Νικήτρια στη Junior Eurovision -για 4η φορά- η Γεωργία, με τον Andria Putkaradze!

Estimated read time 3 min read

Αντί εισαγωγής

Απόψε πραγματοποιήθηκε ο 22ος διαγωνισμός τραγουδιού της Junior Eurovision στο Caja Mágica (= Μαγικό κουτί) στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, την Μαδρίτη, με την μεγάλη επιστροφή της Κύπρου στον διαγωνισμό μετά από 7 χρόνια. Παρόλο που κέρδισε η Γαλλία, η EBU δεν την άφησε να διοργανώσει για τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια, οπότε ο διαγωνισμός πέρασε στη δεύτερη χώρα, μόλις αποδέχθηκε την πρόσκληση. Επομένως η είδηση που γράφουν κάποιοι ότι δηλαδή η Γαλλία αρνήθηκε να αναλάβει, δεν ισχύει. Μετείχαν 17 χώρες, μετά από την επιστροφή του Αγίου Μαρίνου και την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Πραγματικά όμορφη και μαγική βραδιά, ένα υπέροχο θέαμα για μικρούς και μεγάλους. Μπράβο στην Ισπανία!

Οι παρουσιαστές

Παρουσιαστές του αποψινού show ήταν η Ruth Lorenzo, εκπρόσωπος της Ισπανίας στην Eurovision 2014 με το Dancing In The Rain (9η θέση), η Melani García Gaspar η οποία κατέλαβε την 3η θέση στην Junior Eurovision 2019 με το τραγούδι Marte, και ο ηθοποιός / μοντέλο Marc Clotet. Ένθερμο το κοινό στο κατάμεστο στάδιο Η σκηνοθεσία αποτυπώνει όμορφα τον παλμό. Κάθε τραγούδι είναι έξυπνα στημένο και πλαισιώνεται στο φόντο με γραφικά.

Η έναρξη της βραδιάς

To show ξεκίνησε με ένα εισαγωγικό φιλμάκι, όπου παιδάκια θαυμάζουν αξιοθέατα της Ισπανίας και της Γαλλίας. Ένα μεγάλο λουλούδι ανοίγει επί σκηνής και βλέπουμε την περσινή νικήτρια του διαγωνισμού για την Γαλλία, Zoé Clauzure με το Cœur αλλά και την περσινή εκπρόσωπο της Ισπανίας στον διαγωνισμό Sandra Valero, η οποία κατέλαβε την δεύτερη θέση με το Loviu, σε ένα νέο άσμα, το Let’s Bloom. Γίνεται η παρέλαση των χωρών με τις σημαίες. Μαζί τους στη σκηνή η μοναδική νικήτρια της Junior Eurovision για την Ισπανία, María Isabel (María Isabel López Rodríguez), καταξιωμένη τραγουδίστρια πλέον, η οποία είπε 20 χρόνια πριν τη μεγάλη επιτυχία Antes muerta que sencilla. Πριν από κάθε χώρα υπήρχε καρτ-ποστάλ με animation που εναλλάσσονταν με εικόνες της καθημερινότητας των παιδιών (στην αίθουσα χορού, τη βιβλιοθήκη, την πόλη, τη φύση, τη θάλασσα, την παιδική χαρά, το δωμάτιο με το μουσικό όργανο που παίζει το καθένα κλπ.), κάτι εντελώς πρωτότυπο που δεν το έχουμε ξαναδεί. Το όνομα της χώρας και η σημαία εμφανίζονται μέσα σε ένα άνθος.

