Αφιέρωμα: Τα Interval acts μέσα στις δεκαετίες! (Μέρος Γ’)

Estimated read time 5 min read

Συνεχίζουμε με το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματός μας όπου θα δούμε ποια interval acts παρουσιάστηκαν από το 2011 έως την περσινή χρονιά και ποια ήταν αυτά που ξεχωρίσαμε. Κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών είναι ότι πλέον τα διαλείμματα ανάμεσα από το τέλος της παρουσίασης των τραγουδιών έως την ανακοίνωση των βαθμολογιών μοιάζουν σαν μία συναυλία με εμφανίσεις γνωστών καλλιτεχνών αλλά και νικητών του θεσμού. Επιπλέον η τεχνολογία έχει καταφέρει να δώσει ένα άρτιο αποτέλεσμα στα acts και στις συμμετοχές των χωρών ενώ τα πρώτα αυξάνονται σε αριθμό και μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών διαδέχονται αλλεπάλληλα το ένα το άλλο. Θυμηθείτε το προηγούμενο άρθρο μας για τις χρονιές 2000-2010.

2011-2017: Οι δύο ημιτελικοί συνεχίζονται, εκσυγχρονισμός του θεσμού με τεχνολογικά μέσα και συγκέντρωση πολλών interval acts

20111ος ημι: H παράσταση με ντραμς από τους Cold Steel Drummers. 2oς ημι: To 9μελές γκρουπ Flying Steps εκτελεί το Flying Beach, ένα act που συνδυάζει ηλεκτρονική μουσική, μπαλέτο και breakdance. Η παράσταση έχει γίνει γνωστή παγκόσμια κι έχει κερδίσει αρκετά βραβεία. Τελικός: O Γερμανός τραγουδιστής, συνθέτης και παραγωγός Jan Delay μας παρουσιάζει τα τραγούδια Oh Johny και Klar. To μουσικό στυλ του καλλιτέχνη είναι κυρίως hip-hop, reggae, dub και funk.

20121ος ημι: Στην σκηνή ανεβαίνει το γνωστό αζέρικο γκρουπ παραδοσιακής μουσικής Natig Rhythm Group. Με διάφορα μουσικά όργανα και κυρίως τύμπανα δημιουργούν ένα act εμπνευσμένο από την αζέρικη μουσική παράδοση. Το γκρουπ έχει δώσει διάφορες παραστάσεις σε αρκετά μέρη του κόσμου  2ος ημι: Αποτελεί μία έκπληξη να βλέπεις αρκετούς προηγούμενους νικητές του θεσμού μαζί. Εμφανίστηκαν διαδοχικά οι πέντε τελευταίοι νικητές: Dima Bilan, Marija Serifovic, Alexander Rybak, Lena και φυσικά οι νικητές του Αζερμπαϊτζάν Ell & Nikki. Όλοι με την συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Αζερμπαϊτζάν.

Στον τελικό προσγειώθηκε κανονικά ο γνωστός Αζέρος και Ρώσος τραγουδιστής Emin Agalarov παρουσιάζοντας το τραγούδι Never Enough μαζί με το πολυπληθές χορευτικό του. Πριν από την εμφάνισή του υπήρχαν πάλι acts με παραδοσιακά όργανα.

 

20131oς ημι: Η χορογραφία Northern Lights την επιμέλεια της οποίας είχαν οι χορογράφοι Jennie Widegren και Fredrik Rydman. Συνθέτης της μουσικής ο Σουηδός Kleerup. 2oς ημι: Στην σκηνή ανεβαίνουν οι Σουηδοί καλλιτέχνες Darin και Agnes Carlsson ερμηνεύοντας πολλές επιτυχίες τους με υπέροχα χορευτικά. (Οι Σουηδοί φυσικά είναι από τους καλύτερους για τέτοια σόου).

Ο Τελικός αποτελούνταν από πολλά interval acts. Η παρουσιάστρια Petra Mendes μας παρουσιάζει το χιουμοριστικό Swedish Smörgåsbord σε μουσική του Jan Lundkvist και στίχους των Matheson Bayley, Edward af Sillén και Daniel Réhn. H τραγουδίστρια και ηθοποιός Sarah Dawn Finer τραγούδησε την επιτυχία των ABBA The Winner Takes It All ενώ φυσικά η περσινή νικήτρια Loreen μας ερμηνεύει ένα medley επιτυχιών της We Got The Power, My Heart Is Refusing Me και φυσικά το Euphoria.

