Άγνωστες ιστορίες: η απόπειρα της Ισλανδίας να μετάσχει το 1981
Μια απέλπιδα προσπάθεια
Όπως διαβάσαμε σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάρτηση της ομάδας “All Kinds of Everything”, το 1981, παρόλο που δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, καθώς δεν μπορούσε ακόμη να εγγυηθεί ζωντανές εικόνες από την Ευρώπη (σ. σ. δεν είχε δορυφορική σύνδεση), η Ισλανδία αποφάσισε να διοργανώσει έναν Εθνικό Τελικό. Ήλπιζαν να πείσουν την EBU να τους επιτρέψει ετεροχρονισμένη μετάδοση του διαγωνισμού. Μόνο η ισλανδική κριτική επιτροπή, ενδεχομένως με έδρα τη Δανία, θα μπορούσε να τον δει ζωντανά. Η EBU εξέτασε το αίτημα αλλά το απέρριψε.
Ποιοι διαγωνίστηκαν τότε;
Το Söngvakeppni Sjónvarpsins έλαβε χώρα στις 7 Μαρτίου του 1981. Ακολουθούν τα τραγούδια και οι συμμετέχοντες, με σειρά εμφάνισης. Όπως διαπιστώνετε, η παρουσία του Pálmi Gunnarsson (1950-) ήταν σαρωτική, αφού ήρθε 1ος, 2ος, 3ος και… 6ος! Ο συγκεκριμένος, αντίστοιχος του “δικού μας” Πασχάλη, κάνει τεράστια καριέρα ήδη από τη δεκαετία του ’70, ως μέλος διαφόρων συγκροτημάτων ή σόλο. Το 2016, 30 χρόνια μετά, προσπάθησε ξανά, αλλά έμεινε στον ημιτελικό (μεγάλη ασέβεια απέναντι στο πρόσωπό του, αν αναλογιστεί κανείς την ιστορία του). Υποψήφια με δύο άσματα και η Helga Möller (ISL 86) που ήρθε 5η και 6η. Σφήνα ανάμεσά τους ο Björgvin “Bo” Halldórsson (ISL 95). Όσο για τη Ragnhildur Gísladóttir (7η και 8η), επανήλθε ως υποψήφια συνθέτις το 1986, αλλά και το 2023 ως παρουσιάστρια (στον 2ο ημιτελικό είπε και ένα τραγούδι)!
1. Af litlum neista – Pálmi Gunnarsson (1ος, με120 βαθμούς)
2. Vina, mundu eftir mér – Björgvin Halldórsson (4ος, με 50 βαθμούς)
3. Ég syng fyrir vin minn – Ragnhildur Gísladóttir (7η, με 38 βαθμούς)
4. Sýnir – Helga Möller (5η, με 47 βαθμούς)
5. Heimsins viðundur – Jóhann Helgason (9ος, με 16 βαθμούς)
6. Á áfangastað – Pálmi Gunnarsson (3ος, με 64 βαθμούς)
7. Hjá þér – Haukur Morthens (10ος, με 9 βαθμούς)
8. Ástarfundur – Pálmi Gunnarsson (2ος, με 73 βαθμούς)
9. Eftir ballið – Ragnhildur Gísladóttir (8η, με 17 βαθμούς)
10. Á heimleið – Pálmi Gunnarsson & Helga Möller (6οι, με 41 βαθμούς).
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα εδώ:
Από εθνικό τελικό σε εθνικό τελικό
Νικητής, όπως είπαμε, αναδείχτηκε ο Pálmi Gunnarsson με το τραγούδι Af Litlum Neista (: Μιας μικρής σπίθας). Μόλις κατέστη εφικτή η δορυφορική επικοινωνία της χώρας, ο ίδιος καλλιτέχνης έμελλε να κερδίσει τον πρώτο επίσημο εθνικό τελικό, αφού η μικρή σπίθα είχε πλέον γίνει “Τράπεζα της χαράς”. Αναφερόμαστε στο 1986, όπου ερμήνευσε το Gleðibankinn ως σόλο ερμηνευτής. Στη συνέχεια η δημόσια τηλεόραση RÚV απαίτησε να προστεθούν δύο ακόμα άτομα, η Helga Möller και ο Eiríkur Hauksson (NOR 91, ISL 07), οπότε δημιουργήθηκε το συγκρότημα ICY, ειδικά για τον διαγωνισμό.
Τι συνέβη με Κύπρο και Ελλάδα το 1986;
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό που αρνήθηκε η EBU το 1981 στην Ισλανδία, το επέτρεψε στην Κύπρο το 1986, δηλαδή να αναβάλει την προβολή του διαγωνισμού κατά μία ημέρα, επειδή ήταν η βραδιά της Ανάστασης. Μόνο η κριτική επιτροπή στη Λευκωσία τον είδε ζωντανά (βέβαια, αναγνώστες μας από την Κύπρο μάς διαβεβαιώνουν πως μεταδόθηκε κανονικά την ώρα της Ανάστασης!). Διαγωνίστηκε η Ελπίδα (GRE 79) με το Τώρα Ζω. Για τον ίδιο λόγο η Ελλάδα, μετά από ασφυκτικές πιέσεις του τότε Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ο οποίος απειλούσε με αφορισμούς, μολονότι είχε επιλέξει την Πωλίνα (Μισαηλίδου-φωνητικά GRE 79) με το Wagon-Lit, αποφάσισε να αποσυρθεί. Αν είχε πάει, τότε η βασική ερμηνεύτρια και η χορωδός της το 1979 θα βρίσκονταν αντίπαλες, με διαφορετικές χώρες! Παρασκήνια εκείνης της χρονιάς υπάρχουν εδώ.
Υ. Γ.: αφού τιμήσαμε την Ισλανδία, η οποία -ειρήσθω εν παρόδω- μεταδίδει τον διαγωνισμό από το 1970 σε μαγνητοσκόπηση, από το 1983 ζωντανά και από το 1985 με ταυτόχρονο ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σχολιασμό, ας θυμηθούμε το ανυπέρβλητο διάλειμμα του 2016, για τα 30χρονα της χώρας με όλους τους γιούροσταρ (πλήν τεσσάρων: Eiríkur Hauksson, Jónsi, Silvia Night, Eyþór Ingi Gunnlaugsson) επί σκηνής!!!