
Νορβηγία : με Kyle Alessandro και “Lighter” στη Βασιλεία!

To Εν Ερ Κο, όπως προφέρεται η νορβηγική τηλεόραση (NRK) ανακοίνωσε στις 16 Ιανουαρίου τα εννέα act που διαγωνίστηκαν στον αποψινό εθνικό τελικό της 15ης Φεβρουαρίου, με παρουσιαστές τους Markus Neby, Marte Stokstad και Tete Lidbom Celina Øier. Τα τραγούδια ακούστηκαν για πρώτη φορά την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου. Επρόκειτο να είναι 11, αλλά ο Lavrans Svendsen που είχε προκριθεί αποσύρθηκε για άγνωστη αιτία, ενώ και η έτερη προκριθείσα Angelina Jordan έφυγε εσπευσμένα για το Λος Άντζελες, όπου εδράζεται, λόγω της πυρκαγιάς. Υπάρχει και ένα εφεδρικό 10ο τραγούδι, το οποίο όμως δεν ανακοινώθηκε. Στα “κομμένα” φιγουράρει το Laika Party, αφιερωμένο στη σκυλίτσα Λάικα, το πρώτο έμβιο ον που ταξίδεψε στο διάστημα, με την Emmy (Emmy Kristine Guttulsrud Kristiansen), το οποίο επελέγη τελικά να εκπροσωπήσει την Ιρλανδία, δηλαδή τη δεύτερη πατρίδα της εν λόγω ερμηνεύτριας. Επιστρατεύεται το Oslo Spektrum, το οποίο έχει φιλοξενήσει τη Γιουροβίζιον του 1996, αλλά και αρκετούς εθνικούς τελικούς της χώρας. Κάθε δημιουργός μπορούσε να υποβάλει μέχρι τρία τραγούδια. Απαραίτητη πρϋπόθεση τουλάχιστον ένας από τους συντελεστές να είναι Νορβηγός. Αντλήθηκαν τραγούδια με τρεις τρόπους: α) την ανοιχτή προκήρυξη, β) τα songwriting camps, γ) συζήτηση με επιλεγμένους . Τον τελευταίο λόγο στην επιλογή των υποψήφιων ασμάτων είχε ο Stig Carlsen, τέως πλέον, καλλιτεχνικός διευθυντής του MGP.
Η έναρξη της βραδιάς
Εικόνες από το νυχτερινό Όσλο με αναμμένες δάδες. Ξεχωρίζουν το δημαρχείο και μια πλατφόρμα με θέα στην πόλη. Στη σκηνή οι Gåte με το Ulveham. Γίνεται η παρουσίαση των υποψηφίων. Η αίθουσα είναι κατάμεστη και η ατμόσφαιρα εορταστική. Χωρίς καθυστερήσεις ξεκινά το διαγωνιστικό μέρος. Στο ενδιάμεσο οι υποψήφιοι δίνουν μίνι-συνεντεύξεις.
Οι καλλιτέχνες
Tone Damli: γνωστή ήδη από το “Idol 2005”, όπου ήρθε 2η, η 36χρονη προσπάθησε το 2009 (2η με το Butterflies, πίσω από τον Alexander Rybak) και το 2020 με το Hurts Sometimes (στον τελικό, αλλά όχι στο Superfinal), αλλά και στο σουηδικό Melodifestivalen το 2013 με το Hello Goodbye (στον γύρο της 2ης ευκαιρίας). Ακολούθησε επιτυχημένη καριέρα στον μουσικό και τον τηλεοπτικό χώρο, σε προγράμματα όπως τα: Hver Gang Vi Møtes, Stjernekamp, Kompani Lauritzen, Maskorama. Δημιουργοί του Last Song είναι οι: Sophie Tweed Simons, Kristoffer Tømmerbakke, Erik Smaaland και Yoshi Breen.
Sondrey (Sondre Mulongo Nystrøm): η μουσική του 30χρονου μουσικοσυνθέτη ανακατεύει στοιχεία R&B, νορβηγικούς και αφρικανικούς ήχους. Κέρδισε πέρυσι στη “Φάρμα των επωνύμων”. Ήταν υποψήφιος το 2020 (στον τελικό, αλλά όχι στο superfinal), ενώ μετείχε και στο σώου “Stjernekamp” (3ος). Δημιουργοί του Vagabond ο Magnus Emaka Einang και ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
Nora Jabri: 28χρονη καλλιτέχνιδα, γνωστή περισσότερο ως Nora Foss A-Jabri, έγινε γνωστή το 2008 από το “Norske Talenter” (3η). Τότε την κάλεσε η Oprah Winfrey μαζί με άλλα ταλαντούχα παιδιά. Το 2012 ήρθε 2η στο MGP με το Somewhere Beautiful, ενώ το 2014 κέρδισε το σώου “Stjernekamp”. Μετά από σπουδές στο Berklee, επέστρεψε στη Νορβηγία. Το τραγούδι Sulale (γραμμή αίματος / καταγωγή) μιλά για τη σχέση της με τον Άραβα πατέρα της. Το έγραψαν οι Emma Louise Gale, Ovidiu Jacobsen (ο γνωστός μας Ovi-ROM 10, 14), Ola Frøyen και Nora Foss Al-Jabri.
