Spain 1986: Hijo de la Luna!
Η Γιουροβίζιον του 1986 αποτέλεσε χαμένη ευκαιρία όχι μόνο για την Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να είχε διακριθεί με την Πωλίνα και το «Wagon lit», αλλά και για την Ισπανία, μια άγνωστη ιστορία που έφερε στο φως, μετά από αρχειακή έρευνα, το AEV España/Infe Spain.
Τι είχε γίνει; Το κρατικό κανάλι, TVÉ, θέλοντας να δώσει ένα μοντέρνο ύφος στη συμμετοχή της χώρας και να προσελκύσει νεανικό κοινό, προσκάλεσε μέσω δισκογραφικών εταιριών μόνο μοντέρνα συγκροτήματα. Το αρμόδιο τμήμα της τηλεόρασης (Departamento de Festivales) ξεχώρισε τρία: τους Gabinete Caligari (από τη δισκογραφική EMI), τους Cadillac (CBS) και τους Mecano (Ariola). Η εταιρία που επικράτησε, διότι έδωσε τα περισσότερα χρήματα, ήταν η CBS, έτσι οι Cadillac κέρδισαν με ένα τραγούδι που έγινε μικρό summer hit, το Valentino (Ροδόλφος Βαλεντίνος-ήρθε 10ο στη Γιουροβίζιον) και εν συνεχεία διαλύθηκαν. Οι Gabinete Caligari, από την πλευρά τους, διαγωνίστηκαν με το Al calor del amore en un bar (Στη θέρμη του έρωτα μέσα σε ένα μπαρ), το οποίο επίσης σημείωσε κάποια επιτυχία.
Εμείς θα σταθούμε στη συμμετοχή των Mecano, του ισπανικού γκρουπ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών (25 εκατομμύρια παγκοσμίως), οι οποίοι τότε ηχογραφούσαν το άλμπουμ τους Entre el cielo y el suelo. Όπως έγινε γνωστό μόλις το 2009, η συμμετοχή τους ήταν το θρυλικό πλέον Hijo de la luna (O γιος της Σελήνης), ένα πασίγνωστο ισπανικό τραγούδι, γραμμένο από τον José María Cano, αρχηγό του συγκροτήματος. To ερμήνευσε μοναδικά η Ana Torroja.
Αναφέρεται στο παιδί δύο τσιγγάνων, το οποίο μεγαλώνει η σελήνη, αφότου η μητέρα του το εγκατέλειψε στην κορυφή ενός βουνού, επειδή γεννήθηκε αλμπίνο και όχι σκουρόχρωμο όπως εκείνοι. Το τραγούδι έκανε σαρωτική επιτυχία στις ισπανόφωνες χώρες, αλλά και την Κεντρική Ευρώπη (#3 στην Ολλανδία, #18 στην Φλάνδρα, #6 στη Γαλλία, #45 στη Γερμανία). Δώδεκα χρόνια μετά ξαναμπήκε στα charts, χάρη στη διασκευή της Ολλανδής τραγουδίστριας Loona (#1 στη Γερμανία, #2 στην Ελβετία, #3 στην Αυστρία, #9 στην Ολλανδία). Έχει γνωρίσει ακόμα τουλάχιστον 25 διασκευές από ονόματα όπως η Monserrat Caballé, η Sarah Brightman, η Anneli Saaristo (FIN 87), η Βίκυ Λέανδρος (LUX 67, 72-winner), η Ελένη Δήμου (2η στην κλειστή επιλογή του 1985, 6η στην κλειστή επιλογή του 1992, αυτοπροτάθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα το 2006, χρονιά κατά την οποία ήταν υποψήφια και στην Κύπρο, αλλά αποσύρθηκε), με τον τίτλο «Πέφτει το φεγγάρι», αλλά και ο Μάριος Φραγκούλης (φαβορί για την εκπροσώπηση της Ελλάδας το 2006, προτού αναλάβει η Άννα Βίσση).
Για την ιστορία να πούμε ότι το συγκρότημα έκανε ακόμα μια παγκόσμια επιτυχία, κυρίως στις γαλλόφωνες χώρες, με το λεσβιακού περιεχομένου “Une femme avec une femme” (Μια γυναίκα με μια γυναίκα).