Κύπρος 1990: Ο Αναστάζιο με διεθνές άκουσμα. Η Ευρώπη όμως δεν “άκουσε”.

Κύπρος 1990: Ο Αναστάζιο με διεθνές άκουσμα. Η Ευρώπη όμως δεν “άκουσε”.

To τραγούδι και μερικά παραλειπόμενα

Το 1990 έγινε ανοικτός τελικός με 10 τραγούδια. Κέρδισε το «Μιλάς Πολύ», το οποίο στη Γιουροβίζιον κατέλαβε την 14η θέση. Το τραγούδι αναφέρεται στον ίδιο τον λαλίστατο Αναστάζιο ή Χάρη Αναστασίου, ο οποίος πίεζε τότε τον John Vickers – τον βλέπουμε στα κρουστά – να του γράψει τραγούδι. Το βασικό μοτίβο του προέρχεται από ένα μουσικό θέμα με οκτώ νότες του ΡΙΚ, τα δε φωνητικά τραγουδούν: «μπλα, μπλα, μπλα». Η ενορχήστρωση έγινε από τον Γερμανό Christian Leibl (που συνεργάστηκε και με την Αλέξια στο άλμπουμ « Ένα, Δύο, Τρία »), ο οποίος το έκανε… αγνώριστο. Καθότι είναι πιστή αντιγραφή του στυλ των Stock, Aitken & Waterman (ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί συνθέτες), ο Αναστάζιο πίστευε ότι θα γινόταν μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία. Τον συνθέτη John Vickers είδαμε παλιότερα, το 1983 στα φωνητικά. Επιπλέον είχε γράψει (μαζί με τον Άριστο Μοσχοβάκη) τη συμμετοχή του 1988 που αποκλείστηκε, καθώς και τους αγγλικούς στίχους στη συμμετοχή της Μαρλαίν Αγγελίδου το 1999. Η Κυπριακή αποστολή ήταν η μόνη που δεν συνοδευόταν από μαέστρο. Ανέλαβε να τη διευθύνει ο Κροάτης Stanko Selak, γνωστός τρομπετίστας και βοηθός του μουσικού διευθυντή της Γιουροβίζιον του 1990 Igor Kuljerić, ο οποίος ουσιαστικά ανέλαβε το σχηματισμό της ορχήστρας, αλλά και όλες τις πρόβες.

Ο καλλιτέχνης και ο εθνικός τελικός

Ο Anastazio είχε κάνει σπουδές χορού στη Νέα Υόρκη, με συμφοιτήτρια τη… Madonna. Είχε δική του σχολή χορού, το Jazz Center, στη Λεμεσό, ενώ σήμερα γυρίζει όλο τον κόσμο κάνοντας one man show. Για δύο χρόνια έμεινε “εκτός” λόγω κορωνοϊού και των προβλημάτων υγείας που του προκάλεσε. Το 1987 χόρευε πίσω από την Αλέξια. Είπε τρία τραγούδια στην ανοιχτή επιλογή (1ος, 3ος, 8ος)- η πρώτη που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, ενώ το 1996 ήρθε 6ος. Ο τελικός κύλησε όχι χωρίς αντιδράσεις, αφού αγαπημένοι του κοινού ήταν η Ευρυδίκη, η Κατερίνα Χαρτόσια και ο Άλεξ Παναγή. Ο Peter Γιαννάκη (συνθέτης CYP 86, 06) τού έκανε promotion στην Αγγλία και το ανέλαβε γερμανική δισκογραφική εταιρία. Η αγγλική βερσιόν έχει τον τίτλο «Walk Away».

Στην επιλογή, που διοργανώθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Λευκωσίας σε παρουσίαση του ηθοποιού Σταύρου Λούρα, ανέτειλε και το αστέρι του Λουκά Χάματσου, ο οποίος έμελλε να κάνει μεγάλη τηλεοπτική καριέρα στην Κύπρο, αλλά και διαφημιστική, για τα γνωστά σοκολατάκια Mabel. Η Κατερίνα Χαρτόσια, επίσης γνώριμη από κυπριακές επιλογές, διαγωνίστηκε με το Μόνο εσύ. Με τον ίδιο τίτλο είχε έρθει 2η η Μαντώ στον ελληνικό τελικό, έναν χρόνο πριν. Ψήφισε τότε μόνο κριτική επιτροπή, σύστημα που διατηρήθηκε μέχρι και το 2003.