Η πρώτη ηχηρή επιστροφή ακούει στο όνομα ‘Wig Wam‘. Ήταν οι υποψήφιοι το 2005 (ακόμα μία επετειακή συμμετοχή, λοιπόν!). Αν και ένα από τα μεγάλα φαβορί, ήρθαν 9οι, για διάφορους λόγους (προστυχιές στις πρόβες, αλλαγές στα φωνητικά κλπ.). Το In my Dreams όχι μόνο σημείωσε τεράστια επιτυχία, αλλά τους εξασφάλισε εμφανίσεις με Alice Cooper και Gothard. Προηγήθηκαν πέντε άλμπουμ και ένα live album στο Τόκυο πριν από τη διάλυσή τους το 2013. Επανενώθηκαν το 2021. Το Do Ya Wanna Taste It υπήρξε η πρώτη τους επιτυχία στις Η.Π.Α., καθώς έγινε το μουσικό θέμα της σειράς της ΗΒΟ “Peacemaker” (πάνω από 40 εκατομμύρια streams στο Spotify). To Human Fire είναι γραμμένο από τα μέλη του γκρουπ.
LLL: είναι γυναικείο ποπ γκρουπ που αποτελείται από τις Sofia-Augusta Thoresen, Rebecca Pleym και Elisabet Drøsdal, γεννημένες σε διαφορετικές πόλεις της χώρας. Μόλις πέρυσι κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ. Πίσω από το Parasite κρύβονται οι δημιουργοί: Olli Äkräs, Nora Foss Al-Jabri (ναι, η ίδια που είναι και υποψήφια!), Ben Adams (ένα από τα λυκάκια) και Jim Bergsted.
Kyle Alessandro: αν και 18χρονος, θεωρείται βετεράνος, αφού το 2023 μετείχε με τους Unami Tsunami και το τραγούδι Geronimo. Κάνει καριέρα ήδη από τα 10 του, όταν ξεχώρισε στο σώου “Norske Talenter”. Του αρέσει η φολκ μουσική, με ανάμειξη ήχων από όλον τον κόσμο. Έγραψε και έκανε την παραγωγή στο Light μαζί με τον Adam Woods (υποψήφιος στη Σουηδία το 2023 και 2024). Έχει ως θέμα τη νικηφόρα μάχη που έδωσε η μητέρα του με την επάρατη νόσο. Τα γραφεία στοιχημάτων τον θεωρούν ως το απόλυτο φαβορί για απόψε.
Nataleen (Madeleine Nataleen Tverberg): Ήδη από τα επτά της μάθαινε μουσική και έκανε εμφανίσεις. Το 2022 έφτασε στα ημιτελικά του νορβηγικού “The Voice”. Έκτοτε εργάζεται στον χώρο επαγγελματικά. Δημιουργοί στο The Game, οι: Madeleine Nataleen Tverberg, Julie Aagaard, Henning Olerud, Stanley Ferdinandez και Kjersti Sleveland. Οι Henning & Stanley, γνωστοί ως Starlab είναι οι δημιουργοί του τραγουδιού της Alessandra Queen of Kings.
Ladybug (Iris Severine Mikalsen): γεννημένη στο νησί Lovund, άργησε πολύ να βρει την κλίση της στη μουσική. Κάποτε δούλευε στο bar του Oslo Spektrum, τώρα ήρθε η ώρα να ανέβει στη σκηνή του. Το Hot as Hell in Paradise των Ιris Severine Mikalsen, Jonas Holteberg Jensen, Anderz Wrethov και Thomas Stengaard μιλά για απαγορευμένους έρωτες.
Τελευταίες γι’ απόψε οι Bobbysocks!, δηλαδή οι νικήτριες του 1985, οι οποίες, ενώ προγραμμάτιζαν θριαμβική επανεμφάνιση, με συναυλία στο Chateau Neuf και περιοδεία τον Οκτώβριο, με τίτλο “Swinging Tour”, αποφάσισαν να μπουν στη διαδικασία του εθνικού τελικού. Πολλές φορές υποψήφιες χώρια ή με άλλους καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια, δεν είχαν σκεφτεί να δοκιμάσουν ξανά μαζί, μέχρι τώρα! Είναι φυσικά η Elisabeth Andreassen (SWE 82, NOR 85, 94, 96) και η Hanne Krogh (NOR 71, 85, 91), με το Joyfyl (μουσική και στίχοι από τις δύο καλλιτέχνιδες). Εάν πάνε, διαλύουν τουλάχιστον δύο ρεκόρ: εκείνο της επανεμφάνισης καλλιτέχνη (το οποίο κρατούσε μέχρι χθες η Άννα Βίσση, με 24 χρόνια και έσπασε η Justyna με 30!) και εκείνο των περισσότερων συμμετοχών καλλιτέχνη ως σόλο ή μέλος γκρουπ (το οποίο κρατά η Elisabeth-με τέσσερεις συμμετοχές, σε ισοψηφία με τους Lys Assia, Fud Leclerc και Peter, Sue & Marc)!!!
