Karin Falck: Έκλεισε τα 92 η γηραιότερη (;) εν ζωή παρουσιάστρια

Karin Falck: Έκλεισε τα 92 η γηραιότερη (;) εν ζωή παρουσιάστρια

H Anna Karin Margareta Edström-Falck γεννήθηκε το 1932. Αφού σπούδασε ιστορία θεάτρου και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, ξεκίνησε ως κειμενογράφος το 1954 στην πειραματική ακόμα σουηδική τηλεόραση. Δύο χρόνια μετά, οπότε δημιουργήθηκε το πρώτο σουηδικό κανάλι, το Radiotjänst, έγινε όχι μόνο τηλεπαρουσιάστρια, αλλά και η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις και παραγωγός, σε ψυχαγωγικά προγράμματα και τηλεοπτικές σειρές. Ιστορία έγραψε με το πρώτο νεανικό μαγκαζίνο, το Lördagsträffen, αλλά και τον “απογευματινό καφέ”, Halvsju. Παράλληλα, επιμελήθηκε παραστάσεις παιδικού θεάτρου, καμπαρέ, πάμπ και έτερων χώρων ψυχαγωγίας. Στο πλαίσιο αυτό ανέπτυξε φιλία με την Lill-Babs (SWE 61), της οποία επιμελείτο τις εμφανίσεις. Όταν απεβίωσε, εκφώνησε τον επικήδειο λόγο.

Πρώτος γάμος με τον δικηγόρο Ragnar Sohlman, από τον οποίο απέκτησε τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Rolf και την παραγωγό Anna. Δεύτερος γάμος με τον πολυπράγμονα Åke Falck. Κόρη τους η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Carolina. Ο θάνατός του, λίγους μήνες πριν από το Melodifestivalen και τη Eurovision 1975, τα οποία παρουσίασε, τη σημάδεψε βαθιά. Μέχρι το 2019, οπότε πέθανε, συζούσε με τον, επίσης πολυπράγμονα, Hans Dahlberg. Ο αδελφός της Runo Edström είναι γνωστός δημοσιογράφος. Το 2020, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 60 χρόνια του Melodifestivalen, την τίμησαν με ένα αγαλματίδιο και την εισαγωγή της στο “Hall of Fame”. Απολαύστε την ίδια την Κόριν Φάλκ μα και πολλούς ακόμα σουηδούς αστέρες στο 56′ του βίντεο που ακολουθεί. Περισσότερες πληροφορίες για το ανεπανάληπτο αυτό διάλειμμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Μόλις χθες, ανήμερα των γενεθλίων της, βραβεύτηκε μαζί με δύο ακόμα παρουσιάστριες, την Lill Lindfors (ESC 1985) και την Petra Mede (ESC 2013, 2016) στο gala των βραβείων QX, τα οποία δίνονται σε ανθρώπους και φορείς για την προσφορά τους στην LGΒT+ κοινότητα.

Οι ατάκες στη Γιουροβίζιον

Η Γιουροβίζιον του 1975 στη Στοκχόλμη διοργανώθηκε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από αριστερούς εξτρεμιστές, ακόμα και προπηλακισμούς απέναντι στους συμμετέχοντες και εμπλεκόμενους. Διοργανώθηκε ακόμα και αντιφεστιβάλ, το Alternativ Festival 1975. Η Karin ξεχώρισε για την ελαφρότητα και την αφέλεια στην παρουσίαση, με ατάκες που άφησαν ιστορία. Μετά το πέρας του διαγωνιστικού μέρους, εκφωνεί στα Γαλλικά το εξής κορυφαίο: «Γυρίζει, γυρίζει το κεφάλι μου μετά από 19 συμμετοχές!». Αξέχαστο έμεινε επίσης το: “How much is 7 in French?” -πόσο κάνει το εφτά στα γαλλικά? ( για μια βαθμολογία που δεν αποτυπώθηκε στον πίνακα) ή το “Un moment”, αντί του πιο κομψού “Un instant”, το οποίο είπε ουκ ολίγες φορές, και άλλα “νόστιμα”.

Τι συμβαίνει με τη Mireille Delannoy;

Μετά από τον θάνατο της Laura “Laurita” Valenzuela, (ESC 1969), η γηραιότερη εν ζωή παρουσιάστρια γίνεται η Mireille Delannoy (ESC 1962). Μετά από σύντομη καριέρα στο Λουξεμβούργο ως τηλεπαρουσιάστρια και αρθρογράφος τηλεπεριοδικού, μεταπήδησε στο Μονακό ως ραδιοφωνική παραγωγός. Έκτοτε τα ίχνη της χάνονται. Εντοπίσαμε πληροφορίες για τον θάνατο διαφόρων γυναικών με το ίδιο όνομα (πρόκειται για την ίδια, για συγγενείς της, για συνωνυμίες;). Απευθύναμε ερώτημα στο κανάλι RTL. Εάν λάβουμε απάντηση, θα σας ειδοποιήσουμε. Αμέσως μετά ακολουθεί η Karin Falck, η οποία, όπως αναφέραμε ήδη, έκλεισε στις 6 Φεβρουαρίου τα 92!

2 σκέψεις για το “Karin Falck: Έκλεισε τα 92 η γηραιότερη (;) εν ζωή παρουσιάστρια

  1. Λατρεμένη μου ύπαρξη η Karin και μπράβο πραγματικά Δημήτρη για το αφιερωματάκι. Το αξίζει γιατί έχει ακούσει στο διάβα του χρόνου ουκ ολίγα από eurofans για τις αξεχαστες “νοστιμιές” της το 1975. Θεωρώ προσωπικά πως ήταν μια από τις ζεστότερες παρουσιάστριες, και ένα από τα πιο ωραία χαμόγελα που πέρασαν ποτέ από τη Eurovision, δεδομένου και της μάλλον όχι καλής ψυχολογικής κατάστασής της εκείνη την περίοδο, και του φαντάζομαι τρομερού της άγχους να διαχειριστεί ένα νέο σύστημα βαθμολόγησης, που ίσως και η ίδια τότε να μην είχε καταλάβει απόλυτα. Μου άρεσε και όπως χαμογελούσε στις γκάφες της. Πώς γίνεται να μην τη λατρέψεις (σημειωτέον πως γίνεται και εγώ να μη τη λατρέψω δεδομένου ότι γεννήθηκα την ημέρα που πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός του 1975). Να τα υπερεκατοστήσει ολόψυχα!!!
    Μακάρι να ζει και να είναι καλά και η Mireille Delannoy

    1. Σκέψου ότι είχε να αντιμετωπίσει όλη την αναταραχή που συνέβαινε εκτός σταδίου, με απειλές για βόμβες κ.λ.π., το νέο σύστημα βαθμολόγησης, καθώς και το προσωπικό της πένθος. Την αγαπώ και εγώ και χαμογελώ με τις αλησμόνητες ατάκες της. Ήμουν τότε στη Στοκχόλμη, τριών ετών, αλλά όχι στο στάδιο-είδαμε τη Γιουροβίζιον στο σπίτι του θείου μου που έζησε 35 χρόνια σε Σουηδία και Νορβηγία…
      Δεν μπορώ να βρω τίποτα που να ταυτοποιείται με τη συγκεκριμένη Mireille Delannoy. Θα μου απαντήσει άραγε το RTL; Ίδωμεν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.