Μία εβδομάδα μετά από τον μεγάλο τελικό και τα trivia -όπως και τα παρατράγουδα, εξάλλου- δεν σταματούν να γίνονται αντικείμενο καταγραφής. Συλλέξαμε τα παρακάτω αξιομνημόνευτα κι αξιοπερίεργα από διάφορες ιστοσελίδες και ομάδες, ενώ δεν λείπουν και δικές μας παρατηρήσεις.
Το φαινόμενο “Sam Ryder”
Ο μικρός εφημεριδοπώλης που έγινε σταρ του TikTok και, εν συνεχεία, της Γιουροβίζιον έχει καρμική σχέση με τον αριθμό 2: το τραγούδι κυκλοφόρησε στις 22-2-2022, κληρώθηκε στην 22η θέση και ήρθε 2ο, ενώ ανέβηκε μετά από τον διαγωνισμό κατευθείαν στο #2 των singles στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η χειρότερη θέση που πήρε ήταν η 20η από την ελληνική επιτροπή. Να πούμε ότι είναι η πιο επιτυχημένη παρουσία βρετανικής συμμετοχής στα charts από το 1996, οπότε η Gina G ανέβηκε στο #1. Το ίδιο είχαν πετύχει παλαιότερα η Sandie Shaw (θριαμβεύτρια το 1967), αλλά και ο Cliff Richard (2ος το 1968). Οι Katrina & The Waves (νικητές το 1997) και η Lulu (νικήτρια το 1969) έφτασαν στο #3. Στα κωμικά στιγμιότυπα καταγράφηκε το γεγονός πως η αγγλική αποστολή δεν κατάλαβε ότι πήρε το 12άρι της βελγικής επιτροπής, επειδή αυτό ανακοινώθηκε στα Γαλλικά! Όπως δήλωσε ο ίδιος: “αποτινάξαμε μακριά τον αρνητισμό και ρίξαμε λίγο φως στη θέση του”, αναφερόμενος και στην απαξίωση του διαγωνισμού από το Ηνωμένο Βασίλειο (μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται στον Terry Wogan), αλλά και την “τιμωρία” της χώρας λόγω του Brexit. Όπως μαθεύτηκε, θα συμμετάσχει στο πλατινένιο ιωβηλαίο για τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ στον θρόνο (η μόνη που παρέμεινε τόσα χρόνια), στο πλευρό τεράστιων ονομάτων.
Άλλες παρατηρήσεις
Παρατηρήσαμε στις πρόβες πόσο πολύ κουράγιο έδιναν οι παρουσιαστές ο ένας στον άλλον, ίσως επειδή για οι δύο από αυτούς δεν είναι η δουλειά τους. Η πολυσυζητημένη απουσία της Laura Pausini οφείλεται στο γεγονός ότι της έπεσε απότομα η πίεση και είχε ένα μικρό λιποθυμικό επεισόδιο στα παρασκήνια. Σε μία πρόβα ημιτελικού δεν μπορούσε να πει “sixth” και απολογήθηκε: “I am just an Italian girl!”. Κάποτε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (το 1991) είχε απουσιάσει η Ζωή Λάσκαρη κατά το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης. Εκεί, βέβαια, έφταιξε το δηκτικό σχόλιο του Άλκη Στέα για τα “άψογα Αγγλικά” της.
Η Πορτογαλία έχει 51 συμμετοχές. Η φετινή ήταν μόλις η 10η που βρέθηκε στη δεκάδα…
Είναι η πρώτη φορά μετά το 1991 όπου δύο τραγούδια σε άλλη γλώσσα εκτός από την Αγγλική (το 1990, στα Ιταλικά και το 1991, στα Σουηδικά) κερδίζουν δύο συνεχόμενες χρονιές στη σειρά (2021, στα Ιταλικά, 2022, στα Ουκρανικά).
Η Ουκρανία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει μείνει ποτέ στον ημιτελικό. Η Σουηδία έκλεισε 10 συνεχόμενες προκρίσεις. Αντίθετα, Κύπρος και Βουλγαρία αποκλείστηκαν μετά από εννέα χρόνια επιτυχημένων συμμετοχών.
Το Fade to Black έγινε το πρώτο τραγούδι στην ιστορία που πέρασε στον τελικό, έχοντας λάβει μηδέν βαθμούς από την τηλεψηφοφορία.
Η θέση της Σλοβενίας (τελευταία στον ημιτελικό) ήταν η χειρότερή της όλων των εποχών.
