Σουηδός συνθέτης συμπλήρωσε 20 χώρες με υποψήφια τραγούδια του

Σουηδός συνθέτης συμπλήρωσε 20 χώρες με υποψήφια τραγούδια του

Η διαδικασία

Σε ένα άρθρο του 2021 είχε υπολογιστεί ότι, μέσα σε μία πενταετία, 23 Σουηδοί συνθέτες βρέθηκαν στη Γιουροβίζιον με 40 τραγούδια, εκπροσωπώντας 21 διαφορετικές χώρες (εκτός της Σουηδίας)! Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια μπορούμε να μιλήσουμε για “Σουηδοβίζιον”, όπως έχουμε καταδείξει σε παλαιότερα άρθρα μας. Πώς γίνεται η διαδικασία; Οι υποψήφιοι δημιουργοί των (αναρίθμητων, πραγματικά) τραγουδιών τα στέλνουν σε δισκογραφικές εταιρείες και μεμονωμένους καλλιτέχνες διαφόρων χωρών, ελπίζοντας κάποιος να τα αγοράσει. Κάπως έτσι εντοπίζονται κάθε χρόνο, χωρίς υπερβολή, δεκάδες σουηδογραμμένα άσματα σε εθνικούς τελικούς.

Το ρεκόρ του Jonas Gladnikoff

Ο Jonas Gladnikoff είναι ένας από αυτούς τους δημιουργούς. Για την ώρα τον έχει εμπιστευθεί μόνο η Ιρλανδία, τόσο στην κανονική (ΙRL 09, 10, 14), όσο και στη Junior Eurovision (IRL 15, 18, 19, 22). Ωστόσο, είναι ο μόνος, εξ όσων γνωρίζουμε, που έχει καταφέρει να διαγωνιστεί σε εθνικούς τελικούς 20 χωρών (Αλβανία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισλανδία, Λετονία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Κύπρος, Δανία, Ελβετία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Αρμενία, Νορβηγία, Φινλανδία)! Φέτος έχει 4 τραγούδια στον εθνικό τελικό της Μάλτας, ένα στης Μολδαβίας και ένα στης Νορβηγίας. Ακολουθούν οι αδελφές Ylva & Linda Persson, γνωστές ως Twinflame, με παρουσία σε επιλογές 18 χωρών, αλλά καμία στον διαγωνισμό. Και επειδή θα αναρωτηθείτε τι κάνει ο “πολύς” Thomas G:son: έχουν προκριθεί 18 τραγούδια του στη Γιουροβίζιον και 2 στη Junior, από τα 108! συνολικά που έχουν διαγωνιστεί σε εθνικούς τελικούς (τα 69 στο Melodifestivalen!), σε 11 όμως χώρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.