Η ψηφοφορία και τα αποτελέσματα
Οι άνδρες παρουσιαστές τραγουδούν ένα άσμα για τους εθνικούς τελικούς (MGP). Λίγο πριν εμφανίστηκε ο Didrik Solli-Tangen με μπλουζάκι που έγραφε “My Heart is Yours”. Ατέλειωτες συνεντεύξεις από τους καλλιτέχνες. Σε βίντεο γίνεται αναδρομή σε παλιούς εθνικούς τελικούς, αλλά και τις νίκες της Νορβηγίας. Ακολουθεί ένα medley από παλαιότερες συμμετοχές: η Gunnhild Sundli μαζί με έναν μουσικό ερμηνεύουν το Nocturne. Ακολουθεί το Duett. Οι Marcus & Martinus ερμηνεύουν (και χάνουν τα λόγια) το La det swinge. Κατεβαίνουν στο green-room και χορεύουν μαζί με τις Bobbysocks!. H Sissel Kyrkjebø μαζί με χορωδία και ορχήστρα ερμηνεύει το You raise me up. Στο κοινό την παρακολουθεί ο συνθετης Rolf Løvland, τον οποίο τίμησαν απόψε.
Ψηφίζουν οι δέκα διεθνείς επιτροπές από Δανία, Γεωργία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Ισλανδία, Σερβία, Αυστραλία, Σουηδία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Φέρνουν πρώτο τον Κάιλι Αλεσάντρο (Kyle Aessandro), ο οποίος πήρε όλα τα 12άρια (εκτός από ένα, της Ουκρανίας)! Πολύ συγκινημένος, έκλαιγε στο green-room. 2η η Nataleen. 3η Nora Jabri. Περνάμε στην ψηφοφορία του κοινού, το οποίο “εκτόξευσε” τις -σκόπιμα αδικημένες από τις επιτροπές- Bobbysocks! στην 3η θεση. 2η η Nataleen και θριαμβευτής ο Kyle Alessandro!
Οργανωμένος φαν της Γιουροβίζιον από το 1994, παρακολουθεί τον διαγωνισμό ανελλιπώς από το 1977. Έχει γράψει πάνω από 1.500 άρθρα στην ιστοσελίδα του Infe Greece, τα περιοδικα «Γιουρορυθμός» και «Eurosong News», τόσο για θέματα επικαιρότητας, όσο και αφιερώματα (συχνά πρωτότυπα σε παγκόσμιο επίπεδο), δημοσιοποιώντας άγνωστες ιστορίες, παραλειπόμενα και παρασκήνια από τον διαγωνισμό, μετά από ενδελεχή έρευνα σε βιβλία, περιοδικά και αρχεία. Το 2003 κυκλοφόρησε -εκτός εμπορίου- το βιβλίο του «48 Χρόνια Γιουροβίζιον: 1956-2003» (το πρώτο του είδους στην Ελλάδα), το 2006 υπήρξε σύμβουλος έκδοσης στο βιβλίο του Μάκη Δελαπόρτα, Eurovision. Οι ελληνικές συμμετοχές (1974-2006), το 2009 το περιοδικό «Πατρινόραμα» φιλοξένησε την ιστορία των ελληνικών τελικών και το 2012 το INFE Cyprus Blogspot την αντίστοιχη των κυπριακών. Το 2004 στον ημιτελικό υπήρξε μέλος της εθνικής επιτροπής. Έχει κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές, συνεντεύξεις από καλλιτέχνες, αλλά και έχει παραχωρήσει ο ίδιος σε εγχώρια και ξένα Μ. Μ. Ε. Έχει παρακολουθήσει από κοντά 16 διαγωνισμούς (2000, 2003-2017), ως διαπιστευμένος διαφόρων Μ. Μ. Ε. καθώς και τα σώου “Congratulations” (2005), και“De grote Songfestival” (2019).
Αγαπημένες ξένες συμμετοχές
Izhar Cohen – Olé, Olé (ISR 85)
Massimo Ranieri – L’Amore È Un Attimo (ITA 71)
Darja Svajger – Prisluhni mi (SLN 95)
Niamh Kavanagh – In your eyes (IRL 93)
Edyta Gorniak – To nie ja (POL 94)
Αγαπημένη Ελληνική Συμμετοχή
Antique – Die for you