Απεβίωσε η Heddy Lester (Ολλανδία 1977)

Estimated read time 2 min read

Η καλλιτέχνιδα

Η Heddy Lester (NL 77-Heddy Affolter) γεννήθηκε το 1950 στο Άμστερνταμ. Ξεκίνησε ως μέλος του ντουέτου April Shower, μαζί με τον Gert Balke, διακόπτωντας για τον λόγο αυτό τις σπουδές της στην Ακαδημία Τεχνών. Μαζί έκαναν ένα μικρό χιτ το 1971, το Railroad Song (#30). Στο ρεστοράν/night club του πατέρα της γνώρισε τον τραγουδιστή Ramses Shaffy, ο οποίος την πήρε στις περιοδείες του. Το 1974 ξεκίνησε σόλο καριέρα, την οποία εγκατέλειψε το 1987, για να γίνει ηθοποιός, τόσο σε μιούζικαλ, όσο σε έργα πρόζας (όπως οι “Τρωάδες” του Ευριπίδη). Η μουσική της καριέρα περιλαμβάνει ένα άλμπουμ το 1977, τέσσερα σόλο single, καθώς και ισάριθμα με τους April Shower. Συνεργάστηκε πολλές φορές με τον αδελφό της Frank Affolter, σε διάφορα προγράμματα, μεταξύ 1979 και 1987, με το πρώτο μάλιστα να αποσπά το βραβείο Pall Mall Exportprijs (για τους καλύτερους καλλιτέχνες θεαμάτων καμπαρέ). Οι γονείς της, εβραϊκής καταγωγής, γνωρίστηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Vught. Η μητέρα της, κορυφαία Ολλανδή τραγουδίστρια, Louise van de Montel, όπως ήταν το καλλιτεχνικό της όνομα, ήταν γνωστή ως «το αηδόνι του Vught» (De Vughste Nachtegaal). Ο πατέρας της ήταν ο Coen Affolter. Η ιστορία τους έγινε θεατρικό έργο το 2007, με τίτλο 10 Duizend zakdoeken. Φυσικά πρωταγωνίστησε η ίδια. Έκανε επίσης μία μεταγλώττιση, ένα σήριαλ και ένα φιλμ.

Το τέλος

Πέθανε από καρκίνο της ουροδόχου κύστεως που έκανε μετάσταση στο ήπαρ. Την ανακοίνωση έκανε ο αδελφός της στην εφημερίδα De Telegraaf:

“Πολέμησε φοβερά την ασθένεια. Στην αρχή φαινόταν ότι όλα πήγαιναν καλά, μέχρι πριν από λίγους μήνες, οπότε έγινε μετάσταση στο ήπαρ. Η εξέλιξη ήταν ραγδαία…”.

Η Γιουροβίζιον

Το τραγούδι De Mallemolen (το καρουζέλ), αν και ένα από τα φαβορί, κατέληξε 12ο/18, ίσως λόγω της απειρίας της τραγουδίστριας, ίσως λόγω των εκκεντρικών ρούχων. Πήγε στο #28 της χώρας της. O Paul de Leeuw και η Ruth Jacott το ερμηνεύουν στις συναυλίες τους. Υπάρχει μια αγγλική βερσιόν, με δύο διαφορετικούς τίτλους The Caroussel, και The world keeps turning. Ο αδελφός και συνθέτης της συμμετοχής, Frank Affοlter (στιχουργός ήταν ο μόνιμος συνεργάτης τους Wim Hogenkamp), μετείχε και στο Baltic Song Contest 1997. Η επιλογή περιελάμβανε 10 τραγούδια, όπως το Superster (= σούπερσταρ, έμπνευση για την Ελπίδα;) με τον Oscar Harris (6ο) ή το Pinokkio (4ο), με τον Peter Cook. 2ο ήρθε το Stop me, με την Bonnie St. Claire, ενώ 3η ήταν η Μaggie McNeal (NL 74, 80). Αξίζει να σημειωθεί ο τίτλος του τραγουδιού που ήρθε 6ο, με την Loeki Knol: Ik wil de wereld laten zien dat ik kan dansen! (Μάλλον θα έκανε το ρεκόρ μακρύτερου τίτλου, αν επιλεγόταν). Έτσι για αλλαγή, ο τελικός διοργανώθηκε από το σταθμό VARA και όχι από τον NOS. Ψήφισαν διασημότητες της χώρας. Η νικήτρια έλαβε 28 βαθμούς, ενώ η πρώτη επιλαχούσα 23. Το 2009 ήταν καλεσμένη στον εθνικό τελικό. Αντίθετα, είχε γίνει έξαλλη, διότι δεν προσκλήθηκε στη Γιουροβίζιον του Ρότερνταμ, κάνοντας πολύ αιχμηρές δηλώσεις. Εξαιρετική διασκευή, σε στίχους Γιάννη Μαρίνου (είναι ο ίδιος που υπογράφει τους στίχους στο U.F.O. του Κώστα Τουρνά) έκανε η Ρένα Παγκράτη.

https://www.youtube.com/watch?v=eIiVBq3rZpA

About The Author

You May Also Like

More From Author