Τι συμβαίνει τελικά με τους Jalisse; Ο ρόλος του πανίσχυρου Amadeus και η βεντέτα με τη RAI

Τι συμβαίνει τελικά με τους Jalisse; Ο ρόλος του πανίσχυρου Amadeus και η βεντέτα με τη RAI

Οι Jalisse (Fabio Ricci & Alessandra Drusian) θεωρούνται στην Ιταλία “one hit wonder”, δηλαδή καλλιτέχνες που έβγαλαν μία μεγάλη επιτυχία και μετά έπεσαν στην αφάνεια. Ο ιταλικός Τύπος ασχολείται σχεδόν κάθε χρόνο μαζί τους. Η φετινή χρονιά δεν αποτέλεσε εξαίρεση, με πλήθος άρθρων ακόμα και σε σοβαρές εφημερίδες να γράφουν για τον ανεξήγητο -δια βίου;- αποκλεισμό τους: για 27η φορά έμειναν εκτός Sanremo, παρόλο που στέλνουν κάθε χρόνο τραγούδι. Όπως έγινε γνωστό, τον κατάλογο των συμμετεχόντων αποφασίζει τα τελευταία χρόνια ο πανίσχυρος παρουσιαστής του φεστιβάλ, Amadeus (Amedeo Umberto Rita Sebastiani). Ο ίδιος κάποτε δήλωσε δημόσια ότι, όσο κρατά αυτός τα ηνία, δεν θα διαγωνιστούν ποτέ. Το παράξενο είναι ότι είχε διαρρεύσει το όνομά τους ανάμεσα στους φετινούς συμμετέχοντες, γεγονός που είχε χαροποιήσει ιδιαίτερα τους φαν, οι οποίοι περιμένουν να τους δουν ξανά στο προσκήνιο. Κανείς δεν γνωρίζει τι μεσολάβησε. μία μέρα αφού ξέσπασε το σκάναδαλο, κυκλοφόρησε μια λίστα με “κομμένους¨καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους φιγουράρουν πολύ μεγάλα ονόματα, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα: Michele Bravi, Jalisse, Arisa, Al Bano, Marcella Bella, Patty Pravo, Bresh, Ermal Meta, Fabrizio Moro, Francesco Gabbani, Ζero Assoluto, Alexia, Malika Ayane.

Amadeus
Carmen di Domenico
Sergio Bardotti

Η Γιουροβίζιον του 1997

Οι Jalisse πήγαν το 1996 στο Sanremo, στην κατηγορία των πρωτοεμφανιζόμενων και ήρθαν 6οι, με το Liberami. Το 1997 η ιταλική τηλεόραση ανακοίνωσε τη συμμετοχή τους, μετά την εκπνοή της διορίας. Η απόφαση να πάνε πάρθηκε, κατόπιν πιέσεων που άσκησαν στη RAI οι οργανωμένοι φαν (μέλη των οποίων είναι αμφότεροι), αλλά και η παραγωγός τους, Carmen di Domenico, η οποία ήταν η σύντροφος του τότε υπεύθυνου για το φεστιβάλ Sergio Bardotti. Το εν λόγω τραγούδι, Fiumi di parole, με το οποίο κέρδισαν το Sanremo θεωρήθηκε κλεμμένο από το Listen to your Heart των Roxette, ο οποίοι υπέβαλαν μύνηση. Η ίδια η “Corriere della Sera”, ιταλική εφημερίδα, έκανε πρώτη τη δημόσια καταγγελία, βάσει φημών που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο. Το δικαστήριο τούς αθώωσε, καθώς είχαν αντιγράψει μόνο 9 μουσικά μέτρα κι όχι 11, στα οποία ορίζει ο νόμος την κλοπή. Επιπροσθέτως, η RAI τους είχε προειδοποιήσει να μην κερδίσουν, διότι δεν ήθελε να ξαναδιοργανώσει τον διαγωνισμό (η αλήθεια είναι πως, σε σχέση με το Sanremo, η Alessandra φαινόταν στη Γιουροβίζιον κάπως διεκπεραιωτική). Μερίδα του Τύπου έγραφε ακόμα και για σαμποτάζ από τη RAI, η οποία ήθελε να αποχωρήσει, όπως και συνέβη, μέχρι το 2011. “Λάδι στη φωτιά” έριξε το βιβλίο του Gigi Vesigna, ειδήμονα των μουσικών πραγματων στην Ιταλία: “Vox populi: voci di sessant’anni della nostra vita”, ο οποιος αποκαλύπτει παρασκήνια και παραλειπόμενα της εγχώριας show-biz. Συγκεκριμένα για τους Jalisse πιστεύει ότι βρέθηκαν στο στόχαστρο λόγω της δήθεν στρατηγικής θέσης της μάνατζέρ τους, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκονταν εντός κυκλωμάτων, αλλά και του γεγονότος ότι έκαναν οι ίδιοι την παραγωγή και όχι κάποιος δικτυωμένος παραγωγός. Ο ίδιος μιλά για υπόγειες κινήσεις και συνεννοήσεις με άλλες χώρες, προκειμένου να μην κερδίσουν. Ήδη από το 2001 ο γνωστός παρουσιαστής Ettore Andenna είχε αφήσει αιχμές ότι το ίδιο είχε γίνει με τον Enrico Ruggeri, ο οποίος μυστηριωδών κατέληξε 12ος. Ήσαν το μεγάλο φαβορί των γραφείων στοιχημάτων, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία και όλοι τους αντιμετώπιζαν ως νικητές, κάτι που τους είχε αγχώσει ιδιαίτερα. Η Katrina τους είπε: «We’re the winners, but your song was great». Υπάρχουν, πάντως, πληροφορίες ότι, μόλις συνειδητοποίησαν πως δεν επρόκειτο να κερδίσουν, σηκώθηκαν επιδεικτικά και αποχώρησαν από το green room. Το τραγούδι έγινε βασικό θέμα της ταινίας του Fausto Brizzi Ex, όπου ο πρωταγωνιστής κάνει τα πάντα προκειμένου να δει τους Jalisse να τραγουδούν live.

