Τι θα συμβεί αν κερδίσει η Γαλλία;

Τι θα συμβεί αν κερδίσει η Γαλλία;

Αν κρίνουμε από τη θετική ανταπόκριση, αλλά και από τις αντιδράσεις, το άρθρο για ενδεχόμενη νίκη της Μάλτας έδωσε “τροφή για σκέψη”. Ας δούμε, όμως, τι θα σηματοδοτήσει πιθανή νίκη της Γαλλίας, η οποία προβάλλει φέτος ως ένα από τα φαβορί:

  1. Θα είναι η πρώτη φορά μετά από το μακρινό 1988 που θα έχει κερδίσει τραγούδι στα Γαλλικά, μια γλώσσα που κάποτε κυριαρχούσε όχι μόνο στη Γιουροβίζιον, με 14 βραβεία και πάμπολλα πλασαρίσματα σε ψηλές θέσεις, αλλά και στην ευρωπαϊκή μουσική σκηνή. Τελευταία διδάξασα η Céline Dion, για λογαριασμό της Ελβετίας.
  2.  Θα ισοφαρίσει το ρεκόρ της Ολλανδίας, η οποία έκανε 44 ολόκληρα χρόνια να κερδίσει το βραβείο (1975-2019). Η τελευταία νίκη της Γαλλίας ήταν το 1977 με τη Marie Myriam. Πρώτη, ωστόσο, είναι η Αυστρία με 48 χρόνια (1966-2014). Η μόνη που μπορεί να το σπάσει πλέον είναι η Ισπανία, η οποία επικράτησε, έστω και με τετραπλή ισοψηφία, το 1969.
  3.  Η Γαλλία θα γίνει η μόνη χώρα που θα έχει κερδίσει διαδοχικά και τη Junior και την κανονική Γιουροβίζιον. Μέχρι σήμερα είναι κοινό μυστικό πως η JESC καταλήγει σε χώρες που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να διοργανώσουν την απαιτητική ESC. Ταυτόχρονα, η Barbara Pravi θα γίνει η μόνη που θα έχει νικήσει σε δύο διαδοχικούς διαγωνισμούς, στη μεν Junior ως συνθέτις, στη δε Γιουροβίζιον ενηλίκων ως συνθέτις και ερμηνεύτρια.
  4.  Η Barbara Pravi (Barbara Piévic / Barbara Pjević / Барбара Пјевић) θα γίνει η δεύτερη καλλιτέχνιδα σερβικής καταγωγής (πρώτη ήταν η Marija Šerifović) και η πρώτη ιρανικής καταγωγής με βραβείο, ωστόσο η δεύτερη με αραβικές ρίζες μετά από τη Loreen (SWE 12, Μαρόκο). Η Frida Boccara (FRA 69), αν και γεννήθηκε στο Μαρόκο, ήταν Εβραία, ιταλικής καταγωγής. Ειρήσθω εν παρόδω πως από το Ιράν κατάγονται ο Tooji (Touraj Keshtkar-NOR 12), o Arash (AZE 09) και η Rita (Rita Yahan-Farouz-ISR 90).
  5.  Τραγούδι παλαιάς κοπής, και μάλιστα στη γλώσσα του, κέρδισε πρόσφατα. Είναι της Πορτογαλίας με τον Salvador Sobral το 2017.
  6. Από την απελευθέρωση της γλώσσας το 1999 και εξής, μόνο η Σερβία (2007) και η Πορτογαλία (2017) κέρδισαν αμιγώς στην εθνική τους γλώσσα. Η Γαλλία θα γίνει η τρίτη χώρα που το πετυχαίνει αυτό. Τα δύο βραβεία της Ουκρανίας ήταν στα Αγγλικά μαζί με Ουκρανικά (2004) και Ταταρικά της Κριμαίας (2016) αντίστοιχα.
  7.  Αν και η συμμετοχή εξυμνήθηκε κατά κόρον και προωθήθηκε από τα περισσότερα μέλη της κριτικής επιτοπής, διότι θυμίζει Edith Piaf, Barbara, ακόμα και Jacques Brel, μέχρι στιγμής έχει ανέβει μόλις στο #154 του γαλλικού chart.