Οι αποψινοί διαγωνιζόμενοι

  1. Ιταλία: Simone Grande “Pigiama party”. Παρακολουθούμε το αστείρευτο κέφι των παιδιών που κάνουν πυζάμα πάρτυ, ένα τραμπολίνο επί σκηνής, μια έπαυλη στο φόντο και στιβαρή φωνή από τον Simone, με μπλε ηλεκτρίκ σακάκι και τα υπόλοιπα παιδιά στα λευκά. Ένα χαρωπό ξεκίνημα.
  2. Εσθονία: Annabelle “Tänavad”. Στα ροζ, πλαισιωμένη από δύο χορεύτριες κι έχοντας τη Νέα Υόρκη για φόντο. Εικόνες κίνησης στον δρόμο και μωβ φωτισμοί. Πριν το φινάλε πέφτουν πολύχρωμα κομφετί.
  3. Αλβανία: Nikol Çabeli “Vallëzoj”. Επίσης στα ροζ, με άνθη κεντημένα πάνω στο φόρεμά της, η Νικόλ τραγούδησε και χόρεψε αυτό το βαλσάκι. Εικόνες λουλουδιών τόσο στο πάτωμα, όσο και στο φόντο. Μας άρεσαν οι κορώνες στο τέλος.
  4. Αρμενία: Leo “Cosmic Friend”. Τέσσερεις χορευτές και ο Λέο πάνω σε μια πλατφόρμα, ντυμένοι με κάτι σαν διαστημικές στολές. Στο φόντο φιγουράρουν πλανήτες, αφού το τραγούδι αναφέρεται σε έναν εξωγήινο φίλο. Πυροτεχνήματα προς το τέλος και ένα “Thank you Earth” να διαγράφεται από πίσω.
  5. Κύπρος: Maria Pissarides “Crystal Waters”. Η Μαρία -με ασημί κοσμήματα και μπιχλιμπίδια- αλλά και οι χορεύτριες είναι ντυμένες στα λευκά. όπως είναι φυσικό, το στοιχείο του νερού επικρατεί. Στη γέφυρα κάνουν ένα ξέφρενο χορευτικό. Διάφορα χρώματα εναλλάσσονται, ενώ επιστρατεύονται και πυροτεχνήματα. Στο διαφημιστικό διάλειμμα (το οποίο δεν βλέπουν οι θεατές στη διαδικτυακή μετάδοση παρά μόνο στις εθνικές τηλεοράσεις), οι παρουσιαστές ξεσηκώνουν το κοινό.
  6. Γαλλία: Titouan “Comme ci comme ça”. Κρεμ ένδυμα, με κεντημένα αστέρια, ένα κλειδί του σολ, μια καρδιά και έναν ήλιο. Πέντε χορευτές που κρατούν μουσικά όργανα διατρέχουν τη σκηνή. Ένα τραγούδι για τη διαφορετικότητα. Ασπρόμαυροι φωτισμοί.
  7. Βόρεια Μακεδονία: Ana and Aleksej “Marathon”. Πριν καόμα τελειώσει το φιλμάκι βλέπουμε ξαφνικά τη Ruth Lorenzo στο green room (κάποιο τεχνικό πρόβλημα μάλλον…). Ολοκληρώνεται η καρτ-ποστάλ. Η λέξη “Run” εμφανίζεται πολλές φορές από πίσω. Τα δύο παιδιά είναι ντυμένα στα μαύρα, τα γκρι και τα ροζ. Διάφορα χρώματα εναλλάσσονται σε ένα γραφικό που θυμίζει πίστα σλάλομ. Άλλοτε βγαίνει ο έναστρος ουρανός.
  8. Πολωνία: Dominik Arim “All Together”. Στα μπεζ ο Ντόμινικ, ο οποίος φορά ένα τεράστιο κασκώλ, αλλά και οι τέσσερεις χορεύτριες. Από πίσω εμφανίζονται θαυμάσιες εικόνες της φύσης, οι οποίες προκαλούν τα θετικά επιφωνήματα του κοινού. Εικόνες από την κάμερα στο ταβάνι με τα παιδιά σε σχηματισμό. Στο τέλος βλέπουμε την εικόνα του Ντόμινικ να μεγαλώνει μέχρι τη γεροντική ηλικία.
  9. Γεωργία: Andria Putkaradze “To My Mom”. Ένα τραπέζι με δύο καρέκλες, ένας χορευτής που μοιάζει με τον τραγουδιστή, τεχνητό χιόνι να πέφτει και εικόνες με τη μητέρα του να προβάλλονται. Εξαιρετική φωνή και τρυφερή ερμηνεία.
