Eurovision 2018: Χωρίς οθόνη με led η σκηνή του διαγωνισμού!

Eurovision 2018: Χωρίς οθόνη με led η σκηνή του διαγωνισμού!

Αυτό που πολλοί διαπιστώσαμε βλέποντας το σχέδιο της σκηνής της Eurovision 2018 που αποκαλύφθηκε χθες, επιβεβαίωσε μέσα από το προσωπικό του προφίλ στο Facebook, ο Florian Wieder που είναι ο εμπνευστής και σχεδιαστής της. Για πρώτη φορά λοιπόν μετά από χρόνια η σκηνή του διαγωνισμού δεν θα έχει led οθόνες.

Ο Florian Wieder σχολιάζοντας το άρθρο του Eurovision.tv για το σχέδιο της σκηνής και απαντώντας σε σχόλια διαδικτυακών του φίλων, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι δεν θα δούμε οθόνες led στη Λισαβόνα. Μάλιστα πολλοί έσπευσαν να σχολιάσουν πως αυτή η απόφαση των διοργανωτών για απλούστευση, ήρθε σε συνάρτηση με το νικητήριο λόγο του Salvador στο Κίεβο, όπου μίλησε για τη μουσική χωρίς πυροτεχνήματα και εφέ. Η λογική εξήγηση πάντως είναι ότι στην προσπάθεια της δημόσιας τηλεόρασης της Πορτογαλίας RTP για μία διοργάνωση με χαμηλό προϋπολογισμό, κόπηκαν τα led από τη σκηνή.

Προβληματισμός πάντως υπάρχει ήδη σε πολλές χώρες, κυρίως οικονομικά πιο αδύναμες που δεν θα μπορέσουν πλέον να παρουσιάσουν κάτι εντυπωσιακό επί σκηνής. Αντίθετα χώρες που δαπανούν περισσότερα χρήματα στο διαγωνισμό (βλ. Ρωσία, Σουηδία), θα μπορέσουν να μεταφέρουν τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως το κάνουν κάθε χρόνο και να ενισχύσουν τη σκηνική τους εμφάνιση.

Πιστεύετε ότι είναι ορθή η απόφαση των Πορτογάλων διοργανωτών να μην χρησιμοποιήσουν led οθόνες στη σκηνή της Eurovision 2018;

 

19 σκέψεις για το “Eurovision 2018: Χωρίς οθόνη με led η σκηνή του διαγωνισμού!

  1. λυπαμαι αλλα θα επρεπε να ειχε led οθονη για το λογο που αναφερθηκε στο αρθρο οτι χωρες που δεν εχουν την οικονομικη ευχερεια θα δυσκολευτουν να παρουσιασουν κατι εντυπωσιακο επι σκηνης. καλως η κακως ζουμε στην εποχη της εικονας και το κοινο τασσεται προς αυτη την κατευθυνση (βλ. σουηδια 2015 & ρωσια 2016). θεωρω οτι ολο αυτο υποβαθμιζει το διαγωνισμο και τον παει χρονια πισω. ξερουμε αν τουλαχιστον θα εχει led οθονη στο πατωμα της σκηνης;

  2. Διαφωνώ και εγω έπρεπε να έχει led οθόνες για τον λόγο που αναφέρθηκε πάνω και ας την χρησιμοποιούσε οποιος επιθυμούσε για αλλη μια φορά αποδείχτηκε οτι η Πορτογαλία δεν ηταν ετοιμη για τον διαγωνισμό και κέρδισε μόνο και μόνο επειδή ηταν η μοναδική χώρα που την Παραγωγή ήθελε να κάνει η Σουηδία σε αντίθεση με την Ιταλία που ηταν ετοιμη και ήθελε να τα κάνει όλα μόνη της πάντως εντύπωση μου κανει που η παραγωγή της Σουηδίας δέχτηκε κάτι τέτοιο

  3. Αν η μη χρήση των LED βασιζόταν σε μία άποψη για μία διαφορετική προσέγγιση, πιο καλλιτεχνική και λιγότερο με όρους show, θα μπορούσα να το δεχθώ, ακόμα και αν δεν πολυσυμφωνώ, γιατί η Eurovision είναι ένα tv show στη βάση του. Επειδή όμως από ότι καταλαβαίνω οφείλεται στην ανάγκη για χαμηλό κόστος, νομίζω ότι απλά θα δούμε μία σκηνή που εξαρχής παραγγέλθηκε ως μία φτηνή κατασκευή. Αυτό καλό δεν μπορεί να είναι, όπως και αν το δούμε.

