Eurovision 2023: Όλα τα ενδιαφέροντα νούμερα του φετινού διαγωνισμού

Estimated read time 2 min read

Ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision ολοκληρώθηκε εχθές με την Loreen να αναδεικνύεται η μεγάλη νικήτρια και να χαρίζει στην Σουηδία ακόμα ένα βραβείο. Η χθεσινή νίκη ήταν τη 3η της Σουηδίας τον 21ο αιώνα και η 7η συνολικά. Έτσι αυτόματα φτάνει το ρεκόρ της Ουκρανίας με τις περισσότερες ως τώρα νίκες τον 21ο αιώνα (3) αλλά και της Ιρλανδίας, με τις περισσότερες νίκες συνολικά (7). Ταυτόχρονα, σημειώνει το μεγαλύτερο συνολικά σκορ που έχει σημειώσει ως τώρα η χώρα σε αριθμούς (583 βαθμοί) και το μεγαλύτερο σκορ γυναίκας νικήτριας, πίσω μόνο από των Kalush Ochestra (631) και του Salvador Sorbal (758). Η Loreen γίνεται επίσης η πρώτη γυναίκα με 2 νίκες στην Eurovision (φέτος και το 2012) και η δεύτερη καλλιτέχνης συνολικά, μετά τον Johnny Logan που κατέκτησε το βραβείο (σαν τραγουδιστής) δύο φορές, το 1980 και 1987. Κατά σύμπτωση, οι μόνοι 2 καλλιτέχνες με 2 νίκες προέρχονται από τις 2 χώρες με τις περισσότερες νίκες.

Το τραγούδι κατέκτησε την πρώτη θέση μεταξύ των κριτικών επιτροπών με 340 βαθμούς και την δεύτερη στην ψηφοφορία του κοινού με 243 βαθμούς. Είναι η πρώτη φορά μετά το 2019 που η πρώτη επιλογή του κοινού δεν αναδεικνύεται νικήτρια καθώς επίσης και η πρώτη φορά μετά το 2017 όπου η πρώτη επιλογή των κριτικών επιτροπών λαμβάνει και την πρώτη θέση γενικά. Ο βαθμός των επιτροπών είναι ο 2ος μεγαλύτερος που έχει λάβει ποτέ τραγούδι από τις κριτικές επιτροπές, με την πρώτη θέση να διατηρεί ακόμα η Πορτογαλία το 2017. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στο televoting το τραγούδι δεν έλαβε κανένα 12αρι ενώ στις κριτικές επιτροπές έλαβε συνολικά 15!

Το “Tatoo” βρίσκεται ήδη στα iTunes charts 28 χωρών καθώς και στο Top 100 της παγκόσμιας κατάταξης.

Loreen

Runner-Up

Η Φιλανδία με τον Käärijä και το τραγούδι “Cha Cha Cha” κατέλαβε την 2η θέση χτες με 526 βαθμούς (376 από το κοινό και 150 από τις κριτικές επιτροπές). Είναι η δεύτερη καλύτερη θέση στην ιστορία της χώρας στο διαγωνισμό από όταν ξεκίνησε να συμμετέχει το 1961, με την 1η θέση των Lordi το 2006 να είναι η μόνη καλύτερη. Ταυτόχρονα, οι βαθμοί στο televoting είναι το δεύτερο καλύτερο σκορ που έχει λάβει ποτέ χώρα, πίσω από τους 439 βαθμούς των Kalush Orchestra πέρσι. Στις αναλυτικές βαθμολογίες, πέτυχε 18 συνολικά 12αρια στο televoting, από τα περισσότερα που έχει λάβει ποτέ χώρα (όσα είχε πάρει και η Loreen με το Euphoria το 2012, ρεκόρ για τότε).

Το τραγούδι βρίσκεται σήμερα στο Top 10 των iTunes charts 18 χωρών παγκοσμίως. Το μέχρι τώρα κλίμα δείχνει ότι μάλλον θα είναι από τις δεύτερες θέσεις που μένουν αξέχαστες στο κοινό και έχουν ανάλογη επιτυχία και διαχρονικότητα με νικητήρια τραγούδια.

Käärijä

Ολοκληρώνοντας το χθεσινό Top 3, η Noa Kirel με το “Unicorn” από το Ισραήλ κατάφερε να ξανανεβάσει την χώρα της στην πεντάδα μετά από μια μέτρια παρουσία τα τελευταία 3 χρόνια ενώ πρόκειται για την 2η καλύτερη θέση της χώρας τον 21ο αιώνα, μετά την νίκη της το 2018.

Noa Kirel

Ελλάδα και Κύπρος

Η Ελλάδα φέτος δεν προκρίθηκε για 3η φορά στην ιστορία της (2016, 2018, 2023) αφού έφτασε μέχρι την 13η θέση στον ημιτελικό της Πέμπτης με 14 βαθμούς, το χαμηλότερο σκορ ανάμεσα στις άλλες αποκλεισμένες συμμετοχές αλλά και το χαμηλότερο που έχει λάβει η χώρα μας γενικά μετά την 20η θέση του 1998. Όσον αφορά την Κύπρο με τον Andrew Lambrou και το “Break A Broken Heart“, κατέκτησε την 12η θέση με 126 βαθμούς ενώ δεν έφτασε την δεκάδα μόνο για 3 βαθμούς. Πρόκειται για την καλύτερη θέση της χώρας μετά την συμμετοχή της Ελένης Φουρέιρα το 2018 και την 4η καλύτερη της χώρας για τον 21ο αιώνα. Ταυτόχρονα, η βαθμολογία του Andrew είναι η 3η μεγαλύτερη που έχει σημειώσει ποτέ η χώρα.

Αίσθηση προκάλεσαν οι 4 βαθμοί της ελληνικής κριτικής επιτροπής στην Κύπρο χθες, ενώ το κοινό τους έδωσε 12 αλλά και το κυπριακό κοινό στον ημιτελικό είχε δώσει 12 βαθμούς στην ελληνική συμμετοχή. Είναι γεγονός ότι η ανταλλαγή βαθμών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σχολάζεται αρνητικά από τους Ευρωπαίους αλλά η χθεσινή αντίδραση του κοινού στο στάδιο όταν είδαν το 4αρι της Ελλάδας μάλλον έδειξε ότι φέτος έπρεπε ορθώς να έχουμε δώσει παραπάνω. Γνώμη με την οποία συμφώνησαν και οι χρήστες των social media. Να σημειωθεί πάντως ότι αν η επιτροπή της ΕΡΤ είχε δώσει έστω το 7 της στην Κύπρο, θα είχε καταφέρει να φτάσει στο Top 10 φέτος. Πρόκειται πάντως για τη χαμηλότερη βαθμολογία που έχουν ανταλλάξει ποτέ οι δύο χώρες σε τελικό είτε μέσω κριτικών επιτροπών είτε μέσω televoting.

Andrew Lambrou

Αναφορικά με τις υπόλοιπες χώρες φέτος, η Νορβηγία μπήκε στο Τοπ 5 για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία ακριβώς, το Βέλγιο βρέθηκε στο Τοπ 10 πρώτη φορά μετά το 2017 ενώ η Γερμανία βρέθηκε στην τελευταία θέση για 2η συνεχόμενη χρονιά.

Το 2024, λοιπόν, η Ευρώπη θα συγκεντρωθεί ξανά στην σκανδιναβική Σουηδία. Πρόκειται να είναι η 7η φορά που διοργανώνουν τον διαγωνισμό. Οι προηγούμενες 6 ήταν όλες μετά από τις αντίστοιχες νίκες τους:

About The Author

You May Also Like

More From Author