Ο 22ος διαγωνισμός Παιδικού Τραγουδιού της Γιουροβίζιον πέρασε πλέον στην ιστορία. όπως κάνουμε κάθε χρόνο, συγκεντρώσαμε διάφορα αξιοσημείωτα (τα οποία εμπλουτίζονται με ό,τι άλλο εντοπίσουμε) και σας τα παρουσιάζουμε:
- Παρόλο που η Ισπανία νίκησε το 2004, είναι η πρώτη φορά που η χώρα αναλαμβάνει τη διοργάνωση και μάλιστα χωρίς να έχει κερδίσει. Η τρίτη νίκη της Γαλλίας ενόχλησε την EBU, η οποία έσπευσε να δηλώσει πως δεν θέλει “ένα γαλλικό μονοπώλιο στη Junior Eurovision” και πως θα αναθέσει αλλού τον διαγωνισμό.
- Από 1969 έχει να διοργανώσει η Ισπανία διαγωνισμό της Γιουροβίζιον (των ενηλίκων εν προκειμένω). Παρόλο που κέρδισε και εκείνη τη χρονιά, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και τη Γαλλία, αποσύρθηκε από την κλήρωση που έγινε για τη διοργάνωση του 1970.
- Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Βαλένθια, Γρανάδα, Μάλαγα και Σαραγόθα εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να αναλάβουν. Η δεύτερη -αν και φάνταζε ως φαβορί- αποσύρθηκε ξαφνικά.
- Από το 2015 έχει να γίνει ο διαγωνισμός Σάββατο. Συνήθως προτιμούσαν την Κυριακή.
- Επέστρεψαν η Κύπρος, μετά από 6, και ο Άγιος Μαρίνος, μετά από 8 χρόνια απουσίας αντίστοιχα. Μολαταύτα δεν τα πήγαν καλά: 13η η Κύπρος (προτελευταία στις επιτροπές και 9η στο κοινό) και τελευταίος ο Άγιος Μαρίνος.
- Τι μπορεί να έφταιξε για την Κύπρο, της οποίας την επιστροφή περιμέναμε πως και πως; Ένα μέτριο τραγούδι που έκανε “κοιλιά” σε πολλά σημεία, το dance break, όπου προσπάθησαν να μιμηθούν τη Φουρέιρα, οι ατέλειωτες φωνητικές αστάθειες, η σκοτεινή εικόνα, το πατριδοκεντρικό θέμα (την ώρα που κάποιοι έστελναν ανθρώπινα και παναθρώπινα μηνύματα, η Κύπρος μιλούσε για κρυστάλλινα ύδατα…), ίσως κι άλλα… Εννοείται ότι οι σκέψεις αυτές είναι προσωπικές και δεν απηχούν κάποια επίσημη θέση του INFE.
- Αντίθετα με τις προηγούμενες, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε. Το Καζακστάν απείχε λόγω της διαφοράς ώρας και οικονομικών θεμάτων. Έχει να λάβει μέρος από το 2022. Η αλήθεια είναι ότι η EBU του “έκλεισε την πόρτα” για τη Γιουροβίζιον των ενηλίκων.
- Η Γεωργία με 4 νίκες είναι η “βασίλισσα” του εν λόγω διαγωνισμού. ακολουθεί η Γαλλία με 3. Φέτος πήρε τα 12 από τα 17 διαθέσιμα 12άρια της επιτροπής, ενώ στο κοινό δεν ήταν καν στην πρώτη εξάδα (7η)… Οι υπόλοιπες τέσσερεις χώρες τής έδωσαν -στη χειρότερη περίπτωση- 8 βαθμούς! Ό,τι 12άρι απέμεινε πήγε στην Αρμενία (από τη Γαλλία και τη Γεωργία), την Ουκρανία (από τη Βόρεια Μακεδονία και την Πολωνία) και την Πορτογαλία (από τη Γερμανία)
- Είναι μόλις η 7η φορά που κερδίζει σόλο αγόρι (ο Andria Putkaradze) τον διαγωνισμό.
