50 χρόνια Ελλάδα στη Γιουροβίζιον. Μέρος Ε’: 2015-2024

50 χρόνια Ελλάδα στη Γιουροβίζιον. Μέρος Ε’: 2015-2024

2015-Μαρία-Έλενα Κυριάκου

Μετά από ένα δράμα κατά πόσον η βραχύβια ΝΕΡΙΤ είναι ή όχι μέλος της EBU, γεγονός που απειλούσε τη συμμετοχή της χώρας, το ζήτημα λύθηκε, με την EBU να εξετάζει το αίτημά της για ένταξη ως επείγον. Ο εθνικός τελικός είχε τον τίτλο Eurosong 2015 – NERIT & MAD Show (60 years of music). Το σώου, με παρουσιάστριες την Ντορέττα Παπαδημητρίου και τη Μαίρη Συνατσάκη, πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου. Οι επιλεγέντες καλλιτέχνες ήταν οι C: Real, με frontwoman τη Γεωργία Λαζοπούλου, αδελφή της Ίνας, οι Θωμαή Απέργη & Legend (Θωμαΐς Ευαγγελία Απέργη & Χρήστος Παπαδόπουλος), ο – γεννημένος στο Καζακστάν – Barrice (Barrice Sobolev), η Δανή Shaya (Hansen) και η Μαρία-Έλενα Κυριάκου. Το τραγούδι Unloved της Τάμτα, με δημιουργούς τον Alex Papaconstantinou και άλλους, είχε γραφτεί για τη Γιουροβίζιον, αλλά της το έστειλαν πολύ αργά, οπότε δεν πρόλαβε τον ελληνικό τελικό (για την ακρίβεια υποβλήθηκε εκπρόθεσμα και αντικαταστάθηκε από το τραγούδι της Κυριάκου). Μαθεύτηκε, επίσης, ότι η αρχική επιλογή της Τάμτα ήταν το τραγούδι If love was a crime, με το οποίο η Poli Genova ήρθε στη Γιουροβίζιον 4η (BUL 16). Τελικά το διασκεύασε στα Ελληνικά η Demy ως Ισόβια μαζί. Μια φήμη ήθελε την Ελένη Τσαλιγοπούλου να έρχεται κοντά σε συνεννόηση με την ΕΡΤ. Επελέγη η Κύπρια Μαρία-Έλενα Κυριάκου, πρώτη νικήτρια του ελληνικού “The Voice”, την οποία όμως “τιμώρησε” η επιτροπή της πατρίδας της. Μουσική: Ευθύβουλος Θεοχάρους & Μαρία-Έλενα Κυριάκου. Στίχοι: Βαγγέλης Κωνσταντινίδης & Εβελίνα Τζιώρα. Φωνητικά: Ευθύβουλος Θεοχάρους (ο οποίος έπαιξε και πιάνο), Κατερίνα Κυριάκου, Άλεξ Οικονόμου, Για όλα τα “δράματα” της χρονιάς μετά τη 19η θέση, τις δηλώσεις και το παρασκήνιο, μπορείτε να ανατρέξετε εδώ. Αρχηγός της αποστολής η Σύνια Κούσουλα. Το φόρεμα σχεδίασε ο Δημήτρης Πέτρου. Στον σχολιασμό (μέχρι και το 2017) οι Μαρία Κοζάκου και Γιώργος Καπουτζίδης. Τα αποτελέσματα έδωσε η Έλενα Παπαρίζου.

