Eurovision 2017: Οι υποψήφιες πόλεις

Estimated read time 1 min read

Αφού η Ουκρανία αποδέχτηκε την διοργάνωση του διαγωνισμού της Eurovision για το 2017 μετά την νίκη της Jamala και του τραγουδιού “1944”, η υπεύθυνη την Ουκρανικής τηλεόρασης NTU, Viktoria Romanova, δήλωσε πως θα συναντηθεί με τους υπεύθυνους της EBU για να συζητήσουν τις τεχνικές λεπτομέριες του διαγωνισμού, η Romanova ανακοίνωσε επίσης ότι η πόλη που θα διοργανώσει τον διαγωνισμό του 2017 θα ανακοινωθεί μετά το καλοκαίρι. 7 Ουκρανικές πόλεις έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους μέχρι στιγμής, ας τις εξετάσουμε μια προς μια:

1. Κίεβο: To Κίεβο είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με πληθυσμό 2.900.920 κατοίκους, είναι η πόλη που διοργάνωσε τον διαγωνισμό του 2005 όπου και νίκησε η Έλενα Παπαρίζου, καθώς και την Junior Eurovision του 2009. Η πόλη του Κιέβου λόγο του μεγέθους της και των υποδομών της είναι το μεγάλο φαβορί για την ανάληψη του διαγωνισμού, 3 στάδια προτάθηκαν από την συγκεκριμένη πόλη:
α. Palace of Sports: Έχει χωρητικότητα 10000 θεατών και είναι το στάδιο που φιλοξένησε την Eurovision του 2005 όπως και την Junior Eurovision του 2009. Χτίστηκε το 1960 και φιλοξενεί αγώνες αθλημάτων εσωτερικού χώρου (πχ μπάσκετ, βόλλεϋ) και έχει φιλοξενήσει συναυλίες αρκετά μεγάλων καλλιτεχνών.
β. Olimpiyskiy National Sports Complex: Έχει χωρητικότητα 70050 θεατών, είναι το στάδιο που επιθυμεί ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitali Klitschko, να διεξαχθεί ο διαγωνισμός του 2017. Είναι το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας, χτίστηκε το 1923, με αρκετές ανακαινίσεις έκτοτε, φιλοξένησε τον τελικό του Euro 2012 που διεξάχθηκε από την Πολωνία και την Ουκρανία, και αν επιλεγεί θα είναι το μεγαλύτερο στάδιο που θα έχει φιλοξενήσει ποτέ τον διαγωνισμό. Το μειονέκτημα του είναι το γεγονός ότι σαν ποδοσφαιρικό στάδιο που είναι, δεν έχει οροφή, κάτι που είναι απαραίτητο για τον διαγωνισμό.
γ. International Exhibition Centre: Έχει χωρητικότητα 10000 θεατών και χρησιμοποιείται κυρίως για εκθέσεις αλλά έχει εμπειρία και από μουσικά φεστιβάλ.

2.Cherkasy: Το Cherkasy είναι μια πόλη στην δυτική όχθη του Δνειπήρου, του μεγαλύτερου ποταμού στην Ευρώπη και βρίσκεται στα κεντρικά της χώρας, η πόλη έχει πληθυσμό 286.037 κατοίκους. Το κεντρικό στάδιο της πόλης που είναι υποψήφιο έχει χωρητικότητα 10321 θεατές, φιλοξενεί ποδοσφαιρικούς αγώνες και όπως η πλειοψηφία των ποδοσφαιρικών γηπέδων, δεν έχει οροφή.

3.Dnipropetrovsk: Το Dnipropetrovsk είναι η 4η σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας με 979.046 κατοίκους, βρίσκεται στην κεντρική Ουκρανία στις όχθες του ποταμού Δνείπηρου από τον οποίο πήρε και το όνομα της. Η πόλη θέτει υποψηφιότητα με τo Dnipro-Arena, ένα ποδοσφαιρικό στάδιο 31.000 θέσεων χτισμένο το 2005, έχει φιλοξενήσει πολλούς διεθνείς Ευρωπαϊκούς αγώνες.

4.Kherson: Το Kherson είναι μια πόλη της νότιας Ουκρανίας αρκετά κοντά στην Κριμαία, έχει πληθυσμό 333.737 κατοίκους, είναι η μόνη υποψήφια πόλη που δεν έχει διαλέξει ακόμα το στάδιο της με το οποίο θα θέσει υποψηφιότητα.

5.Lviv: Το Lviv είναι μια πόλη της δυτικής Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, είναι η 7η σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας με 729.429 κατοίκους. Το υποψήφιο στάδιο της πόλης είναι το Arena Lviv το οποίο έχει χωρητικότητα 34.915 θεατών, κατασκευάστηκε το 2011 για τις ανάγκες του Euro 2012 του οποίο φιλοξένησε 3 αγώνες.

6.Οδησσός: H Οδησσός είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με πληθυσμό 1.003.705 κατοίκους και είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, την αποκαλούν συχνά και ως το μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας. Η Οδησσός βρίσκεται στην νοτιο-δυτική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Μολδαβία και στις ακτές της Μαύρης θάλασσας, όπως αποκαλύπτει και το Ελληνικότατο όνομα της δημιουργήθηκε από Έλληνες αποίκους τον 6ο αιώνα προ Χρισού. Η Οδησσός είναι υποψήφια με το Chornomorets Stadium, ένα ποδοσφαιρικό στάδιο με χωρητικότητα 34.164 θεατών.

7.Vinnytsia: H Vinnytsia είναι μια πόλη με 372.484 κατοίκους και βρίσκεται στην Δυτικο-Κεντρική Ουκρανία, λίγο βορειότερα από τα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας. Η πόλη θέτει υποψηφιότητα με το κεντρικό της στάδιο το οποίο έχει χωρητικότητα 14.000 θέσεων.

Πάντως όλα τα υποψήφια στάδια με εξαίρεση τα 2 κλειστά του Κιέβου, είναι ανοιχτά χωρίς οροφή, κάτι που ίσως αποτελέσει πρόβλημα για την επιλογή τους καθώς πάντα η Eurovision διεξαγόταν σε κλειστά στάδια συνήθως, με μοναδική εξαίρεση το στάδιο Parken που φιλοξένησε τον διαγωνισμό της Κοπεγχάγης το 2001.