Eurovision 2022: Καταγγελίες για προσπάθεια αλληλοψηφοφορίας μεταξύ των 6 ακυρωμένων επιτροπών – Πως απαντούν οι δημόσιες τηλεοράσεις των εμπλεκόμενων χωρών

Eurovision 2022: Καταγγελίες για προσπάθεια αλληλοψηφοφορίας μεταξύ των 6 ακυρωμένων επιτροπών – Πως απαντούν οι δημόσιες τηλεοράσεις των εμπλεκόμενων χωρών

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Βελγικής δημόσιας τηλεόρασης VRT, οι 6 χώρες των οποίων ακυρώθηκε η βαθμολογία των κριτικών επιτροπών τους στον ημιτελικό αλλά και στον τελικό, είχαν συμφωνήσει να ανταλλάξουν μεταξύ τους βαθμούς.

Οι χώρες αυτές των οποίων οι βαθμολογίες στις κριτικές επιτροπές ακυρώθηκαν και αντικαταστάθηκαν από και αντικαταστάθηκαν από την EBU με αποτελέσματα που βασίζονται σε προηγούμενα πρότυπα ψηφοφορίας ήταν οι εξής: Άγιος Μαρίνος, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρουμανία.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τι δήλωσε σχετικά με αυτό το ζήτημα η EBU ΕΔΩ.

Οι αντιδράσεις των 6 χωρών

Οι υπόλοιπες χώρες όπως ήταν λογικό αντέδρασαν σε αυτή την απόφαση της EBU, ας δούμε τις αντιδράσεις τους:

Αζερμπαίτζάν:

Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision-2022 και οι αποφάσεις που λήφθηκαν στη συνέχεια αντιμετωπίστηκαν με λύπη από τη Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιοφωνική Εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν.

Δηλώνουμε ότι στείλαμε τα ονόματα των χωρών που ψήφισε η κριτική επιτροπή του Αζερμπαϊτζάν στους διοργανωτές του διαγωνισμού. Σύμφωνα με τη λίστα, 12 βαθμοί δόθηκαν στην Ουκρανία. Απαντώντας, οι διοργανωτές του διαγωνισμού προέτρεψαν τους εκπροσώπους της Δημόσιας Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας να ανακοινώσουν άλλα αποτελέσματα στο τέλος του σόου, χωρίς να αιτιολογήσουν. Έχουμε απορρίψει κατηγορηματικά αυτό το αίτημα.

Αμέσως στάλθηκε επίσημη επιστολή έρευνας στους διοργανωτές και είπαμε ότι θα ανακοινώσουμε τις φωνές της κριτικής επιτροπής μας και όχι τα αποτελέσματα της ζωντανής μετάδοσης και θα δημοσιοποιήσουμε αυτό το θέμα. Μόνο τότε ενημερωθήκαμε ότι υπήρχε κάποια «παραξενιά» στις ετοιμηγορίες έξι χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια των ημιτελικών της Πέμπτης. Σημειωτέον ότι δεν έχουμε ενημερωθεί για αυτή την «παραξενιά» από την Πέμπτη μέχρι το τέλος του τελικού του Σαββάτου και μέχρι στιγμής δεν έχουν προσκομιστεί «στοιχεία».

Παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της Δημόσιας Εταιρείας Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας ήταν έτοιμος να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της εκπομπής, οι διοργανωτές του διαγωνισμού δεν κάλεσαν το Μπακού, αλλά ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους για λογαριασμό μας. Η αποτυχία διεξαγωγής αυτής της διαδικασίας στο Μπακού οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα.

Ωστόσο, δεν είχαμε κανένα τεχνικό πρόβλημα για να ανακοινώσουμε τις ψηφοφορίες ζωντανά. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι δεν έχουμε δώσει κανένα δικαίωμα στους διοργανωτές να ανακοινώσουν τις ψήφους εκ μέρους της Δημόσιας Τηλεόρασης. Αναμένουμε επίσημη απάντηση για αυτό το θέμα και σχεδιάζουμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα ανάλογα με αυτό. Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα λυθεί σύντομα, εφόσον αποδοθεί δικαιοσύνη.

Γεωργία:

Eίναι αξιοσημείωτο ότι οι εκπρόσωποι της εθνικής κριτικής επιτροπής που εγκρίθηκαν για την αξιολόγηση του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision κάνουν τη δική τους εκτίμηση όχι κατά τη διάρκεια της τελικής παράστασης, αλλά την προηγούμενη μέρα, κατά τη διάρκεια της πρόβας. Γράφονται βαθμοί, οι οποίοι αποστέλλονται στους διοργανωτές του διαγωνισμού σύμφωνα με τις σχετικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της συμβολαιογραφικής. Οι βαθμοί ανακοινώνονται την ημέρα του τελικού.

Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, έστειλε επίσημο έγγραφο και έλαβε τη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Ραδιοφωνικής Ένωσης ότι δεν υπήρχαν ελλείψεις. Στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, η εθνική κριτική επιτροπή από τη Γεωργία έδωσε την υψηλότερη βαθμολογία – την πρώτη θέση στην Ουκρανία, που σημαίνει 12 βαθμούς. Ωστόσο, κατά την ανακοίνωση των πόντων στον τελικό, αποδείχθηκε ότι 12 βαθμοί από τη Γεωργία απονεμήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Γεωργιανή αντιπροσωπεία της Eurovision, που παρακολούθησε τον διαγωνισμό, διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση στον διοργανωτή της Eurovision, την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών (EBU).

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται έρευνα στην EBU και ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας αναμένει τα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, παρόμοιο πρόβλημα έχει προκύψει όχι μόνο στη Γεωργία, αλλά και σε αρκετές άλλες χώρες, το οποίο ερευνά και η Ευρωπαϊκή Ραδιοφωνική Ένωση. Τέλος, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση εξηγεί ότι η γεωργιανή πλευρά δεν είχε κανένα συμφέρον να χειραγωγήσει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, καθώς ο εκπρόσωπος της χώρας μας (οι Circus Mircus) δυστυχώς δεν προκρίθηκαν στον τελικό. Ήταν θεμελιώδους σημασίας για την εθνική κριτική επιτροπή να πάρει 12 βαθμούς ένας άξιος διαγωνιζόμενος, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας, ο οποίοι κέρδισαν μια πειστική νίκη. Η Γεωργιανή Δημόσια Ραδιοτηλεόραση παραμένει σε ενεργή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και ελπίζει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν σύντομα, για την οποία θα ενημερώσουμε το κοινό.

Ρουμανία:

Ως αποτέλεσμα των αντιπαραθέσεων που προέκυψαν από την ακύρωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας της Ρουμανικής κριτικής επιτροπής από την EBU και τη δημοσίευση διαφορετικής βαθμολογίας στον τελικό, χωρίς τον Edi Marcus, εκπρόσωπο τύπου που διορίστηκε από την TVR, να μπορέσει να ανακοινώσει ζωντανά τα αποτελέσματα της ρουμανικής κριτικής επιτροπής, μοιραζόμαστε μαζί σας τη λίστα με τα μέλη της εθνικής κριτικής επιτροπής και τη βαθμολογία που έδωσαν αυτά.

Η σύνθεση της ρουμανικής κριτικής επιτροπής είχε ως εξής: Sanda Lado Ovii, Angel Light, Ovi Jacobsen, Liviu Eleke και Mihai Pocorschi. Το σκορ που έδωσε η ρουμανική κριτική επιτροπή στον τελικό της Eurovision 2022 ήταν το παρακάτω:
Μολδαβία – 12 πόντοι
Ελλάδα – 10 πόντοι
Πολωνία – 8 πόντοι
Ολλανδία – 7 βαθμοί
Αζερμπαϊτζάν – 6 βαθμοί
Αυστραλία – 5 βαθμοί
Ιταλία – 4 βαθμοί
Ισπανία – 3 βαθμοί
Φινλανδία – 2 βαθμοί
Λιθουανία – 1 βαθμός

Επαναλαμβάνουμε το γεγονός ότι η TVR ζήτησε από τους διοργανωτές της ESC να μας δώσουν, επίσημα, τους συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους αντικατέστησαν το σκορ της κριτικής επιτροπής της Ρουμανίας με ένα “υποκατάστατο” υπολογισμένο με αδιαφανή τρόπο. Με βάση την απάντηση που θα μας σταλεί, η TVR διατηρεί το δικαίωμα να αναλάβει δράση για να διορθώσει την κατάσταση.
Η Ρουμανική Τηλεόραση ευχαριστεί δημόσια όσους στάθηκαν στο πλευρό της Ρουμανίας και στήριξαν τον εκπρόσωπό μας, wrs, στον διαγωνισμό, από κοντά ή μπροστά από τις μικρές οθόνες.

2 σκέψεις για το “Eurovision 2022: Καταγγελίες για προσπάθεια αλληλοψηφοφορίας μεταξύ των 6 ακυρωμένων επιτροπών – Πως απαντούν οι δημόσιες τηλεοράσεις των εμπλεκόμενων χωρών

  1. Συγγνώμη, αλλά αυτό που έκανε η EBU ήταν τουλάχιστον σκανδαλωδες! Κατ’ αρχάς οι 3 από τις 6 αυτές χώρες (Γεωργία, Μαυροβούνιο κ Σαν Μαρίνο) δεν συμμετείχαν καν στον τελικό. Με ποιό δικαίωμα τους ακύρωσαν τη βαθμολογία που έδωσαν στο jury show της Παρασκευής? Και επιπλέον πως ακριβώς προκύπτει αυτός ο “αλγόριθμος” που αντικατεστησε τη βαθμολογία τους? Πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε αναταράξεις στην EBU και ίσως κ αποχωρήσεις χωρών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.