Παρασκήνια, πληροφορίες και παραλειπόμενα
Η τρίτη και τελευταία (μέχρι σήμερα) συμμετοχή του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου, μια ρούμπα-τσιφτετέλι δεν στέφτηκε με επιτυχία και αυτό φάνηκε ήδη από την εκτέλεση του τραγουδιού στον ελληνικό τελικό, όπου δεν ενθουσίασε. Ίσως το «Έτσι» να ήταν καλύτερη επιλογή, αν το είχε υποβάλει. Το τραγούδι στήθηκε μάλλον «στο πόδι» και φάνηκε αυτό. Στις πρόβες υπήρχαν προβλήματα με τα σπαστά μπαστούνια, τα οποία δεν έμεναν ακέραια, τα βαρέλια τα είχαμε ξαναδεί το 2000, ενώ στον τελικό οι δαχτυλιές πάνω στους καθρέφτες είναι έκδηλες. Σίγουρα αρνητικό ρόλο έπαιξαν και οι πρόδηλοι σεξουαλικοί στίχοι, με τον τραγουδιστή να υπερηφανεύεται για τις ερωτικές του επιδόσεις. Το – ελαφρώς ασυντόνιστο – χορευτικό θύμιζε έντονα ένα βίντεο-κλιπ (το Don’t tell me) της Madonna (2000). Όπως είπαν κάποιες “κακές γλώσσες” (μέσα στην υπερβολή), ο ίδιος βγήκε λίγο… άγριος: “είχε τον ανθρωποδιώκτη εκείνο το βράδυ. Του είπαμε να κάνει το botox έγκαιρα, να μην περιμένει την τελευταία στιγμή”, όπως σχολιάστηκε από άτομο που εμπλεκόταν εκείνη τη χρονιά στο promotion της συμμετοχής, ενώ και οι σιδηρογροθιές που φόρεσε δεν ήταν ό, τι καλύτερο.
Έλενα Παπαρίζου και Κωνσταντίνος Χριστοφόρου είχαν αμφότεροι την ονομαστική τους εορτή την ημέρα του τελικού, η δε Εύη Παπαμιχαήλ “δεν μιλιόταν” μετά το βαρύ αποτέλεσμα της Κύπρου. Το τραγούδι (με εξαίρεση την Αγγλία) ψηφίστηκε μόνο από Μεσογειακές ή Βαλκανικές χώρες (12 από Ελλάδα και Μάλτα), 10 από Βουλγαρία κ. ο. κ.
Το πάρτυ της Λευκορωσίας
Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου στο πάρτυ της Λευκορωσίας, το οποίο έδωσε η πολυδιαφημισμένη και πολυταξιδεμένη Angelica Agurbash, το τραγούδι της οποίας είχε γράψει ελληνικό team (Νίκος Τερζής/Νεκτάριος Τυράκης). Εκεί, όχι μόνο τραγούδησε, αλλά έδωσε συνεντεύξεις και μοίρασε αυτόγραφα.
Κωνσταντίνος, αιώνιος γιούροφαν και γιούροσταρ
Ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου δεν έπαψε να σχετίζεται με τη Γιουροβίζιον: έχει δώσει τη βαθμολογία της Κύπρου (2006) και της Ελλάδας (2016), έχει παρουσιάσει ελληνικό εθνικό τελικό (τo 2016), συνέθεσε τη συμμετοχή της Κύπρου “I wanna be a star” στη Junior Eurovision το 2017 για λογαριασμό της Νικόλ Νικολάου, οργανώνει κάθε χρόνο περίφημα γιουροπάρτυ, όπου τραγουδά επιτυχίες του διαγωνισμού και, κυρίως, έχει εκφράσει την επιθυμία του να εκπροσωπήσει την Ελλάδα ή την Κύπρο.