- Τα τραγούδια με μήνυμα ή που στόχευαν στο θυμικό (Γεωργία, Γαλλία, Μάλτα, Ουκρανία) σε γενικές γραμμές τα πήγαν καλά. Εξαίρεση η Γερμανία, με τον Bjarne να έχει τρακ, φωνητικές αστάθειες και να δυσκολεύεται στις χαμηλές νότες και η Πολωνία, η οποία μολονότι εντυπωσίασε το κοινό της αίθουσας που ζητωκραύγαζε για τα πλάνα, τις εναλλαγές στο φόντο και την εικόνα του παιδιού να αλλάζει μέσα στον χρόνο, καθώς μεγαλώνει (κάτι που μας άφησε άφωνους με τη δύναμη που εμπεριείχε), ήρθε 11η στην τηλεψηφοφορία και “καταποντίστηκε” από τις επιτροπές (τρίτη από το τέλος).
- Η Πορτογαλία όχι μόνο κέρδισε την τηλεψηφοφορία, αλλά μπήκε για πρώτη φορά στην 5άδα (η καλύτερή της θέση ήταν η 8η το 2022). Το γεγονός εορτάστηκε με θριαμβικό δελτίο Τύπου το οποίο λάβαμε από την πορτογαλική τηλεόραση. Μακάρι να κερδίσουν σύντομα.
- Όπως πάντα, υπήρχαν τεράστιες βαθμολογικές αποκλίσεις, π. χ. στη Μάλτα (3η στο κοινό-8η στις επιτροπές), την Αλβανία (14η και 5η αντίστοιχα), τη Βόρεια Μακεδονία (τελευταία και 11η) κ.ο.κ.
- Η Αρμενία για μία ακόμα φορά μπήκε στην 1η δεκάδα (μόνο μια φορά στην ιστορία της έμεινε εκτός).
- Για τρίτη φορά μετά από τις περιπτώσεις του Käärijä και του Baby Lasagna ζήσαμε το ίδιο σκηνικό: τις επιτροπές να δίνουν αθρόα 12άρια σε ένα τραγούδι, ούτως ώστε αυτό που επέλεξε το κοινό να μην καταφέρνει να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο που δείχνει να αγνοεί τον κόσμο και να εξασφαλίζει εκ των προτέρων νίκη για τον εκάστοτε ευνοούμενο της EBU.
- Γνωστά ονόματα φιγουράρουν στους δημιουργούς κάποιων τραγουδιών: η Maléna (νικήτρια για την Αρμενία το 2021), η Σοφία Πατσαλίδη (εκπρόσωπος της Κύπρου το 2014), ο Sven Lõhmus (συνθέτης EST 05, 09, 11, 17), o Malo (γνωστός Γάλλος τραγουδιστής), ο Ignacio Uriarte ή Lion’s Head, με έδρα τη Νέα Υόρκη (έγραψε για τη Γερμανία, όπως και ο Δανός ηθοποιός και τραγουδιστής Thomas Meilstrup), o Alex Uhlmann, πρώην τραγουδιστής των Planet Funk και μουσικός διευθυντής του ιταλικού “Voice”, ο Paolo Meneguzzi (SWI 08) για λογαριασμό της Ιταλίας, ο Μαλτέζος συγγραφέας Lon Kircop, ο Ισπανός τραγουδιστής Luis Ramiro, η Ουκρανή τραγουδίστρια Svitlana Tarabarova και άλλοι, γνωστοί άνθρωποι της show-biz στη χώρα τους. Πίσω από το τραγούδι του Αγίου Μαρίνου κρύβονται τρία μέλη των Miodio (SMR 08).
- Πάμε τώρα στην περίπτωση της Γεωργίας: το τραγούδι δημιούργησαν ο μεγαλοπαραγωγός Giorgi “Giga” Kukhianidze (ιδιοκτήτης της “Giga Productions”) και η Maka Davitaia. Το ντουέτο έγραψε για τη Mariam Mamadashvili το νικητήριο τραγούδι Mzeo το 2016. Επιπροσθέτως, ο Giga ήταν ένας από τους συνθέτες ακόμα ενός νικητήριου άσματος για τις Candy, με τίτλο Candy Music. Με άλλα λόγια, κρύβεται πίσω από τα τρία εκ των τεσσάρων βραβείων της χώρας στη Junior Eurovision!!!
- Η Γεωργία κέρδισε με 239 πόντους, όσους είχε πάρει και το 2016 η Μariam Mamadashvili. Μόνο η Πολωνία το 2019 έλαβε περισσότερους βαθμούς (278).
- Από την 9η θέση εμφάνισης έχουν κερδίσει επίσης η Ουκρανία το 2012 και η Αρμενία το 2021.
- Τρεις από τις τέσσερεις νίκες της χώρας ερμηνεύτηκαν στα γεωργιανά. Η άλλη ήταν σε φανταστική γλώσσα.