2016-Argo

Έγινε πρόταση νωρίς-νωρίς από τον Διονύση Τσακνή (νέο πρόεδρο της ΕΡΤ που άνοιξε ξανά στις 11 Ιουνίου 2015), μέσω του δημοσιογράφου Άγι Μενούτη, σε εκπροσώπους του «έντεχνου» ρεπερτορίου: Νατάσα Μποφίλιου, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Πάνο Μουζουράκη, Μαρίζα Ρίζου και Ειρήνη Σκυλακάκη. Αργότερα έγινε πρόταση στη Μελίνα Ασλανίδου και τη Μαριέττα Φαφούτη, ενώ ακούστηκε πολύ έντονα το όνομα των Sleeping Pillow. Υπήρξε πληροφορία για τους Villagers of Ioannina City, αλλά και τους Ηθικόν Ακμαιότατον, πλαισιωμένους από τη Σαλίνα. Ακούστηκε (κυρίως από φαν) η γνωστή ποπ τριπλέτα: Φουρέιρα, Ντέμυ, Τάμτα. Από την Panik Records, η οποία τελικά εξοβελίστηκε από εταίρος, προτάθηκε ακόμα και ο Στέλιος Ρόκκος. Όταν όλες οι συζητήσεις είχαν καταλήξει σε ναυάγιο, πλην του Δημήτρη Σαμόλη (μια πρόταση της Minos-EMI) και των Europond, αυτοπροτάθηκαν οι Μέλισσες, με έτοιμη πρόταση, αλλά τους απέρριψε ο Διονύσης Τσακνής ως πολύ… ποπ. Η Ελένη Φουρέιρα, από την πλευρά της, είχε ετοιμάσει το Come Tiki Tam, δηλαδή την αγγλική εκδοχή του Τι κοιτάς, αλλά το σχέδιο “ναυάγησε”. Σε εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου ακούστηκε ότι ενδιαφέρθηκε, αλλά απορρίφθηκε, ο Στέφανος Κορκολής. Μετά την διαρροή του ονόματος των Europond (= Ευρωπόντιοι), οι οποίοι προέρχονται από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., η ΕΡΤ αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομα και τη σύνθεσή τους. Ανακοινώθηκαν τα εξής μέλη: Χριστίνα Λαχανά (τραγούδι), Μαρία Βενετικίδου (Μαρία Elbrus-φωνητικά), Βλαδίμηρος Σοφιανίδης (τραγούδι), Κώστας Τοπούζης (ποντιακή λύρα), Ηλίας Κεσίδης (φωνητικά – κρουστά) και Αλέκος Παπαδόπουλος (νταούλι), αλλά στην πορεία ο Ηλίας Κεσίδης αντικαταστάθηκε από τον χορευτή Βασίλη Ρόξενο, Το νέο όνομα του συγκροτήματος ήταν Argo. Πρωταγωνιστής του (κλεμμένου, όπως κατηγορήθηκε) art video ο Απόστολος Λαζαρίδης, ιδιοκτήτης γνωστού μπαρ, ο οποίος τρέχει από το σκότος στο φως. Αυτό που ξένισε από την αρχή ήταν οι περίεργοι, κωμικοί, και κάπως ακατάληπτοι στίχοι, καθώς και το ατέλειωτο χιπ-χοπ. Έγινε μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσον η πρώην σύζυγος του Διονύση Τσακνή και πρώην Διευθύντρια της ΕΡΑ, Μαρίνα Λαχανά, είναι ξαδέλφη της τραγουδίστριας των Argo, Χριστίνας Λαχανά. Ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου κλήθηκε να δώσει τα αποτελέσματα, όπως και το 2017. Για πρώτη φορά ακούστηκε η ποντιακή διάλεκτος στη Γιουροβίζιον, κάνοντάς την την 59η γλώσσα ή διάλεκτο του διαγωνισμού. Τη χορογραφία επιμελήθηκε η Μαρία Λυραράκη, τους φωτισμούς ο Κωνσταντίνος Γκαρίνης και τα κοστούμια ο Γιώργος Μεσημέρης. Η Ελλάδα έμεινε 16η στον ημιτελικό, γεγονός που πυροδότησε σειρά αντιδράσεων. Ζουμερά παρασκήνια εδώ.

