Eurovision 2021 Β΄ Ημιτελικός: πρωτιές και ρεκόρ

Eurovision 2021 Β΄ Ημιτελικός: πρωτιές και ρεκόρ

Αποχαιρετήσαμε και τον Β΄ Ημιτελικό της φετινής Γιουροβίζιον, ωστόσο κάποια αξιοσημείωτα στοιχεία θα μείνουν.

  • Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα που έκανε ζωντανά χρήση green box στον διαγωνισμό και η πρώτη που κατέφυγε στο εφέ του “Μαύρου Θεάτρου της Πράγας”, με τα πρόσωπα των ηθοποιών (εδώ των χορευτών) να μην φαίνονται.
  • Η Στεφανία είναι η μικρότερη (18 χρονών) βασική καλλιτέχνιδα που έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας και η μικρότερη γενικά του φετινού διαγωνισμού, με τη Μαλτέζα Destiny να είναι λίγους μήνες μεγαλύτερη. 16 ετών ήταν η πιανίστα Σοφία Χούνδρα που πλαισίωσε τον Γιάννη Δημητρά το 1981. Τρεις φορές υπήρξαν υποψηφιότητες σε ελληνικούς τελικούς, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν “διαλύσει” αυτό το ρεκόρ: της 13χρονης Πάολας Κομίνη το 1979, της 12χρονης Ευδοκίας το 1988 και της Άριελ Κωνσταντινίδη, η οποία -αν πήγαινε- θα ήταν η νεαρότερη συμμετέχουσα όλων των εποχών όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη Γιουροβίζιον γενικότερα (ήθελε δύο μήνες, για να κλείσει τα 12 της χρόνια)! Δείτε λεπτομέρειες για τις υποψηφιότητες αυτές εδώ.
  • Η Στεφανία είναι η πρώτη που εκπροσωπεί την Ελλάδα, ενώ στο παρελθόν έχει βρεθεί και στη Junior Eurovision, τότε για λογαριασμό της Ολλανδίας. Γνωρίζετε ήδη ότι είναι ανηψιά του ηθοποιού Γιάννη Στάνκογλου.
  • Η Ισλανδία έγινε η δεύτερη χώρα στην ιστορία (μετά από την Αυστραλία), για την οποία χρησιμοποιήθηκε βίντεο ασφαλείας. Στην περίπτωση της Αυστραλίας ήταν η live on-tape εκδοχή, ενώ σε εκείνη της Ισλανδίας η δεύτερη τεχνική πρόβα της 13ης του μηνός, κάτι που αποτελεί πρωτιά. Όπως φάνηκε από τις εικόνες στο ξενοδοχείο τα δύο αγόρια των χορευτικών είναι που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό.
  • O Daði Freyr είναι ο ψηλότερος βασικός τραγουδιστής που έχει εμφανιστεί ποτέ στη Γιουροβίζιον, με ύψος 2 μέτρα και 8 εκατοστά. Ακολουθεί, αν δεν κάνουμε λάθος, ο Lars Berghagen (SWE 75) με 1’98 και ο Tommy Nilsson (SWE 89) με 1’95. Το ψηλότερο άτομο που έχει πατήσει στη σκηνή της Γιουροβίζιον είναι ο “αγαθός γίγαντας” Igor Vovkovinskiy (2’34) που σήκωσε στα χέρια του τη Zlata Ognevich (UKR 13).
  • Το τρίτο ρεκόρ που κάνει η Ισλανδία είναι η χρήση 1000 ατόμων ως μελών της προηχογραφημένης χορωδίας που πλαισιώνει το τραγούδι. Και άλλες χώρες κάνουν χρήση προηχογραφημένων φωνητικών, καμία όμως δεν επιστράτευσε τόσα άτομα.
  • Τέταρτο ρεκόρ για την ίδια χώρα: στην τεράστια χορωδία συμμετέχει ο… Jendrik (GER 21)! Είναι η πρώτη φορά που βασικός τραγουδιστής μιας χώρας μετέχει και στα φωνητικά μιας άλλης. Επιτρέπεται αυτό; Ναι, από τη στιγμή που δεν καταγράφεται επίσημα ως μέλος των φωνητικών.