Στατιστικά Trivia
Ένα παράδοξο στατιστικό είναι ότι οι βασικοί τραγουδιστές Ελλάδας και Κύπρου του 1995, δέκα ακριβώς χρόνια μετά έκαναν φωνητικά, χιαστί όμως: η Ελίνα Κωνσταντοπούλου στην Κύπρο και ο Άλεξ Παναγή στην Ελλάδα. Ακόμα ένας Κύπριος ο Κρίστης Κουπάτος, βοήθησε στη χορογραφία της Έλενας. Άλλο αξιοπρόσεκτο είναι ότι οι θέσεις που κατέλαβε ο Κωνσταντίνος στη Γιουροβίζιον είναι πολλαπλάσιες του 3 (9ος, 6ος, 18ος). Τέλος, αν πάει ξανά στο μέλλον, ισοφαρίζει το ρεκόρ των τεσσάρων συμμετοχών ως βασικού ερμηνευτή, το οποίο κατέχουν σήμερα πέντε μόνον σόλο καλλιτέχνες ή γκρουπ: η Lys Assia (SWI 56, 56, 57, 58), ο Fud Leclerc (BEL 56, 58, 60, 62), οι Peter, Sue & Marc (SWI 71, 76, 79, 81), η Elisabeth Andreasson (SWE 82, NOR 85, 94, 96) και η Valentina Monetta (SMR 12, 13, 14, 17).
To φιλμάκι, η αντικατάσταση της Έλενας Πατρόκλου, η σκηνική παρουσία
Στο underground – και πολλά υποσχόμενο – φιλμάκι, σε ένα χώρο που παραπέμπει σε εργοστάσιο ή συνεργείο, με επιπλέον σκηνές νυχτερινού δρόμου, εμφανίστηκαν δύο μέλη των μετέπειτα Minus One, ο Chris Ioannides (Chris J) και ο Antonis Loizides, καθώς και η Έλενα Πατρόκλου (CYP 91), το όνομα της οποίας αναφέρεται και στο επίσημο πρόγραμμα, όμως τελικά αντικαταστάθηκε από την Ελίνα Κωνσταντοπούλου (GRE 95), η οποία έκανε την ατυχή δήλωση ότι οι πρόβες κράτησαν μία μόνο εβδομάδα συν το ότι – για κάποιο ανεξήγητο λόγο – μετέτρεψε το «Έλα ελά» (που παρέπεμπε ηχητικά στο πασίγνωστο τραγούδι της France Gall, “Ella elle l’a”) σε «χίλα χιλά». Στα φωνητικά φιγουράρουν ακόμα ο Ηλίας Βρεττός (Ηλίας Καραβασίλης) που σήμερα μεσουρανεί και έφτασε με το πραγματικό του όνομα στα ημιτελικά του «Eurostar Vodafone» το 2004), o Γιάννης Αποστολίδης, η Μάρθα Κλουκίνα και η Φαίδρα Κρούλη (;). Τα κοστούμια υπογράφει ο Δούκας Χατζηδούκας και τη χορογραφία ο Φώτης Νικολάου. Γιατί αντικαταστάθηκε η Έλενα Πατρόκλου; Ίσως λόγω υποχρεώσεων στους Ζιγκ-Ζαγκ, ίσως διότι δεν της το επέτρεψε η δισκογραφική της εταιρεία, ίσως τελικά διότι ήθελε να αναγράφεται εμφανώς το όνομά της, κάτι που δεν δέχθηκε το κανάλι.
Γιατί δεν πήγαν οι Hi-5;
Για την εκπροσώπηση ακουγόταν έντονα το όνομα των Hi-5, όμως το κλείσιμο του ελληνικού τμήματος της δισκογραφικής τους εταιρίας, Warner, τον Φεβρουάριο του 2005 οδήγησε στη διάλυσή τους και την ακύρωση όλων των σχεδίων. Ήταν οι Μάρλεν ή Μαρλαίν Αγγελίδου (CYP 99, CYP NF 98, 08, 09), Ειρήνη Ψυχράμη (αδελφή του Απόστολου-φωνητικά GRE 04 και της Αντιγόνης «Με λένε Πόπη»-GRE NF 11), Marianna Hansen, γνωστή ως Shaya (GRE NF 15, εκτός τελικού Ρουμανίας το 2018), Φρόσω Παπαχαραλάμπους και Νάνσυ Στεργιοπούλου.
