Eurovision & James Bond τραγούδια

Eurovision & James Bond τραγούδια

Εκ πρώτης όψεως, οι χώροι της Γιουροβίζιον και των ταινιών James Bond φαίνονται άσχετοι. Κι όμως: υπάρχουν αρκετά σημεία επαφής, τα οποία θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε, κάτι που, εξ όσων γνωρίζουμε, γίνεται για πρώτη φορά. Από το 1962 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 25 ταινίες από την εταιρεία ΕΟΝ, καθώς και δύο από άλλες εταιρείες παραγωγής. Ως προς τους ηθοποιούς των ταινιών ΕΟΝ, ο Sean Connery υποδύθηκε τον ρόλο 6 φορές, ο George Lazenby μία, ο Roger Moore 7, o Timothy Dalton 2, o Pierce Brosnan 4 και ο Daniel Craig 5. Στα δύο φιλμ εκτός σειράς ο ρόλος ενσαρκώθηκε από τον David Niven και τον Sean Connery.

1. Τραγούδια που θυμίζουν εκείνα των ταινιών James Bond

Ένα “άρωμα” James Bond φέρουν (τουλάχιστον) τρεις συμμετοχές στον διαγωνισμό: το Niemand heeft nog tijd (NL 97) με τις Mrs. Einstein, το A matter of time (BEL 18) με τη Sennek και, φυσικά, το νικητήριο τραγούδι της Conchita Wurst, Rise like a phoenix (AUS 14). Σε αρκετούς η φετινή συμμετοχή του Βελγίου Miss you με τον Jérémie Makiese θύμισε το οσκαρικό Skyfall με την Adele.

https://www.youtube.com/watch?v=GZ3mLO4uFjY&ab_channel=EurovisionSongContest

2. Γιούροσταρ σε αυθεντικά τραγούδια James Bond

Μεγάλα ονόματα είχαν την τιμή να ερμηνεύσουν τα σχετικά τραγούδια, είτε στους τίτλους, είτε εντός κάποιας ταινίας: Shirley Bassey (και μάλιστα τρία), Tom Jones, Nancy Sinatra, Louis Armstrong, Paul McCartney & Wings, Carly Simon, Sheena Easton, Rita Coolidge, Duran Duran, Gladys Knight, Tina Turner, Sheryl Crow, Garbage, Madonna, Chris Cornell, Jack White & Alicia Keys, Adele (βραβείο Όσκαρ), Sam Smith (βραβείο Όσκαρ), Billie Eilish (βραβείο όσκαρ), Moby, K. D. Lang. Ανάμεσά τους βρίσκουμε και δύο γιούροσταρ: τον Matt Monro (UK 64), ο οποίος ερμήνευσε το From Russia with Love (1963) και τη Lulu (UK 69) στο The Man with the Golden Gun (1974). Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε εδώ και τον Morten Harket (παρουσιαστής το 1996), ο οποίος, ως μέλος των Α-ΗΑ, είπε το The Living Daylights (1987).

3. Τραγούδια σε μεταγλώττιση

Σε κάποιες χώρες είναι σύνηθες φαινόμενο η μεταγλώττιση για το κοινό που δεν γνωρίζει Αγγλικά. Κάπως έτσι, στην ταινία On Her Majesty’s Secret Service (1969), το τραγούδι που φέρει τον τίτλο Do You Know How Christmas Trees Are Grown? έγινε -στα Γαλλικά- Savez-vous ce qu’il faut au sapin de Noël? με τη φωνή της Isabelle Aubret (FRA 62, 68) και -στα Γερμανικά- Wovon träumt ein Weihnachtsbaum im Mai? με εκείνη της Katja Ebstein (GER 70, 71, 80). Αντίστοιχα το Goldfinger (1964) μεταγλώττισε -στα Ισπανικά- η Karina (SPA 71).

4. Οι διασκεύες

Δεδομένου ότι πολλά από τα τραγούδια των ταινιών James Bond έγιναν παγκόσμιες επιτυχίες, δεν είναι άσχετο το φαινόμενο να τύχουν πολλών διασκευών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Thomas Anders (μέλος των Modern Talking-υποψήφιος για τη Γερμανία το 2006) είπε το For your Eyes Only (1981), η Céline Dion (SWI 88) το If you asked me too (1987) και η Conchita Wurst το Writing’s on the wall (2015).

5. Τα “κομμένα” τραγούδια

Κάτι όχι ευρέως γνωστό είναι το γεγονός πως, κάθε φορά που πρόκειται να κυκλοφορήσει η εκάστοτε νέα ταινία, δεν γίνεται ανάθεση σε καλλιτέχνη, προκειμένου να γράψει το τραγούδι των τίτλων ή κάποιο άλλο. Μέσω δισκογραφικών εταιριών στέλνονται υποψηφιότητες και γίνεται επιλογή. Κάπως έτσι στα “κομμένα” συναντάμε -τρανταχτά και μη- ονόματα, όπως (έτσι, για την ιστορία) οι: Elvis Presley, Chris Rea, Alice Cooper, George Harrison, Shirley Bassey, Dionne Warwick, Johnny Cash, Julie Rogers, Blondie, Pet Shop Boys, Ace of Base, Pulp, Saint-Etienne, The Cardigans, Marc Almond, Radiohead, Art of Noise, Pulp, Sandra, Amy Winehouse, Lana Del Ray, Bjork, The Beach Boys, Red Flag, Eva Almer, Straw και άλλοι.

6. “Κομμένα” τραγούδια από Γιούροσταρ

Σε μία λίστα του Youtube που περιλαμβάνει τραγούδια που δεν προκρίθηκαν συναντάμε και δύο γιούροσταρ και μάλιστα όχι Αγγλίδες ή Αμερικανίδες, κάτι που -ομολογουμένως- προκαλεί εντύπωση. Πιθανότατα και τα δύο άσματα είχαν υποβληθεί για την ταινία “Never say never again” (1983), ένα από τα δύο φιλμ που δεν ανήκουν στη σειρά της εταιρίας ΕΟΝ. Το πρώτο φέρει τον τίτλο Never say never και το ερμηνεύει η Anita Skorgan (NOR 77, 79, 82, φωνητικά 81, 83, στιχουργός 88), σε μουσική του Jahn Teigen (NOR 78, 82, 83). Για το δεύτερο γνωρίζουμε μόνο τη σουηδική, και όχι την πρωτότυπη, εκδοχή του. Είναι το Kärleksmagi, με το οποίο η Elisabeth Andreassen (SWE 82, NOR 85, 94, 96) διαγωνίστηκε στο Melodifestivalen του 1984, αλλά έμεινε εκτος πεντάδας. Πρόσφατα μάθαμε πως στην ταινία The Living Daylight, όπου προτιμήθηκαν οι Νορβηγοί Α-ΗΑ, παραλίγο να επιλεγεί το Black Rain με τους -επίσης Νορβηγούς- Pål (ή Paul) Thowsen και Tor Endresen (NOR 97).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.