 

20141ος ημι: Μας παρουσιάζεται σε θεατρική μορφή το δανέζικο παραμύθι The Ugly Ducking (To ασχημόπαπο). 2oς ημι: Η εμφάνιση της Jessica Mauboy (της φετινής εκπροσώπου της Αυστραλίας) που ουσιαστικά προμηνύει την συμμετοχή της χώρας στον θεσμό από την επόμενη χρονιά. Η Jessica τραγούδησε το Sea of Flags. Επίσης ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η εμφάνιση μίας ομάδας ταλαντούχων καλλιτεχνών από 8 έως 86 ετών.

Ο τελικός είχε και πάλι πολυθεματικό χαρακτήρα. Οι Momoland μας τραγούδησαν το Ode To Joy του Γερμανού ποιητή Schiller, οι παρουσιαστές Nikolaj Koppel, Pilou Asbaek και Lise Rone μας τραγούδησαν μέσω ενός βίντεο κλιπ το τραγούδι 12 Point Song ενώ η περσινή νικήτρια Emmelie De Forest τραγούδησε το Only Teardrops αλλά και το Rainmaker μαζί με τους 26 φιναλίστ. Για την ιστορία οι Δανοί είχαν ετοιμάσει ακόμα ένα act με τίτλο Trip To The Future, το οποίο δεν προβλήθηκε ποτέ.  Μάλλον η έλλειψη χρόνου δεν τους επέτρεψε να το υλοποιήσουν σε ζωντανή μετάδοση.

 

2015: Από την άλλη στην Βιέννη τα πράγματα ήταν πιο απλά. 1ος ημι: Προβλήθηκε βίντεο με διάφορα κατοικίδια σε αρκετά μέρη της πόλης. 2ος ημι: Αστείες στιγμές της ψηφοφορίας στην ιστορία της Eurovision. Για τον τελικό είχαμε Αυστριακό ντράμερ Martin Grubinger και την μπάντα κρουστών Percussive Planet σε ένα σύνολο διαφορετικών μουσικών ειδών. Φυσικά εμφανίστηκε και η περσινή νικήτρια Conchita Wurst με τα τραγούδια You’re Unstoppable και Firestorm.

 

2016: Επιστρέφουμε και πάλι στην Σουηδία αλλά αυτήν την φορά στην Στοκχόλμη. 1ος ημι: Η πολλή επαγγελματική χορογραφία The Grey People. Χορογράφος της ο γνωστός στην χώρα του Fredrik Rydman. 2ος ημι: Η χορογραφία Man vs Machine με χορογράφο πάλι τον ίδιο. Εντυπωσιακή η κίνηση των μηχανών στον ρυθμό της μουσικής.

Ο τελικός περιείχε ποικίλα interval acts. Ο πασίγνωστος Justin Timberlake εμφανίστηκε παρουσιάζοντας τα τραγούδια Rock Your Body και το καινούριο Can’t Stop This Feeling. Οι παρουσιαστές έκαναν ένα χιουμοριστικό σκετς με συμμετοχές της Eurovision από το παρελθόν. Η Sarah Dawn Finer επιστρέφει κι αυτή με ένα σκετς όπου υποδύθηκε την Lynda Woodruff, την εκπρόσωπο της EBU για το Melodifestivalen και την Eurovision. Τέλος εμφανίστηκε κι ο περσινός νικητής και φετινός παρουσιαστής Mans Zelmerlow όπου ερμήνευσε το Fire In The Rain και το νικητήριο Heroes.

 

2017: Φτάσαμε αισίως στην περσινή χρονιά, μια χρονιά με απρόοπτα, καθυστερήσεις και γκρίνιες. Παρόλα αυτά το τελικό αποτέλεσμα κρίθηκε αξιοπρεπέστατο. 1ος ημι: Προβλήθηκε ένα video με την τρομερή φιγούρα του Verka Serduchka και της μαμάς του. Επόμενη στην σειρά ήταν η περσινή νικήτρια Jamala όπου ερμήνευσε το 1944 αλλά και το Zamanyly. 2ος ημι: Η χορευτική ομάδα Apache CREW παρουσιάζει το The Children’s Courtyard με μία σύγχρονη χορογραφία ενώ προβάλλεται και το δεύτερο μέρος του βίντεο με το Verka.