Εκτός από τη Γερμανία όλες οι χώρες των Big 5 έχουν βρεθεί στο Top 3 τα 2 τελευταία χρόνια. Κι όχι μόνο: την τελευταία δεκαετία η χώρα αυτή μετρά οκτώ κακές θέσεις, εκ των οποίων οι έξι στην προτελευταία ή τελευταία.
Η S10 (Ολλανδία) και η Monika (Λιθουανία) κατέλαβαν την ίδια θέση με τον αριθμό σειράς εμφάνισης (11 και 14 αντίστοιχα). Επιπλέον, τόσο η Andrea για τη Βόρεια Μακεδονία, όσο και η Mia Dimšić για την Κροατία, κληρώθηκαν στην 11η θέση του ημιτελικού και ήρθαν 11ες…
6 χώρες στις 10 στο top 10 (η πλειοψηφία) τραγούδησαν στη μητρική τους γλωσσα (7 μαζί με την Αγγλία).
8 χώρες στις 10 στο top 10 επέλεξαν την συμμετοχή τους μέσω εθνικού τελικού. Μόνο η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο έκαναν εσωτερική επιλογή.
Είναι η πρωτη φορά από το 1991 όπου η Ισπανία και η Πορτογαλία βρέθηκαν μαζί στο top 10.
H «κατάρα» της διοργανώτριας χώρας των τελευταίων ετών να καταλήγει στον πάτο του βαθμολογικού πίνακα έσπασε φέτος (η Ιταλία στην 6η θέση).
Οι Atlantis 2000 (1991) είναι η πιό πετυχημένη (λέμε, τώρα) γερμανική συμμετοχή σε ιταλικό έδαφος (18οι).
Η Gigliola Cinquetti, η οποία τραγούδησε στο διάλειμμα, είναι η 3η παλαιότερη εν ζωή νικήτρια (1964), μετά την Jacqueline Boyer (1960) και την Isabelle Aubret (1962).
Το top 4 της τηλεψηφοφορίας δεν ήταν στην αγγλική γλώσσα.
Οι Μολδαβοί Zdob și Zdub όχι μόνο είναι οι μόνοι που έχουν προκριθεί τρεις φορές από ημιτελικό σε τελικό, αλλά επιπλέον βρέθηκαν και τις τρεις φορές στην αριστερή πλευρά του πίνακα (6οι, 12οι, 7οι)!
Τα τεχνικά προβλήματα ίσως οφείλονται στον… ανάδρομο Ερμή εκείνων των ημερών… Πάντως, το μέντιουμ της Ισπανίας Maestro Joao έπεσε έξω: η Ελλάδα δεν βρέθηκε στην πεντάδα, όπως είχε προβλέψει. Την άλλη φορά να ζητηθεί η γνώμη άλλων ειδικών.
Η Γαλλία ήρθε πέρυσι 2η και φέτος 2η από το τέλος.
Η τεράστια επιτυχία La solitudine (1994) της Laura Pausini είναι το πασίγνωστο Το νου σου κύριε οδηγέ με τον Θάνο Καλλίρη (GRE 87).
O λιβανέζικης και βρετανικής καταγωγής Mika (Michael Holbrook Penniman Jr.) ήταν (μπορεί να είναι ακόμα) σε πολύχρονη σχέση με τον σκηνοθέτη Ανδρέα Δερμάνη.
Οι μοναδικές πέντε χώρες που δεν ψήφισαν το Ηνωμένο Βασίλειο στην τηλεψηφοφορία είναι οι πρώην Γιουγκοσλαβικές.
Ποιά είναι η Stefania, mamo, mamo;
Είναι η μητέρα του Ουκρανού ράπερ Oleh Psiuk.
Τώρα και κούκλες!
H Chanel έγινε συλλεκτική κούκλα Barbie με το φόρεμα που εμφανίστηκε στο turquoise χαλί. Αντίστοιχα, πάνινες κούκλες έγιναν οι Ιταλοί Mahmood & Blanco. Επίσης, η Τσανέλ θα κυκλοφορήσει το τραγούδι σε βινύλιο (στο πλαίσιο περιορισμένης, συλλεκτικής έκδοσης). Η ουκρανική κυβέρνηση θα αποτυπώσει τους Kalush Orchestra σε γραμματόσημο. Ο Oleh Psiuk ήδη βγήκε σε αρκουδάκι. Κάποιοι απεικονίστηκαν σε μολύβια!