Ο εθνικός τελικός
Στην επιλογή της 1ης Φεβρουαρίου είπε και τα τέσσερα τραγούδια, δύο δικά του και δύο του Mike Connaris (συνθέτης CYP 04, 15), η πατρότητα των οποίων αποκαλύφθηκε, για λόγους διαφάνειας και αποφυγής επηρεασμού, μετά το πέρας της διαδικασίας, αν και ήταν πασιφανές από το ύφος ποιο ανήκε σε ποιόν (το hit Έτσι, που μοιάζει με το Έλα Έλα, είχε μόλις κυκλοφορήσει). Ψήφισε επιτροπή (μέλη της ήσαν η Ευρυδίκη και η Ruslana), με ποσοστό 40% και το κοινό, με ποσοστό 60%. Όπως έγινε γνωστό, το νικητήριο πήρε 68% των τηλεφωνικών ψήφων. Η σειρά των υπόλοιπων τραγουδιών ανακοινώθηκε πολύ αργότερα. Τον τελικό, στο Monte Caputo, παρουσίασαν ο Τάσος Τρύφωνος και η Ελένη Μανουσάκη.
1 | Slow | Αργά | Constantinos Christoforou
(Κωνσταντίνος Χριστοφόρου) |
2o |
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου/ Κωνσταντίνος Χριστοφόρου | ||||
2 | She’s no fool | Δεν είναι ανόητη | Constantinos Christoforou | 3o |
Mike Connaris/ Mike Connaris | ||||
3 | If you go | Αν φύγεις | Constantinos Christoforou | 4o |
Mike Connaris/ Mike Connaris | ||||
4 | Ela Ela | Έλα, έλα | Constantinos Christoforou | 1o |
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου/ Κωνσταντίνος Χριστοφόρου |
Δηλώσεις
Όπως δήλωσε ο καλλιτέχνης στο «Eurovision Flashback» που είχε τρομάξει από την ανοργανωσιά των Ουκρανών: «Παναγία μου, Χριστούλη μου. Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το Κίεβο, δεινοπαθήσαμε. Μας έμεινε μια γεύση γλυκόπικρη. Το Ela Ela ήταν από τα φαβορί, αλλά έπεσε πάνω στον «βράχο» που λεγόταν ‘Έλενα Παπαρίζου’ και μια χώρα που είχε πάρα πολλά λεφτά να ξοδέψει. Το Υπουργείο Τουρισμού στήριξε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έβαλε πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη και καλά έκανε γιατί είχε πάρα πολύ καλό τραγούδι κι έπρεπε να κερδίσει. Η Έλενα ήταν εκθαμβωτική και βοήθησε πολύ ο Φωκάς Ευαγγελινός. Μέχρι τη μέση της ψηφοφορίας ερχόταν 13η. Είμαστε πολύ φίλοι με την Chiara κι έχουμε κάνει εκπομπές μαζί. Η Μάλτα, αν υπήρχαν μόνο επιτροπές, θα κέρδιζε. Είχα το πιο πολύ τρακ κι από τις τρεις φορές και βγήκε και στη σκηνή. Είχα μεγάλο βάρος πάνω μου, γιατί ήμουν πλέον επαγγελματίας».
Οι στίχοι
You’re there, I’m here
No need to fear
Feel around me the desire
Search my body, reach the fire
Just cross the line
You have no time
My persistance is outrageous
You’ll be mine `cause I’m contagious
Come baby, come baby
Get the feeling
Come baby, come baby
Get the meaning
Έλα, έλα, έλα, έλα, έλα
I’ll make your heart go bang, bang
Come baby, come baby
Get the feeling
Come baby, come baby
Get the meaning
Έλα, έλα, έλα, έλα, έλα
I’m the king of the night
Let me show you tonight who I am
Έλα, έλα, έλα, έλα, έλα
Έλα, έλα, έλα, έλα, έλα
Έλα, έλα, έλα, έλα, έλα
Mysterious, delirious
Let me be the key to passion
Έλα is the word for action
Come baby, come baby
Get the feeling
Come baby, come baby
Get the meaning
Έλα, έλα, έλα, έλα, έλα
I’ll make your heart go bang, bang
Come baby, come baby
Get the feeling
Come baby, come baby
Get the meaning
Έλα, έλα, έλα, έλα, έλα
I’m the king of the night
Let me show you tonight who I am
Έλα, έλα, έλα, έλα, έλα
I’m the king of the night
Let me show you tonight who I am
Come baby, come
Μου είναι γενικά συμπαθής ο Χριστοφόρου, αλλά δεν περίμενα τότε να τα πάει καλά. Ο ίδιος και οι κινήσεις του μου θύμιζαν κακή αντιγραφή του Ρουβά, ενώ το τραγούδι και τ’ όλο στήσιμο μου έβγαζαν κάτι υπερβολικό. Καμία αδικία προς το αποτέλεσμα και δε νομίζω να είχε καλύτερη τύχη αν απουσίαζε η Παπαρίζου ή η τόση μεγάλη οικονομική στήριξη που είχε τότε η Ελλάδα.