2017-Demy

Νωρίς νωρίς, ήδη από τον Ιούνιο και μετά το φιάσκο των Argo, η Demy (Δήμητρα Παπαδέα) επιβεβαίωσε την έντονη φήμη, ότι ενδέχεται να γίνει κρούση από την ΕΡΤ στον Δημήτρη Κοντόπουλο και τον Φωκά Ευαγγελινό, ώστε να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα, άρα ότι και η ίδια βρίσκεται σε συζητήσεις. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως ο Λάμπης Ταγματάρχης απάλλαξε των καθηκόντων του (ως προς το κομμάτι της Γιουροβίζιον) τον Διονύση Τσακνή. Επιθυμία εξέφρασαν ο Τόνυ Σφήνος, ο Λευτέρης Πανταζής με χορευτικό τραγούδι, αλλά και η Έλενα Παπαρίζου, αν βρισκόταν καλό τραγούδι. Κι ενώ η ΕΡΤ έσπευσε να αρνηθεί οποιαδήποτε επαφή με την Έλενα Παπαρίζου, διέρρευσε το όνομα του Απόστολου Ψυχράμη, με συνθέτη τον Στέφανο Κορκολή. Καθώς μέσα από την ΕΡΤ άφηναν να εννοηθεί ότι μπορεί και να μην γίνει ανάθεση, αλλά ανοιχτός τελικός, ο DJ Kon Cept και η Τζωρτζίνα Καραχάλιου διέρρευσαν ότι έχουν έτοιμο τραγούδι. Λίγες μέρες μετά εξέφρασε επιθυμία να εκπροσωπήσει τη χώρα και ο … Δημήτρης Παλαιολόγου. Χορευτικό τραγούδι είχε υποβάλει η Ιρένε Τροστ, ενώ οι Stereo Soul (Παναγιώτης Πάλλης, Bradley White Dale) είπαν ότι είχαν στείλει κάποια τραγούδια. Η Φιόνα Τζαβάρα αρνήθηκε τις φήμες που ήθελαν να της έχει γίνει κρούση. Κι ενώ φήμες ήθελαν Demy & Stereo Soul να ερμηνεύουν από δύο τραγούδια στον τελικό, τελικά ανακοινώθηκε η ανάθεση στην πρώτη. Τα τρία υποψήφια τραγούδια, όλα σε σύνθεση Δημήτρη Κοντόπουλου, μεταδόθηκαν οπτικοποιημένα (γυρισμένα μάλιστα στην Οδησσό) σε ειδική εκπομπή που παρουσίασαν η αθλητικογράφος Έλενα Μπουζαλά (με το αλήστου μνήμης φόρεμα!) και ο ηθοποιός Αντώνης Λουδάρος. Αντί για 100% τηλεψηφοφορία, το 30% δόθηκε – για πρώτη φορά – σε επιτροπές των Ελλήνων της διασποράς, εγείροντας απορίες γιατί επελέγησαν οι συγκεκριμένες και αγνοήθηκαν άλλες με ισχυρότερη ελληνική παρουσία. Η αδερφή της Demy, Ρώμη Παπαδέα, θα έγραφε τους στίχους για τα δύο από τα τρία τραγούδια, μεταξύ των οποίων αυτό που νίκησε τελικά, με δεύτερο στιχουργό τον John Ballard. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη μπήκε στην επιτροπή ειδικών της ΕΡΤ το 2014, έχοντας γράψει στίχους έως τότε για ελάχιστα τραγούδια. Όλως τυχαίως διέρρευσε ένα promo video του This is love, με αρχικό τίτλο La, la, love (πρβ. CYP 12), που δήθεν έκανε τον Δημήτρη Κοντόπουλο να στεναχωρηθεί πάρα πολύ (λες και ανταγωνιζόταν κάποιον άλλο συνθέτη)… Στα φωνητικά οι: Ερασμία Μαρκίδη, Ευγενία Λιάκου και Πάρης Παρασκευάδης-Πλάνετς. Χορευτικά από τον Ιάσονα Μανδηλά και τον Μάρκο Γιακουμόγλου. Αρχηγός της αποστολής ο Κωνσταντίνος Παντζόγλου. Ρούχο από τους Deux Hommes. Η απογοητευτική 17η θέση προκάλεσε αντιδράσεις και επιθέσεις.