Μετά τη Γιουροβίζιον

Το 1999 παντρεύτηκαν και έχουν αποκτήσει δύο κόρες. Κάποια στιγμή, το 2014, η Alessandra μετείχε στο ιταλικό “Voice”. Η παρουσιάστρια Raffaella Carrà ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση, όταν δεν γύρισε καμία καρέκλα και την ενημέρωσαν ότι πρόκειται για νικήτρια του Σανρέμο. Έχουν συνεργαστεί με ιστοσελίδες, όπου έδωσαν βαθμολογίες στα τραγούδια της Γιουροβίζιον. Δημιούργησαν μια δική τους δισκογραφική για νέα ταλέντα. Χάρη στη Γιουροβίζιον τους έχουν καλέσει για εμφανίσεις σε Η.Π.Α., Καναδά, Ρωσία, Σουηδία, Χιλή, Καζακστάν και αλλού, αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν μια “σαπουνόφουσκα”, όπως τους αποκαλούν δηκτικά. Το 2007 θέλησαν να εκπροσωπήσουν τον Άγιο Μαρίνο στην πρώτη του παρουσία στον διαγωνισμό με το Tra rose e cielo, αλλά δεν επελέγησαν. Έχουν μετάσχει σε τάλεντ σώου, υπήρξαν δε κριτές το 2018 στην τσεχική επιλογή. Γενικά, άλλοτε ως ντουέτο, άλλοτε ως σόλο καλλιτέχνες, παραμένουν ενεργοί παρά το μένος εναντίον τους.

Οι φετινές κινήσεις

Φαίνεται πως η στάση της RAI και οι δηλώσεις των Jalisse του στυλ “μάς απέλυσαν, γιατί η RAI δεν ήθελε καν να ακούσει περί διοργάνωσης, κάτι που όφειλε να κάνει σε περίπτωση νίκης […] Μάς ακύρωναν όλες τις εμφανίσεις και έστρεψαν άλλους καλλιτέχνες εναντίον μας, λέγόντας ‘θα καταντήσετε σαν τους Jalisse'” προκάλεσε βεντέτα ανάμεσα στο κανάλι και τους καλλιτέχνες, οι οποίοι ό,τι και να έκαναν, έβρισκαν κλειστές πόρτες. Φέτος πήγαν καλεσμένοι στην εκπομπή της Caterina Balivo “La volta buona” και δήλωσαν ότι έχουν ετοιμάσει κάτι πολύ δυνατό για του χρόνου και πως δεν σκοπεύουν να τα παρατήσουν. Η τηλεπαρουσιάστρια θαύμασε την αποφασιστικότητά τους και έκανε έκκληση στον Amadeus να τους αφήσει επιτέλους να διαγωνιστούν: “Άκου, Αμα(ντέους)! Σου το λέω στο αυτί σαν να είμαστε εγώ κι εσύ. Ας είναι αυτή η φορά η τυχερή”. Πήγαν σε reality (“Isola dei famosi”) σε κάποιο εξωτικό νησί, για να τους μάθει ξανά το κοινό και να τους καλέσουν στο Sanremo, όπως έγινε με τους έτερους συμμετέχοντες, Cugini di Campagna, έναν χρόνο πριν, μετείχαν σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στη Βερόνα (“Arena Suzuki”) με διοργανωτή τον ίδιο τον Amadeus, όπου ερμήνευσαν τη γιουροσυμμετοχή τους, κινήσεις που έκαναν κάποιους να πιστεύουν ότι έχει επέλθει σασμός στην βεντέτα. Εμείς από την πλευρά μας συμπαραστεκόμαστε σε όσους καλλιτέχνες έχουν υποφέρει από τη συμπεριφορά ορισμένων καναλιών και κυκλωμάτων (ανάλογες καταστάσεις έχουν βιώσει Ισπανοί γιούροσταρ, σύμφωνα με δηλώσεις τους) και ευχόμαστε κάποτε να δικαιωθούν.

Πέρυσι σε τηλεοπτική εκπομπή της RAI2 μίλησαν για την πικρή γεύση που τους άφησαν όλα αυτά: “δεν μπορούσαμε να βγούμε από το σπίτι, μάς κοροϊδευαν όλοι”. Αρνούνται όλες τις κατηγορίες περί κλοπής και διαπλοκής και παρουσιάζουν τα γεγονότα που οδήγησαν στον μόνιμο αποκλεισμό τους, όπως τα βίωσαν οι ίδιοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.