Η πλάκα είναι που νομίζει ότι “ο βράχος Παπαρίζου” φταίει που δεν πήγε καλά. Μία γελοιότητα ήταν η παρουσίαση του από την αρχή μέχρι το τέλος. Τσίρκουλο! Πώς να μην πάει άπατος; Όπως και να ‘χει, παρόλο που ο ίδιος δεν μου είναι συμπαθής καλλιτέχνης, το τραγούδι του πίστευα ότι είχε τη “συνταγή” και ότι με μία πιο ανατολίτικη αισθητική θα τα πήγαινε πολύ καλά. Γιατί και η Γιουροβίζιον, κατά τη γνώμη μου, μεταξύ 2004-2009 σήκωνε “συνταγές”, και το “έλα-έλα” την είχε. Όταν είδα όμως αυτό το άθλιο στήσιμο με βαρέλια, καθέφτες και στικς, ένας αχταρμάς που πάσχιζε να εφεύρει κάποιο “τρικ” για να κεντρίσει με το ζόρι το ενδιαφέρον ήμουν σίγουρος για τον καταποντισμό. Μην σχολιάσω την Ελίνα τη Κωνσταντοπούλου. Κατ’ αρχάς, πώς την έντυσαν έτσι; Και γιατί δέχτηκε να καταστρέψει περαιτέρω την εικόνα της. Μετά το “Ποια Προσευχή” που βγήκε δωρική και αγέρωχη και εξύμνησε την Ελλάδα σαν μία Καρυάτιδα, να βγαίνει τώρα σαν τριτοκλασάτη μπουζουξού που ανοίγει το πρόγραμμα! Αστειότητες! Το τραγούδι είχε τα εχέγγυα, το στήσιμο όλο συνδυασμένο με την γιουροβιζιακή έπαρση του Χριστοφόρου (άλλος ένας που θεωρεί ότι πρέπει να μας εκπροσωπεί ώσπου να πεθάνει και αν δεν το κάνει ο ίδιος, θα το κάνουν όλοι οι συγγενείς και φίλοι του), φταίγανε που πάτωσε.
Η έπαρση ήταν εμφανής και στο ΡΙΚ, όταν προκειμένου να δικαιολογήσουν το κιτσαριό που παρουσίασαν, βγήκε ένας διευθύνων σύμβουλος κι έκανε δηλώσεις δίνοντας συγχαρητήρια στον Χριστοφόρου που ήρθε “18ος ανάμεσα σε 39 χώρες”. Το γεγονός ότι η Κύπρος ήταν ήδη προκριμένη στον τελικό εξ αιτίας του περσινού αποτελέσματος και δεν είχε να ανταγωνιστεί 39 χώρες, αλλά 25, το προσπέρασε για να χαϊδέψει το εγώ του καλλιτέχνη. Πόσο χάρηκα όταν έχασε το 2010 στον προκριματικό, δεν λέγεται! Μπας και πάρει το μήνυμα ότι κάθε πράγμα στον καιρό του, και να ξέρεις πότε να πας σπίτι σου.
Η Έλενα Πατρόκλου που μου ήταν ανέκαθεν συμπαθέστατη δήλωσε ότι αποχώρησε από το σχήμα επειδή τσακώθηκε με το ΡΙΚ. Ήθελε να μπει και το όνομα της στα credits του τραγουδιού. Κάτι σαν Constantinos Chiristophorou feat. E. Patroklou, ή κάτι τέτοιο. Αυτό είχε δηλώσει σε ένα ραδιοτηλεοπτικό περιοδικό τω καιρώ εκείνο.