Το φιλμάκι

Το βίντεο-κλιπ είναι το πρώτο που έχει κάποιο concept: ο Αναστάζιο ακολουθεί παντού την υποψήφια αγαπημένη του, ακόμα και με… γαϊδουράκι, μέχρι που την πείθει να είναι μαζί. Βεβαίως, δεν λείπουν τα κλασικά συστατικά: αρχαιότητες, θάλασσα, σκάφη, σπορ κλπ. Kitsch πρωτοτυπία: τα αγάλματα ενός μουσείου ζωντανεύουν και τραγουδούν μαζί με τον φύλακα και τους επισκέπτες. Τζινάκια και παπούτσια σπορτέξ (συν ένα πράσινο-ασημί σακάκι για τον Αναστάζιο) έδιναν ένα νεανικό και φρέσκο look. Είναι αναμφισβήτητα η πιο international συμμετοχή της Κύπρου, τουλάχιστον μέχρι το 1999. Στα φωνητικά ήταν οι: John Vickers, Σταυρούλα Ανδρέου, Κέρεν Σάββα και στα χορευτικά η Νατάσα Μακρυγιάννη κι η Χρυσούλα Πετρίδου.

Μερικές δηλώσεις

Όπως δήλωσε ο ίδιος στην εκπομπή «Eurovision Flashback» του Λουκά Χάματσου, η Γιουροβίζιον έφερε μεγάλη αλλαγή στη ζωή του, κοινωνικά, καλλιτεχνικά, προσωπικά. Γνώρισε μεγάλο κύκλο ανθρώπων. Δεν είχε αγωνία, διότι ήταν 3η φορά στη Γιουροβίζιον (φωνητικά το 1987 και στιχουργός της αγγλικής βερσιόν του 1989 “Tonight will last forever”, ενώ αργότερα έκανε το ίδιο για την Έλενα Πατρόκλου το 1991 και της έκανε τη χορογραφία). Αξιοπρεπέστατη θεωρεί την εμφάνιση του Χρήστου Κάλλοου, με τον οποίο είχαν πολύ καλή σχέση. Περίμεναν ή την Ιταλία ή τη Γαλλία να κέρδιζε εκείνη τη χρονιά. Ο Ιταλός είχε πολιτικό νόημα (για την ενοποίηση της Ευρώπης) κάτι που κανονικά απαγορεύεται. Η Αγγλία ζητούσε συμπάθεια μέσω της 15χρονης Emma. O Toto Cutugno δεν έβλεπε τόσο θετικά τον Αναστάζιο αλλά, όταν ο τελευταίος του τραγούδησε κάτι, τον αποδέχτηκε. Είχαν διπλανά καμαρίνια. Το «Μιλάς Πολύ» ήταν σε παραγωγή Ralph Siegel, γι’ αυτό και έπαιξε σε compilations, ακούστηκε σε κανάλια όπως το Channel 4 στην Αγγλία και του άνοιξε δρόμους. Θεωρεί ως αρχιτέκτονα της Γιουροβίζιον στην Κύπρο τον Δώρο Γεωργιάδη. Ακόμα και σήμερα «εξαργυρώνει» την παρουσία του στη Γιουροβίζιον, κάνοντας 10-15 φορές τον χρόνο εμφανίσεις στην Ευρώπη.

Οι συμμετοχές του εθνικού τελικού

1 Ti nichta afti

(Τι νύχτα αυτή)

What a night Loukas Hamatsos & Maria Siakali

(Λουκάς Χάματσος και Μαρία Σιακαλή)

77 10ο
Μαρία Σιακαλή/Μαρία Σιακαλή
2 Kante me star

(Κάντε με σταρ)

Make me a star Haris Anastasiou

(Χάρης Αναστασίου)

148 3ο
Χάρης Αναστασίου/Χάρης Αναστασίου
3 Chronia polla

(Χρόνια πολλά)

Happy birthday Haris Anastasiou

(Χάρης Αναστασίου)

113 8ο
John Vickers/Σούλα Ορφανίδου
4 Mono essi

(Μόνο εσύ)

Only you

Μάριος Οικονομίδης/Μάριος Οικονομίδης

[Jean-Paul Sacy]
Kaiti Chartosia

(Καίτη Χαρτόσια)

145 5ο
5 Synantithikame

(Συναντηθήκαμε)

We met each other Yiannis Demetriou

(Γιάννης Δημητρίου)

116 7ο
Άριστος Μοσχοβάκης/Γιάννης Δημητρίου

[Σαξόφωνο: Φίλιππος Τσεμπερούλης]
6 San mia mousiki

(Σαν μια μουσική)

Like music Kaiti Chartosia & Nikos Logothetis

(Καίτη Χαρτόσια & Νίκος Λογοθέτης)

108 9ο
Μάριος Οικονομίδης/Γιώργος Ξυναρής

[Δώρος Γεωργιάδης]
7 Yia sena, asteri mou

(Για σένα, αστέρι μου)