2018-Γιάννα Τερζή

Ήδη από τον Ιούλιο του 2017 τρία ονόματα δήλωσαν επίσημα ότι ενδιαφέρονται: η Ελένη Φουρέιρα, οι Stereo Soul και οι Vegas. Οι φαν, από την πλευρά τους, κατά την προσφιλή τους τακτική, πρότειναν διάφορα πιθανά και απίθανα ονόματα, δίχως να έχουν καταλάβει μετά από την κακή θέση της Demy ότι προέχει το τραγούδι κι όχι ο καλλιτέχνης. Μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαν «πέσει στο τραπέζι» και άλλα ονόματα, όπως η Μαρίνα Σάττι, λόγω της πρόσφατης μεγάλης διαδικτυακής της επιτυχίας Μάντισσα, η Μαλού (επειδή, λέει, μιλά άπταιστα πορτογαλικά!), η Τάμτα, οι Μέλισσες, η Αρετή Κετιμέ, ενώ κάποιοι μιλούσαν και για την Ήβη Αδάμου. Η απόφαση για το πώς θα επιλεγεί ο εκπρόσωπος της Ελλάδας βάρυνε τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, Βασίλη Κωστόπουλο, μετά από την παραίτηση (ή απομάκρυνση) του Διονύση Τσακνή. Με διάφορα ονόματα να προστίθενται, φτάσαμε αισίως τις 20 υποψηφιότητες από 13 δισκογραφικές. Μετά από “ξεσκαρτάρισμα” κατέληξαν στις πέντε: Αρετή Κετιμέ (στα φωνητικά η Eλενα Στρατηγοπούλου των Fragile Vastness), Χοροσταλίτες, Γιάννα Τερζή, Τόνυ Βλάχος, Duo Fina. Η Γιάννα Τερζή (Panik Records), ενώ δεν είχε ακουστεί από πριν, ξαφνικά βρέθηκε στην 5άδα, άγνωστο πως. Το σχέδιο ήταν στον εθνικό τελικό να ψηφίσει μόνο το τηλεοπτικό κοινό. Με νέα ανακοίνωση μάθαμε πως δύο από τα πέντε τραγούδια είναι μεν καλλιτεχνικά άρτια, δεν έχουν όμως ελληνικό ηχόχρωμα. Έτσι «κόπηκαν» οι Duo Fina και ο Τόνυ Βλάχος. Κι ενώ είχε οριστεί ο ελληνικός τελικός για τις 16/2, ξαφνικά η ΕΡΤ ζήτησε εγγυητική επιστολή 90.000 Ευρώ από τις δισκογραφικές ότι θα καλύψουν όλα τα έξοδα. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, το ποσό κατέβηκε στις 20.000. Μολονότι οι φαν πίστευαν ότι η διαδικασία είναι στημένη υπέρ της Αρετής Κετιμέ, «έπεσε σαν βόμβα» η είδηση πως μόνο η Panik Records έδωσε τις εγγυήσεις. Έτσι «χρίστηκε» νικήτρια, χωρίς επιλογή, η Γιάννα Τερζή, κόρη του Πασχαλη Τερζή, που την είχαμε ξαναδεί το 2009 να τραγουδά στον εθνικό τελικό το Nocturne (NOR 95). Με ένα “σύννεφο” λοιπόν να πλανάται πάνω από την αδιαφανή διαδικασία επιλογής, ο καταποντισμός της Γιάννας Τερζή στον ημιτελικό, τα προβλήματα με τη σκηνική παρουσία (πυροτεχνήματα, καπνοί, μούτζα κλπ), αλλά και η επίρριψη ευθυνών σε όλους εκτός από τον εαυτό της, προκάλεσαν “σεισμό” αντιδράσεων, τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε εδώ. Δεν δέχθηκε να έχει κανέναν επί σκηνής (υπήρχε η σκέψη να την συνοδεύσει ο Ιβάν Σβιτάιλο, αντί του Δημήτρη Βλάχου που έπαιξε στο βίντεο-κλιπ), λέγοντας: “αυτά τα τρία λεπτά είναι δικά μου”… Οι Duo Fina ανέλαβαν την παρουσίαση της – μάλλον άνευρης – εκπομπής «Στον δρόμο για τη Λισαβώνα» με τα βίντεο-κλιπ. Στήσιμο από την Chali Jennings. Σχολιασμός από τον Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάνδο και τη Δάφνη Σκαλιώνη. Ρούχο από τον Δημήτρη Πέτρου. Φωνητικά: Ευγενία Μπαλάφα, Γιάννης Λάφης, Ειρήνη Ψυχράμη και Βικτώρια Χαλκίτη. Δημιουργοί του άσματος που παρουσιάζει έναν διάλογο ανάμεσα στην Ελλάδα και έναν Έλληνα: Άρης Καλημέρης, Δημήτρης Σταματίου, Μιχάλης Παπαθανασίου, Γιάννα Τερζή. Την βαθμολογία έδωσε η παλαιά μας γνώριμη Ολύνα Ξενοπούλου, ηθοποιός και τηλεπαρουσιάστρια της ΕΡΤ. Αρχηγός της αποστολής, όπως και το 2017 ο Παναγιώτης Τσολιάς. Το άσμα ανέβηκε στο #1 και της IFPI και των Digital Singles Chart.

