50 χρόνια η Ελλάδα στη Eurovision. Μέρος Β’: 1984-1993

Estimated read time 2 min read

1985 – «Μοιάζουμε» – Τάκης Μπινιάρης

Η δεύτερη δεκαετία της ελληνικής συμμετοχής στο διαγωνισμό της Eurovision πρακτικά ξεκινάει το 1985, μιας και την προηγούμενη χρονιά η χώρα μας απείχε από το διαγωνισμό (πληροφορίες και παραλειπόμενα μπορείτε να δείτε εδώ). Το τραγούδι που στάλθηκε στο Γκαίτεμποργκ της Σουηδίας και έλαβε τη 16η θέση ήταν το «Μοιάζουμε» σε ερμηνεία του Τάκη Μπινιάρη, με ωραία ενορχήστρωση και σε στίχους και μουσική του ιδίου και της Μάρως Μπιζάνη.  Eπίκαιρο όσο ποτέ, μιλούσε για ενα ζευγάρι που, παρόλη την ταξική διαφορά τους, ο έρωτας του συνθλίβει τα τείχη της κοινωνίας. Η Ελλάδα εισέρχεται σε δεύτερη τετραετία ΠΑΣΟΚ, τα παλιά στερεότυπα σιγά σιγά αποδομούνται, και όλα είναι πλέον δυνατά… Επί σκηνής οι πανέμορφες Αλκμήνη Κασσιώτου, Ντορίτα Στέρη, Ελένη Οικονομίδου και Ρούλα Κατσαρού. Τα αποτελέσματα έδωσε η Ειρήνη Γαβαλά. Μαέστρος ο Χάρης Ανδρεάδης.

1986 – «Wagon-lit» – Πωλίνα

Ο διαγωνισμός έγινε στο Bergen της Νορβηγίας, και το τραγούδι που ήταν να εκπροσωπήσει την Ελλάδα ήταν το «Wagon-lit», με ερμηνεύτρια την Πωλίνα, σε στιχους Φιλιππου Νικολάου και μουσική Χάρη Χαλκίτη. Δυστυχώς, η συμμετοχή της Ελλάδας αποσύρθηκε, προς αποφυγή προσβολής του εγχώριου θρησκευτικού συναισθήματος, όταν έγινε αντιληπτό ότι ο διαγωνισμός συνέπεφτε με το Μεγάλο Σάββατο της Ορθοδοξίας.

1987 – «Stop» – Bang

H ελληνική συμμετοχή, με ένα έξυπνο, πιασάρικο ποπ τραγούδι σε στίχους-μουσική του Θάνου Καλλίρη και Βασίλη Δερτιλή έλαβε 64 πόντους και κατέκτησε τη 10η θέση, στο διαγωνισμό που έγινε στις Βρυξέλλες. Μεγάλος νικητής της βραδιάς βγήκε η Ιρλανδία με το “Hold Me Now” του Johnny Logan, ο οποίος είχε ήδη κερδίσει το 1980, καθιστώντας τον τον πρώτο τραγουδιστή που να έχει κερδίσει το διαγωνισμό δύο φορές. Στα φωνητικά η Κατερίνα Καλλίρη, αδελφή του Θάνου, η Μαριάνα Ευστρατίου και η Τερέζα. Μαέστρος ο Γιώργος Νιάρχος. Στα αποτελέσματα η Ειρήνη Γαβαλά.

1988 – «Clown» – Αφροδίτη Φρυδά

Η ελληνική αποστολή ταξίδεψε στο Δουβλίνο και με το τραγούδι “Clown” σε σύνθεση Δημήτρη Σακισλή και κατέκτησε τη 17 θέση. Η παρουσίαση αρκετά πρωτότυπη, με έναν κλόουν να «εισβάλει» στη σκηνή, ενώ οι ερμηνευτές κάνουν freeze και αλληλεπιδρούν μαζί του. Μεγάλη νικήτρια της βραδιάς, η όχι και τόσο γνωστή ως τότε Céline Dion με το τραγούδι “Ne partez pas sans moi”, εκπροσωπώντας την Ελβετία. Κλόουν η Amanda Grand. Στα φωνητικά οι: Μαρία Βασιλείου, Ρώμη Ρουμαλιώτη και Στέλιος Κωνσταντίνου. Μαέστρος ο Χάρης Ανδρεάδης. Στα αποτελέσματα η Φωτεινή Γιαννουλάτου.

1989 – «Το δικό σου αστέρι» – Μαριάνα Ευστρατίου

Το τραγούδι που έστειλε η Ελλάδα το 1989 στη Λωζάνη της Ελβετίας ήταν σε σύνθεση της Μαριάνας Ευστρατίου, του Γιάννη Κύρη και της Βίλλυ Σανιάνου, με όμορφο και τρυφερό empowerment στίχο σε ύφος μπαλάντας. Μια καλαίσθητη παρουσίαση, με την Μαριάνα Ευστρατίου σε ένα άσπρο φόρεμα να ξεχωρίζει με την κομψότητα και τα δυνατά φωνητικά της.  Έλαβε 56 πόντους και τερμάτισε στην 9η θέση. Μαέστρος ο Γιώργος Νιάρχος. Στα αποτελέσματα η Φωτεινή Γιαννουλάτου. Φλάουτο έπαιξε ο Φίλιππος Τσεμπερούλης, σύζυγος της Φανής Πολυμέρη που διαγωνιζόταν την ίδια χρονιά για την Κύπρο.