  4. Εφόσον πλέον τα τραγούδια της Eurovision (καλώς ή κακός), κρίνονται και από την εικόνα αφού μιλάμε για ένα προϊον τηλεοπτικό με έντονα τα στοιχεία του show, τότε ναι, θα συμφωνήσω κι εγώ ότι θα πρεπε να υπάρχει και ο ανάλογος εξοπλισμός.
    Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και στην δεκαετία του 90 ό,τι πιο σύγχρονο μπορούσε να χρησιμοποιήσει η κάθε διοργανώτρια χώρα το παρείχε για να παρουσιάσει όσο καλύτερη εικόνα γινόταν.
    Απ’ ότι καταλαβαίνω θα γυρίσουμε πίσω στα φτηνά πλέον για την εποχή μας τρίκ, για να εντυπωσιάσουν οι συμμετέχοντες τους θεατές. Θα πρέπει ένα τραγούδι να έχει την ΤΡΑΓΟΥΔΑΡΑ και την ΦΩΝΑΡΑ για να “πολεμήσει” τα όποια εφέ μιας πλούσιας συμμετοχής. Βλέπε 2015 “Grande Amore”. Τότε που ακόμα και οι υπόλοιποι συμμετέχοντας τους χειροκροτούσαν όρθιοι από το “green room”.
    Είχα πει ότι φαίνεται όμορφη η σκηνή, αλλά περίμενα να μάθω και τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της. Τώρα που μαθαίνονται σιγα-σιγά καταλαβαίνω ότι μάλλον θα μιλάμε για μία μετριότητα.

  5. Αν σκευτουμαι ομως οτι το περσινο τραγουδι κερδισε με την απλοτητα του…. Και οτι Σουηδία…και Ρωσσια….επιβαλλονται μονο και μονο λογω οθονης…. Τοτε ναι!!! Ισως επιτελους ναναι καλύτερα χωρις οθονη!!! Στο κατω κατω…οποια χωρα εχει τα κοτσια…. Ας στειλει τραγουδαρα…και φωναρα….και οχι σαχλα και χιλιοειπωμενα τραγουδακια που κερδιζουν λογω…εφφε!!!!

    1. Για τη νίκη του περσινού τραγουδιού συνέβαλλε πολύ το ότι σε έναν καταιγισμό χρωμάτων και φώτων αυτό ήταν πολύ πιο απλό σκηνικά. Αν είναι φέτος να είναι όλα εξ’ανάγκης απλά, τότε πάμε σε μία ομοιομορφία προς την αντίθετη κατεύθυνση, σκηνικής βαρεμάρας και υποτονικότητας.

    2. Με τι κέρδισε το περσινό τραγούδι;;;;; Με την απλότητά του;;;;;
      Ο.Κ. Άλλον διαγωνισμό είδαμε, διαφορετικά πράγματα ακούσαμε ή δεν ακούσαμε γύρω από την συγκεκριμένη συμμετοχή.
      Εαν είσαι fan του συγκεκριμένου τραγουδιού και μόνο, τότε πάω πάσο. Δεν θα κρίνω σε καμία περίπτωση το γούστο του καθενός για την μουσική. Αλλά αν θες να λέμε τα πράγματα ως έχουν, γύρω από την συγκεκριμένη συμμετοχή χτίστηκε ολόκληρο story προώθησης (με λάθος και ευτελή τρόπο κατα την άποψή μου).

      Σουηδία, Ρωσία, κ.τ.λ… δεν κερδίζουν τις εντυπώσεις με μια οθόνη, αλλά με κατασκευές και τεχνικό εξοπλισμό που φέρνουν από τις χώρες τους και κοστίζουν από αρκετά εως πάρα πολλά. Οι υπόλοιπες χώρες προσπαθούν με τις οθόνες και τα γραφικά να παρουσιάσουν οπτικά κάτι καλό και να αναδείξουν την συμμετοχή τους. Μην μπερδεύεσαι!

  6. Είναι κρίμα που η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να προβάλει σε οθόνη εκκλησάκια, τσολιάδες και αρχαία…
    Το μόνο που μας απέμεινε σαν έθνος είναι ένα κορίτσι κι ένα σαντούρι, και κάτι πρέπει να γίνει για να μην μοιάζει σαν τον καστανά με την φουφού.
    -Περιμένω με αγωνία την πορεία των πραγμάτων. Φέτος έχω πολύ κέφι.

  7. Θα είχε ενδιαφέρον να θυμηθούμε κατά πόσο συνέβαλλε (ή όχι) το LED στις φετινές συμμετοχές:

    Στα συν:

    Πορτογαλία, Ουγγαρία (στατικές εικόνες που έντυναν όμορφα και ταίριαζαν με το ύφος των τραγουδιών)
    Βέλγιο (ίσως το πιο μελετημένο από όλα για να τονίζει τον ρυθμό και την ατμόσφαιρα του κομματιού)
    Μολδαβία (το παιχνίδι με το άσπρο-μαύρο τους έδωσε πολύ class)
    Γαλλία (εντυπωσιακό αν και λίγο ζαλιστικό)
    Αρμενία (όμορφα tribal σχέδια)
    Ρουμανία (παιχνιδιάρικα κιτσάτο όπως και το τραγούδι)
    Ηνωμένο Βασίλειο (πιο κλασάτο σκηνικά σε σχέση με το τραγούδι)

    Στα πλην

    Ιταλία (υπερβολικά μεγάλες και παρδαλές προβολές που κατάπιαν το τραγούδι)
    Βουλγαρία (μίνιμαλ και με άποψη, αλλά ψυχρό και καταθλιπτικό)
    Αυστραλία, Κροατία, Ισραήλ (σκιαχτικές προβολές νάρκισσων καλλιτεχνών σε τεράστιο μέγεθος)
    Ολλανδία (παντελώς ανέμπνευστο)
    Κύπρος (“δανεικό” από άλλες συμμετοχές που έχουμε δει στο παρελθόν)
    Ελλάδα (η χρυσή βροχή παραπέμπει σε άλλες καταστάσεις)
    Ισπανία (πιο προβλέψιμο πεθαίνεις)
    Λευκορωσία (αν και ήταν σε σκάφος έμοιαζαν να πετάνε)

    Σε γενικές γραμμές, αν έπρεπε να δώσω κάποια βραβεία για τη χρήση του LED στον διαγωνισμό, θα τα έδινα στην Αυστρία και την Ολλανδία του 2014 και την Ουκρανία του 2016.

    1. Συμφωνώ σχεδόν σε όλα.
      Μοναδικές μου διαφωνίες, η Λευκορωσία (που εμένα προσωπικά, έστω και έτσι όπως το παρουσίασαν μου άρεσε πολύ), και το ΗΒ που πραγματικά θεωρώ ότι ήταν το πιο αδύνατο σημείο της συμμετοχής τους (δεν άντεξα να δω και τα τρια λεπτά, πόνεσαν τα μάτια μου).

      1. Της Λευκορωσίας απλώς μου δεν μου ταίριαζε με αυτό που είχαν πάνω στη σκηνή. Έμοιαζε σαν να πετάνε αντί να έχουν πάει για βαρκάδα. Το σκηνικό του Ην.Βασιλείου απλώς το βρίσκω καλύτερο από το τραγούδι, χωρίς να πιστεύω ότι ταίριαζε και ιδιαίτερα όμως.

  8. Όσο για τις ελληνικές συμμετοχές, θα έλεγα ότι η καλύτερη και πιο ταιριαστή χρήση του LED έγινε μάλλον το 2015. Το 2011 ήταν μεν εντυπωσιακή αλλά αρκετά “προβλέψιμη”, το 2012 κιτσάτη όσο δεν παίρνει, το 2013 ανύπαρκτη, το 2014 ψυχρή και άδεια, το 2016 μάλλον καλύτερη από την υπόλοιπη συμμετοχή αλλά δεν την έσωνε κιόλας.

  9. Διαβάζω αρκετούς να κάνουν σύγκριση με το 2010 και λένε ότι παρόλη την έλλειψη LED ο διαγωνισμός ήταν οπτικά ενδαφέροντας. Καταρχάς διαφωνώ, θεωρώ ότι η τότε σκηνή “έκαψε” τραγούδια, κατά δεύτερον, είμαστε 8 χρόνια μετά η τηλεόραση και η τεχνολογία έχουν πάει παρακάτω. Το να δίνεις μία σκηνή των ’90s στο 2018 είναι απλά πισωγύρισμα.

  10. Εμενα προσωπικα δεν με ενοχλει καθολου που δεν θα εχει οθονες LED η σκηνη. Ο διαγωνισμος δεν θεωρω οτι θα χασει σε λαμψη. Ειναι ευκαιρια αν καποιες συμμετοχες θελουν να ξεχωρισουν να βρουν αλλους τροπους να το κανουν. Καπου ειχαν επαναπαφτει με τις οθονες.Ας δουμε περισσοτερα προπς, κατασκευες, χορογραφιες, ας παιξουν με τις εναλλαγες του φωτισμου κτλ. Βλεπαμε χορευτικα κομματια χωρις χορευτες και χορευτικα για παραδειγμα. Απο την αλλη ειναι ενας τροπος να επικεντρωθουμε στα τραγουδια και λιγοτερο στο φοντο που αλλες φορες λειτουργουσε υποστηρικτικα στα κομματια και σε αλλες περιπτωσεις καταστροφικα. Οσο για το πλεονεκτημα που θα εχουν οι πλουσιες χωρες, θα το εχουν παντα απο την στιγμη που διαθετουν πολλα χρηματα ειτε υπαρχουν οθονες ειτε οχι. Και οταν υπηρχαν οθονες εσκαγαν περισσοτερα λεφτα για καλυτερα και εντυπωσιακοτερα γραφικα ή εφερναν δικες τους οθονες και κατασκευες παρακαμπτωντας την οθονη της σκηνης. Αν ηταν οικονομικοι οι λογοι που το εκαναν οι Πορτογαλλοι καλα εκαναν. Απο το να εκοβαν απο αλλου ας δουμε και μια γιουροβιζιον μετα απο χρονια χωρις οθονες. Προτιμω να βλεπω τον διαγωνισμο να ταξιδευει σε ολες τις χωρες και οχι μονο σ’ αυτες που μπορουν οικονομικα να παρεχουν τα παντα.

    1. Διαφωνω δεν ζούμε στο 1990 αλλα στο 2018 και εννοείται οτι πρέπει να υπάρχουν γιατί ο διαγωνισμός είναι οπτικοακουστικός και οχι ακουστικος η απλά οπτικός οι led είναι υποχρεωτικές για αλλη μια φορα ο διαγωνισμός θα καταντήσει Βατερλό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.