Ιταλία: η πρεμίερα του Σαν Ρέμο 2025 ξεκίνησε (Live Update)

Ιταλία: η πρεμίερα του Σαν Ρέμο 2025 ξεκίνησε (Live Update)

To 75ο Φεστιβάλ Τραγουδιού του Σαν Ρέμο στην Ιταλία ξεκινά απόψε στο Teatro Ariston, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, με την παρουσίαση των 29 φετινών συμμετοχών, αλλά και με την ανάδειξη των 5 καλύτερων συμμετοχών βάσει επιτροπής.

Στην παρουσίαση βλέπουμε τον Carlo Conti, ώντας καλλιτεχνικός διευθυντής της φετινής διοργάνωσης ενώ συμπαρουσιαστές είναι η Antonella Clerici και ο Gerry Scotti.

Ιταλία, Σαν Ρέμο, San Remo 2025, Eurovision 2025, eurovision italy, Italy 2025, Prima Serata San Remo 2025
Οι φετινοί παρουσιαστές (από αριστερά : Gerry Scotti, Antonella Clerici & Carlo Conti)

Σειρά εμφάνισης

O Carlo Conti δείχνει την σειρά εμφάνισης των καλλιτεχνών
A/A Καλλιτέχνης Τίτλος
Αποτέλεσμα Επιτροπής
1 Gaia Chiamo io chiami tu
2 Francesco Gabbani Viva la vita
3 Rkomi Il ritmo delle cose
4 Noemi Se t’innamori muori
5 Irama Lentamente
6 Coma_Cose Cuoricini
7 Simone Cristicchi Quando sarai piccola προτάθηκε για Eurovision
8 Marcella Bella Pelle diamante
9 Achille Lauro Incoscienti giovani προτάθηκε για Eurovision
10 Giorgia La cura per me προτάθηκε για Eurovision
11 Willie Peyote Grazie ma no grazie
12 Rose Villain Fuorilegge
13 Olly Balorda nostalgia
14 Elodie Dimenticarsi alle 7
15 Shablo con Guè, Joshua & Tormento La mia parola
16 Massimo Ranieri Tra le mani un cuore
17 Tony Effe Damme ‘na mano
18 Serena Brancale Anema e core
19 Brunori Sas L’albero delle noci προτάθηκε για Eurovision
20 Moda Non ti dimentico
21 Clara Febbre
22 Lucio Corsi Volevo essere un duro προτάθηκε για Eurovision
23 Fedez Battito
24 Bresh La tana del granchio
25 Sarah Toscano Amarcord
26 Joan Thiele Eco
27 Rocco Hunt Mille vota ancora
28 Francesca Michielin Fango in Paradiso
29 The Kolors Tu con chi fai l’amore

* Κάνοντας κλικ επάνω στον τίτλο , μπορείτε να δείτε την εκάστοτε συμμετοχή.

Στους φετινούς διαγωνιζόμενους βλέπουμε παλιούς γνώριμους, όπως ο Francesco Gabbani (Ιταλία 2017), ο Achille Lauro (Σαν Μαρίνο 2022), ο Massimo Ranieri (Ιταλία 1971 & 1973) και η Francesca Michielin (Ιταλία 2016).

Ανάμεσα στους καλεσμένους απόψε διακρίναμε τις Noa & Mira Awad (Ισραήλ 2009) και τον Raf (Ιταλία 1987)

Οι εμφανίσεις:

  • 1. Gaia – “Chiamo io chiami tu”: Ποπ συμμετοχή που ξεκίνησε με ηχητικά προβλήματα για την τραγουδίστρια. Εν τούτοις κατάφερε να διεκπαιρεώσει ένα τραγούδι, που ουσιαστικά έχουμε χιλιοακούσει.
  • 2. Francesco Gabbani – “Viva la vita” : Ελαφρώς αδυνατισμένος ο Francesco Gabbani, ξεκίνησε στονάρωντας με μία μπαλάντα που μας θύμισε κάτι από Eros Ramazzoti. Δεν θυμίζει σε τίποτα την δυναμική που είχε το Occidentalis Karma σε ότι αφορά την απήχηση στο κοινό. Εν τούτοις η επιτροπή ίσως να το πριμοδοτήσει .
  • 3. Rkomi – “Il ritmo delle cose” : Μια δυναμική συμμετοχή με εναλλαγές πλάνων και έναν Rkomi να στέκετε πολύ άνετα στην σκηνή. Πιθανή συμμετοχή για το Τοπ 5.