2019-Κατερίνα Ντούσκα

Αυτοπροτάθηκαν οι Droulias Brothers, αρκεί να τους γινόταν ανάθεση, με κάτι παραδοσιακό και ανεβαστικό. Τους έγινε πρόταση και για το 2018, αλλά συμμετειχαν στο “Survival”. Λίγο μετά εξεδήλωσαν ενδιαφέρον οι: Έλενα Τσαγκρινού, Νίκος Γκάνος (η ΕΡΤ διέψευσε οποιαδήποτε επαφή), Στέλιος Λεγάκης και Άκης Δείξιμος, ο οποίος θα πήγαινε είτε ως συνθέτης είτε ως ερμηνευτής. Του είχε προταθεί να κάνει φωνητικά, αλλά δεν πήγε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Επίσης αυτοπροτάθηκαν ο ηθοποιος Γιάννης Χατζηγεωργιου, η Αφροδίτη Λιάντου (κόρη της Εβελίνας Παπούλια) και ο Παναγιώτης Τσακαλάκος. Ακούστηκε έντονα το όνομα της Τάμτα (η οποία διέψευσε ότι της έγινε κρούση από την ΕΡΤ, εξάλλου λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι θα εκπροσωπήσει την Κύπρο). Επιθυμία εξέφρασε και ο Βαγγέλης Κακουριώτης των Boys and Noise. Η Καλομοίρα, επίσης, δήλωσε ότι έιχε κάνει κάποιες συζητήσεις. Ο Γιάννης Σαββιδάκης απορρίφθηκε ως… ηλικιωμένος! Την καλλιτεχνική επιμέλεια της Γιουροβίζιον ανέλαβε ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου (υπεύθυνος στη Γιουροβίζιον του 2006), ενώ παράλληλα διέρρευσε ότι θα γίνει απευθείας ανάθεση. Τον Ιάνουάριο η επιτροπή της ΕΡΤ κατέληξε σε τέσσερα πιθανά ονόματα: Έλενα Τσαγκρινού, Κώστας Αγέρης, Μαριέττα Φαφούτη και Katerine Duska, με την τελευταία να προβάλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Τελικά νίκησε όντως η Ελληνοκαναδή Κατερίνα, εγκαινιάζοντας μια σειρά από καλλιτέχνες που έλκουν καταγωγή και από το εξωτερικό, ένα μοναδικό φαινόμενο για χώρα με ανεξάρτητη μουσική σκηνή (για να προλάβω την αναφορά στο ετερόφωτο Λουξεμβούργο). Βεβαίως, το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούριο, αφού πλήθος αλλοδαπών, Ελλήνων του εξωτερικού ή Ελλήνων με κάποια δεύτερη καταγωγή μάς έχουν εκπροσωπήσει, ήδη από το 1976. Το τραγούδι Better Love είναι δημιουργία του συντρόφου της, Leon of Athens, του David Sneddon, του Phil Cook και της ίδιας της Κατερίνας. Στα φωνητικά την πλαισίωσαν οι: Δήμητρα Βλάχου, Ελένη Ποζαντζίδου, Ερασμία Μαρκίδη, Ευγενία Λιάκου και Φάνια Γρηγορίου. Το βίντεοκλιπ, αλλά και το στήσιμο επί σκηνής -που αποδείχθηκε χαοτικό και βαρυφορτωμένο- ανέλαβε η Έφη Γούση. Σχολιάστηκαν επίσης αρκετά η παράξενη φωνή της ερμηνεύτριας, τα “κακαρίσματα”, αλλά και το κατά πόσον ένα τόσο εναλλακτικό τραγούδι θα μπορούσε να είχε τύχη. Κατέληξε 21ο, παρόλο που από τον ημιτελικό προκρίθηκε ως 5ο. Τα αποτελέσματα έδωσε ο χεβυμεταλάς Gus G. Κοζάκου και Καπουτζίδης επανήλθαν στον σχολιασμό μέχρι και το 2022. Ρούχο από τους Deux Hommes. Αρχηγός της ελληνικής αποστολής η Μαρία Κουφοπούλου. Καθότι η σειρά “Παρασκήνια” σταμάτησε το 2018, δεν έχω κάποιο άρθρο να σας παραπέμψω για περισσότερες πληροφορίες, ευελπιστώ όμως να τη συνεχίσω με όλα τα παραλειπόμενα της χρονιάς.

2020-Stefania

Η 17χρονη τότε ποπ σταρ Στεφανία Λυμπερακάκη, με καριέρα στην Ολλανδία, την οποία μάλιστα είχε εκπροσωπήσει στη Junior Eurovision το 2016, ως μέλος των Kisses (8ες), ήταν ένα από τα τρία ονόματα που ακούγονταν έντονα (τα άλλα δύο ήταν ο Ίαν Στρατής και ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου). Ο Δημήτρης Κοντόπουλος τής είχε γράψει τρία τραγούδια, τα οποία υπέβαλαν στην ΕΡΤ. Τραγούδι με αρχαιοελληνικές επιρροές είχε υποβάλει ο Θάνος Ολύμπιος. Ακούστηκαν ακόμα ονόματα όπως η Ειρήνη Παπαδοπούλου (με τραγούδι του Doron Medalie, συνθέτη του Toy), ο Γιάννης Μωραΐτης, η Ελληνοαυστραλή Leea Nanos, η Josephine, η Μαρίνα Σάττι (την προσέγγισε η ΕΡΤ, αλλά αρνήθηκε), η Μελίνα Μακρή, ο Γιώργος Περρής, η Αθηνά Μανουκιάν, ο Βαγγέλης Κακουριώτης, η Kida Lei, οι ΟΝΕ με το Billy Bam Bam και άλλοι (ακόμα και η… Τσίλα, κάτι που αποδείχθηκε “ράδιο-αρβύλα”). Ξέρουμε ότι υπέβαλαν τραγούδι ο Dimitris Stassos μαζί με τη Linnea Deb. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του προέδρου της γνωμοδοτικής επιτροπής, Δημήτρη Παπαδημητρίου: «για τη Γιουροβίζιον θα έγραφα μόνο αν ήξερα πως θα πεθάνω»!!! Ο Δημήτρης Κοντόπουλος, λοιπόν, μαζί με τη Sarah Vaughn και τους Arcade (Pavlos Manolis, Anastasios Rammos, Diverno, Gabriel Russell) έγραψαν το Superg!rl, ενώ ο Φωκάς Ευαγγελινός ανέλαβε το στήσιμο. Το βίντεο-κλιπ, όπου παίζει και ο Μιχαήλ Ταμπακάκης, παίχτηκε στην εκπομπή του Μιχάλη Μαρίνου, Αντίστροφη μέτρηση. Στη Γιουροβίζιον, που τελικά ακυρώθηκε λόγω κορωνοϊού, αρχήγος αποστολής επρόκειτο να είναι η Μαρία Κουφοπούλου. Το ρούχο είχε αναλάβει η Σήλια Κριθαριώτη. Δεν είχε αποφασιστεί ακόμα ποιος θα έδινε τη βαθμολογία. Το τραγούδι διαγωνίστηκε πάντως στο “Der kleine Song Contest”, το οποίο διοργάνωσε η αυστριακή τηλεόραση με τις συμμετοχές της χρονιάς. Υπήρχαν τρεις ημιτελικοί, με το πρώτο από τον κάθε ένα να περνά στον τελικό. Ψήφισαν 10 παλαιότεροι εκπρόσωποι της χώρας. Η Ελλάδα ήρθε 8η στον 3ο ημιτελικό. Στον αντίστοιχο διαγωνισμό της σουηδικής τηλεόρασης “Sveriges 12:a” υπήρχε 100% τηλεψηφοφορία στον ημιτελικό με 40 τραγούδια και 50% επιτροπή και κοινό στον τελικό, όπου είχαν περάσει τα 20. Εκεί κατετάγη 15η και τελευταία μαζί με άλλες χώρες που πήραν μηδέν συν μηδέν. Για την ιστορία, και στους δύο εναλλακτικούς διαγωνισμούς πρώτευσε η Ισλανδία.