Ο τελικός συνέχισε την πορεία των προηγουμένων ετών με αρκετά acts μαζί. Η νικήτρια της χώρας το 2004 Ruslana μας παρουσιάζει το It’s Magical ενώ εμφανίζεται και το ουκρανικό γυναικείο electro-folk γκρουπ Onuka μαζί με την εθνική ακαδημαϊκή ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων της χώρας σε ένα άκρως ενδιαφέρον “πάντρεμα” μουσικής. Για το τέλος η Jamala εμφανίζεται ξανά ερμηνεύοντας το I Believe In You.

2018- 1ος ημι: Όλοι οι διαγωνιζόμενοι παρουσίασαν το περσινό νικητήριο Amar Pelos Dois. 2ος ημι: Οι οικοδέσποινες χόρεψαν παλιότερες νικητήριες συμμετοχές της Eurovision. Τελικός: Πολυθεματικός με τον Salvador Sobral και τον Caetano Veloso να τραγουδούν το Amar Pelos Dois και το Mano a Mano ενώ υπήρξε παρουσίαση ηλεκτρονικής μουσικής από τους Branko με Sara Tavares (“Ter Peito e Espaço“), Dino D’Santiago (“Nova Lisboa“) και Mayra Andrade (“Reserva Pra Dois“).

Αυτή η μικρή ανασκόπηση με το τόσο μεγάλο υλικό έφτασε στο τέλος της. Αν και χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να συγκεντρωθούν και να αναφερθούν όλα τα acts, φυσικά η αναφορά σε αυτά άξιζε τον κόπο και ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

2019 – Η επιτομή του σόου και των interval acts

1oς ημι: Η Dana International μας παρουσιάζει το “Just The Way You Are“. 2ος ημι: Η Shavla Band κι ο μένταλιστ Lior Suchard μας παρουσίασαν το “A Million Dreams“.

O τελικός και τι δεν είχε!! Τέσσερις καλλιτέχνες τραγούδησαν διαφορετικά τραγούδια κι όχι τις συμμετοχές τους. Η Conchita Wurst είπε το Heroes, ο Mans Zelmerlow το Fuego, η Ελένη Φουρέιρα το Dancing Lasha Tumbai κι o Verka Serduchka το Toy. Η Gali Atari τραγούδησε την νικητήρια συμμετοχή της χώρας Hallelujah, όπου μέλος του νικητήριου γκρουπ ήταν κι η ίδια τότε ενώ η Netta μας παρουσίασε το νέο της τραγούδι Nana Banana. O Ισραηλινός μουσικός Idan Raichel μας παρουσίασε το Bo’ee-Come To Me ενώ φυσικά εμφανίστηκε η βασίλισσα της pop Madonna, η οποία παρά την μεγάλη αναμονή κοινού μάλλον απογοήτευσε. Η καλλιτέχνιδα μας παρουσίασε τα νέα της τραγούδια Future και Dark Ballet ενώ είδαμε κι επί της σκηνής το εμβληματικό Like A Prayer. Με αυτά και με εκείνα το σόου τελικά βγήκε εκτός προγραμματισμού.

Ποιό από τα παραπάνω ήταν το δικό σας αγαπημένο interval act; Πείτε μας στα σχόλια.

Μείνετε συντονισμένοι στον InfeGreece για περισσότερα αφιερώματα και φυσικά για οποιαδήποτε είδηση αφορά τον αγαπημένο μας θεσμό!

Giannis Kostikas

Συντάκτης και στο Zappit.gr, το πρώτο μιντιακό σάιτ

8Comments

Add yours
      • 3
        Konis

        Αν δεν με απατά η μνήμη μου το 2013 δεν εμφανίστηκε και ο αδικοχαμένος πλέον Avicii????

        • 4
          ΓΙΑΝΝΗΣ

          Μήπως εννοείτε ότι ήταν ο ένας εκ των δημιουργών του Eurovision anthem στον τελικό του 13, όπου έγινε κι η παρέλαση των διαγωνιζομένων; Ο ίδιος βρισκόταν εκεί, τον ανέφερε η παρουσιάστρια αλλά κάποιο act δεν παρουσίασε

    • 7
      St.

      Υπερτιμημένη η Petra ως παρουσιάστρια & πάντα κακοντυμένη (το Swedish Smörgåsbord στο οποίο πρωταγωνίστησε ήταν εντελώς κίτς & ξενέρωτο). Όχι, σε καμία περίπτωση δεν είναι Anke. 🙂

      Μια γενική εικόνα που παρατηρεί κάποιος σε όλα τα interval acts της τελευταίας δεκαετίας είναι η απούσια της αισθητικής & της πρωτοτυπίας.

Comments are closed.