  • 4. Noemi – “Se t’innamori muori” : Σειρά έχει ακόμα μια μπαλάντα από μια πραγματικά μεγάλη τραγουδίστρια της Ιταλίας. Η Noemi ερμηνεύει εξαιρετικά. Θεωρείται ώς μία από τις πιθανές συμμετοχές της Ιταλίας για την Βασιλεία.
  • 5. Irama – “Lentamente” : Η εμφάνιση μας προιδέαζε για κάτι πιο ροκ , εν τούτοις το τραγούδι δεν είναι κάτι άλλο από μια ποπ μπαλάντα. Μας θυμισε αρκετά την συμμετοχή της Νορβηγίας του 2021 με τον TIX. Φωνητικά όχι και τόσο στιβαρός , ίσως ως απόρροια του άγχους που κατείχε τον Καλλιτέχνη.
  • 6. Coma_Cose – “Cuoricini” : Μια δυναμική συμμετοχή, που αστοχεί φωνητικά. Εν τούτοις δεν θα απορούσαμε αν η επιτροπή της έδινε μεγάλη βαθμολογία. Μια συμμετοχή που σίγουρα συνδυάζει κάτι από Ricchi e Poveri, Giorgio Moroder και Radiorama.

  • 7. Simone Cristicchi – “Quando sarai piccola” : H ιταλική μπαλάντα στα καλύτερα της. Μοναδικό μείον το τεχνικό θέμα με την ηχοληψία, που σίγουρα θα της αφαιρέσει ψήφους. Εν τούτοις το κοινό καταχειροκρότησε την συμμετοχή αυτή.

  • 8. Marcella Bella – “Pelle diamante” : Ένα συνηθισμένο ποπ άκουσμα. Φωνητικά αρκετά ασταθής. Δυνατό σημείο της συμμετοχής τα χορευτικά και η προσπάθεια της τραγουδίστριας να περάσει συναίσθημα στο κοινό. Δυστυχώς λίγες πιθανότητες να πάει έτσι καλά στον φετινό διαγωνισμό.

  • 9. Achille Lauro – “Incoscienti giovani” : Αυτό πραγματικά δεν το περιμέναμε από αυτό τον καλλιτέχνη. Μια μπαλάντα που θυμίζει Sting και Bryan Adams , παρά στο ύφος του Lauro. Εν τούτοις συμπαθητική συμμετοχή. Όχι όμως κάτι ιδιαίτερο. Ίσως η μεγαλύτερη απογοήτευση της βραδιάς.

Στο σημείο αυτό στην σκηνή βλέπουμε τις εκπροσώπους του Ισραήλ από το 2009, ενώ παράλληλα με την εμφάνισή τους είδαμε μέχρι και μύνημα ειρήνης από τον Πάπα Φραγκίσκο. To ντουέτο ερμήνευσε το Imagine του John Lennon στα εβραικά, αγγλικά και αραβικά.

  • 10. Giorgia – “La cura per me”¨: Εκπληκτική μπαλάντα ερμηνευμένη από μια μεγάλη τραγουδίστρια της ιταλικής σκηνής. Άνετα θα μπορούσε να σταθεί στην σκηνή της Eurovision.