 

Παρατηρήσεις, επισημάνσεις και σχόλια δεκτά!

5 σκέψεις για το “Τι θα συμβεί αν κερδίσει η Γαλλία;

  1. Q: Τι θα συμβεί αν κερδίσει η Γαλλία;
    A: Θα κάνω πάρτυ!!! 😀

    Εντυπωσιακά κάποια από τα παραπάνω στατιστικά πάντως. Ειδικά αυτό με την JESC.
    Ευχαριστούμε!

  2. Πάντως για κάποιο λόγο η Γαλλία ειδικά από το 2016 και μετά μου δίνει την αίσθηση ότι έχει αρχίσει και παίρνει αρκετά σοβαρά τη Eurovision. Ακόμα και τις φορές που δεν πήγες τόσο καλά όσο περίμενε (π.χ. 2018) φαινόταν ότι το ήθελε και το είχε πάρει σοβαρά σοβαρά κρίνοντας από τους τελικούς της. Μπορεί βέβαια – όπως πολύ εύστοχα αναφέρει το άρθρο- να μην έχουμε δει να κερδίζει η ίδια χώρα και τη JESC και την ESC την ίδια χρονιά, όμως η Γαλλία δεν είναι ούτε Αρμενία, ούτε Λευκορωσία, ούτε Ρουμανία! Και ναι έχει το know-how μεγάλων διοργανώσεων. Να αναφέρω επίσης ότι η Γαλλία και η-διοργανώτρια- Ολλανδία είναι δύο χώρες με πολύ στενές οικονομικές σχέσεις σε πολλά επίπεδα (π.χ. media, αεροπορικές συγκοινωνίες, κλπ), εάν αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει κάτι. Προσωπικά θα έβαζα το χέρι μου στο φωτιά ότι πάμε πράγματι για νίκη Γαλλίας φέτος, εάν δεν υπήρχε ένας σημαντικός αποθαρρυντικός παράγοντας: η ύπαρξη δεύτερου καλού γαλλόφωνου τραγουδιού στην ίδια eurovision -και αναφέρομαι φυσικά στην Ελβετία, μια χώρα που φαίνεται ομοίως να “ξύπνησε” και να είναι διεκδικητική από το 2019. Θεωρώ πως μπορεί αυτό ειδικά να οδηγήσει και σε τρόπο τινά “διάσπαση ψήφων” που θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες να καταλήξουν ολοκληρωτικά είτε στη Γαλλία, είτε στην Ελβετία. Πολλά θα εξαρτηθούν καταρχάς από τις πρόβες (εκεί θα φανεί ποιός “το έχει” πραγματικά επί σκηνής, αλλά και το πόσο έχει δουλευτεί η σκηνική παρουσία κάθε χώρας), αλλά και από τη σειρά εμφάνισης στον τελικό (θεωρώ δεδομένο σχεδόν ότι θα περάσει η Ελβετία τελικό). Προσωπικά, μου αρέσει πολύ ως τραγούδι

    1. Πραγματικά δεν ξέρω τι θα γίνει φέτος. Φοβάμαι ότι το κοινό 40- θα την αγνοήσει επιδεικτικά, η δε φωνή του Αλβανο-Ελβετού είναι (για εμένα) τουλάχιστον ενοχλητική. Η διάσπαση ψήφων, πάντως, είναι πάρα πολύ πιθανή. Της Μάλτας πάλι δεν είναι κάτι ιδιαίτερο το τραγούδι (κόπια της Netta το concept), παρά τη φωνάρα της Destiny, ενώ της Βουλγαρίας έχει διχάσει, με άλλους να το θεωρούν αριστούργημα και άλλους βαρετό. Υπάρχει, πάντα, και η επικίνδυνη Σουηδία… Όπως λες κι εσύ, οι πρόβες θα μας δείξουν πολλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.