Ισραήλ : Ο δ/νων σύμβουλος της KAN προειδοποιεί, ότι στις 14 Αυγούστου είναι πιθανόν να χάσουν το δικαίωμα διοργάνωσης της Eurovision 2019

Ισραήλ : Ο δ/νων σύμβουλος της KAN προειδοποιεί, ότι στις 14 Αυγούστου είναι πιθανόν να χάσουν το δικαίωμα διοργάνωσης της Eurovision 2019

Η παράταση της προθεσμίας που έδωσε η EBU στη δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ (ΚΑΝ), για την κατάθεση της εγγύησης των 12 εκ. ευρώ λήγει στις 14 Αυγούστου. Με αφορμή αυτό, ο δ/νων σύμβουλος της ΚΑΝ δηλώνει σε ισραηλινά ΜΜΕ, ότι είναι πολύ πιθανόν αν δεν καταβληθεί η εγγύηση μέχρι την Τρίτη 14/8, το Ισραήλ να χάσει το δικαίωμα να διοργανώσει τον επόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Τα χρήματα αυτά είναι η εγγύηση που ζήτησε η EBU από την ΚΑΝ, προκειμένου αν προκύψει κάτι έκτακτο που θα αναγκάσει τη μεταφορά του διαγωνισμού σε άλλη χώρα, να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Το ποσό των 12 εκ ευρώ, ζητήθηκε από τη δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ και πρέπει να κατατεθεί σε λογαριασμό της EBU στην Ελβετία, το αργότερο στις 14 Αυγούστου.

Ο δ/νων σύμβουλος της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας KAN, Gil Omer σε δραματικό τόνο δήλωσε στα τοπικά μέσα:

Επί δύο εβδομάδες, καταβάλλω μεγάλες προσπάθειες για να ενημερώσω αυτούς που λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε και τις προσπάθειες που καταβάλουμε για την επίλυση τους. Με διάφορες επιστολές που έστειλα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δήλωσα ότι εμείς σαν δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ δίνουμε μεγάλη σημασία στη διεξαγωγή του διαγωνισμού στη χώρα μας γιατί θα συμβάλει σημαντικά τόσο από οικονομικής άποψης όσο και στην εικόνα μας προς τα έξω. Δυστυχώς, τα επαναλαμβανόμενα αιτήματά μας την ταχεία επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που εμποδίζουν τη διεξαγωγή της Eurovision 2019 στο Ισραήλ έχουν παραμείνει αναπάντητα.

Πηγές κοντά στον πρωθυπουργό Νετανιάχου αναφέρουν ότι η ΚΑΝ μπορεί να καταβάλει την εγγύηση που της έχει ζητηθεί από τον υπάρχον προυπολογισμό που της έχει εγκριθεί και πως μία επιπλέον επιχορήγηση από τον κρατικό κορβανά θα ήταν δημόσια σπατάλη.

Σε αυτό το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η ΚΑΝ υποστηρίζει ότι αν τα 12 εκ ευρώ που ζητά η EBU ως εγγύηση, δοθούν από τα υπάρχοντα ταμειακά διαθέσιμα του οργανισμού, τότε θα πρέπει είτε να απολύσει 200 υπαλλήλους της, είτε να περικόψει άλλες παραγωγές που έχει ήδη ξεκινήσει.

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να βρεθεί λύση έστω και την ύστατη στιγμή, ο δ/νων σύμβουλος της ΚΑΝ δηλώνει:

Σχεδόν κάθε χώρα που φιλοξένησε τη Eurovision συμμετείχε στη χρηματοδότησή της και κέρδισε πολλά έσοδα από χιλιάδες επισκέπτες και την παγκόσμια προβολή που κέρδισε από το διαγωνισμό. Δυστυχώς μέχρι σήμερα όλες οι προσπάθειές μας να βρούμε μια κοινή λύση αντιμετωπίστηκαν με αδιαφορία και η απόφαση της κυβέρνησης σημαίνει αναμφισβήτητα να εγκαταλείψουμε το δικαίωμα να φιλοξενήσουμε τη Eurovision 2019.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένη η κυβέρνηση του Ισραήλ να διαθέσει τα χρήματα για την εγγύηση που απαιτείται, προκειμένου να διοργανώσουν απρόσκοπτα τον επόμενο διαγωνισμό.

Η απαίτηση της EBU για χρηματική εγγύηση από τη διοργανώτρια χώρα, έγινε πρώτη φορά το 2017 με την Ουκρανία και εξαιτίας όλων των προβλημάτων που είχαν προκύψει εκεί με τις καθυστερήσεις και τις ολιγωρίες στην πρόοδο των προετοιμασιών. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ζητείται εγγύηση, αφού από την Πορτογαλία δεν απαιτήθηκε κάτι τέτοιο.

Σε περίπτωση που τελικά το Ισραήλ χάσει το δικαίωμα διοργάνωσης του διαγωνισμού, τότε η Αυστρία που τερμάτισε στη Λισαβόνα στην τρίτη θέση, φαίνεται το μεγάλο φαβορί για να αναλάβει την επόμενη διοργάνωση.

 

 

5 σκέψεις για το “Ισραήλ : Ο δ/νων σύμβουλος της KAN προειδοποιεί, ότι στις 14 Αυγούστου είναι πιθανόν να χάσουν το δικαίωμα διοργάνωσης της Eurovision 2019

  1. Θα προτιμούσα να πάει σε Ηνωμένο Βασίλειο ή σε κάποια χώρα που έχει καιρό να την διοργανώσει, αλλά και την οικονομική δυνατότητα να το κάνει… Όχι στην Αυστρία… Ήταν πολύ απαίσια η διοργάνωση το 2015.

    1. Μια χαρά ήταν η διοργάνωση της Αυστρίας αν εξαιρέσει κανείς τις παρουσιάστριες. Άλλωστε ειμαι σίγουρος ότι την τελευταία στιγμή θα βρεθεί λύση για να γίνει ο διαγωνισμός στο Ισραήλ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.