2021-Stefania

Σε αντίθεση με κάποιες χώρες, οι οποίες μπήκαν εκ νέου σε διαδικασία επιλογής, η Ελλάδα προτίμησε να εμπιστευθεί ακριβώς την ίδια ομάδα με το 2020, με τη Στεφανία να διαγωνίζεται “εντός έδρας”, αφού όχι μόνο γεννήθηκε εκεί, αλλά είχε μάλιστα δική της τηλεοπτική εκπομπή στην Ολλανδία. Οι δημιουργοί υπέβαλαν τέσσερα τραγούδια, τα οποία έκρινε τριμελής επιτροπή της ΕΡΤ. Το Last dance, με την εντυπωσιακή και πρωτότυπη σκηνική παρουσία, χάρη στη βοήθεια της green screen και τους χορευτές να εμφανίζονται δίχως πρόσωπο, κατάφερε να φτάσει στη 10η θέση. Το βίντεο-κλιπ, σε σκηνοθεσία Κώστα Καρύδα, με αναφορές στην ελληνική μυθολογία, προβλήθηκε στο Ertflix. Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι η Στεφανία είναι ανηψιά του ηθοποιού Γιάννη Στάνκογλου. Συνοδεία πιάνου, το οποίο έπαιξε ο Δημήτρης Κοντόπουλος, έκανε και μία ακουστική βερσιόν, την οποία παρουσίασε σε δύο εκπομπές. Στα χορευτικά οι: Γιώργος Παπαδόπουλος, Νίκος Κουκάκης, Μάρκος Γιακουμόγλου και Κώστας Παυλόπουλος. Ο Βρεττός Βρεττάκος ανέλαβε να την ντύσει. Στα αρνητικά καταγράφηκε το μηδενικό της ολλανδικής επιτροπής (ευτυχώς το κοινό τής έδωσε 10). Επικεφαλής της εποστολής τέθηκε η Σοφία Δρανίδου, θέση που κράτησε και την επόμενη χρονιά. Τη βαθμολογία έδωσε (όχι χωρίς αντιδράσεις από κάποιους ξένους) ο 10χρονος Μανώλης Γκίνης, ο οποίος έγινε γνωστός μέσα από τηλεοπτική διαφήμιση και ξεχώρισε στη σειρά της δημόσιας τηλεόρασης “Τα καλύτερά μας χρόνια”. Κατέχει πλέον το ρεκόρ του μικρότερου ατόμου όλων των εποχών που ανακοίνωσε τους βαθμούς στη Γιουροβίζιον. Αξίζει να σημειωθεί πως στη ραδιοφωνική μετάδοση ήταν προσκεκλημένος ο Γιώργος Κατσαρός.