Το 2005 ήταν χρονιά της Ελλάδος μας. Ήταν τόση η χαρά μας με τη νίκη της Παπαρίζου, που ούτε καν εμείς δεν ασχοληθήκαμε με το τι θέση πήραμε.
Καταρχάς συμφωνώ 100% με όσα λες και σε ευχαριστώ για την πληροφορία σχετικά με την Έλενα Πατρόκλου. Αυτό που ψιθυριζόταν τότε ανάμεσα στους φαν ήταν ότι δεν την άφησε να πάει ο Δημήτρης Ζμπέκος των Ζιγκ-Ζαγκ, κάτι που μου φαινόταν εντελώς παράλογο.Πέρα από αυτό όμως, ουσιαστικά ο Κωνσταντίνος επιβεβαίωσε αυτό που οι Έλληνες φαν αρνούνται πεισματικά να παραδεχθούν, αλλά οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, ότι δηλαδή, πέρα από την άρτια σύνθεση, ερμηνεία και παρουσίαση, δόθηκαν πάρα πολλά χρήματα, για να έρθει το πολυπόθητο βραβείο στην Ελλάδα (και ότι – σε μεγάλο βαθμό – ευνοήθηκε από το γεγονός ότι το σουηδικό team της διοργάνωσης ήταν το ίδιο που είχε η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου στην εκπομπή της στη σουηδική τηλεόραση, αλλά και από το γεγονός ότι στο οκταμελές ΔΣ της EBU μετείχε τότε η Φωτεινή Γιαννουλάτου, θα προσέθετα εγώ, χωρίς να θέλω να μειώσω σε τίποτα την αξία της ελληνικής νίκης)…
Συμφωνώ απόλυτα, δεν φτάνει μόνο ένα δυνατό κομμάτι και παρουσία, χρειάζεται και δυνατό lobbying καθώς επίσης να ευνοούν οι συγκυρίες.
Προσωπικά ποτέ δεν τρελαινόμουν ιδιαίτερα για τη φωνή του Χριστοφόρου, αν και συνολικά μου είναι μάλλον συμπαθής ως προσωπικότητα. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον αρθρογράφο πως το “Έτσι” ίσως να ήταν μια καλύτερη επιλογή για την Κύπρο εκείνη τη χρονιά. Επιπλέον το 2005 ήταν μια χρονιά τόσο βαρυφορτωμένη με εθνοποπ κομματάκια (βλέπε ΗΒ, Αλβανία, Λευκορωσία, Ισπανία, Τουρκία) ή και πιο ελαφρώς πιο original ethic (π.χ. Σερβία-Μαυροβούνιο, Κροατία) που πραγματικά χρειαζόταν κάτι πολύ δυνατό, ή έστω κάτι έξοχα παρουσιασμένο (βλέπε Ελλάδα π.χ) για να πάει καλά η Κυπρος. Χώρια που το βραβείο μύριζε μερικές μέρες πριν πως θα καταλήξει στην Ελλάδα, κάτι που ενδεχομένως να σήμαινε ούτως ή άλλως απώλεια ψήφων για την Κύπρο, ανεξαρτήτως κομματιού. Σε κάθε περίπτωση μικρό το κακό για τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου
Άλλη μία χρονιά, άλλο ένα δράμα!
