Έγινε το πρόσωπο της ημέρας: ο Βρετανός κριτής που έδωσε μηδέν στους ΑΒΒΑ

Έγινε το πρόσωπο της ημέρας: ο Βρετανός κριτής που έδωσε μηδέν στους ΑΒΒΑ

Το πρόσωπο της ημέρας 50 χρόνια μετά

Στις 5 Απριλίου, και στο πλαίσιο της εκπομπής “This Morning” του ITV1 έγινε αφιέρωμα στους ΑΒΒΑ. Καλεσμένοι ήταν δύο φαν, o Andrew, ο οποίος έχει ξοδέψει μια περιουσία, για να αποκτήσει αντικείμενα του γκρουπ και η Jane, η οποία έχει παρακολουθήσει συναυλίες τους σε όλον τον κόσμο. Κάποια στιγμή έγινε σύνδεση με τον Basil Herwald, δικηγόρο στο σήμερα και παρουσιαστή εδώ και 20 χρόνια ραδιοφωνικού προγράμματος εβραϊκού περιεχομένου – φοιτητή τότε, έναν από τους δέκα κριτές του Ηνωμένου Βασιλείου το 1974, η συνέντευξη του οποίου έχει γίνει μεγάλο θέμα στις βρετανικές εφημερίδες. Το γεγονός ότι δεν έδωσαν ούτε έναν βαθμό στους ΑΒΒΑ έχει σχολιαστεί μέσα στα χρόνια ποικιλοτρόπως.

Η μαρτυρία του Basil

Ερωτηθείς, εξήγησε ότι βρέθηκε στην επιτροπή, όταν διάβασε μια αγγελία στο πανεπιστήμιο, μέσω της οποίας το BBC έψαχνε άτομα για την επιτροπή. Πίστεψε ότι θα τους πλήρωναν τα έξοδα για να ταξιδέψουν στο Μπράιτον, αλλά τελικά τους είχαν στο Λονδίνο. Το κανάλι τούς έβαλε από τις 2 το μεσημέρι σε ένα υπόγειο, όπου παρακολούθησαν τις πρόβες, αλλά χωρίς να επιτρέπεται να ακούσουν οποιοδήποτε σχόλιο, για να μην επηρεαστούν. Μετά από ένα διάλειμμα, όπου συζήτησαν για τα τραγούδια και απόλαυσαν τα εδέσματα που προσέφερε το κανάλι, μαζεύτηκαν πάλι, για την τελική βραδιά. Είχαν μπροστά τους το πρόγραμμα με τους στίχους και τις παρτιτούρες, αλλά δεν άκουγαν ούτε την περιγραφή της παρουσιάστριας Katie Boyle, ούτε τη μετάδοση του BBC με τον σχολιασμό του David Vine (σ. σ. είναι εκείνος που αναφώνησε “Oh, it’s Napoleon!” μόλις είδε τον Σουηδό μαέστρο Sven-Olof Walldoff). Ανέφερε, επίσης, ότι η Γιουροβιζιον δεν ήταν τότε τόσο διαδεδομένο στο ευρύ κοινό γεγονός, υπήρχε αυστηρό dress-code για το κοινό, ενώ τα τραγούδια δεν είχαν ακουστεί από πριν (σ. σ. μεταδίδονταν, ωστόσο, τα βίντεο-κλιπ, αλλά φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος δεν τα είχε παρακολουθήσει), οπότε τα είδαν για πρώτη φορά εκείνη την ημέρα. Έδειξε και τη λίστα με τη σειρά εμφάνισης των τραγουδιών, όπως τους την έδωσε το BBC, για να ψηφίσουν. Στις πρόβες το είπαν στα Σουηδικά. Τους έκανε εντύπωση, λοιπόν, το ότι στον τελικό τραγούδησαν στα Αγγλικά. Ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν είναι ότι τους έδωσε 0 βαθμούς (nul points) η Βρετανία, απλά μοιράστηκαν οι βαθμοί σε άλλα τραγούδια (κάθε κριτής έδινε έναν και μόνο πόντο στο αγαπημένο του τραγούδι). Καθώς εμφανίστηκαν μετά από δύο άλλα γκρουπ (Ισραήλ, Γιουγκοσλαβία), δεν τους εντυπωσίασαν καθόλου! Υποστήριξε δε ότι ήταν το βραβείο με τον χειρότερο Μ.Ο. βαθμολογίας όλων των εποχών…