https://youtu.be/QhZhJFp0vVw?si=SUhou8FN4tvr32JD

2022-Amanda Georgiadi Tenfjord

Ακόμα μια “εισαγόμενη” αρτίστα και συγκεκριμένα από τη Νορβηγία, η οποία προέκυψε μετά από εσωτερική επιλογή. Η Αμάντα Γεωργιάδη υιοθέτησε το ψευδώνυμο Tenfjord από το ψαροχώρι στο οποίο διαμένει. Κάθε καλλιτέχνης μπορούσε να υποβάλει μέχρι τρία άσματα. Όπως γράφτηκε, 25 τραγουδιστές ενδιαφέρθηκαν, ανάμεσά τους ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, ο Ηλίας Κόζας, η Joanne (Ιωάννα Γεωργακοπούλου), ο Jimmy Sion, η Άρτεμις Ματαφιά, η Evangelia, o Good Job Nicky (Νικόλας Βαρθακούρης), η Kianna, οι Marseaux και ο Νίκος Γκάνος, ο οποίος έκανε μεγάλη φασαρία στα κανάλια, θεωρώντας ότι η διαδικασία είναι στημένη υπέρ του Good Job Nicky, γιου του Γιάννη Πάριου. Αυτό συνέβη, όταν συνειδητοποίησε ότι είχε αποκλειστεί από την τελική πεντάδα, η ανακοίνωση της οποίας έγινε στην εκπομπή της Νάνσυς Ζαμπέτογλου και του Θανάση Αναγνωστόπουλου. Οι εκλεκτοί ήταν οι: Good Job Nicky, Joanna Drigo, Ηλίας Κόζας, Lou Is (Λουίζα Σοφιανοπούλου) και Amanda Tenfjord. Το τραγούδι Die Together, που κατετάγη τελικά 8ο, έγραψαν η ίδια και ο Bjørn Helge Gammelsæter, σε παραγωγή Gammelsæter. Το υπέροχο φιλμάκι γυρίστηκε στη Σύμη. Μια ακουστική βερσιόν από φοιτητές του Πανεπιστημίου του Trondheim ηχογραφήθηκε και οπτικοποιήθηκε εκεί. Φωκάς Ευαγγελινός και Σήλια Κριθαριώτη επιστρατεύτηκαν για το στήσιμο και το ντύσιμο αντίστοιχα. Εμφανίστηκε μόνη στη σκηνή. Η συμμετοχή σχεδόν αγνοήθηκε από το κοινό, ενώ αποθεώθηκε από τις επιτροπές. Τα αποτελέσματα έδωσε η Stefania.

https://youtu.be/BWeT0nJpB3Y?si=1jLoz9WWX0rXgCFp

2023-Victor Vernicos

Από πατέρα Δανό και μητέρα Ελληνίδα (της γνωστής οικογενείας), ο 16χρονος Βίκτωρας (Βίκτωρ Βερνίκος Jørgensen) έγινε ο μικρότερος εκπρόσωπος της χώρας μας, παίρνοντας το ρεκόρ από τη 17χρονη Στεφανία. Μετά από μια παράξενη διαδικασία επιλογής, όπου ψήφισαν 70 μέλη κοινού ακούγοντας τα demo των επτά συμμετοχών που έφτασαν στην τελική φάση, ωστόσο η επιτροπή (όπου όλως τυχαίως μετέχουν τα ίδια και τα ίδια άτομα) είχε τον τελευταίο λόγο, προέκυψε εκείνος ως νικητής. Στην 7άδα ήταν οι: Αντωνία Καούρη και Μαρία Μαραγκού, Κλαυδία, Κωνσταντίνα Ιωσηφίδου, Leon of Athens, Melissa Mantzoukis, Μόνικα και ο Βίκτωρας. Στην τελική τριάδα, η οποία ανακοινώθηκε στην εκπομπή του Φώτη Σεργουλόπουλου και της Τζένης Μελιτά, έφτασαν ο Βίκτωρας, η Μελίσσα και το ντουέτο που, ενώ επέλεξε να αποσυρθεί, μολαταύτα βαθμολογήθηκε, ως εκ τούτου η Ελληνογερμανίδα Μελίσσα μήνυσε την ΕΡΤ για αδιαφάνεια, ένα δικαστήριο που τελεσιδίκησε έναν χρόνο μετά και δικαίωσε τη δημόσια τηλεόραση. Όσο για το τραγούδι της, το Liar, δόθηκε το 2024 στη Silia Kapsis, η οποία εκπροσώπησε την Κύπρο (15η). Κατέλαβε τη χειρότερη θέση όλων των εποχών (13ος στον ημιτελικό). Σχολιάστηκαν αρνητικά η προφορά του στα αγγλικά και το κόψιμο των καταλήξεων στις λέξεις, το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Ρήγος τον έβαλε να χοροπηδά, με αποτέλεσμα να μην του έχει μείνει αναπνοή, η πτωχή ενορχήστρωση και παραγωγή από τον ίδιο τον Βίκτωρα. Το στήσιμο ανέλαβε ο Γιώργος Σεγρεδάκης, αφού η “dream team” βρισκόταν πίσω από τη Μελίσσα. Στα φωνητικά ο Φάνης Μπουλούκος. Της αποστολής ηγήθηκε η Μόνικα Παπαδάτου. Τα αποτελέσματα έδωσε ο Φώτης Σεργουλόπουλος. Σχολιασμός από τη Μαρία Κοζάκου και τη Τζένη Μελιτά.