  • 11. Willie Peyote – “Grazie ma no grazie” : Μετά από μια σωρία μπαλαντών, επιτέλους μια uptempo συμμετοχή. Συμπαθητικά φωνητικά με funk στοιχεία. Ο Willie επίσης ικανοποιητικός για το φεστιβάλ της Ιταλίας. Είναι όμως ικανοποιητικός και για την Βασιλεία; Μάλλον θα λέγαμε ότι και ο τίτλος του τραγουδιού του. Grazie ma no grazie.

  • 12. Rose Villain – “Fuorilegge” : Η πιο γοητευτική καλλιτέχνης της βραδιάς . Σύγχρονος ιταλικός ήχος. φωνητικά άρτια. Έχει όλο το πακέτο για την Βασιλεία.

Δεύτερος καλεμσλένος της βραδιάς ο Jovanotti, ο οποίος ερμήνευσε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του έξω και μέσα πό το Teatro Ariston και πραγματικά ξεσήκωσε τόσο το κοινό όσο και τους τηλεθεατές.

  • 13. Olly – “Balorda nostalgia” : Σειρά στην σκηνή του Θεάτρου Άριστον έχει ο πολύ γοητευτικός Olly. Μια ακόμα μπαλάντα, με ιταλικά στοιχεία που δεν ξενίζουν μιας και τα έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές. Φωνητικά αρκετά δυνατός. το μόνο που θα αλλάζαμε είναι ίσως κάποια στοιχεία στην εμφάνιση του επί σκηνής , κάπως πιο αφαιρετικά ίσως.

  • 14. Elodie – “Dimenticarsi alle sette”: Η Elodie ερμηνεύει άψογα μια συμμετοχή άκρως ραδιοφωνική. Η εμφάνιση σε γενικές γραμμές απλοική αλλά σαγηνευτική με την τραγουδίστρια άκρως αισθησιακή με τις κινήσεις των χεριών της.

  • 15. Shablo ft. Guè, Joshua, Tormento – “La mia parola” : Ίσως η πιο αδύναμη συμμετοχή της βραδιάς. Τόσο μουσικά όσο και φωνητικά. Ήχος από τα 90s και εμφάνιση αναχρονιστική.

  • 16. Massimo Ranieri – “Tra le mani un cuore” : Ο παλαίμαχος τόσο του Σαν Ρεμο όσο και της Eurovision, ερμηνεύει εκπληκτικά μια μπαλάντα παλιάς κοπής. Ήχος της εποχής του 80 σε ταινίες του Ψάλτη. Εντούτοις ένα μεγάλο μπράβο το εισέπραξε από το κοινό .

Σειρά του τρίτου καλεσμένου της βραδιάς . Ο Carlo Conti μας μεταφέρει μετά από ένα ολιγόλεπτο διαφημιστικό διάλλειμα στην 2η σκηνή της βραδιάς, την Suzuki Stage , προσφορά του μεγάλου χορηγού του φετινού Φεστιβάλ. Εκεί είδαμε τον Raf , ο οποίος ερμήνευσε το Self Control της Laura Branigan σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή.

  • 17. Tony Effe – “Damme ‘na mano” : Το τραγούδι συνδυάζει μελωδίες μεσογειακές, τόσο από Ιταλία όσο και απο Νότια Γαλλία και Ισπανία. Συμπαθητική συμμετοχή αλλά όχι αρκετά δυνατή ώστε να σταθεί επάξια στην Βασιλεία.

  • 18. Serena Brancale – “Anema e core” : Η πιο χορευτική συμμετοχή απόψε. Ικανοποιητικά φωνητικά με ήχους από Αφρική αλλά και άλλους που παραπέμπουν σε καλοκαίρι. Σίγουρα η επιτυχία του καλοκαιριού στην Ιταλία. Η εμφάνιση εξίσου καλή.

  • 19. Brunori Sas – “L’albero delle noci” : Ακόμα μια μπαλάντα. Η εμφάνιση τίποτα το ιδιαίτερο. Ο Brunori Sas είναι μόνος του επί σκηνής με μία κιθάρα. Ήπιος ήχος , φωνητικά άρτια, αλλά κάτι λείπει.