Το σκάνδαλο των έξι χωρών
Όλες οι εμπλεκόμενες χώρες, είτε επίσημα μέσω του ραδιοτηλεοπτικού τους φορέα, είτε μέσω εκπροσώπου, προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους τη “ρετσινιά” της ανταλλαγής βαθμών, παειλώντας κάποιες με προσφυγή στα δικαστήρια, ακόμα και με αποχώρηση. Από την πλευρά της, η EBU δεν έχει εξηγήσει επαρκώς πώς και γιατί τα 12άρια όλων αυτών των χωρών κατέληξαν σύσσωμα στη Σουηδία και τα 10άρια στην Αυστραλία… Αντίστοιχο σκάνδαλο είχε γίνει το 2002-2003, όταν ο πρόεδρος νορβηγικού φαν κλαμπ ξεκίνησε “εκστρατεία”, με τη βοήθεια της εφημερίδας “Dagbladet”, κατά -έξι πάλι- χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Βόρεια Μακεδονία, Ρωσία, Μάλτα και Ρουμανία), προκαλώντας κατακραυγή εναντίον τους, με επιπτώσεις στη βαθμολογική τους κατάταξη.
Η περίπτωση της Konstrakta
H Konstrakta (Ana Ignjatović-Đurić), έγραψε το τραγούδι όταν ο Miroslav Ničić, με τον οποίο ήταν μέλη στους Zemlja gruva, πέθανε το 2019 από λευχαιμία, επειδή ήταν ανασφάλιστος. Χάρη στο τραγούδι ξεκίνησαν συζητήσεις με το Σερβικό Υπουργείο Υγείας, ώστε οι καλλιτέχνες που δεν διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση να περιθάλπτονται πλέον από το δημόσιο σύστημα υγείας.
Η μεταστροφή της Soraya
Μέχρι και πριν από ένα μήνα η Soraya Arnelas (SPA 09) κατηγορούσε την ισπανική αποστολή για τη χορογραφία και τη σκηνική παρουσία που της επέβαλε, παρά τη θέλησή της.
“Ήταν η χειρότερη χορογραφία στην ιστορία της Γιουροβίζιον… και στριφογύριζα… και στριφογύριζα… ακόμα είμαι ζαλισμένη!”
Και στο παρελθόν είχε κατηγορήσει την ισπανική τηλεόραση ότι δεν τη στήριξε καθόλου και ότι δεν έλαβε καθόλου χρήματα, όπως της καταμαρτυρούσαν ορισμένοι καλοθελητές, για να τη διαβάλουν. Δήλωσε ότι, εδώ και χρόνια, την έχουν αποκλείσει από όλα τα προγράμματα της κρατικής τηλεόρασης, ακόμα κι από εκείνα που σχετίζονται με τη Γιουροβίζιον, επειδή τόλμησε να κάνει τις καταγγελίες. Και ξαφνικά άρχισε να στάζει “μέλι” το στόμα της. Τι μεσολάβησε κι άλλαξε γνώμη; Την κάλεσαν επιτέλους σε εκπομπή!
Αυτός είναι ο Keith;
Σύμφωνα με το σχόλιο του Graham Norton, ο οποίος καλύπτει τη μετάδοση της Γιουροβίζιον για το BBC, πίσω από τη μάσκα του ενός λύκου της Νορβηγίας των Subwoolfer κρύβεται ο Ben Adams, μέλος του Αγγλο-Νορβηγικού boy band A1. Το ίδιο επιβεβαίωσε ο Sam Ryder, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τον είδε στο Τορίνο να τρώει κρουασάν και αργότερα του εκμυστηρεύτηκε ότι γνωρίζει την αληθινή του ταυτότητα.
Ένα περίεργο meme
Στον απόηχο της φαντασμαγορικής βραδιάς καταγράφηκε ένα σχόλιο του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC με επίκεντρο την Αμάντα Γεωργιάδη και την ελληνική συμμετοχή. Ένα meme έκανε την εμφάνισή του την ώρα που η ερμηνεύτρια τραγουδούσε α καπέλα, το οποίο έγραφε τα εξής: “Εγώ όταν ήμουν 8 χρονών και επέβαλα στους γονείς μου να δουν το μιούζικαλ που έκανα μόνη μου”. Βρετανικό, φλεγματικό χιούμορ…
Μια γελοιογραφία στην “Καθημερινή”
Το στατιστικό παράδοξο της “καύτρας” Ελλάδας
Με εξαίρεση έξι μόνο χρονιές (1988, 1991, 1995, 2001, 2009, 2013, στις τρεις από τις οποίες τυχερή στάθηκε η Μάλτα), η Ελλάδα “καταστρέφει” τη μία από τις δύο χώρες που εμφανίζονται, είτε αμέσως πριν, είτε αμέσως μετά. Η “ατυχήσασα” χώρα, όχι μόνο μένει εκτός δεκάδας, αλλά πολλές φορές καταποντίζεται. Είναι ένα στατιστικό παράδοξο το οποίο παρατηρήσαμε εμείς πρώτοι.