https://youtu.be/qL0EkId_sTY?si=Ud8n__CVpYPg7AmD
https://youtu.be/gJSZA0Zh2xU?si=wmh-L1oAolluPcmp

2024-Μαρίνα Σάττι

Με την Ελληνοσουδανή Μαρίνα συνεχίστηκε η σειρά των καλλιτεχνών με καταγωγή από Ελλάδα και εξωτερικό. Ήδη από τον Οκτώβριο ανακοινώθηκε το όνομά της, κάτι που οι περισσότεροι φαν δέχτηκαν με ανακούφιση, άλλοι πάλι όχι. Υποβλήθηκαν 150 τραγούδια από Έλληνες και ξένους δημιουργούς (ξεχώρισε ως είδηση η συνθετική απόπειρα του Κώστα Καράλη, αδελφού της Ελπίδας). Η 11η θέση για το Ζάρι, ένα κράμα ελληνικών, ανατολίτικων, ινδικών ακουσμάτων, κάτι σε regaeton, κάτι σε οριεντάλ, κάτι σε έθνικ, άλλους ικανοποποίησε και άλλους απογοήτευσε. Μουσική από τους Gino the Ghost, Jay Stolar, Jordan Palmer, Kay Be, Nick Kodonas, OGE και στίχοι από τους OGE, Satti, Solmeister και VLOSPA. Με την ευγενική χορηγία του Eurojackpot και του ΟΠΑΠ έγινε promo σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Ένας χαμούλης προκλήθηκε όταν ο Κύπριος Πρέσβης Σταύρος Αυγουστίδης αποκάλυψε πως του διεμήνυσαν να περιμένει πολύ χαμηλή βαθμολογία από την ελληνική επιτροπή. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας (αδελφός της αείμνηστης Ρίκας Βαγιάνη), αναγκάστηκε να προβεί σε διάψευση, ωστόσο το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στη Μεγαλόνησο, όταν το κοινοποίησε ο Ανδρέας Αναστασίου, εκπρόσωπος Τύπου του ΡΙΚ. Είχε προηγηθεί ακόμα ένα μαναφούκι, με την ΕΡΤ να μπλοκάρει την επιλογή του εκπροσώπου της Κύπρου μέσω του σώου του Νίκου Κοκλώνη, κάνοντας παράπονα στην EBU. Για την ιστορία, η ελληνική επιτροπή έδωσε τελικά 10 στην Κύπρο (ένας από τους κριτές, βέβαια, την είχε 18η, αλλά με τους νέους -ομολογουμένως παράξενους- κανονισμούς της EBU, όταν υπάρχει μεγάλη απόκλιση στη βαθμολογία, απαλείφεται η πολύ υψηλή ή η πολύ χαμηλή), για να λάβει ένα 7άρι. Στήσιμο από τον Φωκά Ευαγγελινό και χορογραφία από τον Mecnun Giasar. Το τουριστικής αντίληψης, γεμάτο στερεότυπα και εικόνες από την ελληνική καθημερινότητα, βίντεο-κλιπ σκηνοθέτησε ο Αυστραλός Zac Wiesel. Χορευτικά από τους Hüseyin “Hüso” Çetintaş, Yasin “Yasin AO” Ametoglou, Βασίλη Καραγιάννη και Ειρήνη Δαμιανίδου και φωνητικά από την Ερασμία Μαρκίδη. Νέα μπάχαλα από τις δηλώσεις των δύο πρώτων ότι είναι Τούρκοι της Θράκης, αλλά και από το χασμουρητό-διαμαρτυρία της Μαρίνας στη συνέντευξη Τύπου του Ισραήλ που δίχασε. Δεν ξεχνούμε -μεταξύ άλλων παρατράγουδων- το παραλήρημα της Εύης Δρούτσα περί κλοπής του περίτεχνου στίχου “Τα-τα-τα”! Το μονοπλάνο και η κάμερα στο δαχτυλίδι της μάλλον δεν λειτούργησαν υπέρ, καθώς δημιουργούσαν ένα περίεργο οπτικό αποτέλεσμα. Η Έλενα Παπαρίζου έδωσε τα αποτελέσματα. Στο “τιμόνι” της αποστολής επέστρεψε η Σοφία Δρανίδου. Στον σχολιασμό, ο οποίος… σχολιάστηκε αρνητικά λόγω των λαθών και του άνευρου χιούμορ, οι Θανάσης Αλευράς και Ζερόμ Καλούτα. Το ρούχο φιλοτεχνήθηκε από τον Βερολινέζικο οίκο μόδας Ottolinger.

https://youtu.be/ENb4LCeq9Lc?si=EB5e61TiBRHCZuit

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.