  • 20. Modà – “Non ti dimentico” : Μια ροκ μπαλάντα που περισσότερο σε παρατρέπει σε Bono & U2 παρά σε Ιταλία. Αξιοπρεπής εμφάνιση. Τα φωνητικά ικανοποιητικά. Η εμφάνιση όμως δεν θα είχε τύχη στην Eurovision.

Επειδή κάθε εθνικός τελικός που σέβεται τον εαυτό του πρέπει εκτός απο διαφημίσεις να έχει και ένα σύντομο δελτίο ειδήσεων, η RAI μας ενημέρωσε για τις τελευταίες ειδήσεις που απασχολούν το ιταλικό κοινο.

  • 21. Clara – “Febbre” : Η συμμετοχή με στοιχεία εμφάνισης από Μαρίνα Σάττι. Μοντέρνος ήχος και κάποια σημεία να μας θυμίζουν το Frozen της Madonna σε πιο σύγχρονο ήχο. Η τραγουδίστρια φωνητικά αξιοπρεπέστατη. Εν τούτοις η συνολική παρουσίαση δεν σώζεται από την εξωτερική εμφάνιση της καλλιτέχνιδος.

  • 2.2 Lucio Corsi – “Volevo essere un duro” : Η παρουσίαση ξεκινά με τον καλλιτέχνη να βρίσκεται στο πιάνο. Εμφανισιακά μας θύμιζε κάτι από τον παλιάτσο ενώ φωνητικά ασταθής. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ροκ μπαλάντα. Αδύναμη συμμετοχή που μάλλον θα καταλήξει στις χαμηλές θέσεις της βαθμολογίας.

  • 23. Fedez – “Battito”: Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη της βραδιάς. Synth Pop, hip hop παντρεύονται με μία ερμηνεία που σίγουρα είναι φτιαγμένη για την μεγάλη σκηνή της Eurovision. Η εμφάνιση του καλλιτέχνη ικανοποιεί με το παραπάνω. Θα λέγαμε πως έχει όλο το πακέτο όχι μόνο για την ιταλική αλλά και την διεθνή μουσική σκηνή.

  • 24. Bresh – “La tana del granchio” : Για μια στιγμή νομίζαμε ότι βλέπαμε τον Χατζηγιάννη. Με την έναρξη όμως του τραγουδιού βεβαιωθήκαμε πως δεν έχουν καμμία σχέση. Ιταλική ποπ σε όλο της το μεγαλείο. Δεν θα μας εξέπληττε αν ακούγαμε σύντομα το τραγούδι αυτό ερμηνευμένο από έλληνα καλλιτέχνη.

  • 25. Sarah Toscano – “Amarcord” : Dance συμμετοχή που σίγουρα δεν περιμένουμε από την Ιταλία. Ενδυματολογικά ότι πιο άρτιο είδαμε σήμερα. Φωνητικά θέλει λίγη δουλίτσα ακόμα μιας και το έχασε σε ορισμένα σημεία. Παρόλα αυτά μια αξιοπρεπής εμφάνιση.

  • 26. Joan Thiele – “Eco” : Γουέστερν ύφος σε ποπ ήχο. Φωνητικά θυμίζει κάτι από Lana del Rey & Nancy Sinatra. Συμπαθητική παρουσίαση σε γενικές γραμμές. Όχι όμως για να χτυπήσει υψηλές θέσεις.

  • 27. Rocco Hunt – “Mille vote ancora”: Η απόδειξη πως κάθε τραγούδι όσο πιο απλό ή πολύπλοκο είναι, μπορεί κάλλιστα να ενταχθεί σε μια εθνική διαδικασία επιλογής τραγουδιού για την Eurovision. Hip hop και Latin στοιχεία συνθέτουν την συγκεκριμένη προτελευταία συμμετοχή για απόψε. Η εμφάνιση όμως δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο ώστε να αποσπάσει υψηλή βαθμολογία.

