθνικών τελικών από την εποχή που είχε κλείσει η ΕΡΤ και η ερτ3 λειτουργούσε ακόμα στο ίντερνετ. Λέει πολλά.

      https://youtu.be/6qaNhRyLlGU

  4. Απο την μια βλεπω αρθρα για την αδικια σε ξενες συμμετοχες και απο την αλλη τα γνωστα αρνητικα σχολια για την ελληνικη συμμετοχη , τα οποια εχουν πλεον καθιερωθει . Δεν αρεσε , δεν επεισε , δεν , δεν και δεν . Τελικα μονο οι ελληνικες συμμετοχες δεν αδικουντε στον διαγωνισμο . Κατα τα αλλα διαβαζω και αρθρα οτι πηγε καλα η ελληνιδα και απεδωσε ετσι και ετσι αλλα μετα οταν δεν παρουμε αποτελεσμα, δεν αξιζαμε . Εγω βρισκω λιγο αντιφατικα ολα αυτα . Αν σας αρεσαι φωνιτικα στον ημιτελικο η Λιθουανια τοτε τι να πω . Μηπως ειχε και ιδιαιτερη σκηνικη παρουσια ? Γιατι εδω κανεις δεν ενοχληθεικε να το πει . κρινετε εκ του ποτελεσματος . Εγω παντως θεωρω πως δεν υπηρξε ειλικρινη στηριξη για την χωρα μας και να μην λεμε μονο για την ερτ . Μαλον θαψιμο φαγαμε και φετος απο καθε μμε . Οι περισσοτεροι που ασχολουντε με την eurovision στην Ελλαδα ειναι χωρισμενοι σε στρατοπεδα και ακουστικε και σε εκπομπη φετος . Σε αλλες χωρες οι αυτοαποκαλουμενοι φανς στηριζουν ειλικρινα τις συμμετοχες τους ασχετα απο το αν εχουν καλα τραγουδια .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.