- Για πρώτη φορά οι καρτ-ποστάλ ήταν συνδυασμός animation και κανονικών λήψεων.
- Στην έναρξη είδαμε την περσινή νικήτρια της Γαλλίας Zoé Clauzure, αλλά και την περσινή εκπρόσωπο της Ισπανίας Sandra Valero, η οποία κατέλαβε την δεύτερη θέση. Μαζί τους στη σκηνή η μοναδική νικήτρια της Junior Eurovision για την Ισπανία, María Isabel, η οποία κάνει καριέρα ως τραγουδίστρια και γιόρτασε χθες τα 20χρονα της νίκης της. Ανάμεσα στους παρουσιαστές ήταν η Ruth Lorenzo (SPA 14).
- Το φετινό logo ήταν το “Let’s Bloom”, ενώ το γραφικό απεικόνιζε την αρκούδα και τη φραουλιά (El Oso y el Madroño), ένα άγαλμα που βρίσκεται στη Μαδρίτη.
- Οκτώ παλαιότεροι συμμετέχοντες έδωσαν τις βαθμολογίες της χώρας τους: Lissandro (FRA 21-νικητής), Arhanna (EST 23), Anastasia Vasadze (GEO 23), Yulan Law (MAL 23), Maja Krzyżewska (POL 23), Júlia Machado (POR 23), Carlos Higes (SPA 21), Anastasiya Dymyd (UKR 23).
- Τα αποτελέσματα για την Κύπρο έδωσε ο Πάτροκλος Πατρόκλου. Το ΡΙΚ απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο για τη θέση αυτή. Τον σχολιασμό έκανε ο Κυριάκος Παστίδης.
- Η Εσθονία παρείχε σχολιασμό στα εσθονικά και τα ρωσικά. Στον σχολιασμό για τη Γαλλία βρίσκουμε τη νικήτρια του 2020 Valentina, ενώ σε εκείνον της Ιταλίας τον παραολυμπιoνίκη της κολύμβησης Simone Barlaam. Για την Ουκρανία ο γιουροπαρουσιαστής Timur Miroshnychenko. Σε άλλες τηλεοράσεις βρίσκουμε γνωστούς στη χώρα τους δημοσιογράφους και παρουσιαστές.
- Η Ισπανία παρείχε τηλεοπτικό σχολιασμό στα ισπανικά και ραδιοφωνικό σε ισπανικά και καταλανικά.
- Από τις χώρες που δεν μετείχαν, έκαναν αναμετάδοση και σχολιασμό η Κροατία, η Λιθουανία και το Λουξεμβούργο.
- Η Ουκρανία ήρθε 2η και στις επιτροπές και στο κοινό. Από τις 19 συμμετοχές της χώρας, οι 7 μπήκαν στο Τοπ 5 και οι 14 στο Τοπ 10.
- Από το 2019 η Γαλλία έμπαινε κάθε χρόνο στην τριάδα. Φέτος ήρθε 4η. Η χειρότερη θέση της χώρας είναι στην παρθενική της εμφάνιση το 2004, η 8η.
- Μόνο τρεις ισπανικές συμμετοχές έχουν μείνει εκτός Τοπ 5. Φέτος ήρθε 6η.
- Η 7η θέση της Αλβανίας είναι η 2η καλύτερή της μετά από την 5η το 2015.
- Η Ολλανδία είναι η μόνη χώρα που συμμετέχει αδιάλλειπτα από το 2003, οπότε ξεκίνησε ο θεσμός. Για δωδέκατη χρονιά στη σειρά η συμμετοχή της είναι δίγλωσση.
- Οι παλαιότεροι συμμετέχοντες της Ελλάδας, Κάλλι Γεωργέλλη και Αλέξανδρος Χούντας, οι οποίοι από κοινού έφεραν την καλύτερη μας θέση το 2005 (6η) έχουν υποβάλει τραγούδια για τη Γιουροβίζιον του 2025. Ευχόμαστε καλή επιτυχία!
- Για την παρουσία της Ελλάδας στον διαγωνισμό μπορείτε να ανατρέξετε εδώ και εδώ.
- Για την παρουσία της Κύπρου στον διαγωνισμό μπορείτε να διαβάσετε πληροφορίες εδώ.
Οτιδήποτε άλλο εντοπίσετε, είναι ευπρόσδεκτο!
+ There are no comments
Add yours