  • 28. Francesca Michielin – “Fango in paradiso”: Τεχνικό πρόβλημα για την συμμετοχή της Francesca, καθώς της έπεσε το ακουστικό. Το τραγούδι θυμίζει αρκετά την συμμετοχή της Eurovision, με ελαφρώς πιο έντονα στοιχεία τόσο μουσικά όσο και σκηνικά. Η εμφάνιση κρίνεται άκρως ικανοποιητική. Θα μπορούσε κάλλιστα να πάρει μεγάλη βαθμολογία από την επιτροπή.

  • 29. The Kolors – “Tu con chi fai l’amore?” : Τελευταία συμμετοχή για απόψε. Οι The Kolors ενδυματολογικά τηρούν τις τελευταίες τάσεις της ιταλικής ανδρικής μόδας, ενώ το τραγούδι τους θα μπορούσε κανείς να το εντάξει σε πιο ραδιοφωνικούς ήχους με disco pop στοιχεία. Φωνητικά άρτιοι. Μια αγγλική έκδοση του τραγουδιού θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί στην σκηνή της Βασιλείας.

Ως INFE Greece ξεχωρίσαμε ως καλύτερες συμμετοχές για φέτος που θα θέλαμε να δούμε και στην Βασιλεία είναι:

  1. Elodie
  2. Simone Cristicchi
  3. Olly
  4. Rose Villain
  5. Noemi

Οι 5 που επιλέχθηκαν σήμερα από την ειδική ραδιοτηλεοπτική και διαδικτυακή επιτροπή, ως οι καλύτεροι για να εκπροσωπήσουν την Ιταλία τον Μάιο στην Ελβετία είναι με τυχαία σειρά οι:

Achille Lauro

Brunori Sas

Giorgia

Lucio Corsi

Simone Cristicchi

Editor in Chief at  | Web |  + posts

Γεννήθηκε το 1981 στο Διδυμότειχο του Έβρου. Ραδιοφωνικός παραγωγός από την τρυφερή ηλικία των 9 χρονών, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την μουσική από τα 14. Το πτυχίο φωνητικής το απέκτησε στα 18 ενώ οι σπουδές του είχαν να κάνουν με την Μηχανολογία.
Η Eurovision ήρθε στην ζωή του από το 1989 όταν άρχισε να καταλαβαίνει το τι εστί Eurovision , την παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε χρονιά. Το 2005 πήγε για πρώτη φορά ως ενήλικας στην Eurovision του Κιέβου, χρονιά που κέρδισε και η Ελλάδα. Από τότε κάθε χρονιά και μέχρι και το 2013 βρισκόταν στον διαγωνισμό ως μέλος της ελληνικής αποστολής με μόνη εξαίρεση την Eurovision της Μόσχας. Το 2011 μετακόμισε στην Γερμανία, όπου ασχολήθηκε εκτός των άλλων και ως συνεργάτης ραδιοφωνικών παραγωγών στα κρατίδια της Σαξωνίας και του Βραδενβούργου.

To 2008 διετέλεσε αντιπρόεδρος του σωματείου , ενώ από το το 2009 ξεκίνησε τις εργασίες σύστασης του INFE Network, όπου και διετέλεσε πρόεδρος του μέχρι και το 2013. Από το 2019 ασχολείται κυρίως με την Ιστορία του διαγωνισμού σε ερευνητικό επίπεδο καθώς και το ψηφιακό του αρχείο.

Αγαπημένες τοπ 5 Συμμετοχές :
Secret Garden – Nocturne (Nor 95)
Anna Maria Jopek – Ale Jestem (Pol 97)
Zdravko Colic – Gori Vatra (YU 1973),
Elisabeth Andreassen – I Evighet (NO 1996)
Aiste – Strazdas (LIT 1999).
Αγαπημένη ελληνική συμμετοχή :
Σοφία Βόσσου – Άνοιξη (GR 91)


Follow us

error: Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας !!