Ελλάδα: Ξεκίνησε η υποβολή συμμετοχών για τον Εθνικό Τελικό – Ποιοι καλλιτέχνες φαίνεται να ενδιαφέρονται;

Ελλάδα: Ξεκίνησε η υποβολή συμμετοχών για τον Εθνικό Τελικό – Ποιοι καλλιτέχνες φαίνεται να ενδιαφέρονται;

H EΡΤ με σημερινή της ανακοίνωση καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες προκειμένου να διεκδικήσουν την συμμετοχή τους στον Ελληνικό Εθνικό Τελικό, μέσω του οποίου θα επιλεγεί η συμμετοχή της Ελλάδας για την Eurovision 2025.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΡΤ λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν το τραγούδι τους από σήμερα 18 Οκτωβρίου μέχρι την Κυριακή 10 Νοεμβρίου ώρα 24:00. Η φόρμα υποβολής συμμετοχών βρίσκονται στον παρακάτω σύνδεσμο.

Οι υποψήφιοι πρέπει να στείλουν τα στοιχεία τους, το τραγούδι τους σε mp3, τα ονόματα και τα βιογραφικά των ερμηνευτών, των συνθετών και των στιχουργών. Τα τραγούδια μπορεί να τα υποβάλει δισκογραφική εταιρεία, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο ο υποψήφιος καλλιτέχνης να ανήκει σε δισκογραφική.

Κάθε υποψήφιος ερμηνευτής πρέπει να είναι άνω των 16 ετών, και θα πρέπει να έχει Ελληνική υπηκοότητα ή να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα ή να έχει ελληνική καταγωγή τουλάχιστον από τον ένα γονέα. Κάθε ερμηνευτής μπορεί να στείλει μόνο ένα τραγούδι, ενώ ένας δημιουργός (ο οποίος μπορεί να κατάγεται από οπουδήποτε) μέχρι 2. Επίσης ο κύριος ερμηνευτής δεν επιτρέπεται να αλλάξει σε κανένα στάδιο επιλογής, ενώ δεν επιτρέπεται οι υποψήφιοι καλλιτέχνες και τα υποψήφια τραγούδια να λάβουν μέρος σε εθνικές επιλογές άλλων χωρών.

Τα τραγούδια πρέπει να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική γλώσσα, ενώ η διάρκεια τους μέχρι 3 λεπτά. Οι στίχοι και η μουσική, συμπεριλαμβανομένου και του τυχόν τίτλου των τραγουδιών, δεν πρέπει να έχουν κυκλοφορήσει στο εμπόριο και να έχουν παρουσιασθεί δημόσια, ούτε να
έχουν δημοσιοποιηθεί (δημοσιευθεί ή γνωστοποιηθεί στο κοινό) με οποιονδήποτε τρόπο και
μέσο, εν όλω ή εν μέρει, από τους συμμετέχοντες ή από οιονδήποτε τρίτο πριν την 1η
Σεπτεμβρίου 2024, και σε κάθε περίπτωση πριν από την τελική ανακοίνωση της «Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.»
των τραγουδιών που θα συμμετάσχουν στον Εθνικό Τελικό, της «Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.» έχουσας το
δικαίωμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, αποκλεισμού του συγκεκριμένου τραγουδιού από
τη διαδικασία επιλογής. Από την απαγόρευση δημοσιοποίησης εξαιρούνται τα μέσα της
«Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.».

Η Ελληνική εθνική επιλογή θα αποτελείται από 2 φάσεις αξιολόγησης. Στην Α’ Φάση μια κριτική επιτροπή αποτελούμενη από 5 άτομα με αποδεδειγμένο μουσικό υπόβαθρο οι οποίοι δεν θα εργάζονται σε δισκογραφικές, ούτε θα έχουν κάποια σχέση επαγγελματική ή άλλης φύσεως με κάποιον υποψήφιο, θα επιλέξουν μέχρι 12 τραγούδια καθώς και 3 αναπληρωματικά για τον τελικό. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αυτής, δεν θα γνωρίζουν τα ονόματα των υποψηφίων καλλιτεχνών. Τα 12(?) τραγούδια του τελικού θα ανακοινωθούν από την ΕΡΤ κατά την απόλυτη διακριτική της
ευχέρεια ως προς το χρόνο και τον τρόπο. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής δεν θα γίνουν γνωστά μέχρι το τέλος του εθνικού τελικού.

Η Β’ Φάση αξιολόγησης είναι ουσιαστικά ο εθνικός τελικός, οι μέχρι 12 υποψήφιοι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν ζωντανά την συμμετοχή τους με playback μουσική, ενώ πάνω στην σκηνή θα επιτρέπονται μέχρι 6 άτομα (όπως ακριβώς στην Eurovision). Η σειρά εμφάνισης των καλλιτεχνών θα προκύψει από κλήρωση. Τα αποτελέσματα του τελικού θα διαμορφωθούν κατά 50% από το televoting, κατά 25% από μια εγχώρια κριτική επιτροπή, και κατά 25% από μια διεθνή κριτική επιτροπή, όπου τα μέλη της θα προέρχονται από χώρες του εξωτερικού. Το κοινό θα ψηφίσει τα πρώτα 10 τραγούδια με βαθμολογία (24-20-16-14-12-10-8-6-4-2) ενώ οι άλλες δύο επιτροπές με το κλασικό σύστημα Eurovision (12-10-8-7-6-5-4-3-2-1). Σε περίπτωση ισοβαθμίας νικητής αναδεικνύεται ο υποψήφιος με την μεγαλύτερη βαθμολογία στο κοινό, ενώ αν για κάποιο λόγο ακυρωθεί η βαθμολογία του κοινού, η εγχώρια επιτροπή επικρατεί της διεθνούς στην ισοβαθμία. Οι υποψήφιοι καλλιτέχνες από την ημέρα της ανακοίνωσης τους μέχρι την ημέρα του εθνικού τελικού, δεν επιτρέπεται να βγουν σε άλλο μέσο εκτός της ΕΡΤ.

Ποιοι καλλιτέχνες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιάννη Πουλόπουλου, μερικοί γνωστοί καλλιτέχνες οι οποίοι σκέφτονται να λάβουν μέρος είναι οι εξής:

  • Evangelia
  • Marseaux
  • Trannos
  • Ιαν Στρατής
  • Γιάννης Χατζηγεωργίου
  •  Θάνος Λάμπρου
  • Τάνια Μπρεάζου
  • Νίκος Γκάνος
  • Daphne Lawrence
  • Χοροσταλίτες
  • Κώστας Αγέρης

Ενώ συζητείται το όνομα του Σάκη Ρουβά για την παρουσίαση του εθνικού τελικού. Θυμίζουμε πως ο Σάκης Ρουβάς είχε παρουσιάσει την Eurovision 2006 της Αθήνας μαζί με την Maria Menounos.

About The Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.