Κάποιες πληροφορίες και από μένα: εκείνη τη χρονιά όντως είχαν υπάρξει προχωρημένες συζητήσεις από νωρίς με τις Hi-5 για απευθείας ανάθεση και εκπροσώπηση της Κύπρου στο διαγωνισμό, οι οποίες ήταν θετικές ως προς τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό. Δυστυχώς εκείνη τη χρονιά το ελληνικό τμήμα της Warner έκλεισε, με αποτέλεσμα οι ίδιες να μείνουν χωρίς δισκογραφική και συνεργάτες και να αρχίσουν να εμφανίζονται… αποσχιστικές τάσεις στο συγκρότημα, επιπλέον οι προσπάθειες ανεύρεσης νέας δισκογραφικής έπεσαν στο κενό, η δημοφιλία τους είχε αρχίσει ήδη να ξεφουσκώνει και μάλιστα αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η ιδέα Eurovision τους φαινόταν μια καλή ευκαιρία, ειδικά μετά τον… τυφώνα Shake It που σάρωσε την Ελλάδα ολόκληρο το καλοκαίρι του 2004. Η Ελλάδα ήδη είχε κάνει πρόταση στον Σάκη Ρουβά και η προσέγγιση ήταν να προσπαθήσει με απευθείας ανάθεση σε μεγάλο όνομα, έτσι με κλειστή τη πόρτα από Ελλάδα οι Hi-5 είχαν αρχίσει να συζητούν με τη Κύπρο ήδη από το Φθινόπωρο του 2004. Για την ιστορία εμφανίστηκαν τελευταία φορά στη καριέρα τους το καλοκαίρι του 2005 στη… πλατεία Γαρδένιας στου Ζωγραφου και μετά διαλύθηκαν. Έτσι το εγχείρημα Hi-5 για την Κύπρο έμεινε μόνο στα χαρτιά.
Κάπου εκεί “αναγκάστηκε” ο ΡΙΚ να παίξει σε ασφαλή νερά και να δώσει απευθείας ανάθεση στον Χριστοφόρου, αν και δεν ήταν η πρώτη τους επιλογή. Και μένα ο Χριστοφόρου μου είναι συμπαθής αλλά όπως ανέφερα και στη συμμετοχή του 2002, τον βρίσκω υπερβολικά αντιτηλεοπτικό – η εμφάνισή του μάλιστα το 2005 είναι από τις πιο αντιτηλεοπτικές του. Το τραγούδι ήταν παντελώς αδιάφορο, το στήσιμο επί σκηνής απλά τραγικό και μπάχαλο, γενικά νομίζω ότι επειδή όλοι χάρηκαν με τη νίκη της Ελλάδας, στη πραγματικότητα η συμμετοχή του και ο καταποντισμός του βαθμολογικά, πέρασε στα ψιλά, χωρίς να επηρρεάσει με κάποιο τρόπο την καριέρα του.
Μια μικρή διόρθωση, ο Κρίστης Κουπάτος συμμετείχε μόνο στη χορογραφία της Παπαρίζου χωρίς να κάνει φωνητικά. Φωνητικά τον ακούσαμε το 2015 με το κομμάτι «Live your myth» και μαζί με την… Νωαίνα που είδαμε στο XFactor ένα χρόνο αργότερα, προσπάθησαν ως group “Adrenaline” να περάσουν στα τελικά της κυπριακής επιλογής για την Γιουροβίζιον αλλά κόπηκαν από τα προκριματικά (δικαίως κατά την ταπεινή μου γνώμη). Το κομμάτι ήταν μάλιστα γραμμένο από τον Mark Angelo!
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες. Εμπλουτίζουν σημαντικά το αφιέρωμά μας και αποκαλύπτουν παρασκήνια που δεν γνωρίζαμε.
Να προσθέσω κι εγώ μια πληροφορία: Ο Γιάννης Αποστολίδης που ήταν στα φωνητικά συμμετείχε και στο Fame Story 4 (εκείνο που παρουσίαζε η Αλιμπέρτη) ένα χρόνο αργότερα, το 2006.
Δηλαδή έπαιζε να πάνε με Κύπρο οι hi5??
Ο χριστοφορου ηταν μετριος,σαφως δεν φταει η Ελενα αλλωστε απο αποψη βαθμων απλα νικησε,δεν σαρωσε πχ οπως ο νορβηγος η λορεεν…
Μου αρεσουν αυτα τα κειμενακια,θελουμε κι αλλα!
Θα ακολουθήσουν κι άλλα κειμενάκια! Όσο για τις Hi-5, ναι, έπαιζε να πάνε με Κύπρο, αυτές είναι οι πληροφορίες που έχουμε! Εν τω μεταξύ, όπως κάναμε για την Κύπρο, υπάρχει μια σειρά κειμένων για την Ελλάδα, με τίτλο “Παρασκήνια 1974”, “Παρασκήνια 1976” κ. ο. κ.