For you my star Christos Fanteos

(Χρίστος “Κρίστης” Φανταίος)

135 6ο
Κρίστης Φανταίος/Κρίστης Φανταίος
8 Milas poli

(Μιλάς πολύ)

You talk too much Haris Anastasiou

(Χάρης Αναστασίου)

178 1ο
John Vickers/Anastazio [John Vickers]
9 Ta logia pou mou les

(Τα λόγια που μου λες)

The words you tell me Evridiki

(Ευρυδίκη)

166 2ο
Γιώργος Θεοφάνους/Λεωνίδας Μαλένης

[Γιώργος Θεοφάνους]
10 Pistevo

(Πιστεύω)

I believe Alex Panayi

(Άλεξ Παναγή)

166 3ο
Ανδρέας Γιωργαλλής/Άλεξ Παναγή

Οι Στίχοι

Δεν ξέρω πώς να σ’ αγαπήσω

Δεν ξέρω πώς να σου το πω

Δεν ξέρω τι να σου χαρίσω

Τι δρόμο πια να περπατώ

Πού θα με βγάλει η ιστορία μου με σένα

Όσο σ’ ακολουθώ;

Μιλάς πολύ, ζητάς πολλά

Βρες ένα τρόπο μια φορά

Την πάρλα να την σταματάς

Μιλάς πολύ, ζητάς πολλά

Δεν ξέρω τι να σου θυμίσω

Ποια μελωδία, ποιο ρυθμό

Με μουσική να ζωντανέψω

Τα λόγια που θα πω

Που θα με βγάλει η ιστορία μου με σένα

Όσο σ’ ακολουθώ;

Μιλάς πολύ, ζητάς πολλά

Βρες ένα τρόπο μια φορά

Την πάρλα να την σταματάς

Μιλάς πολύ, ζητάς πολλά

Λοιπόν καλύτερα, μια ώρα αρχύτερα

Να τελειώνουμε μια για πάντα

Δεν ήταν μπορετό να συνεχίσουμε

Κάναμε λάθη πολλά

Μιλάς πολύ, ζητάς πολλά

Βρες ένα τρόπο μια φορά

Την πάρλα να την σταματάς

Μιλάς πολύ, ζητάς πολλά (X 2)

https://www.youtube.com/watch?v=dtzz3BF2X-I

3 σκέψεις για το “Κύπρος 1990: Ο Αναστάζιο με διεθνές άκουσμα. Η Ευρώπη όμως δεν “άκουσε”.

  1. Αγαπητέ Δημήτρια διάβασα το ποστ σου για την συμμετοχή μου και χάρηκα γιατί διαπίστωσα ότι θα πρέπει να είχες κάνει ενδελεχή έρευνα για να γράψεις ένα έγκυρο άρθρο κάτι που θα σου πήρε και πολύ χρόνο. Το εκτιμώ πολύ και εύχομαι να σε γνωρίσω από κοντά. Το σώου μου συνεχίζει από τον περασμένο Ιούνιο ξανά αφού όλο το 2020 το πέρασα σε νοσοκομείο λόγω κοβιντ και τπ 2021 έκανα αποκατάσταση. Ινσταγκραμ anastazioartist με το ίδιο όνομα και στο youtube όπου έχω και βιντεακια από την ΝΥ 2019

    1. Αγαπημένε Αναστάζιο, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Σοκαριστήκαμε και στεναχωρηθήκαμε όλοι οι φαν με την περιπέτεια υγείας που είχες και με όλη την ταλαιπωρία που πέρασες. Σου εύχομαι να είσαι πάντα γερός, δυνατός και ακμαίος. Χαίρομαι πολύ που ξεκίνησες πάλι το σώου σου!

      1. καλησπερα Δημητριε μου σ ευχαριστω για την ομορφη απαντηση σου και τις ευχες για την υγεια μου, ενας απιστευτος αγωνας να ξαναπερπατησω και να επαναφερω την φωνη μου,λογω της τραχειοστομιας. Ως δωρο απο ψηλα δεχομαι την καθε μερα που ζω και δημιουργω ξανα. απο τον μαρτιο το one man show που κανω παιζει 2 μερες την βδομαδα στα Leonardo cypria bay every thursday, Leonardo Cypria Maris every friday kai sto Saint George Hotel Chloraka Paphos every wednesday and saturday . Εαν βρεθεις για οποιοδηποτε λογο Κυπρο θα χαρω να σε δω.Καλη χρονια και ευχομαι το 2023 να σου φερει τυχη και επαγγελματικη ανελιξη.φιλικα Ανασταζιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.