Σαν σήμερα ξεκίνησε το ταξίδι της Ελλάδας στη Γιουροβίζιον: 50 χρόνια από την εμφάνιση της Μαρινέλλας!

Σαν σήμερα ξεκίνησε το ταξίδι της Ελλάδας στη Γιουροβίζιον: 50 χρόνια από την εμφάνιση της Μαρινέλλας!

Ήταν 6 Απριλίου του 1974, στο θέρετρο Brighton του Ηνωμένου Βασιλείου που η Ελλάδα μετείχε για πρώτη φορά στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Μολονότι η τηλεόραση είχε ξεκινήσει στη χώρα μας από το 1966 και ο διαγωνισμός μεταδιδόταν από το 1970, η δικτατορία του Παπαδόπουλου κράτησε τη χώρα εκτός. Το 1974 η χούντα του Ιωαννίδη “έδωσε το πράσινο φως”. Λεπτομέρειες για όσα προηγήθηκαν και οδήγησαν σιγά-σιγά την Ελλάδα στη Γιουροβίζιον μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Για τα πρώτα χρόνια της Ελλάδας στον διαγωνισμό, τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες, υπάρχει άρθρο εδώ , ενώ παρασκήνια για το 1974 μπορείτε να δείτε εδώ, αλλά και εδώ. Για τη συνολική παρουσία της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια έχουμε ετοιμάσει σειρά άρθρων, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι! Ένα υπέροχο ταξίδι με τα σκαμπανεβάσματά του, κάποιες απουσίες, τις χαρές, τις λύπες, τις πίκρες, τις αδικίες, τις αγωνίες, τα καρδιοχτύπια, με ανθρώπους (τραγουδιστές, δημιουργοί, διευθυντές ορχήστρας, χορευτές, χορωδοί, ενδυματολόγοι, χορογράφοι, κινησιολόγοι, καθηγητές φωνητικής, μακιγιέρ, ΕΡΤ, οι δισκογραφικές, οι μάνατζερ, ακόμα και κάποιοι… παρατρεχάμενοι) που κόπιασαν, για να διακριθεί η Ελλάδα-άλλοι τα κατάφεραν, άλλοι όχι. Δεν πειράζει, όμως! Εμείς οι θαυμαστές του διαγωνισμού που καρδιοχτυπούμε τόσα χρόνια μαζί με τους εκπροσώπους μας δεν λησμονούμε κανέναν και, όσο μπορούμε, τους θυμόμαστε και τους τιμούμε, προσπαθώντας να αναλύσουμε καλοπροαίρετα και με εποικοδομητική διάθεση τι βοήθησε για μια διάκριση και, αντίστοιχα, τι μπορεί να έφταιξε για μία κακή θέση.

https://www.facebook.com/watch/?v=799152682095293&ref=sharing

Σήμερα, όμως, είναι μέρα γιορτής και μάλιστα μεγάλης. Θα θυμηθούμε το φιλμάκι που γυρίστηκε στην Καστέλλα και τα βράχια της Πειραϊκής, τις περίφημες δηλώσεις πριν και μετά τον διαγωνισμό, όπου δήλωνε έκπληκτη με το νικητήριο, και -φυσικά- την εμφάνιση της Μαρινέλλας, η οποία κατέλαβε τελικά την 11η θέση σε μια χρονιά όπου οι ΑΒΒΑ πέτυχαν μια εκκωφαντική νίκη και άλλαξαν την ιστορία της Γιουροβίζιον. Το τραγούδι των Γιώργου Κατσαρού και Πυθαγόρα που παραπέμπει κάπως σε τουριστικό σλόγκαν μιλά για το κρασί και τη θάλασσα για τα οποία φημίζεται η Ελλάδα, καθώς και το αγόρι της αοιδού που δεν ήταν άλλο από τον Τόλη Βοσκόπουλο.

Το ντοκουμέντο της αναχώρησης στο αεροδρόμιο

Πριν από 46 χρόνια το ΕΙΡΤ έδωσε για πρώτη φορά το παρών στη Eurovision. Ήταν 6 Απριλίου 1974 όταν η Μαρινέλλα ανέβηκε στη σκηνή του Brighton Dome για να ερμηνεύσει το τραγούδι «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου», εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το ρεπορτάζ που προβλήθηκε από την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για το Μπράιτον της Αγγλίας, αλλά και το βίντεο κλιπ του τραγουδιού.

Το τραγούδι «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου» ήταν η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision. Η τηλεοπτική πρόκληση για το ΕΙΡΤ ήταν μεγάλη, όπως και για τη Μαρινέλλα που εκπροσώπησε τη χώρα μας. Φυσικά ήταν μεγάλο και το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού, γι’ αυτό και ο φακός του ΕΙΡΤ κατέγραψε την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για το Μπράιτον, λίγες μέρες πριν τη μεγάλη βραδιά.

Στο τηλεοπτικό ντοκουμέντο, που ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το Αρχείο της ΕΡΤ, παρακολουθούμε το ρεπορτάζ από την αίθουσα επισήμων του Δυτικού Αερολιμένα του Ελληνικού, όπου βρίσκονται η Μαρινέλλα, οι δημιουργοί του τραγουδιού Γιώργος Κατσαρός (σύνθεση) και Πυθαγόρας (στίχοι), καθώς και δεκαμελής αντιπροσωπεία του ΕΙΡΤ με επικεφαλής τον διευθυντή τηλεόρασης Γιώργο Ανεστόπουλο. Η Μαρινέλλα δηλώνει πολύ συγκινημένη, που εκπροσωπεί τη χώρα μας κι εύχεται το καλύτερο για το ελληνικό τραγούδι, ενώ μαζί με τον Γιώργο Κατσαρό αναφέρονται στις επιτυχίες που είχαν και σε άλλους μουσικούς διαγωνισμούς του εξωτερικού. Παράλληλα παρουσιάζεται το βίντεο κλιπ του τραγουδιού, που γυρίστηκε στον Πειραιά και προβλήθηκε σε όλες τις κρατικές τηλεοράσεις των χωρών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Στον 19ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, που πραγματοποιήθηκε 6 Απριλίου 1974 στο Μπράιτον της Αγγλίας, συμμετείχαν συνολικά 17 χώρες και τον παρακολούθησαν περίπου 600 εκατομμύρια θεατές. Παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν η Κέιτ Μπόιλε, η οποία είχε επίσης παρουσιάσει το διαγωνισμό το 1960, το 1963 και το 1968. Το ελληνικό τραγούδι, που ήταν πέμπτο κατά σειρά εμφάνισης, συγκέντρωσε 7 βαθμούς και βρέθηκε στην 11η θέση. Την πρώτη θέση κατέκτησαν οι ΑΒΒΑ, που εκπροσωπούσαν την Σουηδία με το τραγούδι «Waterloo». Το σχολιασμό για το ΕΙΡΤ έκανε η Μακώ Γεωργιάδου, ενώ την ανακοίνωση της ελληνικής βαθμολογίας η Ειρήνη Γαβαλά. (Το κείμενο για το ντοκουμέντο προέρχεται από το EuroMemories GR-στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να απολαύσετε τις δηλώσεις κατά την άφιξη της ελληνικής αποστολής μετά από το πέρας του διαγωνισμού).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.