1990 «Χωρίς σκοπό» – Χρήστος Κάλλοου

Ο πρώτος διαγωνισμός της Eurovision σε κομμουνιστική χώρα, έλαβε χώρα στο Ζάγκρεμπ της πάλαι-ποτέ Γιουγκοσλάβίας (σημερινής Κροατίας). Το ελληνικό τραγούδι, σε ύφος blues – μπαλάντας με δυνατή κορύφωση στο τέλος, στίχο και μουσική των Γιώργου Παλαιοκαστρίτη και Γιώργου Παπαγιαννάκη και ερμηνευτή τον Χρήστο Κάλλοου, έλαβε 11 πόντους, και τη 19η θέση. Επί σκηνής οι: Φωτεινή Σαββατιανού, Δημήτρης Αναστασόπουλος, Manuel Phoenix, Μιχάλης Κουμιώτης και Νίκος Αναδιώτης. Μαέστρος ο Μάικ Ροζάκης, Στα αποτελέσματα η Φωτεινή Γιαννουλάτου.

1991 «Άνοιξη» – Σοφία Βόσσου

Η ιστορία ενός από τα πιο χαρακτηριστικά αλλά ταυτόχρονα και από τα πιο αδικημένα τραγούδια που έστειλε η Ελλάδα στη Eurovision ξεκινά με την εκπροσώπηση από τη Σοφία Βόσσου στη Ρώμη το 1991. Συνθέτης, ποιος άλλος, ο Ανδρέας Μικρούτσικος, ο οποίος επί σκηνής τη συνοδεύει με το μπάσο του. Στην κιθάρα ο Χρήστος Λαγός, σύντροφος της Κλεοπάτρας και στα ντραμς ο Γιάννης Σταυρόπουλος. Για οικονομικούς λόγους προτιμήθηκε αντί του Φίλιππου Τσεμπερούλη ο Ιταλός σαξοφωνίστας, με τα γνωστά αποτελέσματα. Μαέστρος ο Χάρης Ανδρεάδης και στα αποτελέσματα η Φωτεινή Γιαννουλάτου. Η συμμετοχή, με τα αιθέρια φωνητικά της Σοφίας Βόσσου, έλαβε μόλις 36 πόντους, και κατέλαβε τη 13η θέση, αλλά η ιστορία το δικαίωσε και το κατέταξε ώς ένα από τα πιο ανθεκτικά ελληνικά τραγούδια του διαγωνισμού, αφού μετράει πολλές διασκευές μέχρι στιγμής.

1992  «Όλου του κόσμου η ελπίδα» – Κλεοπάτρα

Η Κλεοπάτρα σε ένα τραγούδι με ωραία μελωδία και στίχο, ερμηνεύει το «Όλου του κόσμου η ελπίδα», σε σύνθεση Χρήστου Λαγού, και ισοφαρίζει το μέχρι στιγμής ελληνικό ρεκόρ της 5η θέσης («Μάθημα Σολφέζ» – 1977), με 94 πόντους στο Malmö‎‎ της Σουηδίας. Ένα τραγούδι που συγκινεί ακόμη, και λόγω της ερμηνείας της Κλεοπάτρας αλλά και λόγω του υπέροχου κλαρίνου δια χειρός Βασίλη Σαλέα. Στη σκηνή οι: Χρήστος Λαγός, Δημήτρης Πλαγιάννης, Γιώργος Καλογερόπουλος, Παναγιώτης Δρακόπουλος και Στέλιος Ζαχαρίου. Μαέστρος ο Χάρης Ανδρεάδης. Στα αποτελέσματα η Φωτεινή Γιαννουλάτου.

1993 «Ελλάδα, χώρα του φωτός» – Καίτη Γαρμπή

Ένα πιασάρικο τραγούδι, σε σύνθεση Δημοσθένη Στριγκλή και ερμηνεία Καίτης Γαρμπή που μιλούσε για την πολισμική κρίση ταυτότητας του νεοέλληνα, με τις αρχαίες καταβολές να αντιδιαστέλλονται με το σύγχρονο ελληνικό τρόπο ζωής και διασκέδασης. Η συμμετοχή, που έλαβε 64 πόντους και κατατάχτηκε 9η, έμεινε στην ιστορία λόγω του εντυπωσιακού φορέματος που επιλέχθηκε για την εμφάνιση της Καίτης Γαρμπή, δια χειρός Σήλιας Κριθαριώτη, ενώ ταυτόχρονα το τραγούδι κατέχει το ρεκόρ διάρκειας κοντινού πλάνου στην ιστορία του διαγωνισμού. Χάρης Ανδρεάδης στη διεύθυνση ορχήστρας και Φωτεινή Γιαννουλάτου στα αποτελέσματα. Επί σκηνής οι: Βικτώρια Χαλκίτη, Νίκος Τερζής, Ορέστης Πλακίδης, Στέλιος Ζαχαρίου και Ηλίας Αχλαδιώτης.