  10. Ισπανία: Chloe DelaRosa “Como la Lola”. Πολλά χρώματα και απίστευτη ενέργεια από τα πέντε κορίτσια. Κάποια στοιχεία του τραγουδιού μάς θύμισαν τόσο εκείνο της María Isabel, όσο και εκείνο του Rodolfo Chikilicuatre. Μια κατασκευή με έναν κύκλο στη μέση, καθώς και ένα πλαίσιο από πίσω με την εικόνα της τραγουδίστριας ολοκληρώνουν την παρουσίαση.
  11. Γερμανία: Bjarne “Save the Best for Us”. Τέσσερα κορίτσια κι ένα αγόρι τον πλαισιώνουν, μαζί με όμορφες πολύχρωμες εικόνες σε animation. Ήταν κάπως τρακαρισμένος. Οι χαμηλές του δεν ήταν και τόσο καλές, ωστόσο τα σημεία όπου έμπαινε η ηχογραφημένη χορωδία ήταν υπέροχα. Καλή η κορώνα στο τέλος. Δεύτερο διαφημιστικό διάλειμμα, με τη Ruth Lorenzo στο green room να κάνει ερωτήσεις στο κοινό. Όλοι μαζί οι παρουσιαστές το ξεσηκώνουν.
  12. Ολλανδία: Stay Tuned “Music”. Άσπρα, πράσινα και ροζ για τα κορίτσια, ένα πολύχρωμο σακάκι για το αγόρι. Ένα πύργος με φώτα από πίσω, ο οποίος έγραφε “Music”. Σε πολλά σημεία το τραγούδι έκανε “κοιλιά”. Στήλες με καπνούς και πλάνα από τους υπόλοιπους καλλιτέχνες στο green room.
  13. Σαν Μαρίνο: Idols SM “Come noi”. Πέτσινα από πάνω, μαύρα παντελόνια και καρώ μπλούζες δεμένες στη μέση από κάτω. Κάπως ασυντόνιστα τα κορίτσια… Διάφορα σχήματα και χρώματα στα γραφικά.
  14. Ουκρανία: Artem Kotenko “Hear Me Now”. Λευκά και ασημί ρούχα για τον ίδιο και τους χορευτές. κρατούν κάτι πλαίσια και εμφανίζονται μέσα σε αυτά. Στο φόντο διάφοροι φωτισμοί, αλλά και τα ίδια τα πλαίσια κάποια στιγμή. Δυναμική εμφάνιση και φωνή, αλλά ίσως λίγο υπερβολική (στο τέλος συγκινήθηκε, όπως ο Kobi Marimi). Θα δείξει…
  15. Πορτογαλία: Victoria Nicole “Esperança”. Η ίδια στο πιάνο και από πίσω καπνοί. Είναι ντυμένη στα πράσινα, με κεντημένα άνθη. Σηκώνεται και είναι μόνη στη σκηνή. Το φόντο έχει και αυτό καπνούς. Αέρας φυσάει τα μαλλιά της… Φτάνει σε πάρα πολύ ψηλές, οπερατικές, νότες!
  16. Ιρλανδία: Enya Cox Dempsey “Le chéile”. Τι μπιχλιμπίδι και κακό! Τύφλα να’χει η Salomé! Μαζί της τέσσερεις χορεύτριες, οι οποίες επίσης σε αποχρώσεις σωμόν/μωβ φόρεσαν “την Άρτα και τα Γιάννενα”. Εναλλαγές χρωμάτων από πίσω. Το “Νanana” εμφανίζεται και στο πάτωμα και στο φόντο.
  17. Μάλτα: Ramires Sciberras “Stilla ċkejkna”. Μόνος στο κέντρο της σκηνής, ντυμένος στα μαύρα με στρας, κρατά ένα φως. Ένας πυρακτωμένος κύκλος εμφανίζεται από πίσω. Πλάνα από την κάμερα στο ταβάνι. Τεχνητό χιόνι στα μαλλιά του. Πολύ εκφραστικός. Ψεύτικα πυροτεχνήματα. Εικόνες από τον ίδιο με τους θετούς γονείς του. Η μητέρα του στο κοινό κλαίει… Πληροφορίες για κάθε καλλιτέχνη μπορείτε να βρείτε στα ξεχωριστά αφιερώματα που έχουμε κάνει.

