Eurovision 2020. Trivia για συνθέτες και στιχουργούς

Estimated read time 2 min read

Δάνεια από το εξωτερικό

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, συνθέτες και στιχουργοί από διάφορες χώρες, όπως η Ολλανδία (o Jeroen Swinnen για λογαριασμό της Ελβετίας, o Felix van Göns για την Αυστρία, ο Luuk van Beers για το Αζερμπαϊτζάν), η Δανία (ο Henrik Steen Hansen και η Nanna Bottos για τον Άγιο Μαρίνο, o Teo DK για την Κύπρο), η Γερμανία (οι Sebastian Metzner Rickards & Octavian Rasinariu για την Κύπρο), o Καναδάς (η Laurell Barker και ο Frazer Mac για την Πολωνία, η Sarah Lake για το Αζερμπαίτζάν), οι ΗΠΑ (οι στιχουργοί Michael Blue, Robert Stevenson και Sam Schummer για την Αλβανία, οι δημιουργοί Viky Red και Breyan Isaac για τη Ρουμανία, οι Connor, Riley & Toby McDonough, γνωστοί ως Βefore You Exit για την Φινλανδία, ο Alan Roy Scott για το Αζερμπαϊτζάν, η στιχουργός Alice Schroeder για τη Βόρεια Μακεδονία, οι δημιουργοί Catt Gravitt & Tom Shapiro για την Ιρλανδία), η Ιταλία (ο Luca Chiaravalli για το Βέλγιο), η Βόρεια Μακεδονία (ο Darko Dimitrov, συνθέτης της Αλβανικής συμμετοχής) και η Αυστραλία (O Alfie Arcuri για την Κύπρο) επιστρατεύονται για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Σουηδοβίζιον

Τη “μερίδα του λέοντος” έχουν οι Σουηδοί, ένα φαινόμενο που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Για να δούμε φέτος, σε πόσες και ποιες χώρες από τις 41 εμφανίζεται έστω και ένας Σουηδός δημιουργός.

  1. Γαλλία. Εδώ φιγουράρει ο John Lundvik (SWE 19), Σουηδός βρετανικής καταγωγής.
  2.  Γερμανία. 5 οι δημιουργοί, εκ των οποίων δύο Σουηδοί, ο Dag Lundberg και ο Jimmy Thorén.
  3.  Βουλγαρία. Διεθνής ομάδα και εδώ. Σουηδή είναι η Cornelia Wiebols.
  4.  Δανία: Είναι η πρώτη φορά που ο πολυγραφότατος Jimmy Jansson φτάνει στη Γιουροβίζιον (φέτος είχε 6 συμμετοχές στο Melodifestivalen που αποτελεί ρεκόρ), Μαζί του και η Linnea Deb.
  5.  Μολδαβία: Στους στίχους συναντούμε τη Sharon Vaughn, Αμερικανή που ζει στη Στοκχόλμη.
  6.  Εσθονία: Sharon Vaughn κι εδώ.
  7.  Ελλάδα: Sharon Vaughn κι εδώ.
  8.  Μάλτα: Δύο Σουηδοί, ο Dag Lundberg (ο ίδιος που είναι και στη Γερμανία) και ο Joacim Persson.
  9.  Σουηδία: οι Patrik Jean και Herman Gardarfve.

 

Άλλα Trivia

Εκτός Σουηδίας συναντάμε την Aminata (LΑΤ 15) να συνθέτει για τη χώρα της, όπως και την Ελληνίδα, αρμενικής καταγωγής, Αθηνά Μανουκιάν (ΑRΜ 20), αλλά και τον Kjetil Mørland (ΝΟR 15), μαζί με τον ποπ σταρ Christian Ingebrigtsen. Στους συνθέτες της γαλλικής συμμετοχής βρίσκουμε και τον Γαλλοισραηλινό Amir Haddad (FRA 16). Για τη Βουλγαρία συνθέτει και ο Φιλιππίνο-αυστριακός Lukas Oscar Janisch που κέρδισε το “The Voice Kids Germany” (2016). Αγνοούμε από που κατάγονται οι συνδημιουργοί του τσεχικού τραγουδιού Charles Sarpong & Rudy Ray. Στην πολυπληθή ομάδα της Μάλτας συναντάμε, εκτός από τους δύο Σουηδούς, έναν Αυστριακό, τον Sebastian Arman, τον Βούλγαρο Borislav Milanov, την Ελβετίδα, κροατικής καταγωγής Bernarda Brunovic (μάλιστα το τραγούδι υποβλήθηκε τόσο στην Κροατία, όσο στην Ελβετία), αλλά και τον Cesar Sampson (AUS 18). Οι μισοί από αυτούς συνέθεσαν το “If love was a crime” (BUL 16). Συνθέτης της συμμετοχής του Ισραήλ είναι ο Doron Medalie που έγραψε το “Toy” (ISR 18). Η Λιβανο-αρμένισσα Melanie Wehbe συνυπογράφει τη σουηδική συμμετοχή. H Laurell Barker, πέρυσι σημείωσε το εξής ρεκόρ: έγινε η πρώτη γυναίκα συνθέτης με τρεις συμμετοχές στην ίδια Γιουροβιζιον (του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Ελβετίας). Τη συμμετοχή της Αυστραλίας υπογράφουν οι DNA Songs (Anthony Egizii & David Musumeci) με διεθνείς συνεργασίες. Ο DJ Paco που συνυπογράφει την αρμενική συμμετοχή έχει υπογράψει πολλά ελληνικά τραπ κομμάτια, όπως το “Mama”!

Δημήτρης Κοντόπουλος εις τριπλούν

Ελληνικό χρώμα έχουν τρεις συμμετοχές, δια χειρός Δημήτρη Κοντόπουλου: στην Ελλάδα και τη Μολδαβία (μαζί με τον Philip Kirkorov-RUS 95) υπογράφει τη σύνθεση, ενώ στην Εσθονία την παραγωγή. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι τρεις συμμετοχές του Δημήτρη Κοντόπουλου διαγωνίζονται στον δεύτερο ημιτελικό και μάλιστα στο πρώτο μισό αυτού. Στο ελληνικό άσμα συμπράττει και η δημιουργική ομάδα Arcade (Αναστάσιος Ράμμος, Παύλος Μανώλης, Gabriel Russell, Diveno).

 Από τον Άγιο Μαρίνο στο Αζερμπαϊτζάν

Η ομάδα των δημιουργών του “Cleopatra”ή “Κλεοπάτρρρρρα”, πριν υποβάλει το τραγούδι στην κλειστή επιλογή του Αζερμπαϊτζάν, όπου και επελέγη να εκπροσωπήσει τη χώρα με τη φωνή της Samira Efendi, είχε υποβληθεί στον Άγιο Μαρίνο, μάλιστα το demo με τη φωνή της Senhit κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. Μια πληροφορία που είχε φτάσει σε εμάς ότι είχε δήθεν προταθεί στην Ήβη Αδάμου δεν ευσταθεί, όπως διευκρίνισε πολύ ευγενικά το ίδιο το ΡΙΚ, δια στόματος του κυρίου Μιχάλη Μαραθεύτη: “Με τη Ήβη δεν έγινε καμία συζήτηση για τραγούδι, εφόσον η ίδια για οικογενειακούς λόγους δεν θεωρούσε ότι φέτος θα μπορούσε να δεσμευτεί με όσα ο διαγωνισμός απαιτεί”.

About The Author

You May Also Like

More From Author