  • Ben da Silva Cristóvão (Benny Cristo) έχει καταγωγή από την Αγκόλα. Μέχρι στιγμής καλλιτέχνες από τη συγκεκριμένη πρώην πορτογαλική αποικία έχουν εκπροσωπήσει μόνο την Πορτογαλία (Eduardo Nascimento-1967, Tony Jackson-2001).
  • H Senhit, γράφει ιστορία όχι μόνο για το “εξαπτέρυγο” που φορά επί σκηνής (μάλιστα απόψε ήταν διαφορετικό από εκείνο που φορούσε στις πρόβες), αλλά και για το γεγονός ότι κάθε μήνα έκανε μια γιουροδιασκευή. Έτσι από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι σήμερα κυκλοφόρησε 11 τραγούδια και ισάριθμα βίντεο-κλιπ. Ένα από αυτά είναι και το “Alcohol is free” με τον Αγάθωνα και τους Coza Mostra.
  • Από τις 10 συμμετοχές του Αγίου Μαρίνου, 4 ερμήνευσε η recordwoman Valentina Monetta, δύο ο Serhat και ακόμα 2 η Sen(h)it. Δύο φορές υπήρχε προσκεκλημένος έχρωμος τραγουδιστής από τις Η.Π.Α., ο Jimmy Wilson (2017) και ο Flo Rida (2021).
  • Στον ημιτελικό συμμετέχουν δύο καλλιτέχνες αλβανικής καταγωγής (Anxhela Peristeri-με ελληνικές καταβολές, Gjon’s Tears), ένας από την Αγκόλα (Benny Cristo), μία από την Ερυθραία (Senhit), ένας από τις Φιλιππίνες (Vincent Bueno), μία με καταγωγή από Ρωσία, Λευκορωσία, Γερμανία και Τουρκία (Samanta Tina).
  • Η Samanta Tina προσπάθησε 6 φορές σε λετονικούς τελικούς και δύο σε λιθουανικούς μέχρι να βρεθεί στη Γιουροβίζιον. Το απόλυτο ρεκόρ προσπαθειών, δίχως όμως αποτέλεσμα, έχει η 77χρονη Ann-Louise Hanson, με 14 συμμετοχές σε Melodifestivalen.
  • 24 ολόκληρα χρόνια (από το 1997) είχαν να ακουστούν τα Δανικά στον διαγωνισμό.
  • Σε αντίθεση με την πανωλεθρία των Βαλκανικών χωρών στον Α΄ Ημιτελικό, στον Β΄ πέρασαν όλες, μηδεμιάς εξαιρουμένης (Ελλάδα, Μολδαβία, Σερβία, Αλβανία, Βουλγαρία).
  • Στον πρώτο Ημιτελικό επρόκειτο να συμμετάσχει επιπλέον η Λευκορωσία, η οποία ακυρώθηκε, διότι υπέβαλε πολιτικό τραγούδι και μάλιστα δύο φορές. Αντίστοιχα, στον δεύτερο Ημιτελικό περιμέναμε την Αρμενία, όμως η πολιτική και οικονομική κρίση μετά από τις συμπλοκές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την οδήγησε στο να αποσυρθεί.
  • Ο Πολωνός Rafał (προφέρεται Ράφαου) συμπαρουσίασε την τελευταία Junior Eurovision. Παλαιότερα υπήρξε επαγγελματίας παλαιστής.
  • Από τις συμμετοχές με ελληνικό ενδιαφέρον (Ελλάδα, Αλβανία, Μολδαβία, Εσθονία) έμεινε εκτός μόνο η τελευταία. Ένα ωραίο πρόσωπο δεν φτάνει… Στον τελικό θα συναντήσουν την Κύπρο και την Έλενα Τσαγκρινού.
  • Στο διάλειμμα υπήρξε μίνι-συνέντευξη με την Έλενα Παπαρίζου, εν όψει της εμφάνισής της στον μεγάλο τελικό, μαζί με άλλους γιουρονικητές, η οποία μεταδόθηκε από την ΕΡΤ αμέσως μετά το πέρας του Ημιτελικού.

 

Εάν σκεφτείτε και κάτι άλλο, εκμυστηρευτείτε το σε εμάς, για να το προσθέσουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.