Το διάλειμμα και η μέθοδος ψηφοφορίας

Οι παρουσιαστές εξηγούν πώς θα ψηφίσει ο κόσμος και αμέσως ξεκινά η διαδικασία, ενόσω προβάλλεται το recap. Τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν κατά 50% από τις βαθμολογίες των επιτροπών των χωρών που διαγωνίζονται και κατά 50% από την βαθμολογία του κοινού. Τα τελευταία χρόνια η ψηφοφορία του κοινού είναι διαφορετική στην Junior Eurovision από την Eurovision, καθώς έχουν την δυνατότητα οι fans να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια από όποια χώρα και να βρίσκονται και όχι μόνο από τις διαγωνιζόμενες. Τρία τραγούδια μπορούσε να ψηφίσει κάθε τηλεθεατής, με την πρώτη φάση διαδικτυακής ψηφοφορίας να γίνεται τις προηγούμενες μέρες και τη δεύτερη απόψε. Στο διάλειμμα εμφανίστηκε το χορευτικό νούμερο “Time to Bloom” με πρωταγωνίστρια την Anastasia Russo, χορογραφημένο από τον Borja Rueda. Δεύτερο recap. Κλείνει η ψηφοφορία. Ακολούθησε ο Ισπανός ερμηνευτής Abraham Mateo που κάνει τεράστια καριέρα στη χώρα του, αλλά και τη Λατινική Αμερική, στο Maníaca (διασκευή του She is a maniac από την ταινία “Flashdance” του 1983). Μαζί του πρώτα gospel χορωδία και μετά χορευτές. Φωνάρα! Μίνι συνέντευξη από τη Zoé Clauzure, η οποία έφερε πέρυσι την 3η νίκη της Γαλλιας στη Junior Eurovision, μέχρι να καταμετρηθούν οι ψήφοι!

Η ψηφοφορία

‘Ενα “Good to Go” δίνει το έναυσμα. Ξεκινά η ψηφοφορία των επιτροπών (δύο παιδιά και τρεις ενήλικες ανά χώρα). Εμφανίζονται πρώτα οι άσοι, μετά τα δυάρια κ.ο.κ. μέχρι και τα δεκάρια, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί! Κάθε φορά μάς δείχνουν ποια χώρα προηγείται. Γαλλία, Ουκρανία και Πορτογαλία είναι στο Τοπ 3 μετά από τα 10άρια. Τότε βγαίνει ο εκπρόσωπος κάθε χώρας σε μαγνητοσκοπημένο βιντεάκι για το 12άρι. Η “υπερδύναμη της Junior” Γεωργία σάρωσε στα 12άρια της επιτροπής (144 βαθμοί μόνο από τα 12άρια)! 180 η Γεωργία, 122 η Ουκρανία, 103 η Γαλλία. Ακολουθεί το κοινό με τη διαδικτυακή ψηφοφορία. Ξεκινούν, όπως και στη Eurovision, από τη χαμηλότερη ψηφοφορία, όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Το κοινό εκτόξευσε την Πορτογαλία, όχι όμως και τη Γεωργία, η οποία είχε ωστόσο ήδη λάβει δώδεκα από τα δεκαεπτά διαθέσιμα 12άρια!

13η η Κύπρος, με 60 βαθμούς συνολικά.

213 η Πορτογαλία (2η), 203 η Ουκρανία (3η).

Νικήτρια χώρα -για τέταρτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού- η Γεωργία, με 239 πόντους!!!! Για τον Andria Putkaradze μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η μετάδοση κράτησε ακριβώς δύο ώρες, ούτε λεπτό παραπάνω!

Μείνετε συντονισμένοι στον Infe Greece. Αύριο θα ακολουθήσουν τα πολυαγαπημένα trivia!!!

+ There are no comments

Add yours