Τα Drag Show στη Eurovision. Η Ελλάδα πρωτοπόρος με την Τάνια Τσανακλίδου!

Με αφορμή την επιλογή του Slavko Kalezić ως εκπροσώπου του Μαυροβουνίου στη Γιουροβίζιον του 2017, ενός καλλιτέχνη με έντονη θηλυπρέπεια και έφεση στο drag show σκεφτήκαμε να κάνουμε μια μικρή αναδρομή σε αντίστοιχου τύπου θεάματα από την ιστορία της Γιουροβίζιον.

kalezic-1

Ο όρος “drag”, ο οποίος εμφανίστηκε γύρω στο 1870, χρησιμοποιείται για κάθε είδους ένδυση, η οποία φέρει συμβολική σημασία, συνήθως όμως αναφέρεται στην ένδυση που σχετίζεται με ένα ρόλο αντίθετου φύλου, δηλαδή όταν ένας άνδρας ντύνεται γυναίκα και το αντίθετο. Η ιστορία τέτοιου είδους μεταμφιέσεων ανάγεται στο αρχαίο θέατρο, απλώς ο όρος είναι μεταγενέστερος.

Χρονολογικά, το πρώτο drag show στη σκηνή της Γιουροβίζιον ήταν αυτό του flamboyant Καταλανού μίμου, Charlie Rivel (Josep Andreu i Lasserre ), 77 ετών τότε, στο διάλειμμα του 1973.

charlie-rivel

Η “πρώτη διδάξασα”, όσον αφορά στους Γιούροσταρ, δεν είναι άλλη από την πρωτοπόρο Τάνια Tσανακλίδου, η οποία ντύθηκε και ερμήνευσε “Charlie Chaplin” (Ελλάδα, 1978), σε μια άκρως τεατράλε εμφάνιση “drag king”, παρόλο που ένα χρόνο πριν οι χορωδοί της Anne-Marie B. (Λουξεμβούργο 1977) ήταν ντυμένες μάλλον ανδρικά στην τολμηρή διασκευή ενός γνωστού παιδικού τραγουδιού, του “Frère Jacques” με υπαινιγμούς σε… gangbang. Και μια καρμική λεπτομέρεια: Ο Charlie Chaplin και ο Charlie Rivel ήταν φίλοι, μάλιστα ο πρώτος είχε ρωτήσει κάποτε τον δεύτερο: “Εσύ μιμείσαι εμένα ή εγώ εσένα”;

anne-marie-b%cf%84%cf%83%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bb%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%85

Ακολούθησαν τα φωνητικά του Ketil Stokkan (Νορβηγία 1986) στο “Romeo” με δύο γνωστές drag queen της χώρας, τις Great Garlic Girls (Johny Nymoen & Olav Klingen) επί σκηνής. Η Nina Morato μεταμορφώθηκε σε (κάτι σαν) αγόρι, όπως επιτάσσουν οι στίχοι του “Je suis un vrai garçon” (Γαλλία 1994).

ketil-stokkannina-morato

Η trans Dana International (Yaron Cohen μετέπειτα Sharon Cohen) καταφέρνει να πάρει το βραβείο με το “Diva” (Ισραήλ 1998), αλλά καταποντίζεται κάποια χρόνια μετά με το “Ding Dong” (Ισραήλ 2011). Αλησμόνητες έχουν μείνει οι “μπάσες κυρίες”, δηλαδή οι Sestre (Σλοβενία 2002), τρεις τραβεστί, ο Tomaž Mihelič (Marlenna), ο Damjan Levec (Emperatrizz) and ο Srečko Blas (Daphne), ντυμένες αεροσυνοδοί και η χορωδός τους (Jadranka Juras) ντυμένη πιλότος στο “Samo Ljubezen”.

dna-internationalsestre

Την ίδια χρονιά, η Marie N (Marija Naumova-Λετονία 2002), ως άλλη “drag king” παίρνει το βραβείο, ντυμένη άντρας που μεταμορφώνεται σε γυναίκα (κάτι σαν το “Βίκτωρ-Βικτώρια”, τηρουμένων των αναλογιών), με το τραγούδι “I wanna”.

marie-n-1marie-n-3

Το 2004 και το 2007 ήταν υποψήφιες στη Σουηδία οι trans After Dark (Christer Lindarw, Roger Jönsson & Lars “Lasse” Flinckman), προκαλώντας αίσθηση με τα “Dolce vita” και “(Åh) När ni tar saken i egna händer”, με το δεύτερο να αναφέρεται υπαινικτικά στον αυνανισμό. Στην Αθήνα, ανδρόγυνη ήταν η εμφάνιση της χορεύτριας των Las Ketchup, Laura Ramos (Ισπανία 2006), στο τραγούδι “Un Blodymary”.

after-darklas-ketchup

O διάσημος καλλιτέχνης Aziz (Vasil Troyanov Boyanov) έκανε φωνητικά στην Μariana Popova και το “Let me cry” (Βουλγαρία 2006) ως πρώτη “γυναίκα με μούσι”. Μια αυθεντική “Drama Queen”, η DQ (Peter Andersen), αστυνομικός στην πραγματικότητα, εκπροσωπεί τη Δανία το 2007, με το ομώνυμο άσμα.

azizdrama-queen

Την ίδια χρονιά ο Andriy Mykhailovych Danylko ερμηνεύει την persona που φέρει το όνομα Verka Serduchka (Ουκρανία 2007) στο “Dancing Lasha Tumbai”. Τρίτη “drag” συμμετοχή του 2007 και συνάμα τρίτο βραβείο ανάλογης performance για την Marija Šerifović στο “Molitva” (Σερβία 2007). Την επόμενη χρονιά η ίδια “άνοιξε” τη Γιουροβίζιον με ένα σχεδόν αμιγώς drag show.

verkaserifovic

Γυναίκες με μούσι ανέβασε στη σκηνή και ο  Sébastien Tellier (Γαλλία 2008) στο τραγούδι “Divine”. Έπεται η Krista Siegfrids (Φινλανδία 2013), με τρεις από τις χορωδούς της να μεταμορφώνονται από άνδρες σε γυναίκες στο “Marry me”.

telliersiegfridssiegfrids-2

Τέταρτο βραβείο συμμετοχής με κάποιου είδους παρενδυσία από την Conchita Wurst (Thomas Neuwirth) στο “Rise like a Phoenix” (Αυστρία 2014). Προς στιγμήν είχαμε την υποψία ότι και ο Michał Szpak (Πολωνία 2016) θα έκανε κάτι αντίστοιχο, όμως το απέφυγε. Ποιος ξέρει: ίσως να τον είχαν ψηφίσει μερικές επιτροπές, αν το είχε κάνει.

conchitamichal-szpak

Κατά καιρούς έχουμε δει ανδρικά look από γυναίκες γιούροσταρ (π. χ. Mia Martini-Ιταλία 1992, Dina-Πορτογαλία 1992, Laura-Φινλανδία 2002, Mei Finegold-Ισραήλ 2014, Tijana-Σκόπια 2014, Elaiza-Γερμανία 2014, Emma-Ιταλία 2014, Nina Kraljić-Κροατία 2016 και αρκετές άλλες), τα οποία μπορούν να ερμηνευτούν είτε ως στυλιστική επιλογή, είτε ως ένδειξη του ερωτικού τους προσανατολισμού.

Μένει να δούμε τι θα κάνει ο εκπρόσωπος του Μαυροβουνίου, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι φίλος με τη Marija Šerifović, η οποία φανταζόμαστε έχει αρκετές συμβουλές να του δώσει…

imageslq1r2hie

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.