Η καταγγελία του Björn Ulvaeus

Το 2021 ο Björn Ulvaeus μίλησε για συνωμοσία και πονηρή βαθμολογία εκ μέρους της Βρετανίας, προκειμένου να κερδίσει το φαβορί που δεν ήταν άλλο από την Olivia Newton-John. H ίδια, από την πλευρά της, είχε εκμυστηρευτεί στη Frida, με την οποία απέκτησαν μακροχρόνια φιλία, ότι ήταν σίγουρη για τη νίκη των ΑΒΒΑ, κάτι που ελάχιστοι πίστευαν πως θα συνέβαινε.

“Οι Βρετανοί είναι οι πρώτοι που μας αγκάλιασαν μετά από τη νίκη, άρα η επιτροπή πρέπει να ήταν πολύ πονηρή, καθώς είναι κάπως περίεργο το ότι μάς έδωσαν μηδέν βαθμούς. Ακούγεται σαν να προσπαθούσαν να κάνουν κάτι πονηρό” δήλωσε τότε ο Björn Ulvaeus, “ανάβοντας φωτιές”.

Μάλιστα τότε, σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC κλήθηκε ξανά ο Basil, ο οποίος μίλησε με το μέλος των ΑΒΒΑ και -τον “έβαλε στη θέση του” όπως είπε, καθότι του εξήγησε ότι δεν υπήρχε καμία συνεννόηση να “μαυρίσουν” τη Σουηδία και ότι το κάθε μέλος της επιτροπής είχε το δικό του προσωπικό γούστο… Λίγες μέρες μετά υποστήριξε τα ίδια στο τηλεοπτικό πρόγραμμα “ΑΒΒΑ’s Millions”. Σε συνέντευξη του 2021 στην “Jewish Telegraph”, ο συγκεκριμένος κριτής ισχυρίστηκε πως έδωσε την ψήφο του στο ιστορικό τραγούδι της Πορτογαλίας E depois do adeus, το οποίο λειτούργησε ως σινιάλο για την έναρξη της “Επανάστασης των γαρυφάλλων” που έριξε τη χούντα. Θεωρεί λοιπόν ότι συνέβαλε κι αυτός κατά κάποιον τρόπο στο εν λόγω γεγονός. Πάντως, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ψήφισε καθόλου την Πορτογαλία!

https://www.facebook.com/jewishtelegraph/photos/a.10150360181797832/10158556364757832/?type=3

Δείτε την προχθεσινή συνέντευξη του Basil εδώ:

4 σκέψεις για το “Έγινε το πρόσωπο της ημέρας: ο Βρετανός κριτής που έδωσε μηδέν στους ΑΒΒΑ

  1. ….Μόνο που το Ηνωμένο Βασίλειο το 1974 δεν είχε ψηφίσει καθόλου την Πορτογαλία. 5 κριτές ψήφισαν την Ιταλία, 2 το Ισραήλ, 1 την Ιρλανδία, 1 την Φινλανδία και 1 την Ελβετία….. Μάλλον δεν θυμάται καλά….

    1. Μάλλον δεν άκουσε τη συνέντευξη του Basil ούτε αυτός που έγραψε το άρθρο ούτε εσείς πoυ σχολιάσατε. Δεν ανέφερε καν την Πορτογαλία. Είπε ακριβώς στο 3:57 πως έδωσαν την ίδια βαθμολογία που ανέφερες, δηλ. 5 κριτές ψήφισαν την Ιταλία, 2 το Ισραήλ, 1 την Ιρλανδία, 1 την Φινλανδία και 1 την Ελβετία.

      1. Την άκουσα όλη την τωρινή συνέντευξη, το περιεχόμενο της οποίας αποδελτίωσα, για να γράψω το άρθρο. Δεν λέει τίποτα για την Πορτογαλία. Το ισχυρίστηκε σε παλιότερη συνέντευξή, στην Jewish Telegraph. Θα το διευκρινίσω στο άρθρο, για να μην υπάρχει αυτή η παρανόηση. Για του λόγου το αληθές, μπορείτε να δείτε εδώ:
        https://www.facebook.com/jewishtelegraph/photos/a.10150360181797832/10158556364757832/?type=3

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.